Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 6s - brak miejsca mimo usunięcia 1000 zdjęć

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Satine

Satine
  • 21 postów

Napisano 08 września 2020 - 08:22

Hej,

Mam notoryczny brak miejsca na iPhone 6s. Miałam stałą ilość aplikacji. Usunęłam kilka. Jednak dziwne jest to, że miałam ponad 2500 zdjęć i ok 50 filmików. Usunęłam ponad 1000 zdjęć i ok 20 filmików. A mimo to wciąż, non stop mam tylko 200-300 mb wolnego i nagle się robi 50 mega.

Zdjęć robić nie mogę bo nie ma miejsca, by za chwilę znów móc robić zdjęcia.

O co chodzi? Coś się psuje tylko nie wiem co i jak to ogarnąć.

Pomoże ktoś?

Edit: Co dziwne, ilość wolnego miejsca zmienia się samoistnie w ciągu kilku minut. Usunę coś, zyskam 20mega. Wychodze z ustawień, wchodze za sekunde i juz pokazuje inną dostępą pojemność. Różnica to czasem 50-100 mega a czasem i po 0,5 gb!. Nic nie ściągam nic na necie. Wchodze za parę minut i znów inna wartość.

Dziękuję :)

Użytkownik Satine edytował ten post 08 września 2020 - 10:06

#2 Geble

Geble

• 1 183 postów

Napisano 08 września 2020 - 08:33

Masz włączoną opcję "Optymalizuje dysk iPhone'a?" w zakładce Ustawienia -> Zdjęcia?

BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ ||  ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare  ||  ELECTROLUX ESF74661RX  || Rubin 714p  ||  Paseratti 1.9 TDI

#3 winmaciek

winmaciek
  • 6 890 postów
Napisano 08 września 2020 - 08:37

Skasowane fotki trafiają do sekcji „Ostatnio usunięte” (czy jakoś podobnie). Znajdziesz ją na liście albumów w Zdjęciach.

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#4 Satine

Satine
  • 21 postów

Napisano 08 września 2020 - 09:01

Masz włączoną opcję "Optymalizuje dysk iPhone'a?" w zakładce Ustawienia -> Zdjęcia?

Nie, po prostu zawsze na bieżąco przegrywam zdj na dysk zew. Icloud zapchany. A jak chce czasem jakieś zdjęcie to jest z tym wykrzyknikiem, niewyraźne i nie mogę go użyć. Nie lubie tego. Stąd regularne zgrywanie.

Nie rozumiem dlaczego pokazywało np 200 mb wolnego. Usunęłam tysiaka zdjęc a w ustawieniach ledwo 300 wolnego. No kurde niemożliwe.

Skasowane fotki trafiają do sekcji „Ostatnio usunięte” (czy jakoś podobnie). Znajdziesz ją na liście albumów w Zdjęciach.

nie, no weź :D Od razu usuwam z kosza :)

#5 Geble

Geble

• 1 183 postów

Napisano 08 września 2020 - 12:24

Poka screena z ustawień pamięci iPhone'a. Z fusów to można powróżyć, ale po co. No coś Ci puchnie, zobaczymy co.

BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ ||  ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare  ||  ELECTROLUX ESF74661RX  || Rubin 714p  ||  Paseratti 1.9 TDI

#6 Satine

Satine
  • 21 postów

Napisano 08 września 2020 - 19:21

Z kom nie moge wrzucić print screena. Chcesz tylko ten wykres czy spis wszystkich aplikacji i ich pojemnosc?

Użytkownik Satine edytował ten post 08 września 2020 - 19:23

#7 Satine

Satine
  • 21 postów

Napisano 09 września 2020 - 09:56

Poka screena z ustawień pamięci iPhone'a. Z fusów to można powróżyć, ale po co. No coś Ci puchnie, zobaczymy co.

o to chodzi?

Załączone pliki

#8 Geble

Geble

• 1 183 postów

Napisano 09 września 2020 - 10:14

No i zagadka rozwiązana, nie masz włączonej optymalizacji dysku iPhone'a, o którym wczoraj pisałem.

#9 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 334 postów

Napisano 09 września 2020 - 10:25

1500 zdjęć (było 2500, usunięto 1000, tak?) zajmują prawie 7 GB? Dużo tak czy tak. Ja przy 460 zdjęciach i włączonej optymalizacji zjadam 113 MB, to aż tak kompresuje?

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#10 Satine

Satine
  • 21 postów

Napisano 09 września 2020 - 12:17

No i zagadka rozwiązana, nie masz włączonej optymalizacji dysku iPhone'a, o którym wczoraj pisałem.

Tylko, że ja jej nigdy nie miałam włączonej i jakoś od tylu lat funkcjonuję z różnymi iPhonami. Traktuję je trochę jak dysk przenośny. To moja decyzja.

Nie rozumiem jednak wciąż jakim cudem, gdy 32 gb się zapełni. Usunie sporą część danych (filmy, zdjęcia, aplikacje) wciąż pokazuje brak miejsca. Nielogiczne to dla mnie. Do tej pory tak nie było. Zatem to chyba nie o to chodzi.

1500 zdjęć (było 2500, usunięto 1000, tak?) zajmują prawie 7 GB? Dużo tak czy tak. Ja przy 460 zdjęciach i włączonej optymalizacji zjadam 113 MB, to aż tak kompresuje?

mam trochę zdjęc z sesji zdjęciowych, a one zajmują po ok 10mb? i 40 filmików - max po 1 min. Niby wciąż nie jakoś ogrom... 7gb no rzeczywiście dużo.

Ale to wciąż nie tłumaczy jakim cudem 32bg odjąć 2-3gb wciąz daje 32gb.Tego nie łapię.

#11 Geble

Geble

• 1 183 postów

Napisano 09 września 2020 - 12:20

Tak, dokładnie tak kompresuje. U mnie 9293 zdjęcia zajmują ~1.7 GB.

Tylko, że ja jej nigdy nie miałam włączonej i jakoś od tylu lat funkcjonuję z różnymi iPhonami. Traktuję je trochę jak dysk przenośny. To moja decyzja.

Nie rozumiem jednak wciąż jakim cudem, gdy 32 gb się zapełni. Usunie sporą część danych (filmy, zdjęcia, aplikacje) wciąż pokazuje brak miejsca. Nielogiczne to dla mnie. Do tej pory tak nie było. Zatem to chyba nie o to chodzi.

mam trochę zdjęc z sesji zdjęciowych, a one zajmują po ok 10mb? i 40 filmików - max po 1 min. Niby wciąż nie jakoś ogrom... 7gb no rzeczywiście dużo.

Ale to wciąż nie tłumaczy jakim cudem 32bg odjąć 2-3gb wciąz daje 32gb.Tego nie łapię.

Po prostu nawet z tych 1500 zdjęć część i tak nie jest zaciągnięta na dysk, bo nie ma dla nich miejsca. Zwalniasz miejsce to z automatu reszta Ci się dociąga. Włącz optymalizację, tak jak podpowiada telefon i zwolni Ci się 6GB.

#12 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 334 postów

Napisano 09 września 2020 - 12:32

Tej, ale ona NIE CHCE optymalizacji, bo potrzebuje oryginałów na telefonie. Nie wmuszajmy na siłę.

@OP: no ale tak czy tak rozwiązane, masz po prostu za dużo danych na ten telefon. Zobacz w webowym icloud.com, ile one tam zajmują w ogóle.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#13 Geble

Geble

• 1 183 postów

Napisano 10 września 2020 - 06:35

No to musi kupić nowy telefon z pojemnością przynajmniej 32 GB  :huh: Nie no urwa serio, podaję rozwiązanie na tacy, nie ma innego (oprócz wymiany telefonu albo wywaleniu 70% zdjęć). 

Poza tym już tak całkiem serio (to już pytanie do autorki tematu) - dlaczego nie chcesz optymalizacji dysku iPhone'a? Czym się różni ta miniaturka w rolce przed optymalizacją i po optymalizacji? Podpowiadam - niczym. Nie wiem co się ludzie tego boją, naprawdę.

#14 Gori77

Gori77
  • 37 postów

Napisano 10 września 2020 - 07:58

"Inne" zajmuje sporo miejsca skupiłbym się na tym. Są opisy na necie jak się tego pozbyć.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych