Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Zakup iphona SE- jak nie kupić podróbki ?

• This topic is locked This topic is locked
40 replies to this topic

#1 OTTO123

OTTO123
  • 26 posts

Posted 02 September 2020 - 15:52

Na początku chcę się przywitać, to mój pierwszy post na Waszym forum, mam nadzieję że mi pomożecie :)
Mój syn chcę iphona SE, ma 10 lat, a nikt w mojej rodzinie nie miał styczności z tą firmą, wszystko na androidzie i windowsie.
Troszkę już się naczytałem, o problemach z baterią i coraz to gorszych aktualizacjach i wersjach iOS, ale nie od narzekania chciałem zacząć jakby nie było przygodę z urządzeniem z pod znaku jabłka :)

Jak już wspomniałem wybór padł na SE, ten który pojawił się w 2015 roku.
Więc raczej używka bo nowe firma Appla wycofała ze sprzedaży w 2018 roku, ale mimo to pojawiają się niby nowe sztuki, nie mam na myśli Chin, ale allegro i dostawa lub odbiór w sąsiednim mieście, tylko że cena powala śmiechem, bo 700-800 za nówkę a używki są po 500-600 zł więc .........???
Mogę podjechać wziąć do ręki, ale jak poznam czy to oryginał ?
Czy lepiej odpuścić sobie bo to może być odnawiany telefon i szukać używek ?
A jeśli używka to co brać pod uwagę oprócz pojemności pamięci, 112 i 64, resztę chyba można odpuścić ?
No i wersja oprogramowania, najlepsza chyba była ta na której wychodził tel, czyli 9.... bo potem to czytam same problemy głównie z szybkim rozładowaniem baterii i przegrzewaniem.
Mam na oku za 600 zł 2 letnią używkę 112 GB z wersją 13,7 i sprzedawca- prywatny twierdzi że żywotność to 94 % ?
Co o tym sądzicie ? Czy wersja 13,7 jest już dograna i mogą zablokować wszelkie aktualizacje dla świętego spokoju ?

Nowy tel:
https://allegro.pl/o...staw-9561203430

Używany:

https://www.olx.pl/o...99-IDG7TBH.html

#2 winmaciek

winmaciek
  • 6875 posts
Posted 02 September 2020 - 21:52

Na przyszłość proszę o staranniejszy wybór działu.

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 SERWIS.ME

SERWIS.ME
  • 1006 posts

Posted 03 September 2020 - 09:53

Kup lepiej używany od kogoś, kto ma go od nowości. Te nowe z Allegro to w większości telefony odnawiane - oryginalna używana płyta główna i nowa podrobiona obudowa, pudełko i akcesoria. W tej przykładowej aukcji, którą podałeś też na to wskazuje opis "produkty są niezarejestrowane w icloud, bez blokad, aktywowane." - jak ktoś mógł aktywować zafoliowany telefon, a jeśli był otwarty i aktywowany to dlaczego ktoś go znów foliuje? Dodatkowo ładowarka jest amerykańska co powinno budzić podejrzenia.

Edited by SERWIS.ME, 03 September 2020 - 09:53.

1CORE - Autoryzowany serwis Apple. Naprawy gwarancyjne i pogwarancyjne.

Jana Zamoyskiego 81, 30-519 Kraków 
www.1core.pl Tel: 12 311 08 11

#4 OTTO123

OTTO123
  • 26 posts

Posted 03 September 2020 - 14:27

Bardzo dziękuję za odzew :)
Dzwoniłem do tej firmy i mimo że jest podany adres to NIE MA możliwości odbioru osobistego bo.... "działają na podstawie wymogów dystrybutora" ??!!!
Więc tak jak podejrzewałem a Ty mnie upewniłeś, jakiś wałek :)
A czy jest sens uporczywie szukać iphone SE z iOS 9... czy brać któregoś z 13....?

Bo jak wspomniałem były problemy z bateriami po kolejnych aktualizacjach .

Ja osobiście nigdy żadnego telefonu nie zaktualizowałem do wyższego androida , zawsze używałem na wersji w której wychodził fabrycznie i nidy nie miałem żadnych problemów ;)

#5 MC_

MC_
  • 6937 posts

Posted 03 September 2020 - 14:35

Mam w domu SE kupionego w 2016 roku i od tego czasu użytkowanego. Soft najnowszy. Nie ma z nim najmniejszego problemu.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#6 nuggie

nuggie
  • 249 posts

Posted 03 September 2020 - 17:41

Mam dwa używane SE, kupione dwa lata temu z OLX w moim mieście. W jednym  wymieniłem baterię, bo mój dzieciak zajechał, a w drugim pewnie też niedługo wymienie.

Oba działają na ostatnim sofcie i jest zero problemów.

#7 ftpd

ftpd

Nie.

• 24330 posts

Posted 04 September 2020 - 10:52

Naprawdę chcesz kupić model z 2016 roku? Kup tego 'nowego SE', bo tamtem za chwilę przestanie być wspierany.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#8 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5056 posts
Posted 04 September 2020 - 10:59

Tym wsparciem bym się aż tak bardzo nie sugerował. IOS 14 jeszcze dostanie, a jeśli już kolejnej wersji nie dostanie, to nie będzie to oznaczało natychmiastowej śmierci. Moja córka wciąż używa iP6 z iOS12 i wszystko, czego potrzebuje, działa jej zupełnie normalnie. Oczywiście, w jakimś momencie zakończy swój żywot, ale jeszcze trochę tym SE da się pobawić.

#9 ftpd

ftpd

Nie.

• 24330 posts

Posted 04 September 2020 - 11:02

Nie jestem fanem kupowania w 2020 sprzętu z 2016 po prostu. Ale fakt, to 'dla dziecka', ja się na dzieciach nie znam i ich nie lubię, więc nie wiem, co się takim kupuje ;-)

• 5b46927ee6 likes this

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#10 OTTO123

OTTO123
  • 26 posts

Posted 10 September 2020 - 14:19

Przepraszam Was bardzo że się nie odzywam, ale mimo odhaczenia subskrypcji  i powiadomień na maile nie otrzymuję ich.
Wsparcie- hmmm
Jadę na windowsie 7 i będę na nim jeszcze jechał z 10 lat mimo braku wsparcie, android 5 też nie ma wsparcia a syn go używa i nic się nie dzieje.
Ja wiem że nowszy szybszy i lepszy nie będzie, ale swój poziom jak będzie trzymał to dla 10 latka wystarczy.
Dziś w gazetce z Selgrosa widziałem że mają w sprzedaży odnawiane Iphone SE i 6s w cenie 570 zł, z roczną gwarancją, skusił bym się gdyby miały 64 GB pamięci, a mają zaledwie 32 GB.
Dzwoniłem do Cortlan Aplle w Kato, rozmowa trwała dość długo, aż się zdziwiłem za wyrozumiałość i poświęcenie w rozmowie o tak starym tel :)
Mają klientów z Selgrosa , którym po roku telefony padają. Więc nie polecają.
Te z allegro zresztą też, bo nie znamy historii co się z nimi działo i co za chwilkę może się stać, dodatkowo wystawiają fakturę Vat-marża , a więc tel bez gwarancji.
Polecają jak już to używkę z dowodem zakupu i sprawdzeniem po nr. seryjnym historii czy coś się działo.

I tak chyba zrobię, tylko że 128 GB kosztuję 600 zł a 64 GB 400 zł, wolałbym taniej kupić aby zostały fundusze na wymianę baterii , w razie draki.
Pytanie czy 64 GB to jest wystarczające, jeśli będzie tam miał dwie proste gry i jakieś zdjęcia ?

Doradźcie mi jeszcze proszę co sprawdzić przy zakupie ?

Czy 85 % żywotności baterii to kiepski wynik ?
Iphone trzeba gdzieś zarejestrować na siebie tak ? Utworzyć konto, podobnie jak tel na androidzie  ?

#11 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5056 posts
Posted 10 September 2020 - 14:31

64 GB wystarczy dzieciakowi z zapasem. 85% to już spore zużycie. Poniżej 80% baterie powinno się wymienić, wiec jeszcze jest jakiś zapas, ale niewielki.

#12 OTTO123

OTTO123
  • 26 posts

Posted 10 September 2020 - 14:59

Większość właśnie ma 85% i mniej, ten poniżej niby 100% co według mnie jest niemożliwe, zwłaszcza że na zdjęciu ze stanem baterii  jest chyba inny telefon :) ?
https://www.olx.pl/o...99-IDG7TBH.html

#13 filu_

filu_
  • 285 posts

Posted 12 September 2020 - 18:37

128 GB? A po co? Ja mam zdjęć rodzinnych z 10 lat całe 55 GB ale trzymam to na blaszaku. Z telefonu zgrywam na bieżąco, zostawiam po kilka z każdego wydarzenia, żeby pokazać znajomym. 

Szukasz najtańszego metra kwadratowego na rynku. A najtańsze są komunalne do generalnego remontu z kiblem na klatce i piecem kaflowym do rozbiórki.... 

Nie szkoda Ci czasu na szukanie?

Edited by filu_, 12 September 2020 - 18:38.

Sony Xperia 5 II 128 GB + microSD 128 GB, gniazdo jack, 120 Hz, 5G, ładowarka w pudełku

#14 OTTO123

OTTO123
  • 26 posts

Posted 13 September 2020 - 07:31

Chłopak chce małego iphone, takich małych już nie robią, poza tym nie dam 3 tys na telefon dla dziecka.
Wiele osób już próbowało go przekonać ale nic to nie daje.
Ja go rozumiem, też marzył mi się pewien samochòd gdy byłem zbyt młody i biedny by go mieć. Gdy miałem prawko i kasę, to nie kupił najnowszego modelu, który jest szybki, mało pali i nie rdzewieje.
Ale właśnie tego dzieda z moich marzeń.

Wracając do fona to szukam też 64 GB, ale najlepszą kondycję baterii ma właśnie ten 128 z linku we wcześniejszym poście, sprzedawca podał mi nr. imal, ale nie wiem gdzie bez opłat go sprawdzić, czy był naprawiany i czy nie ma blokady ?
Podrzuci ktoś linka ?
Albo podam ten nr. na priw i mi sprawdzi ? :)

#15 filu_

filu_
  • 285 posts

Posted 13 September 2020 - 08:36

No to pech, bo sam sprzedałem dwa SE kilka miesięcy temu  ;) tylko z 32 GB pamięci. U mnie muzyka dużo miejsca zajmowała. Zdjęcia można na bieżąco czyścić, czy to na komputer czy na iCloud.

A o iP 8 myślałeś? Jest nieco większy i nie tak stary. BTW - wszystkie używane, kilkuletnie będą miały zajechaną baterię albo po wymianie - pytanie jak i gdzie wymienioną. A telefon, w którym bateria jest na wykończeniu nie jest przyjemny w użyciu. Przerabiałem to na IP 5S. Bateria potrafiła w kilka minut spaść np. z 75% na 55%. Skokowo też się ładowała. 

Książki, obrazy, wino, niektóre samochody - ok, ale elektronika i kobiety nie starzeją się ładnie....

Edited by filu_, 13 September 2020 - 08:37.

Sony Xperia 5 II 128 GB + microSD 128 GB, gniazdo jack, 120 Hz, 5G, ładowarka w pudełku

#16 OTTO123

OTTO123
  • 26 posts

Posted 13 September 2020 - 09:10

Znalazlem 32 GB z paragonem zakupu, ma 2 lata i 2 miesiace, bateria 88% za 380 zl
Na 2-3 lata mu wystarczy, a potem zmądrzeje i sam wybierze :)
Czy jak zresetuje tel. do ustawień fabrycznych to icloud się kasuje ?
Nie wiem gdzie sprawdzić po imailu czy ma blokade i blokade simlock ?

#17 dobrakawa

dobrakawa
  • 838 posts

Posted 13 September 2020 - 09:34

kobiety nie starzeją się ładnie....

Salma Hayek, kolego. Salma Hayek.

Edited by dobrakawa, 13 September 2020 - 09:35.

Pro 2012, 14 Pro

#18 filu_

filu_
  • 285 posts

Posted 13 September 2020 - 10:09

Salma Hayek, kolego. Salma Hayek.

Kolagen, botoks, silikon...

;)

Znalazlem 32 GB z paragonem zakupu, ma 2 lata i 2 miesiace, bateria 88% za 380 zl
Na 2-3 lata mu wystarczy, a potem zmądrzeje i sam wybierze :)
Czy jak zresetuje tel. do ustawień fabrycznych to icloud się kasuje ?
Nie wiem gdzie sprawdzić po imailu czy ma blokade i blokade simlock ?

O ile bateria tyle wytrzymie... Ale oby dała radę.

Właściciel musi się najpierw wylogować z konta iCloud a potem zresetować do ustawień fabrycznych.

Edited by filu_, 13 September 2020 - 10:10.

#19 OTTO123

OTTO123
  • 26 posts

Posted 13 September 2020 - 10:13

Mówi ze sie wylogował.
Mam dylemat.
Brac 128 Gb z 100% baterią za 600 zl
Czy za 350 zl 32 Gb z baterią 88%

#20 filu_

filu_
  • 285 posts

Posted 13 September 2020 - 10:17

A ew. wymianę baterii na ile wyceniasz? O ile te dane% są wiarygodne ale zakładam, że są.

#21 OTTO123

OTTO123
  • 26 posts

Posted 13 September 2020 - 10:25

W serwisie za bateria wolaja 240 zl

#22 filu_

filu_
  • 285 posts

Posted 13 September 2020 - 10:50

Ja miałem złe doświadczenia, więc liczyłbym się z wymianą baterii, jeśli nie od razu to w zakładanym okresie użytkowania ale może jestem przewrażliwiony i ktoś mnie sporostuje.

Generalnie raczej na Twoim miejscu szukałbym 8-ki. To co proponujesz to dla mnie wybór między złem a mniejszym złem, przy czym nie potrafiłbym wskazać, które jest to mniejsze....

Jeśli wymienisz baterię w serwisie, to może mieć później znaczenie przy odsprzedaży, o ile ktoś będzie szukał SE...

#23 OTTO123

OTTO123
  • 26 posts

Posted 13 September 2020 - 21:55

No chyba nie da się sfałszować parametru stanu żywotności bateri ???!

#24 DanielF

DanielF
  • 5764 posts
  • SkądSiedlce

Posted 13 September 2020 - 22:30

Da się - programator za 100 zł z Allegro - patrz kanał na Yt Rafal Bielawski - omawiał funkcje takiego programatora
Fallout ...war, war never changes...

#25 Regiss

Regiss
  • 2974 posts
  • SkądRadom

Posted 14 September 2020 - 06:32

No chyba nie da się sfałszować parametru stanu żywotności bateri ???!

Niestety się da i jest to bardzo proste. Dlatego pierwsze.co to trzeba patrzeć ślady otwierania telefonu. Na śrubkach pod spodem muszą jakieś zostać. Jak był otwierany to pewnie było coś kombinowane.

iPhone 15 Pro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users