Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iTunes nie wczytuje szczegółów o płytach

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 Tomasz Sot

Tomasz Sot
  • 8 posts

Posted 17 August 2020 - 17:00

Witam, mam problem z programem, na dysku mam kilka płyt, windows media player poprawnie rozpoznaje wykonawców, poszczególne utwory, gatunek muzyczny, okładki i wszelkie inne szczegóły. Gdy te same nuty dodaję do iTunes robi się burdel, wszystkie nuty są wrzucone do nieznany album i nieznany wykonawca. Jak zmusić program do rozpoznania co jest co i z jakiej płyty ???

wvHiUfI.png

#2 winmaciek

winmaciek
  • 6860 posts
Posted 18 August 2020 - 09:59

Temat podpada pod iTunes. Zdecydowałem, że może tu być. Nie ma moim zdaniem lepszego miejsca na to na forum, a w tym dziale jest kilka innych wątków poświęconych iTunes na Windows.

• ftpd likes this

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 Tomasz Sot

Tomasz Sot
  • 8 posts

Posted 18 August 2020 - 10:25

Dodam jeszcze że potrzebuję tego bo chcę wrzucić nuty na ipod classic, ale nie mam doświadczenia z sprzetami od jabłka, do tej pory używałem microsoft zune, ale ten został utopiony nad soliną

na ipodzie też mam wszystko jako unknow artist i wszystkie nuty wymieszane

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24316 posts

Posted 18 August 2020 - 10:36

iTunes wyświetla po tagach id3, więc to w nich musisz mieć porządek. Nie wiem, po czym wyświetla Windows Media Player.
Kliknij na jakikolwiek kawałek, wejdź w 'informacje' - czy jak to się tam nazywa, na Macu się klika japko+i, żeby w to wejść  - i pokaż screena, jakie są tagi.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#5 Tomasz Sot

Tomasz Sot
  • 8 posts

Posted 18 August 2020 - 10:46

3RlRegT.png

Gereralnie tak wygląda każda płyta, wszystko zapisane w formacie WAV prosto z płyt CD

Edited by Tomasz Sot, 18 August 2020 - 10:49.

#6 winmaciek

winmaciek
  • 6860 posts
Posted 18 August 2020 - 11:43

A w jakim formacie to jest?

#7 Tomasz Sot

Tomasz Sot
  • 8 posts

Posted 18 August 2020 - 11:58

Dźwięk typu wave (.wav)

#8 winmaciek

winmaciek
  • 6860 posts
Posted 18 August 2020 - 12:32

No to mamy wyjaśnienie. iTunes nie lubi się za bardzo z formatem wav (na marginesie - jego wsparcie dla tagów jest dosyć koślawe).

Zalecam konwersję do formatu ALAC. Polecam ten przyjemny programik: https://www.mediahum...udio-converter/. Powinno zachować metadane, które będą czytelne w iTunes. 

#9 Tomasz Sot

Tomasz Sot
  • 8 posts

Posted 19 August 2020 - 11:46

niestety przekonwenterowanie nic nie daje, ale dajmy sobie z tym spokój. Dodaję informacje o labumach ręcznie z czym mam następny problem, gdy dodaję okładkę albumu to w tym okienku się okładki pojawiają ale jak klikam OK to nic się dalej nie dzieje, czy coś źle robię ?

e3iOyPX.jpg

Edited by Tomasz Sot, 19 August 2020 - 11:47.

#10 winmaciek

winmaciek
  • 6860 posts
Posted 19 August 2020 - 12:12

Dodajesz dla pojedynczego utworu czy dla całego albumu jednocześnie?

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24316 posts

Posted 19 August 2020 - 12:37

Okładkę trzeba dać dla albumu.
Podobnie sens ma zrobienie pól 'Artist', 'Album', 'Year', 'Genre' albo 'Track' dla całego albumu i w pojedynczych plikach tylko tytuły trzeba zrobić.

Pro tip: jak miałem kiedyś muzykę z własnych plików, do tagowania używałem https://picard.musicbrainz.org. Fajne narzędzie i dużo automatyzuje.

• winmaciek likes this

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users