Witam,
ostatnio musiałem na nowo instalować system High Sierra i widzę, że coś co było "od zawsze" w aplikacji poczty, nie było standardowe i nie umiem ponownie tego ustawić.
Mianowicie, mam dwa konta pocztowe i tym samym dwie skrzynki odbiorcze, nadawcze itp. Natomiast, jakimś sposobem miałem 3 skrzynki robocze na wcześniejszej wersji systemu...
Za nic nie pamiętam, jak to było zrobione i zastanawiam się czy można to gdzieś sprawdzić?? Dysk ze starym systemem nadal mam (można go odczytywać, ale nie da się zbootowac z niego systemu -narzędzie naprawy dysku informuje ze nie da się go naprawić i sugeruje backup i ponowna instalacje). Szukałem na nim ustawień aplikacji mailowej w folderze Library, ale nie ma tam folderu Mail.
Jedyne czego się domyślam to to, że musiał to być jakiś lokalny folder, bo nie synchronizował się z iphonem. Albo teoretycznie mógł to być folder do jakiegoś innego konta, ale włączenie innych kont powoduje pojawienie się ich w odebranych itd. a tam miałem na pewno dwa konta...
Klos może coś poradzić??
Próbowałem odtworzyć taki stan rzeczy, tworząc dodatkowy folder roboczy na serwisie mailowym, ale wtedy nie jest to kolejny folder roboczy (no i wtedy byłby synchronizowany na każdym urządzeniu) tylko podfolder z którego otworzenie maila nie pozwala go edytować i wysłać...
W aplikacji mail, również próbowałem tworzyć nowe foldery i podpiąć je pod roboczy, ale widzę ze lokalnych folderów nie da się tam przenieść...
Zastanawiam się nawet nad przywróceniem backupu na stary dysk (teoretycznie po sformatowaniu go powinno przywrócić backup z time maschine który mam ze stycznia) żeby tylko to sprawdzić, ale nie wiem czy to później nie namiesza to z botowaniem tego nowego systemu, który, skoro już jest zainstalowany na świeżo, mam zamiar używać...