Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac 27" 2011 - kupno bez zainstalowanego OS, na co uważać

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 azariasz

azariasz
  • 46 postów

Napisano 20 czerwca 2020 - 23:14

Cześć!

Noszę się z chęcią zakupu leciwego iMac 27" 2011. Jaki jest sens? W sumie tylko po to by mieć duży monitor i nie żyłować niepotrzebnie baterii mojego MBP, podczas pracy w domu.

Mam okazję kupić iMaca, jeśli chcecie wiedzieć jakiego to sprawdźcie sami na fotach numer seryjny, bo strona sprawdzająca numer seryjny popłynęła u mnie w siną dal i serwer nie odpowiada. Mniejsza z tym.

Chodzi o to, że koleś sformatował dysk (nie pytam nawet jak  :rolleyes: ) i ma problemy z zainstalowaniem nowego OS, ponieważ słabo się zna, a wyskakuje mu komunikat "A required download is missing". Wiem że jest to do zrobienia choćby poprzez zainstalowanie OS z pendrive'a, wiec nie jest to problemem, pytanie brzmi raczej czy można nadziać się na minę kupując takiego iMaca, jeśli nie jest zainstalowany na tym komputerze system operacyjny?

Wiem, że jest możliwość zablokowania MBP przez użytkownika i wówczas mamy tylko drogi złom, jeśli coś takiego kupimy, a czy da się to samo zrobić z iMac?

Gdyby był zainstalowany OS, to jestem w stanie wszystko sprawdzić i wylogować delikwenta z jego pomocą oraz cofnąć autoryzację iTunes, jednak zastanawia mnie czy gdyby dysk został sformatowany w iMac przed cofnięciem autoryzacji i wylogowaniem z iCloud poprzedniego użytkownika, to jestem w stanie zainstalować normalnie OSX i używać iMac bez żadnych problemów, czy jednak też będzie zablokowany i bez poprzedniego użytkownika nic z tym nie zrobię?

Jakieś sugestie? Bo nie chce się władować na minę i kupić drogiego złomu.

Poniżej obiecany serial number dla ciekawskich (choć szczerze mówiąc, to zastanawia mnie skąd koleś ma nr seryjny, bo na raport systemowy to nie wygląda? )

Załączone pliki

Użytkownik azariasz edytował ten post 21 czerwca 2020 - 00:39

#2 depe

depe
  • 484 postów

Napisano 21 czerwca 2020 - 10:18

Zrzut-ekranu-2020-06-21-o-11-16-55.png

• azariasz lubi to

 MacBook Pro 13 M1 16GB 1TB  iPad Air LTE 32 GB  iPad Mini 4 LTE 16 GB  iPhone 12 Pro 128 GB  Apple Watch Series 4 LTE SS

#3 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 21 czerwca 2020 - 18:41

Zawsze możesz też poprosić sprzedającego, by zalogował się w swoim iCloud za pomocą przeglądarki i pokazał Ci, że nie ma omawianego iMaca wśród urządzeń powiązanych z jego kontem.

Dodam tylko nawiasem, że rocznik ten nie będzie wspierał oficjalnie systemu powyżej 10.13.6, toteż część usług (m. in. synchronizacja Przypomnień, karty iCloud, wspólna historia przeglądarki) nie będzie działać pomiędzy tym iMakiem a resztą Twoich sprzętów Apple. Ponadto nie ma sprzętowej akceleracji kodeka HEVC.

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…

#4 azariasz

azariasz
  • 46 postów

Napisano 21 czerwca 2020 - 21:53

Zawsze możesz też poprosić sprzedającego, by zalogował się w swoim iCloud za pomocą przeglądarki i pokazał Ci, że nie ma omawianego iMaca wśród urządzeń powiązanych z jego kontem.

Dodam tylko nawiasem, że rocznik ten nie będzie wspierał oficjalnie systemu powyżej 10.13.6, toteż część usług (m. in. synchronizacja Przypomnień, karty iCloud, wspólna historia przeglądarki) nie będzie działać pomiędzy tym iMakiem a resztą Twoich sprzętów Apple. Ponadto nie ma sprzętowej akceleracji kodeka HEVC.

o! Dobrze wiedzieć, że nie pójdzie powyżej High Sierra (akurat to mój ulubiony OSX :D ), ale zaskoczyłeś mnie, że nie będzie działać synchronizacja przypomnień, kart itp. Dziwne zagranie Apple  :huh: 

Niestety co do konta iCloud, to może i sprzedający nie będzie miał tego iMaca w iCloud, ale kto wie do czyjego konta został on podpięty...

Dzięki za info, przemyślę zatem czy warto wydawać 1200zł na coś takiego

#5 SERWIS.ME

SERWIS.ME
  • 1 006 postów

Napisano 22 czerwca 2020 - 06:24

System to zainstalujesz normalnie z pendrive. Pytanie czy sprawna jest karta graficzna. W tym iMacu jest Radeon 6970M, który był bardzo awaryjny, wcześniej czy później na pewno padnie, a naprawa jest już raczej niemożliwa. Brak systemu wyklucza weryfikację karty, bo usterka objawiała się tym, że komputer zawieszał się podczas uruchamiania systemu, natomiast instalator da się uruchomić.

1CORE - Autoryzowany serwis Apple. Naprawy gwarancyjne i pogwarancyjne.

Jana Zamoyskiego 81, 30-519 Kraków 
www.1core.pl Tel: 12 311 08 11

#6 azariasz

azariasz
  • 46 postów

Napisano 22 czerwca 2020 - 08:00

System to zainstalujesz normalnie z pendrive. Pytanie czy sprawna jest karta graficzna. W tym iMacu jest Radeon 6970M, który był bardzo awaryjny, wcześniej czy później na pewno padnie, a naprawa jest już raczej niemożliwa. Brak systemu wyklucza weryfikację karty, bo usterka objawiała się tym, że komputer zawieszał się podczas uruchamiania systemu, natomiast instalator da się uruchomić.

Dzięki, to jest dobra rada! Nie wiedziałem, że te komputery mają problem z karta graficzną. Coś w tym musi być, bo człowiek, który chce sprzedać tego iMaca zszedł już z ceny do 1000 zł, więc może rzeczywiście coś jest nie tak z grafiką.

BTW jak to wygląda w iMac 27" 2011 z kartą graficzną, jest ona zintegrowana czy da się podmienić na inną domowymi środkami? Pytam, bo cena zaczyna kusić, a jeśli koleś zejdzie do 800zł, to nawet jak nie będzie działać, może cos się uda, a jeśli nie, to ostatecznie będę miał Magic Keyboard, Magic Mouse i Magic Trackpad  :lol:

Użytkownik azariasz edytował ten post 22 czerwca 2020 - 08:00

#7 SERWIS.ME

SERWIS.ME
  • 1 006 postów

Napisano 22 czerwca 2020 - 08:02

Jest oddzielna karta graficzna, która pasuje praktycznie tylko z tego modelu. Psuje się na niej procesor graficzny, który jest drogi i chyba już w ogóle niedostępny. 

#8 azariasz

azariasz
  • 46 postów

Napisano 22 czerwca 2020 - 08:22

Jest oddzielna karta graficzna, która pasuje praktycznie tylko z tego modelu. Psuje się na niej procesor graficzny, który jest drogi i chyba już w ogóle niedostępny. 

Dzięki ogromne za pomoc, dużo mi to dało do myślenia. Zatem chyba lepiej kupić po prostu zewnętrzny monitor, no chyba że chcę sobie sprawić Applowe peryferia  ;) 

Mogę jeszcze tylko zapytać, który iMac twoim zdaniem jest najmniej awaryjny i w którego jeszcze warto zainwestować? Bo widzę, że trafiłem na specjalistę (BTW dobrze wiedzieć o takim miejscu w Krakowie  ^_^ )

#9 SERWIS.ME

SERWIS.ME
  • 1 006 postów

Napisano 22 czerwca 2020 - 08:28

Generalnie to z nowszymi nie ma jakichś większych problemów. Gdybyś miał kupować to celuj w modele po 2012 roku, w cienkiej obudowie. Im nowszy tym lepszy.

#10 azariasz

azariasz
  • 46 postów

Napisano 22 czerwca 2020 - 09:21

Generalnie to z nowszymi nie ma jakichś większych problemów. Gdybyś miał kupować to celuj w modele po 2012 roku, w cienkiej obudowie. Im nowszy tym lepszy.

Słyszałem, że w modelach od 2012 (21,5") jest już utrudniona wymiana dysku oraz RAM na własną rękę   :mellow: stąd chciałem kupić model z 2011.
Ale dzięki za info, będę się rozglądał!

Użytkownik azariasz edytował ten post 22 czerwca 2020 - 09:55

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 335 postów

Napisano 22 czerwca 2020 - 09:34

ale zaskoczyłeś mnie, że nie będzie działać synchronizacja przypomnień, kart itp. Dziwne zagranie Apple  :huh: 

Jak 'dziwne zagranie'? Wprowadzili to w nowszych systemach, więc w starszych siłą rzeczy nie może działać, bo 'wtedy nie istniała'. A nie po to się wrzuca nowe funkcje do nowej wersji, żeby je potem backportować do starego, bo nikt nie zrobi aktualizacji (bo po co).

• azariasz lubi to

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych