Co wybrać RAM czy procesor
Napisano 08 maja 2020 - 01:28
Z góry dzięki za odpowiedzi
Napisano 08 maja 2020 - 05:43
Napisano 08 maja 2020 - 06:46
Ram bo procesor tylko się będzie bardziej grzał i częściej obniżał taktowanie, gdyby były tu jeszcze dodatkowe rdzenie to można się zastanawiać, a tak wybór masz prosty.
Napisano 08 maja 2020 - 17:24
Co do nowych dopiero co odświeżonych modeli nie mamy jeszcze pełnego obrazu. Nie było zbyt wielu testów i7. Będzie szybsza ale na ile od i5 ciężko powiedzieć. W zeszłym roku pomimo że to też były 4 rdzenie różnica była niewielka i mając na uwadze kwestie temperatury lepiej byłoby wziąć RAM. W tym roku wydaje się że będzie podobnie aczkolwiek na 100% tego się stwierdzić nie da. Pytanie też czego ci brakuje już teraz. Jeśli jesteś pod kreską z RAMem to nawet się nie zastanawiaj.
MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods
Napisano 10 maja 2020 - 18:54
Napisano 10 maja 2020 - 19:40
Jeśli zależy ci na 32GB RAMu to zarówno w 13" jak i 16" będziesz dopłacał. Gdybyś skupił się na procesorze i chciał i7 to lepiej brać MBP16". Wyjdzie 1000 zł drożej ale ta i7 jest rzeczywiście dużo mocniejsza. W końcu 6 rdzeni.
Wiadomo mobilność mobilnością ale to czy i w jakim zakresie jest ci potrzebna to już kwestia indywidualna.
Co do awaryjności i AppleCare. Ja bym mimo wszystko wykupił. Jak coś się stanie to nagle koszty mogą być ogromne. Kiedyś było lepiej ale już nawet modele 2015 były kiepsko oceniane. iFixit dało modelowi 2015 bodajże 1/10. Nowy MBP16 też dostał 1/10 ale jednak obecna 1 jest dużo gorsza niż kiedyś. Teraz jak coś się stanie oficjalny serwis będzie chciał wymienić pół komputera a to generuje koszty.
A tak btw. Mówiąc Apple Care+ rzeczywiście miałeś na myśli ten wariant z + (niedostępny oficjalnie u nas) czy ten standardowy AppleCare?
MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods
Napisano 10 maja 2020 - 20:57
Jeśli zależy ci na 32GB RAMu to zarówno w 13" jak i 16" będziesz dopłacał. Gdybyś skupił się na procesorze i chciał i7 to lepiej brać MBP16". Wyjdzie 1000 zł drożej ale ta i7 jest rzeczywiście dużo mocniejsza. W końcu 6 rdzeni.
Wiadomo mobilność mobilnością ale to czy i w jakim zakresie jest ci potrzebna to już kwestia indywidualna.
Co do awaryjności i AppleCare. Ja bym mimo wszystko wykupił. Jak coś się stanie to nagle koszty mogą być ogromne. Kiedyś było lepiej ale już nawet modele 2015 były kiepsko oceniane. iFixit dało modelowi 2015 bodajże 1/10. Nowy MBP16 też dostał 1/10 ale jednak obecna 1 jest dużo gorsza niż kiedyś. Teraz jak coś się stanie oficjalny serwis będzie chciał wymienić pół komputera a to generuje koszty.
A tak btw. Mówiąc Apple Care+ rzeczywiście miałeś na myśli ten wariant z + (niedostępny oficjalnie u nas) czy ten standardowy AppleCare?
Zgadza się , tutaj i tutaj jest dopłata. Wiesz co, na początku, kiedy brałem pod uwagę wyłącznie 13" to chciałem go kupić w Niemczech - wtedy wziąłbym oczywiście Apple Care + (który jest niedostępny w naszym kraju). Lecz teraz ze względu na zmianę swoich preferencji (czyli przez to, że koszt znacząco wzrośnie) po prostu wezmę go w Polsce w raty. Interesuje mnie 16" 2.3Ghz (i9)/32GB/1TB SSD/Radeon Pro 5500M 4GB i do tego Apple Care Protection Plan. Na takiego złożę zamówienie w tygodniu. Jakieś uwagi albo porady w zmianie specyfikacji?
Napisano 16 czerwca 2020 - 20:52
Dobra a jesli pytanie brzmialoby RAM, procesor czy karta graficzna? A tak w ogole gdzie teraz sie kupuje Maczki? Bo jedynie Cortland ma jakas wieksza ofertę z tych co znam. Ispot, IDream i inne maja po kilka (aha - ja potrzebuję IMaca:). Moze cos przeoczylem?
Napisano 16 czerwca 2020 - 21:31
Można kupić przez Apple.pl. Tam są wszystkie i można zamawiać wszelkie wersje. Jednak nawet u oficjalnych resellerów ceny bywają 10% niższe, ale dotyczy to raczej modeli wprowadzonych przynajmniej kilka miesięcy wcześniej. Ciekawe ceny i do tego często raty zero ma media markt, ale wybór słaby. W MM kupowałem Apple TV, iPada i MacBooka gdy dosłownie za ścianą, w iSpocie to samo kosztowało istotnie drożej.
- mcfrey lubi to
Napisano 16 czerwca 2020 - 22:17
Użytkownik Sugarman edytował ten post 16 czerwca 2020 - 22:17
- mcfrey lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych