Zastanawia mnie jedna rzecz, skoro model podstawowy kosztuje 1299$ czyli 6,5 tys to dlaczego model z nowym procesorem kosztuje 1799$ czyli aż 9,9tys.? Różnica między tymi modelami to 500$ czyli jakieś 2100zł. Natomiast faktycznie różnica to 3400zł. Ja rozumiem że tam są jakieś prowizje, podatki itp ale tutaj wychodzi że dopłacamy za każdego dolara aż 6,80zł. Przy modelu podstawowym za 1299$ każdy dolar kosztuje dużo mniej bo 5zł a też przecież ta wersja podstawowa zawiera podatki i prowizje. Nawet każda dopłata, na przykład do Ramu w kwocie 100$ jest wyceniana na 500zł czyli znowu dolar za 5zł. W poprzednim roku też był model za 1799$ z procesorem 2,4GHz i kosztował 8999zł. Ktoś zatem nieźle przeszarżował z tą dopłatą do wersji z nowymi procesorami. Myślę że z 1000zł przeszarżowali. Model zatem za 1799$ szczególnie u nas raczej jest mocno nieopłacalny i mocno przeszacowany. Macbook Pro 16 w wielu miejscach w podstawowej wersji można już kupić bez problemu za 10,5tys. czyli tylko 600zł drożej od ceny wyjściowej za nowego Pro 2020.
Ciekawa analiza i sztuczka sprzedażowa. Apple zawsze dawało kurs $ ze sporym zapasem więc jeśli rok temu przy kursie średnim USD/PLN poniżej 3,8zł 1799$ -> 8999zł to przy aktualnym kursie $ na poziomie 4,2zł utrzymanie tej samej ceny w PLN byłoby ze strony Apple zbyt szczodre... Nie mają w zwyczaju martwić siłą nabywczą naszej waluty...
Oczywiście zgodnie z logiką Apple bazowa wersja MBP też powinna podskoczyć, ale tutaj zmniejszyli delikatnie swoją marżę, bo i tak dają przestarzałe procesory i ram.
Ważne, że cennik startuje z tego samego poziomu, a to że z prawdziwym „Pro” ma niedużo wspólnego to już mało istotny szczegół.
Tak samo jak producenci aut przy osłabieniu waluty częściej podnoszą ceny wyposażenia dodatkowego, a na samym końcu gdy są zmuszeni to dopiero wersje bazową. Pracuję w tej branży, więc akurat takie sztuczki widywałem nie raz…
Ja osobiście muszę do końca roku kupić jakiegoś MacBook'a. Chwilowo wahałem się między Air i5/16GB/512GB, a podstawowym MBP 4xTB. Różnica 2400zł robi swoje, lecz przy tak zaprojektowanym chłodzeniu Air'a odpuszczam całkowicie.
Kusi mnie już strasznie złożenie zamówienia, ale z drugiej strony nie pali mi się z zakupem, więc liczę, że @depe swoją szklaną kulą dobrze przewidział 14" na listopad. Ewentualnie może w Q4 trafią się dobre promki na podstawę MBP 4x TB.
Użytkownik Jojox edytował ten post 05 maja 2020 - 12:25