Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Aktualizacja iOS przez sieć komórkową.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 Driff

Driff
  • 423 postów

Napisano 25 kwietnia 2020 - 09:50

Cześć, 

temat w internecie wałkowany wielokrotnie, również tu na forum, jednak tematy były raczej dość stare i nie chciałem zdobywać nagrody złotej łopaty. Mam w domu dwa iPhony - 8 plus i XS Max. Oba do dzisiejszego poranka pracowały na iOS 13.3.1. Z racji tego, że mam ograniczone wifi w domu a pakiety danych w telefonach całkiem pokaźne, staram się raczej do wszystkiego wykorzystywać sieć komórkową. Kojarzyło mi się, że aktualizacja systemu może być wykonana tylko przez wifi ale postanowiłem sprawdzić czy coś zmieniło się w tej kwestii. Na pierwszy ogień 8 Plus - wejście w zakładkę uaktualnienia i miła niespodzianka - możliwość kliknięcia "pobierz" mając włączoną jedynie sieć komórkową. Pojawiło się dodatkowe ostrzeżenie o możliwości naliczenia dodatkowych opłat i tyle - uaktualnienie poszło. Jakież było moje zdziwienie gdy na XS Max przycisk pobierania nadal, "po staremu" wyszarzony i informacja, że uaktualnienie może być wykonane tylko za pomocą Wifi. Czy ktoś może wie o co chodzi? Szukałem trochę wątków w internecie ale raczej wszystko stare i wszędzie utrzymuje się stanowisko, że bez wifi się nie da - a tymczasem na własnej skórze (w zasadzie na własnym telefonie ;) ) przekonałem się, że się da. W obu telefonach mam wyłączony ograniczony transfer danych. Czy może gdzieś w ustawieniach siedzi jeszcze coś innego z tym związanego?

<p>MacBook Air 13" Early 2014 + iPhone 12 Pro Max + AirPods Pro

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 354 postów

Napisano 25 kwietnia 2020 - 11:34

Nie umiem odpowiedzieć, ale dam hinta: połącz się z Xs do hotspota w 8 - w ten sposób 'oszczędzisz domowe wifi' (co za czasy, żeby to wifi oszczędzać, a nie pakiet danych...) i telefon będzie myślał, że ma wifi.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych