Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Aktualizacja iOS przez sieć komórkową.

• Please log in to reply
1 reply to this topic

#1 Driff

Driff
  • 423 posts

Posted 25 April 2020 - 09:50

Cześć, 

temat w internecie wałkowany wielokrotnie, również tu na forum, jednak tematy były raczej dość stare i nie chciałem zdobywać nagrody złotej łopaty. Mam w domu dwa iPhony - 8 plus i XS Max. Oba do dzisiejszego poranka pracowały na iOS 13.3.1. Z racji tego, że mam ograniczone wifi w domu a pakiety danych w telefonach całkiem pokaźne, staram się raczej do wszystkiego wykorzystywać sieć komórkową. Kojarzyło mi się, że aktualizacja systemu może być wykonana tylko przez wifi ale postanowiłem sprawdzić czy coś zmieniło się w tej kwestii. Na pierwszy ogień 8 Plus - wejście w zakładkę uaktualnienia i miła niespodzianka - możliwość kliknięcia "pobierz" mając włączoną jedynie sieć komórkową. Pojawiło się dodatkowe ostrzeżenie o możliwości naliczenia dodatkowych opłat i tyle - uaktualnienie poszło. Jakież było moje zdziwienie gdy na XS Max przycisk pobierania nadal, "po staremu" wyszarzony i informacja, że uaktualnienie może być wykonane tylko za pomocą Wifi. Czy ktoś może wie o co chodzi? Szukałem trochę wątków w internecie ale raczej wszystko stare i wszędzie utrzymuje się stanowisko, że bez wifi się nie da - a tymczasem na własnej skórze (w zasadzie na własnym telefonie ;) ) przekonałem się, że się da. W obu telefonach mam wyłączony ograniczony transfer danych. Czy może gdzieś w ustawieniach siedzi jeszcze coś innego z tym związanego?

<p>MacBook Air 13" Early 2014 + iPhone 12 Pro Max + AirPods Pro

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24365 posts

Posted 25 April 2020 - 11:34

Nie umiem odpowiedzieć, ale dam hinta: połącz się z Xs do hotspota w 8 - w ten sposób 'oszczędzisz domowe wifi' (co za czasy, żeby to wifi oszczędzać, a nie pakiet danych...) i telefon będzie myślał, że ma wifi.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users