Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

uprawnienia Administratora zniknęły?

Best Answer pedros , 16 April 2020 - 15:29

A stary patent z usunięciem .AppleSetupDone w trybie Single-User?

http://www.theinstru...setup-assistant

Go to the full post

• Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 Krzysztof Sudoł

Krzysztof Sudoł
  • 12 posts

Posted 16 April 2020 - 13:23

MacBook Pro -OS 10.6.8

Czesc, znajoma nie może nic zainstalować naswoim macu, bo ją pyta o hasło. Jest jedyną użytkowniczką (czyt z uprawnieniamu Administratora).

Chciałem to potwierdzić, a tu zonk -ona ma tylko jakieś uprawnienia Standard -patrz zdj. Innych użytkowników nie ma zdefiniowanych

Haseł żadnych nie ustawiała na tym laptopie i mówi, że z instalacjami nie było problemu.

Jak można jej (lub nowemu uzytkownikowi) przydzielić status Administratora? o co chodzi? nie mam pomysłu.

Attached Files

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24316 posts

Posted 16 April 2020 - 14:35

W recovery mode, z terminala.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#3 Krzysztof Sudoł

Krzysztof Sudoł
  • 12 posts

Posted 16 April 2020 - 15:04

podrzucisz jakiś link jak to zrobić krok po kroku, żeby coś nie namieszać?

W recovery mode, z terminala.

Command+R w tej wersji systemu nie działa.

#4 pedros

pedros
  • 1392 posts
  • SkądWAW, PL

Posted 16 April 2020 - 15:29   Best Answer

#5 ftpd

ftpd

Nie.

• 24316 posts

Posted 16 April 2020 - 16:32

podrzucisz jakiś link jak to zrobić krok po kroku, żeby coś nie namieszać?

Command+R w tej wersji systemu nie działa.

https://osxdaily.com...mmand-line-mac/

Zabootuj z pendrive instalacyjnego, skoro nie ma cmd+R.

Tak, to też jest pomysł. Założyć w kreatorze usera tymczasowego (oczywiście admina) -> zalogować się na niego -> nadać admina temu-userowi-co-trzeba -> zalogować się na niego -> skasować usera tymczasowego.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#6 Krzysztof Sudoł

Krzysztof Sudoł
  • 12 posts

Posted 17 April 2020 - 09:37

poszedłem za wskazówką FTPD -coś z niej rozumiem.

W trybie Single User wydał mi taki komunikat jak na zdjęciu -nie znam się za bardzo, zatem zapytam Was co mogę zrobić z tym poleceniem co mi wypluł? coś innego?

Spróbowałem porady od "pedros' i zadziałało.

System dodał nowego użytkownika jako administartora.

Wielkie dzieki Wam za wskazówki.

Krzysztof

Attached Files

Edited by Krzysztof Sudoł, 17 April 2020 - 09:10.

#7 ftpd

ftpd

Nie.

• 24316 posts

Posted 17 April 2020 - 10:13

No przecież Ci napisało wprost, co masz zrobić ;-)

Anyway, skoro zadziałało drugim sposobem, to rozwiązane i nie ma co się rozwodzić.

Na przyszłość, oznaczaj proszę pomocny post jako rozwiązujący temat, przyda się innym.

#8 Krzysztof Sudoł

Krzysztof Sudoł
  • 12 posts

Posted 17 April 2020 - 11:10

No przecież Ci napisało wprost, co masz zrobić ;-)

Co dla Ciebie jest bułką z szynką, to np dla mnie - czarna magia. Np Twoje "Założyć w kreatorze usera tymczasowego" -wtf?; gdyby w tym linku podesłanym przez Pedros nie było wprost napisanych komend do terminala, to dalej byłbym w d...

Ale powoli się uczę.

Dzięki.

#9 ftpd

ftpd

Nie.

• 24316 posts

Posted 17 April 2020 - 11:22

No ej, tego usera się zakłada nie w terminalu, tylko po wywaleniu .AppleSetupDone po restarcie odpala się ten kreator początkowy, taki jakbyś nówkę z pudełka wyjął...

#10 Krzysztof Sudoł

Krzysztof Sudoł
  • 12 posts

Posted 17 April 2020 - 13:16

No ej, tego usera się zakłada nie w terminalu, tylko po wywaleniu .AppleSetupDone po restarcie odpala się ten kreator początkowy, taki jakbyś nówkę z pudełka wyjął...

to teraz jasne.

Tak zrobiłem, bo mnie ekran zapytywał. Tyle że zrobił ze mnie głównego Administratora, ale jest OK.

#11 pedros

pedros
  • 1392 posts
  • SkądWAW, PL

Posted 17 April 2020 - 13:18

to teraz jasne.

Tak zrobiłem, bo mnie ekran zapytywał. Tyle że zrobił ze mnie głównego Administratora, ale jest OK.

No bo o to chodziło. Resztę masz we wcześniejszym poście Kolegi ftpd.

#12 ftpd

ftpd

Nie.

• 24316 posts

Posted 17 April 2020 - 14:09

Yup - nadaj administratora na tym koncie, którego chcesz używać (normalnie, klikając, z poziomu Preferencji Systemowych), a potem się na niego zaloguj i skasuj konto założone w kreatorze, bo w sumie nie jest Ci do niczego potrzebne, a pewnie tym bardziej znajomej ;-)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users