Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo

AirPort Time Capsule bez routera operatora - który dostawca to umożliwia?

• Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 bulkasz

bulkasz
  • 138 posts
  • SkądGdynia

Posted 12 April 2020 - 16:01

Korzystałem z Time Capsule podpiętego bezpośrednio do kabla ethernetowego wystające go "ze ściany". Dostawca Internetu umożliwiał coś takiego, choć dla mnie jako totalnego laika wymagało to trochę konfiguracji, których nie do końca rozumiałem. 

Teraz, w innym miejscu, jestem zmuszony korzystać z UPC, Multimedii, Vectry lub Netii i chciałbym zastosować taki sam układ, czyli bez routera od operatora. Po prostu Time Capsule podpięta prosto kablem i dająca Wi-Fi. Już wiem, że Multimedia uniemożliwia takie rozwiązanie. W dodatku (umowa podpisana kilka dni temu) wsadzili router Huawei do metalowej skrzynki rozdzielczej co raczej musi się odbić na jego działaniu. 

Dochodząc do sedna sprawy - może ma ktoś z Was wiedzę, który operator umożliwi mi korzystanie z Internetu z własnym routerem? (Multimedia np. nie poda mi adresów DNS, co jest konieczne do ustawienia kapsuły.

#2 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1881 posts

Posted 12 April 2020 - 16:14

Wiele zależy od technologii dostępu. Czy Twój sprzęt potrafi obsłużyć dana technologię. Time Capsule da radę z ETH, ale nie z HFC czy DSL. Możesz podpiąć twój sprzęt do uprzedzenia dostawcy i albo ustawić to urządzenie w tryb bridge/pass thru, ale bo ustawić Time Capsule jako Access Point (bez funkcji rutingu). Dwa routery szeregowo to nie najlepszy pomysł. Ja mam netie po HFC.  Router netii ma słabe WiFi, ale jako access pointą używam routera AX. 

#3 bulkasz

bulkasz
  • 138 posts
  • SkądGdynia

Posted 23 April 2020 - 08:28

To jeszcze jedno pytanie, ja sobie kompletnie nie umiem z tym poradzić. Mam Internet w Vectrze, otrzymałem od nich modem Technicolor CGA2121. Próbuję go połączyć z kapsułą, ale w żaden sposób mi się to nie udaje. Przestawiłem Technicolor w tryb "bridge", wyłączyłem na nim Wi-Fi, podłączyłem kapsułę kablem Ethernetowym i tyle. Kapsuła nie ma dostępu do sieci. Może ktoś z Was ma pomysł co z tym zrobić?

#4 luksik

luksik
  • 101 posts

Posted 23 April 2020 - 08:34

Jeśli masz TM to wpinasz tylko i wyłącznie kablem ethernet do routera. Czekasz na nadanie adresu ip z serwera dhcp  a następnie konfigurujesz połączenie między komputerem a TM.
Przełączanie routera w tryb bridge nie posiadając własnego routera nie jest dobrym rozwiązaniem. Stracisz dostęp do internetu.
W tym przypadku zresetuj router od vectry do ustawień fabrycznych, podłącz TM a następnie skonfiguruj.

#5 bulkasz

bulkasz
  • 138 posts
  • SkądGdynia

Posted 23 April 2020 - 12:05

Pomogło! Dzięki za pomoc.

#6 bulkasz

bulkasz
  • 138 posts
  • SkądGdynia

Posted 24 April 2020 - 00:35

To jednak nie koniec problemów. Internet jest, ale sieć, którą stworzyła kapsuła działa wolno. Włączyłem tymczasowo Wi-Fi na urządzeniu od Vectry. Wi-Fi 5 GHz tworzone przez modem Technicolor daje około 290-300 Mbit/s, gdzie na sieci z kapsuły jest 50-80 Mbit/s. 

#7 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1881 posts

Posted 24 April 2020 - 08:44

Nie jestem ekspertem, ale wygląda na to, że masz dwa NATy jeden za drugim, co nie jest najlepszym rozwiązaniem. Nie wiem, czy uda to się zrobić z Time Capsule, ale ja mam taki układ - modem operatora kablowego z wyłączonym wifi, ale aktywnym firewallem do tego przez ethernet podłączony router TP-Link w trybie AP. Router ten jest serwerem Time Machine, zapewnia wifi i do tego jest switchem do urządzeń podłączonych kablem (inne są prosto do modemu dostawcy). Kluczowe jest to, że prywatne urządzenie działa jako AP a nie ruter i wszystko (wifi, time machine i porty ethernet w obu urządzeniach) jest logicznie jedną siecią z jedną adresacją i jednym serwerem DHCP (z modemu dostawcy). W tym układzie mógł bym też włączyć sieć z modemu dostawcy i przez nią wchodzić w TM (ale to bez sensu, bo modem dostawcy jest wifi4 a mój wifi6). Pytanie - czy Time Capsule da się ustawić w tryb Access Point a nie ruter?

Edited by WojtekWojtek, 24 April 2020 - 08:46.

#8 bulkasz

bulkasz
  • 138 posts
  • SkądGdynia

Posted 29 April 2020 - 21:56

W tej chwili mam Internet od UPC, który z ich modemem z funkcją Wi-Fi działa bardzo dobrze. Niestety, po przełączeniu go w tryb modemu i podpięciu Time Capsule, jako routera prędkość drastycznie spada. Kapsuła daje Wi-Fi ograniczone do 10 mb/s. Co wpływa na to ograniczenie?

#9 ftpd

ftpd

Nie.

• 24308 posts

Posted 29 April 2020 - 22:11

Może masz kabel, który nie wyciąga setki? Albo port po którejś stronie jest tylko 10?

• cooper69 likes this

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#10 bulkasz

bulkasz
  • 138 posts
  • SkądGdynia

Posted 01 May 2020 - 17:43

No i tak było;) Kabel wymieniony i jest ok.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users