Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak można ustawić większą "intensywność" zaznaczania / podświetlania tekstu?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 janhalb

janhalb
  • 951 postów

Napisano 16 marca 2020 - 23:27

Przesiadłem się ostatecznie na Catalinę i mam na razie tylko jeden, ale za to mocno umęczliwy problem. Chodzi o podświetlanie / zaznaczanie tekstu - Preferencje systemowe -> Ogólne -> Kolor podświetlenia.

Problem polega na tym, że mogę ustawić kolor tegi podświetlenia (na pięć tysięcy sposobów…), ale nie mogę ustawić jego _intensywności_ - chciałbym, żeby było ciemniejsze / bardziej wyraziste.

Wrzucam dwa małe ztrzuty ekranu, aby pokazać, o co mi chodzi.

O ile podświetlenie w przypadku tekstu na stronie www jest jeszcze w miarę widoczne (plik 1.png - fragment ze strony gazeta.pl), o tyle w Wordzie - jest tak blade, że ledwo je widać (plik 2.png).

Czy jest jakaś systemowa możliwość, żeby wzmocnić intensywność podświetlenia?… Będę wdzieczny.Załączony plik  1.png   244,41 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  2.png   370,25 KB   0 Ilość pobrań

Mac Mini 2023, M2, 24 GB RAM, 1 TB SSD

MacBook Pro mid 2010, i5 2,4 GHz, 4 GB RAM, 500 GB HDD

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 360 postów

Napisano 16 marca 2020 - 23:52

Ale to jest 'zasługa' Worda, a nie systemu.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#3 janhalb

janhalb
  • 951 postów

Napisano 17 marca 2020 - 00:20

No OK, z Wordem jeszcze się będę bił (napisałem już z pytaniem na forum Office) - ale czy z poziomu systemu nie da się ogólnie "ściemnić" podświetlenia?

Poza tym - jeszcze dziś przed południem pracowałem na tym samym komputerze i na tym samym Wordzie na Mojave - i tego problemu nie było. A na moim starym MacBooku Pro, którego używam na wyjazdach, i na którym mam jeszcze High Sierra (bo wyżej się nie da) też jest OK. Dopiero przejście na Catalinę zrobiło problem.

Zarówno w High Sierra jak w Mojave można było w Preferencje systemowe -> Ogólne -> Kolor podświetlenia ustawić "inny" - i tam poza wyboream koloru był suwak z jego intensywnością. W Catalinie ten suwek także jest, ale jego przesuwanie powoduje zmianę zabarwienia koloru (nie wiem, jak to się fachowo nazywa) od koloru zadanego w stronę czerni - ale intensywność pozostaje bez zmian.

Małe, a irytuje…

Mac Mini 2023, M2, 24 GB RAM, 1 TB SSD

MacBook Pro mid 2010, i5 2,4 GHz, 4 GB RAM, 500 GB HDD

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych