Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Automatyczne mapowanie zasobów sieciowych

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 gozdek

gozdek
  • 54 postów
  • SkądJakarta

Napisano 04 marca 2020 - 07:57

Cześć,

Air 2019, OS najnowszy

mam w domowej sieci serwerek Synology, a na nim udostępnionych kilka zasobów.

Chciałbym na biurku/pulpicie zrobić sobie skróty do tych zasobów (tak aby nie znikały po restarcie)

Udało mi się poprzez dodanie do "autostartu" (sorry, jestem windziarzem, a macbooka mam od wczoraj i jeszcze nie ogarniam terminologii) podłączonych zasobów.

Zaznaczam tam przy każdym opcję UKRYJ aby "aplikacja" nie wyświetlała okna - ale to nie działa...

Po restarcie otwierają mi się w osobnych oknach automatycznie wszystkie podmapowane zasoby.

Czy to coś u mnie nie tak? Czy ten macos taki jest?

Jak wy montujecie swoje zasoby sieciowe?

pozdr,

iPhone 12 Pro Max
pozdrawiam, gozdek

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 357 postów

Napisano 04 marca 2020 - 12:54

Był o tym niedawno wątek - najsensowniej zrobić to przez element w Docku. Poszukaj.

Co do 'ukryj', to moim zdaniem to od zawsze działa jak chce.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#3 iEjek

iEjek
  • 99 postów

Napisano 04 marca 2020 - 13:24

Finder -> w menu "Idź" (do wyboru) - Sieć (Shift + Command + K) lub "Połącz z serwerem" (Command + K) wybrać potrzebne miejsce/a w sieci lokalnej, wpisać dane (do NAS) czyli użytkownik i hasło (można je zapisać w "pęku kluczy" celem zapamiętania i automatycznego logowania w przyszłości) następnie wybrać potrzebne katalogi (w Finder) i utworzyć "alias" na biurku. I tyle... Za każdym razem, kiedy komputer będzie w sieci lokalnej, a NAS będzie dostępny, tak samo z pomocą "aliasów" będzie dostęp do wybranych miejsc.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych