Nie można przenieść wideo - „Wystąpił błąd. Pliki mogły nie zostać zaimportowane”
Napisano 23 grudnia 2019 - 18:45
mam problem z importem plików wideo z iPhone XS. Nowy telefon ustawiony na wzór i podobieństwo poprzedniego iP6, łącznie z zawartością galerii. Dzisiaj próbowałem jej zawartość zaimportować do komputera (Windows 10), ale po zaimportowaniu kilku zdjęć pojawia się komunikat: Urządzenie dołączone do komputera nie działa.
Rozłączenie kabla, podłączenie, próba i znowu po kilku zdjęciach błąd. Po kilku próbach zorientowałem się, że problem generują pliki wideo. Te mniejsze po kilku od- i podłączeniach telefonu udało mi się pojedynczo zaimportować, ale te co ważą powyżej 100MB nie dają się w żaden sposób przenieść do kompa.
Ogólnie misja przeniesienia plików została zakończona za pośrednictwem Dropbox. Niemniej jednak muszę zadać tu to pytanie... WTF?
To samo dzieje sie na 2 innych oryginalnych kablach lightning i na innym komputerze z windows 10. Podobnie dzieje siew trakcie próby importu zdjęć przez aplikacje Zdjęcia, tylko komunikat brzmi: Wystąpił problem. Pliki mogły nie zostać zaimportowane.
Albo problem mam z telefonem, albo telefon z windows 10. No chyba, że coś jeszcze innego. Dajcie znać, czy się z tym spotkaliście, a co ważniejsze, czy macie już rozwiązanie tego problemu.
Dodam, że nie udało mi się znaleźć odpowiedzi w necie.
pozdrawiam
Bartosz
PS: Administracja, co ci nie pasuje z tematem? To treść komunikatu. Od tego zaczynam szukanie odpowiedzi w necie.
Napisano 29 grudnia 2019 - 11:35
Ja się z tym problem borykam już od iPhone 8.
W internecie cisza na ten temat, więc samemu musiałem zrobić dochodzenie

Moim zdaniem problem leży w OPCJI ->USTAWIENIA->ZDJĘCIA ( PRZENIEŚ NA MACA LUB PC-> jak jest zaznaczone AUTOMATYCZNIE - Czyli laptop na który zgrywane są zdjecia i filmy(nie wspiera natywnie HEVC)i podczas kopiowania zdjęcia i filmy są konwertowane do bardziej zjadliwej formy JPG/H.264.
Mój leciwy laptop z grafiką Nvidia 970M nie obsługuje Hevc 10bit czyli "High Efficiency" w którym iphone nagrywa filmy (np dla 4k60)
Moim zdaniem coś jest skopane na linii kodeków/sterownika dla USB od Apple do Win i podczas kopiowania plików i konwertowania po kablu wysypuje błędy... A skala problemu nie jest na tyle duża by apple coś mogło w tej kwestii naprawić bo po 2014-2015 laptopy nawet te budzetowe już miały zaimplementowane Hevc natywnie min w integrach intela i ludzie jak kopiują i mają zaznaczone AUTOMATYCZNIE to i tak zgrywa im się w HEIC/HEVC (nie następuje konwertowanie bo ich sprzęt wspiera hevc domyślnie) więc nie ma problemu. Filmy im sie odtwarzają płynnie

Jest kilka rozwiązań problemu:
1.USTAWIENIA->ZDJĘCIA ( PRZENIEŚ NA MACA LUB PC-> zaznaczyć POZOSTAW ORYGINAŁY ) - pliki kopiują się normalnie ale wideo w Hevc nie jest odtwarzane plynnie w 4k60 w moim przypadku, nawet po czary mary z kodekami i uruchomieniu shaderów CUDA nvidii w mphc ).
żeby filmy się odtwarzały płynnie konieczne jest konwertowanie już pod windowsem hevc -> h264 za pomocą osobnych programów, bardzo czasochłonne i nie polecam.
2. .USTAWIENIA->ZDJĘCIA ( PRZENIEŚ NA MACA LUB PC-> zaznaczyć AUTOMATYCZNIE ) oraz zainstalowanie iCloud na windowsie ale w wersji ze strony apple, bo ta ze sklepu mircosoftu nie ma wszystkich interesujących nas opcji.
I pliki 4k60 lądują już bezprzewodowo skonwertowane w naszym PC w normalnym kompatybilnym kodeku h.264 na naszym PC i są odtwarzane płynniutko

minus takiego rozwiązania to x2 większe pliki i czas na zgrywanie ich do komputera, jak ktoś ma wolne WIFI to już w ogóle...
3. USTAWIENIA->APARAT->FORMATY->NAJBARDZIEJ ZGODNY - ustawienie to wymusza robie zdjęc i filmów w Jpg/h264 już z poziomu iphone, najbardziej kompatybilne rozwiązanie dla starszych laptongów, brak problemu z kopiowaniem bo nie ma konwertowania, minusem tego rozwiązania jest brak możliwości nagrywania w 4k60 więc, osobiście tego nie stosuje i używam metody nr2

Pozdrawiam
Napisano 29 grudnia 2019 - 14:00
Użytkownik ftpd edytował ten post 29 grudnia 2019 - 14:48
- woojtekn lubi to
Napisano 29 grudnia 2019 - 14:50
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 10 stycznia 2020 - 08:52
Spróbowałem jeszcze szcześcia z laptopem z szafy z windows 7 i - kurza stopa - bez najmniejszego problemu przeniosłem wszystkie wideo!
Czyli istnieje jeszcze rozwiązanie nr 4.
- przenieść pliki do kompa z windows 7, a potem za pomocą pena do komputera z windows 10
Przy najbliższej okazji jeszcze raz sprawdze wszystkie sposoby.
pozdrawiam!
Bartosz
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych