Cześć wszystkim!
Mam konto indywidualne, uzupełniam umowy niezbędne do rozpoczęcia sprzedaży w App Store. W jaki sposób wypełnić formularz podatkowy W-8BEN w App Store Connect?
W części pierwszej:
1-4. to moje dane osobowe, wszystko jasne
5. U.S. taxpayer identification number, if required - pozostawiam puste, ponieważ nie posiadam EIN, SSN ani ITIN
6. Foreign Tax Identifying Number (if any) - czy tutaj powinienem zostawić puste, czy wpisać numer PESEL/NIP?
7. Reference Number(s) - pozostawiam puste
8. Date of Birth - moja data urodzenia
Część drugą wypełniam tylko wtedy jeśli mogę ubiegać się o jakieś szczególne benefity (muszę wtedy również wypełnić punkt 5 lub 6 powyżej):
I tutaj pytanie. Czy na mocy porozumienia Polski z USA (o unikaniu podwójnego opodatkowania) nie muszę wypełniać tej części i wszystko będzie jasne, czy muszę wpisać że na podstawie właśnie tego porozumienia i jakiegoś paragrafu, chcę aby zastosowano taki a taki podatek (punkt 10)?
9. I certify that the beneficial owner is a resident of Poland within the meaning of the income tax treaty between United States and that country or region - zaznaczam
10. The beneficial owner is claiming the provisions of Article and paragraph ___ of the treaty identified on line 9 above to claim a ___ % rate of withholding on (specify type of income): Income from the sale of apps
Część trzecia:
Zaznaczam jedyną opcję
Czy dobrze to rozumiem?
PS. Co wpisać w pole "Title" w Certificate of Foreign Status of Beneficial Owner?