Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Zamykanie aplikacji i o dziwo powrót do tej samej treści, iPhone XS

• Please log in to reply
14 replies to this topic

#1 Qbeq

Qbeq
  • 10 posts

Posted 13 November 2019 - 06:59

Witam,

Przesiadłem się z 6S na XS Maxa i mam pewien problem - chyba, że ten nowy typ tak ma...

Otóż zamykam kontakty przesunięciem do góry.

Gdy chcę ponownie zadzwonić, wchodzę na kontakty i znów mam przed oczami ten sam kontakt (wiem, za dużo kontaktów  :)).

Muszę wrócić strzałką i wybrać nowy. Sytuacja jest podobna cały czas. Nawet, jak dzwoniłem na konkretny numer dzień prędzej, następnego dnia przy wybieraniu kontaktów wyświetla się ten, który wybrałem wcześniej...

To samo zauważyłem przy notatkach. 

Robię nową notatkę, potem wychodzę na główną stronę notatek, żeby mieć podgląd na wszystkie. Zamykam.

Wchodzę następnego dnia ponownie i... mam przed oczami notatkę napisaną pół roku temu. Znowu wchodzę na główną stronę notatek. Zamykam. Wchodzę ponownie - mam znowu notatkę sprzed pół roku. Musiałem ją zablokować hasłem, żeby mi do niej automatycznie nie wchodziło...

Co jest grane? To chyba tak nie powinno być, z logicznego punktu widzenia, bo ani to ułatwienie ani szybkość...

Chciałem nagrać film ekranu, ale jak na złość teraz jest wszystko OK. Zdarzyło mi się to może raz, ale to jeszcze przed nagrywaniem jak wszystko na nowo pozamykałem... Natomiast wiem, że problem powróci na pewno.

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24354 posts

Posted 13 November 2019 - 09:35

Kluczowe jest to, że piszesz "zamykam przesunięciem do góry". Nic wtedy nie zamykasz, tylko wracasz do ekranu głównego. Aplikacja działa sobie w tle i jest w tym miejscu, w którym ją zostawiłeś.
  • 5b46927ee6 likes this

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#3 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1889 posts

Posted 13 November 2019 - 09:40

Ty nie zamykasz, ale ukrywasz aplikację i tak ma działać. Aplikacje jest zapamiętana i czeka w tle. Dzięki temu przełączając się między aplikacjami nie gubisz wątku. Żeby zamknąć aplikację trzeba ruch placem do góry przerwać, by zobaczyć wszystkie aplikacje w tle (taką galerię kart) i drugim ruchem palca do góry wypchnąć daną apkę z szeregu. Wtedy apka zostanie ubita i wystartuje od nowa. Jak to nie działało (apki same umierały w tle) to była afera, wielki bug i Apple szybko wprowadziło łatę. Przy okazji zobaczysz jak fajnie się przełączać między aplikacjami (można to też robić przesuwając w prawo kreseczkę na dole aplikacji)

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24354 posts

Posted 13 November 2019 - 09:45

A tak w ogóle, to to są absolutne podstawy używania telefonu. Na przyszłość radzę przeczytać podstawowy podręcznik użytkowania ;-)

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#5 Qbeq

Qbeq
  • 10 posts

Posted 13 November 2019 - 14:42

Dziękuję za wszelkie uwagi i odblokowanie tematu.

Chyba zastosowałem pewien skrót myślowy - myślałem, że zrozumiecie. To jeszcze raz.

Oczywiście „przesuwam do góry” czyli force quit. Po zamknięciu np. pewnej notatki nie chcę jej już widzieć, więc zamykam. Wyrzucam program z działających w tle. Umiem używać mózgu i niepotrzebna była ta kąśliwa uwaga na końcu z jednoczesnym zamknięciem tematu nie dając szansy na wytłumaczenie. Ale zauważyłem, że to taka swoista norma na tym forum.

Robię tak od 5 lat, zawsze działało, zawsze było zamknięte i nie wracało do otwartości. No nie wiem, jak mam to prościej wytłumaczyć.

Dlatego pytałem, czy to jakiś błąd, czy nowy soft, czy w ajfonach wyższych jak 6s takie coś to norma.

Edited by Qbeq, 13 November 2019 - 14:43.

#6 Ganjuana

Ganjuana
  • 462 posts

Posted 14 November 2019 - 08:44

W iOS nie ma potrzeby ubijać aplikacji działających w tle ;)

#7 Qbeq

Qbeq
  • 10 posts

Posted 14 November 2019 - 12:04

W iOS nie ma potrzeby ubijać aplikacji działających w tle ;)

... Wiem... wiem, że nie zużywają baterii, że to jest świetne, łał, itp. itd. ale nie o tym tutaj rozmawiamy, rozmawiamy o ewidentnym błędzie/problemie... Także niezły offtop

Po prostu zawsze, jak się coś zamknęło, wracało do defaultu. Teraz tak nie ma. Jak prościej mam jeszcze wytłumaczyć?

No chyba nie jest to wygodne, gdy wchodzimy w kontakty i widzimy kontakt, na który dzwoniliśmy 4 dni temu? Mimo milionowego force quita?

To samo z notatkami. 

I tylko tam na razie to zauważyłem. Dziwne, nie?

#8 Ganjuana

Ganjuana
  • 462 posts

Posted 14 November 2019 - 14:58

... Wiem... wiem, że nie zużywają baterii, że to jest świetne, łał, itp. itd. ale nie o tym tutaj rozmawiamy, rozmawiamy o ewidentnym błędzie/problemie... Także niezły offtop

Po prostu zawsze, jak się coś zamknęło, wracało do defaultu. Teraz tak nie ma. Jak prościej mam jeszcze wytłumaczyć?

No chyba nie jest to wygodne, gdy wchodzimy w kontakty i widzimy kontakt, na który dzwoniliśmy 4 dni temu? Mimo milionowego force quita?

To samo z notatkami. 

I tylko tam na razie to zauważyłem. Dziwne, nie?

No właśnie wracanie do defaultu to wg mnie błąd. Jeśli robiłem coś w aplikacji to po schowaniu jej i ponownym odpaleniu chciałbym być w tym samym położeniu. 

#9 Qbeq

Qbeq
  • 10 posts

Posted 14 November 2019 - 15:50

No właśnie wracanie do defaultu to wg mnie błąd. Jeśli robiłem coś w aplikacji to po schowaniu jej i ponownym odpaleniu chciałbym być w tym samym położeniu.

Idąc Twoim tokiem myślenia, to ok - to może byłoby to fajne, gdyby powracało mi (nawet po force quit...) do OSTATNIO EDYTOWANEJ notatki lub OSTATNIO WYBIERANEGO kontaktu. Ale nie, jeżeli otwieram Notatki i tam widzę otwartą notatkę napisaną w 2017 roku... Albo gdy wchodzę w Kontakty i widzę numer, który wybierałem kilka dni temu...

#10 Duke123

Duke123
  • 491 posts

Posted 14 November 2019 - 17:11

Dziwne.

Ja na XS tak nie mam.

Po zamknięciu Notatki wracają do ostatniego wypisy. A aplikacja Kontakty do listy kontaktów. 

P.S. Spróbuj używać Spotlight do wybierania kontaktów bezpośrednio z ekranu głównego. To dużo wygodniejsze niż wybieranie osoby z aplikacji Kontakty. 

#11 Qbeq

Qbeq
  • 10 posts

Posted 15 November 2019 - 07:26

Udało mi się nagrać.

Link 1

Link 2

#12 Ganjuana

Ganjuana
  • 462 posts

Posted 15 November 2019 - 15:44

No to ewidentnie coś masz nie tak z softem.

#13 Qbeq

Qbeq
  • 10 posts

Posted 15 November 2019 - 16:17

No to ewidentnie coś masz nie tak z softem.

To gdzie nam z tym uderzyć?

#14 landr

landr
  • 1396 posts

Posted 15 November 2019 - 17:23

Na początek coś prostego, wyłącz i włącz telefon... jak to nie da to twardy reset.

#15 Qbeq

Qbeq
  • 10 posts

Posted 19 November 2019 - 09:11

Na początek coś prostego, wyłącz i włącz telefon... jak to nie da to twardy reset.

Robiłem, nic nie daje.

Byłem wczoraj w iSpocie. Opisałem problem. Pokazałem filmy. Okazało się, że znają problem, ba, "software - problem jest bardzo znany, tydzień, dwa i będzie łatka".
A więc czekam.

EDIT

No i była łatka i nic się nie zmieniło...

Rozmawiałem dzisiaj z pracownikiem Apple (zamówiłem rozmowę ze wsparciem).
Polecił mi wyzerować wszystkie ustawienia, a jak to nie pomoże, to odtworzyć iPhone'a z iTunes.
Jeżeli faktycznie obie opcje nie pomogą, to mam znów czekać na łatkę...

Na razie zrobiłem pierwszy krok i nic to nie dało.

Drugiego kroku na razie nie robię, bo nie mam na to w tej chwili czasu i nerwów...

Ponadto: mojemu tacie też kupiłem nowego iPhone'a i ma te same problemy (z tym, że on na to nie zwraca uwagi, bo to jego pierwszy).
I ciekawe, że tylko, póki co, ja mam ten problem...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users