Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Bootcamp - problem z instalacją Windows 10 na iMac'u. Wina płyty głównej czy Fusion Drive?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Bony85

Bony85
  • 7 postów

Napisano 03 listopada 2019 - 18:43

Moi Drodzy,
Od kilku dni mam DUŻY problem z instalacją windowsa 10. Na początek kilka faktów jak to się zaczęło.
 
1. Pewnego dnia, iMac z systemem windows 10 w ogóle się nie chciał uruchomić i pierwsze co wyświetlił to niebieskie okno tego typu;
opcjeuruchamiania.jpg
(zaznaczam, że : na pierwszej partycji był zainstalowany system Mac OS Sierra, a partycja pod windowsa 10 była podzielona za pomocą Bootcampa. Wtedy instalacja przebiegała bez problemu)
 
2. iMac z 2017 roku miał oryginalnie dyski SSD i HDD połączone od nowości w postaci FusionDrive. Po awarii systemu Win10 wszystkie dyski zostały od nowa połączone ze sobą - FusionDrive. Jeśli dyski działają oddzielnie wtedy BootCamp nie pozawala zainstalować Win10 dopóki nie naprawi się funkcji FusionDrive. Udało mi się to przywrócić za pomocą Comand + R i wiersza poleceń  konsoli. A potem postawiłam system Mac OS Sierra i zaktualizowałam go do Mac OS Catalina. I ten system działa do teraz.
 
3. Włączyłam BootCampa (już nie wyświetlał komunikatu, że trzeba naprawić FusionDrive) i zaczęłam dzielić dysk mniej więcej po równo i wskazałam mu obraz ISO Windows 10. Bootcamp po przemieleniu całego procesu uruchomił się ponownie kontynuując cały proces instalacji. Jestem już w systemie Win10 i odpala się skolei instalator BootCampa ze sterownikami - wszystko się instaluje, po czym BootCamp prosi o uruchomienie ponownie Macas i tu od tego momentu zaczyna się komputer 2 razy włączać; z tymże za drugim razem wyświetla mi się znowu to: 
 
opcjeuruchamiania.jpg
 
Po tej akcji, wracam na system Mac os i tam widzę taki oto raport błędów:
 

 

*** MCA Error Report ***

CPU Machine Check Architecture Error Dump (CPU: Intel® Core™ i5-7600K CPU @ 3.80GHz, CPUID: 0x906E9)

CATERR detected! No MCA data found.

 

 

*** Device Tree ***

{

    "pcie_cfg_base" : "0xe0000000",

    "pci_devices" :

    {

        "0x0" : "MCHC@0",

        "0x8000" : "PEG0@1",

        "0x10000" : "IGPU@2",

        "0x100000" : "PEG0@1/IOPP/GFX0@0",

        "0xa0000" : "XHC1@14",

        "0xb0000" : "IMEI@16",

        "0xb8000" : "SATA@17",

        "0x101000" : "PEG0@1/IOPP/HDAU@0,1",

        "0xd8000" : "RP17@1B",

        "0xe0000" : "RP01@1C",

        "0xe4000" : "RP05@1C,4",

        "0xe1000" : "RP02@1C,1",

        "0xfa000" : "PMCR@1F,2",

        "0xf8000" : "LPCB@1F",

        "0x200000" : "RP17@1B/IOPP/SSD0@0",

        "0xfb000" : "HDEF@1F,3",

        "0xfc000" : "SBUS@1F,4",

        "0x300000" : "RP01@1C/IOPP/ARPT@0",

        "0x400000" : "RP02@1C,1/IOPP/GIGE@0",

        "0x401000" : "RP02@1C,1/IOPP/SDXC@0,1",

        "0x500000" : "RP05@1C,4/IOPP/UPSB@0",

        "0x600000" : "RP05@1C,4/IOPP/UPSB@0/IOPP/DSB0@0",

        "0x608000" : "RP05@1C,4/IOPP/UPSB@0/IOPP/DSB1@1",

        "0x610000" : "RP05@1C,4/IOPP/UPSB@0/IOPP/DSB2@2",

        "0x620000" : "RP05@1C,4/IOPP/UPSB@0/IOPP/DSB4@4",

        "0x700000" : "RP05@1C,4/IOPP/UPSB@0/IOPP/DSB2@2/IOPP/XHC2@0",

        "0x800000" : "RP05@1C,4/IOPP/UPSB@0/IOPP/DSB0@0/IOPP/NHI0@0"

    },

    "device_mmio" :

    {

        "PCI0@0" :

        [

            { "a" : "0xcf8", "s" : "0x8" }

        ],

        "PCI0@0/AppleACPIPCI/PEG0@1/IOPP/GFX0@0" :

        [

            { "a" : "0x7f80000000", "s" : "0x10000000" },

            { "a" : "0x7f90000000", "s" : "0x200000" },

            { "a" : "0x92600000", "s" : "0x40000" },

            { "a" : "0x92640000", "s" : "0x20000" }

        ],

        "PCI0@0/AppleACPIPCI/PEG0@1/IOPP/HDAU@0,1" :

        [

            { "a" : "0x92660000", "s" : "0x4000" }

        ],

        "PCI0@0/AppleACPIPCI/IGPU@2" :

        [

            { "a" : "0x7f91000000", "s" : "0x1000000" },

            { "a" : "0x7fa0000000", "s" : "0x10000000" }

        ],

        "PCI0@0/AppleACPIPCI/XHC1@14" :

        [

            { "a" : "0x7f90310000", "s" : "0x10000" }

        ],

        "PCI0@0/AppleACPIPCI/IMEI@16" :

        [

            { "a" : "0x7f90324000", "s" : "0x1000" }

        ],

        "PCI0@0/AppleACPIPCI/SATA@17" :

        [

            { "a" : "0x92728000", "s" : "0x2000" },

            { "a" : "0x9272c000", "s" : "0x100" },

            { "a" : "0x9272b800", "s" : "0x800" }

        ],

        "PCI0@0/AppleACPIPCI/RP17@1B/IOPP/SSD0@0" :

        [

            { "a" : "0x92500000", "s" : "0x4000" }

        ],

        "PCI0@0/AppleACPIPCI/RP01@1C/IOPP/ARPT@0" :

        [

            { "a" : "0x92400000", "s" : "0x8000" },

            { "a" : "0x92000000", "s" : "0x400000" }

        ],

        "PCI0@0/AppleACPIPCI/RP02@1C,1/IOPP/GIGE@0" :

        [

            { "a" : "0x7f90200000", "s" : "0x10000" },

            { "a" : "0x7f90210000", "s" : "0x10000" }

        ],

        "PCI0@0/AppleACPIPCI/RP02@1C,1/IOPP/SDXC@0,1" :

        [

            { "a" : "0x7f90220000", "s" : "0x10000" }

        ],

        "PCI0@0/AppleACPIPCI/RP05@1C,4/IOPP/UPSB@0/IOPP/DSB0@0/IOPP/NHI0@0" :

        [

            { "a" : "0x92900000", "s" : "0x40000" },

            { "a" : "0x92940000", "s" : "0x1000" }

        ],

        "PCI0@0/AppleACPIPCI/RP05@1C,4/IOPP/UPSB@0/IOPP/DSB2@2/IOPP/XHC2@0" :

        [

            { "a" : "0x92800000", "s" : "0x10000" }

        ],

        "PCI0@0/AppleACPIPCI/PMCR@1F,2" :

        [

            { "a" : "0x92724000", "s" : "0x4000" }

        ],

        "PCI0@0/AppleACPIPCI/HDEF@1F,3" :

        [

            { "a" : "0x7f90320000", "s" : "0x4000" },

            { "a" : "0x7f90300000", "s" : "0x10000" }

        ],

        "PCI0@0/AppleACPIPCI/SBUS@1F,4" :

        [

            { "a" : "0x7f90325000", "s" : "0x100" }

        ],

        "DMAC" :

        [

            { "a" : "0x0", "s" : "0x20" },

            { "a" : "0x81", "s" : "0x11" },

            { "a" : "0x93", "s" : "0xd" },

            { "a" : "0xc0", "s" : "0x20" }

        ],

        "FWHD" :

        [

            { "a" : "0xff000000", "s" : "0x1000000" }

        ],

        "IPIC" :

        [

            { "a" : "0x20", "s" : "0x2" },

            { "a" : "0x24", "s" : "0x2" },

            { "a" : "0x28", "s" : "0x2" },

            { "a" : "0x2c", "s" : "0x2" },

            { "a" : "0x30", "s" : "0x2" },

            { "a" : "0x34", "s" : "0x2" },

            { "a" : "0x38", "s" : "0x2" },

            { "a" : "0x3c", "s" : "0x2" },

            { "a" : "0xa0", "s" : "0x2" },

            { "a" : "0xa4", "s" : "0x2" },

            { "a" : "0xa8", "s" : "0x2" },

            { "a" : "0xac", "s" : "0x2" },

            { "a" : "0xb0", "s" : "0x2" },

            { "a" : "0xb4", "s" : "0x2" },

            { "a" : "0xb8", "s" : "0x2" },

            { "a" : "0xbc", "s" : "0x2" },

            { "a" : "0x4d0", "s" : "0x2" }

        ],

        "MATH" :

        [

            { "a" : "0xf0", "s" : "0x1" }

        ],

        "LDRC" :

        [

            { "a" : "0x2e", "s" : "0x2" },

            { "a" : "0x4e", "s" : "0x2" },

            { "a" : "0x61", "s" : "0x1" },

            { "a" : "0x63", "s" : "0x1" },

            { "a" : "0x65", "s" : "0x1" },

            { "a" : "0x67", "s" : "0x1" },

            { "a" : "0x80", "s" : "0x1" },

            { "a" : "0x92", "s" : "0x1" },

            { "a" : "0xb2", "s" : "0x2" },

            { "a" : "0xffff", "s" : "0x1" },

            { "a" : "0x1800", "s" : "0xff" },

            { "a" : "0x800", "s" : "0x80" }

        ],

        "RTC" :

        [

            { "a" : "0x70", "s" : "0x8" }

        ],

        "TIMR" :

        [

            { "a" : "0x40", "s" : "0x4" },

            { "a" : "0x50", "s" : "0x4" }

        ],

        "SMC" :

        [

            { "a" : "0x300", "s" : "0x20" },

            { "a" : "0xfef00000", "s" : "0x10000" }

        ],

        "EC" :

        [

            { "a" : "0x62", "s" : "0x1" },

            { "a" : "0x66", "s" : "0x1" }

        ],

        "PDRC" :

        [

            { "a" : "0xfed10000", "s" : "0x8000" },

            { "a" : "0xfed18000", "s" : "0x1000" },

            { "a" : "0xfed19000", "s" : "0x1000" },

            { "a" : "0xe0000000", "s" : "0x10000000" },

            { "a" : "0xfed20000", "s" : "0x20000" },

            { "a" : "0xfed90000", "s" : "0x4000" },

            { "a" : "0xfed45000", "s" : "0x4b000" },

            { "a" : "0xff000000", "s" : "0x1000000" },

            { "a" : "0xfee00000", "s" : "0x100000" },

            { "a" : "0xfd000000", "s" : "0x1000000" },

            { "a" : "0xfe000000", "s" : "0x10000" },

            { "a" : "0xfe010000", "s" : "0x1000" },

            { "a" : "0xfe020000", "s" : "0x16000" },

            { "a" : "0xfe036000", "s" : "0x6000" },

            { "a" : "0xfe03c000", "s" : "0x1000" },

            { "a" : "0xfe03d000", "s" : "0x83000" },

            { "a" : "0xfe0c0000", "s" : "0x40000" },

            { "a" : "0xfe100000", "s" : "0x100000" },

            { "a" : "0xfe200000", "s" : "0x200000" },

            { "a" : "0xfe400000", "s" : "0x10000" },

            { "a" : "0xfe410000", "s" : "0x1f0000" },

            { "a" : "0xfe600000", "s" : "0x200000" }

        ]

    }

}

 

 

 
 
Sprawdzałam na wszystkich zagranicznych forach, że to jest problem z płytą główną (logic board). Ale może być też to kwestia software czyli sterowników BooCamp'a. Powiem Wam, że jak ominęłam instalację sterowników przez Boocampa i sama zaczęłam je ręcznie instalować (instalowałam tylko sterowniki sprzętowe, bez instalacji sterowników z folderu Apple, bo jak to tylko zrobiłam to system znowu się psuł) , to system Win10 uruchamiał normalnie. 
Do tego zresetowałam Nvram, SMC i nawet włączyłam Diagnostykę za pomocą klawisza D oraz analizę wszystkich dysków i nie mam absolutnie żadnych informacji o błędach podzespołów. A na dodatek sterownikom instalowanym automatycznie z BootCampa nie pomaga. Problem pojawia się taki sam.
 
Powiem Wam, że kończą mi się pomysły z instalacją Windowsa 10 (chyba przerobiłam ponad 10 instalacji systemu Win10) i boję się, że może być to coś poważnego i w końcu iMac wyląduje w serwisie. 
 
Liczę na Was, że mnie naprowadzicie na jakieś rozwiązanie, które pomoże mi w końcu zainstalować Win10 na iMacu lub przynajmniej do wiem się z jakim problemem mam do czynienia.
 
Dzięki z góry na Wasze wszystkie posty.
 
Pozdrawiam
Maria

Użytkownik Bony85 edytował ten post 03 listopada 2019 - 18:44


#2 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 18 911 postów
  • SkądPoznań

Napisano 03 listopada 2019 - 22:05

Nie jestem pewien, czy 'Hardware' to dobry dział, ale skoro sprawdziłaś, że to może być coś z płytą, póki co zostawię tutaj.
---
Jestem Grammar Nazi. Nie znoszę błędów, leni, idiotów i hipsterów.
NIE pomagam przez PW. Mogę co najwyżej pogawędzić.
NIE odpisuję na wiadomości najeżone błędami. Nie chce mi się męczyć oczu.

#3 Bony85

Bony85
  • 7 postów

Napisano 05 listopada 2019 - 00:03   Najlepsza odpowiedź

Nie jestem pewien, czy 'Hardware' to dobry dział, ale skoro sprawdziłaś, że to może być coś z płytą, póki co zostawię tutaj.

Okazało, się że przyczyna leżała po stronie Windowsa 10, a dokładniej mówiąc kompilacja 1903 mam DUŻE problemy z BootCampem. Apple Support powiedział bym spróbowała z ze starszą kompilacją  Windowsa czyli tą z 2018 roku; system zainstalował się bez problemu.

Natomiast Mac OS Sierra ma problem z funkcją Fusion Drive i powodem rozsypania się windowsa 10 było samoistne rozdzielenie się Fusion Drive przez co windows nie mógł wystartować, ani się naprawić. Mac OS Catalina podobno pod tym kątem ma być odporniejsza na problemy z Fusin Drive. Czas pokaże czy rzeczywiście tak będzie :D

Ciekawostka; czas rozmowy z Apple Support 2 godziny by znaleźć przyczynę, co naprawdę nie było łatwe, bo trzeba było odsiać wiele przyczyn od hardware po software :D


Użytkownik Bony85 edytował ten post 05 listopada 2019 - 00:03





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych