Czy pomoże ktoś z rozwiązaniem problemu dotyczącym szybkiego podglądu w Finderze plików RAW. W tym przypadku plików CR2(RAW od Canona). Problem pojawił się po aktualizacji do Cataliny.
https://imgur.com/a/GCozIpv
Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Napisano 17 października 2019 - 10:51
Czy pomoże ktoś z rozwiązaniem problemu dotyczącym szybkiego podglądu w Finderze plików RAW. W tym przypadku plików CR2(RAW od Canona). Problem pojawił się po aktualizacji do Cataliny.
https://imgur.com/a/GCozIpv
Napisano 17 października 2019 - 10:53
No ale jaki na tym screenie jest 'problem'?
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 17 października 2019 - 10:55
No ale jaki na tym screenie jest 'problem'?
nie ma podglądu
Komputer: Mac Studio M2 Max, 64GB, 1TB, OWC Express 4M2 8 TB, 2x4 TB External SSD, 8 TB LaCie Thunderbolt 2 RAID 0
Telefon: iPhone SE 32 GB, iOS 13, odtwarzacz: Fiio X5 III + Sennheiser HD 598
Napisano 17 października 2019 - 10:55
No to pewnie trzeba jak zwykle poczekać, aż się wszystko zindeksuje i wygeneruje.
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 17 października 2019 - 11:12
No to pewnie trzeba jak zwykle poczekać, aż się wszystko zindeksuje i wygeneruje.
Niestety nie zadziała. coś jest nie tak po aktualizacji. w tym folderze ze screena jest raptem 100 zdjęć a że mój macbook nie jest najsłabszym to podgląd w mojave był natychmiastowy.
Napisano 17 października 2019 - 11:22
No skoro tak mówisz. Ja bym poczekał spokojnie. Wróć jutro, jeśli się nie polepszy, wtedy ewidentnie będzie widać, że coś jest nie tak.
Napisano 17 października 2019 - 12:02
No skoro tak mówisz. Ja bym poczekał spokojnie. Wróć jutro, jeśli się nie polepszy, wtedy ewidentnie będzie widać, że coś jest nie tak.
Właśnie od wczoraj z tym walczę. Rano odebrałem Macbooka z naprawy, wyzerowanego.
Teraz wyciągnąłem starego Macbooka Air z Mojave z szafy i tam wszytko działa jak należy, wszystkie podglądy plików RAW działają.
Napisano 17 października 2019 - 19:56
Bo QuickLook pewnie ma problem z tą wtyczką od RAW-ów. U mnie wszystkie wtyczki QuickLook (te instalowane ręcznie w domowym katalogu Library) przestały działać w Catalinie.
Macbook Air M1 512/16, iPhone 12 mini, AirPods 2, Apple Watch Series 3
Napisano 17 października 2019 - 20:27
Słuszna uwaga, @czesiekwiesiek, właśnie nie byłem pewien, czy to quicklook.ThumbnailsAgent zarządza tymi podglądami w Catalinie, czy też iconservices, a nie mam jak zbadać „organoleptycznie”, nie mając tego systemu.
Zacznijmy więc sprawdzanie od quicklooka.
@iPawcio: otwórz Terminal, wpisz:
qlmanage -t
a po tym spację i na koniec linii przeciągnij którykolwiek z tych plików, dla których nie możesz uzyskać podglądu. Zatwierdź enterem. Powinno pojawić się okno qlmanage. Widać w nim prawidłową ikonę, czy taką, jakimi podzieliłeś się w linku z 1. postu?
Dodatkowo w oknie Terminala w liniach po Twojej komendzie będą wyświetlone informacje o działaniu procesu. Zechcesz skopiować i opublikować ich treść?
Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.
Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…
Napisano 17 października 2019 - 22:23
Słuszna uwaga, @czesiekwiesiek, właśnie nie byłem pewien, czy to quicklook.ThumbnailsAgent zarządza tymi podglądami w Catalinie, czy też iconservices, a nie mam jak zbadać „organoleptycznie”, nie mając tego systemu.
Zacznijmy więc sprawdzanie od quicklooka.
@iPawcio: otwórz Terminal, wpisz:
qlmanage -ta po tym spację i na koniec linii przeciągnij którykolwiek z tych plików, dla których nie możesz uzyskać podglądu. Zatwierdź enterem. Powinno pojawić się okno qlmanage. Widać w nim prawidłową ikonę, czy taką, jakimi podzieliłeś się w linku z 1. postu?
Dodatkowo w oknie Terminala w liniach po Twojej komendzie będą wyświetlone informacje o działaniu procesu. Zechcesz skopiować i opublikować ich treść?
Dzięki za odpowiedź ale nie miałem już siły szukać rozwiązań. A zrobiłem restartowanie Findera, reinstalacja systemu czy restartem NVRAM. Ostatecznie poszedłem do serwisu i oni przywrócili mi system do Mojave. Na Mojave wszystko działa.
Bo QuickLook pewnie ma problem z tą wtyczką od RAW-ów. U mnie wszystkie wtyczki QuickLook (te instalowane ręcznie w domowym katalogu Library) przestały działać w Catalinie.
też miałeś problem z RAW'mi ?
Napisano 17 października 2019 - 22:30
Jak kto uważa. Ja zawsze byłem zwolennikiem a minori ad maius, ale reinstalacje i inne takie też szanuję, choć dla cząstkowych niedogodności niekoniecznie popieram.
Najważniejsze, że masz, co chciałeś.
Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.
Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…
Napisano 18 października 2019 - 09:19
Nie, z innymi, np. z pluginem od Markdown. Miałem tam w sumie 4 pluginy i żaden na Catalinie nie działa.
Macbook Air M1 512/16, iPhone 12 mini, AirPods 2, Apple Watch Series 3
Napisano 18 października 2019 - 11:54
Dzięki za odpowiedź ale nie miałem już siły szukać rozwiązań. A zrobiłem restartowanie Findera, reinstalacja systemu czy restartem NVRAM. Ostatecznie poszedłem do serwisu i oni przywrócili mi system do Mojave. Na Mojave wszystko działa.
o ile się nie mylę czytanie RAW zapewnia system, który supportuje dane aparaty. Ja nie mam żadnej wtyczki do RAW a Mojave tworzy podglądy do moich RAW (Canon EOS 80D)
Użytkownik tomekkos edytował ten post 18 października 2019 - 11:55
Komputer: Mac Studio M2 Max, 64GB, 1TB, OWC Express 4M2 8 TB, 2x4 TB External SSD, 8 TB LaCie Thunderbolt 2 RAID 0
Telefon: iPhone SE 32 GB, iOS 13, odtwarzacz: Fiio X5 III + Sennheiser HD 598
Napisano 18 października 2019 - 12:41
Pewnie to niewiele pomoże, ale u mnie, na Catalinie, pliki CR2 z Canona 7D wyświetlają się w podglądzie poprawnie. Nie mam żadnych dodatkowych wtyczek.
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych