Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook Pro 2019 i5 czy i7 który wybrać?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 oliwka_

oliwka_
  • 52 postów

Napisano 27 września 2019 - 11:33

Planuję zakup 13 calowego Macbooka Pro z 16gb ramu i dyskiem 128 lub 256. Nie wiem natomiast jaki wybrać procesor. Jakie są zauważalne różnice między i5 2.4 a i7 1.7, które można kupić w identycznej cenie? Który Waszym zdaniem jest lepszy? A może w ogóle nie warto dopłacać do procesora i nie odczuję dużej różnicy w stosunku do podstawowego i5 1.4? Na pewno będę chciała podłączać do Macbooka dwa monitory zewnętrzne, ale to na wszystkich konfiguracjach jest możliwe. Dużo pracuję na komputerze, mam zazwyczaj otwarte mnóstwo zakładek Safari i Chrome, arkusze kalkulacyjne itp.

#2 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 888 postów

Napisano 27 września 2019 - 15:25

Nie warto dopłacać do procesora przy 13" - różnice są niewielkie. Warto do pamięci i dysku ponad minimalne 8/128.

Zwróć uwagę, że tańszy model 13" z touch barem ma dwa porty TB a droższy ma 4-  zastamów się, jak podłączysz monitory - np. dwa tańsze konwertery na HDMI 4K60 zajmą dwa porty - albo drogi konwerter/stacja dokującaj TB na dwa monitory albo problem, jak podłączyć szybki dysk jak nie ma gdzie.

Ponadto droższy ma dwa wentylatory w środku i trochę mocniejszą grafikę. Większość testów jednak potwierdza, że podstawowy i5 1,4 jest praktycznie tak szybki jak ten 2,4 (bo to częstotliwość bazowa, a turbo to 4,5 lub 4,7 i do tego zależy to od chłodzenia) i do zastosowań biurowo przeglądarkowych jest super.

#3 oliwka_

oliwka_
  • 52 postów

Napisano 27 września 2019 - 15:47

Nie warto dopłacać do procesora przy 13" - różnice są niewielkie. Warto do pamięci i dysku ponad minimalne 8/128.

Zwróć uwagę, że tańszy model 13" z touch barem ma dwa porty TB a droższy ma 4-  zastamów się, jak podłączysz monitory - np. dwa tańsze konwertery na HDMI 4K60 zajmą dwa porty - albo drogi konwerter/stacja dokującaj TB na dwa monitory albo problem, jak podłączyć szybki dysk jak nie ma gdzie.

Ponadto droższy ma dwa wentylatory w środku i trochę mocniejszą grafikę. Większość testów jednak potwierdza, że podstawowy i5 1,4 jest praktycznie tak szybki jak ten 2,4 (bo to częstotliwość bazowa, a turbo to 4,5 lub 4,7 i do tego zależy to od chłodzenia) i do zastosowań biurowo przeglądarkowych jest super.

Bardzo dziękuję za tak precyzyjną odpowiedź. Jeżeli chodzi o monitory to mam na razie dedykowany do Macbooka LG Ultrafine 5K i on będzie podpięty przez jeden port TB. Drugi monitor zajmie drugi port TB. Inne urządzenia mogę wtedy podpiąć do monitora LG, tam mam kilka wolnych portów. Reasumując nie ma sensu kupować i7, warto rozważyć i5 2.4, dla lepszego chłodzenia i dodatkowych portów.

#4 oliwka_

oliwka_
  • 52 postów

Napisano 01 października 2019 - 10:32

Obejrzałam jeszcze kilka porównań obu modeli na youtube i faktycznie skłaniam się do wersji ze słabszym procesorem. Muszę jednak do niego dobrać odpowiedni hub, który pozwoli podłączyć dwa monitory. Jeden którym połączę go z LG Ultrafine przez Thunderbolt 5k@60Hz, a drugi wystarczy myślę przez HDMI 4K. Możesz coś podpowiedzieć?

#5 iDoit Serwis Apple

iDoit Serwis Apple
  • 451 postów

Napisano 01 października 2019 - 10:58

i5 powinien w zupełności wystarczyć. i7 pewnie nawet nie będzie w pełni wykorzystany, ale za to później możesz go lepiej sprzedać po kilku latach.

Pogwarancyjny Serwis Apple Warszawa
Warszawa, ul. Gagarina 31

Pogwarancyjny Serwis iPhone Wrocław

Wrocław, Kościuszki 65

#6 oliwka_

oliwka_
  • 52 postów

Napisano 01 października 2019 - 12:01

i5 powinien w zupełności wystarczyć. i7 pewnie nawet nie będzie w pełni wykorzystany, ale za to później możesz go lepiej sprzedać po kilku latach.

Dziękuję za opinię. Skłaniam się do i5 1.4, szukam jeszcze odpowiedniego huba z ethernetem, hdmi 4k i jeżeli jest to mozliwe mini displayport do którego podepnę drugi monitor przez hdmi. Pierwszy planuję podpiąć bezpośrednio przez port TB. Co ze sprzętu dostępnego w Polsce jest warte polecenia?

#7 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 01 października 2019 - 12:14

Satechi ma to czego potrzebujesz i nie jest jakiś strasznie drogi. Niemniej jak się poczyta na Amazonie gdzie jest więcej opinii to już oceny są bliższe 3/5. Cóż przy tylu portach żeby mieć naprawdę mega hub trzeba by wydać znacznie więcej niż 

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#8 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 346 postów

Napisano 01 października 2019 - 12:16

No dobra, ale o huba pytasz już w innym wątku. Ten był o macbooku i Ci odpowiedziano.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych