Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

iOS 13.* – dyskusja.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
954 odpowiedzi w tym temacie

#826 Aroox

Aroox
  • 24 postów

Napisano 02 kwietnia 2020 - 15:37

Czytam te wszystkie posty na forum o tym 13.4 i dziwię się, że aż tyle z nim problemów. Chyba jestem jednym z tych niewielu szczęściarzy, którym wszystko działa jak należy. Przez około 3-4 pierwsze dni były drobne problemy z długością działania na baterii, ale teraz i to się już poprawiło. iPhone 11.

#827 Morbius-ad86e6a9d3-a48f00c550

Morbius-ad86e6a9d3-a48f00c550
  • 11 postów

Napisano 02 kwietnia 2020 - 16:02

Witam,

A ja mam taką propozycję pod rozwagę, aby w przypadku problemów hardware/software podawać także miejsce zakupu sprzętu np iSpot czy sklep Apple. Sam ma dwa iPhone (10 i 11) i nie doświadczam wielu rzeczy o których piszą koleżanki i koledzy na forum, a nie zaliczam się do osób w czepku urodzonych. Ja swój sprzęt kupiłem własnie w iSpot. Do dnia dzisiejszego zero problemów.

#828 ec1940c406

ec1940c406
  • 893 postów
Napisano 02 kwietnia 2020 - 18:38

Tylko nie wiem jaki to ma sens bo ja np kiedyś dwa iPhone 7 kupiłem od Apple. Jeden miał rozlany wyświetlacz a drugi przyjechał cegła.

#829 ec1940c406

ec1940c406
  • 893 postów
Napisano 08 kwietnia 2020 - 08:53

Panowie, jak u Was po aktualizacji do 13.4.1? U mnie klatkuje juz wszystko. Przewijanie pulptów, otwieranie aplikacji, zamykanie aplikacji.

#830 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 371 postów

Napisano 08 kwietnia 2020 - 08:59

U mnie, jak zwykle, wszystko działa.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#831 ec1940c406

ec1940c406
  • 893 postów
Napisano 08 kwietnia 2020 - 09:17

Jak chce wejść do BT lub WiFi za pomocą 3D Touch na ikonce ustawienia to wyrzuca mnie do ekranu głównego. A miało być tak dobrze.

13.4.1 to naprawia, ale u mnie zepsuło płynność. Jak nie urok to.....

#832 Morbius-ad86e6a9d3-a48f00c550

• 11 postów

Napisano 08 kwietnia 2020 - 15:42

Jak nie miałem problemów, tak i przy ostatniej wersji IOS wszystko jest OK. Chyba z kolegą ftpd mamy wersje kolekcjonerskie.

#833 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 371 postów

Napisano 08 kwietnia 2020 - 15:54

Albo nie siedzimy z zegarkiem w ręku licząc 'uciekające' procenty baterii i kompulsywnie sprawdzając tę nic-nie-mówiącą-tak-naprawdę informację o jej 'kondycji'.
Albo nie szukamy na siłę dowodów, że 'się tnie' (bo oczami (czyli super wiarygodnym miernikiem, wiadomo) nam się WYDAJE, że animacja działa wolniej niż przedwczoraj, a to przecież STRASZNE).

Po prostu używamy telefonu i działa.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#834 ec1940c406

ec1940c406
  • 893 postów
Napisano 08 kwietnia 2020 - 16:53

Kolega chyba na siłę chce udowodnić, że jak jemu działa, a komuś nie to znaczy, że ten ktoś ma zwidy. Nie, nie siedzę z zegarkiem i nie sprawdzam na czas prędkości animacji bo to zakrawa na głupotę ale jeśli dzieje się to o czym piszę to nie po to, żeby sobie popisać. Mam ciekawsze zajęcia. No ale to tak jak na poprzedniej stronie jeden z kolegów zgłosił problem z włączaniem BT z widżeta. No słownie jeden. Inni maja ok. Czyli co zwidy? No, ale jednak wchodzi poprawka poprawki do poprawki i okazuje się ze jest do tego latka. Czyli jednak nie działało i to nie tylko jemu.
Jest też chyba tak, że pewnym osobom wszystko zawsze działa nawet jak całej reszcie nie działa. A nawet jak im nie działa to i tak tego nie napiszą bo głupio będzie wyglądało, że nagle coś. No ale temu też zaprzeczą, nie inaczej :D

Użytkownik JacentyEsz edytował ten post 08 kwietnia 2020 - 16:55

#835 Morbius-ad86e6a9d3-a48f00c550

• 11 postów

Napisano 08 kwietnia 2020 - 21:50

@JacentyEsz Kolego jeśli jak piszesz, że masz ciekawsze zajęcia to się nimi zajmij a nie zamęczaj wszystkich swoim przypadkiem. Jeśli masz problem z telefonem to go wymień albo zmień system na inny konkurencyjny. Masz wybór. Ja bym tak zrobił. A tak na marginesie nie oceniaj innych swoją miarą i nie chowaj się proszę za uśmieszkami i nie moralizuj, bo od tego są inne fora. Uwierz mi, że są ludzie na tym świecie, którzy potrafią normalnie się zachować. Tobie zaś życzę przyjemności z użytkowania telefonu i jak najmniej problemów. Żeby Ci nie było smutno, to przedostatni update telefonu na 13.4 nie powiódł mi się z poziomu iTunes (tzw. nieznany błąd taka ciekawostka) tylko przez WiFi. Update na 13.4.1 też zrobiłem z poziomu WiFi. Tak było u mnie na dwóch nowych telefonach XsMax i XI. Zgłosiłem to po prostu do Apple. Zobaczymy jaki będzie efekt, o czym poinformuje Koleżanki i Kolegów.

Pozdrawiam

#836 winmaciek

winmaciek
  • 6 919 postów
Napisano 08 kwietnia 2020 - 22:51

Ja u siebie też widzę okazjonalne przycinki na swoim iPhonie XS i iPadzie Pro. Nie jakieś wielkie (zazwyczaj przy przewijaniu jakiejś listy), ale jednak. I jest to trochę przykre, że tak na tak mocnych sprzętach to się zdarza. Zastrzegam, że nie jestem jedną z tych osób, które mają licznik fps w oczach i które dostają nudności jak jest 59 zamiast 60 klatek. 
Co do procentów, to zgadzam się, że sprawdzanie ich co 5 minut jest bez sensu. Bateria to nie zbiornik paliwa, tu każde wskazanie jest z założenia niedokładne. 
Tak na marginesie, mam wrażenie, że ograniczenie do 60 FPS w iPadach Pro wcale nie zwalnia do tych 60, a sporo niżej. iPhone ma 60 fps, a sprawia wrażenie dużo płynniejszego. Używając iPhone’a nie mam problemu z połową częstotliwości odświeżania. iPad nie-pro jest dla mnie z kolei nieużywalny i faktycznie sprawia wrażenie jakby się ciął w każdym miejscu. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#837 ec1940c406

ec1940c406
  • 893 postów
Napisano 09 kwietnia 2020 - 04:53

@JacentyEsz Kolego jeśli jak piszesz, że masz ciekawsze zajęcia to się nimi zajmij a nie zamęczaj wszystkich swoim przypadkiem. Jeśli masz problem z telefonem to go wymień albo zmień system na inny konkurencyjny. Masz wybór. Ja bym tak zrobił. A tak na marginesie nie oceniaj innych swoją miarą i nie chowaj się proszę za uśmieszkami i nie moralizuj, bo od tego są inne fora. Uwierz mi, że są ludzie na tym świecie, którzy potrafią normalnie się zachować. Tobie zaś życzę przyjemności z użytkowania telefonu i jak najmniej problemów. Żeby Ci nie było smutno, to przedostatni update telefonu na 13.4 nie powiódł mi się z poziomu iTunes (tzw. nieznany błąd taka ciekawostka) tylko przez WiFi. Update na 13.4.1 też zrobiłem z poziomu WiFi. Tak było u mnie na dwóch nowych telefonach XsMax i XI. Zgłosiłem to po prostu do Apple. Zobaczymy jaki będzie efekt, o czym poinformuje Koleżanki i Kolegów.

Pozdrawiam

Kolega chyba nie bardzo rozumie istotę forów internetowych? Twoim zdaniem od czego one są? Piszemy tu o wszystkim wiec jeśli mam jakiś problem to go opisuje a nie z każda pierdoła lecę i zgłaszam do Apple jak dziecko do Pani. Zluzuj gumkę i nie badz taki moralizator i obrońca twierdzy świętości. Pouczać pouczaj dzieci swoje a nie mnie. Mam problem, mały bo mały i jak widać w poście powyżej nie jestem odosobniony, wiec o tym pisze. Forum nie jest od słodzenia i pytań typu jakie kupić etui na telefon a ma w głównej mierze pomoc rozwiązywać problemy itp. Jak tego nie rozumiesz to po co się tu udzielasz bo nie rozumiem?
I nie pisz mi proszę o zamęczeniu bo zrobiłem w kwestii 13.4.1 jeden wpis a jak Ci nie pasuje to dodaj do ignorowanych.
I na koniec. Nie mierze nikogo własna miara. Jeśli byłbyś obiektywny zauważyłbyś ze na forum jest kilku użytkowników którym zawsze ale zawsze wszystko działa. Nawet gdyby Tim Cook wyszedł na scenę i powiedział ze coś skopali w sofcie wszyscy maja błąd, my go naprawimy to oni by napisali ze nie, u nich wszystko działa. I nie jest to złośliwość z mojej strony.

Ja u siebie też widzę okazjonalne przycinki na swoim iPhonie XS i iPadzie Pro. Nie jakieś wielkie (zazwyczaj przy przewijaniu jakiejś listy), ale jednak. I jest to trochę przykre, że tak na tak mocnych sprzętach to się zdarza. Zastrzegam, że nie jestem jedną z tych osób, które mają licznik fps w oczach i które dostają nudności jak jest 59 zamiast 60 klatek.
Co do procentów, to zgadzam się, że sprawdzanie procentów co 5 minut jest bez sensu. Bateria to nie zbiornik paliwa, tu każde wskazanie jest z założenia niedokładne.
Tak na marginesie, mam wrażenie, że ograniczenie do 60 FPS w iPadach Pro wcale nie zwalnia do tych 60, a sporo niżej. iPhone ma 60 fps, a sprawia wrażenie dużo płynniejszego. Używając iPhone’a nie mam problemu z połową częstotliwości odświeżania. iPad nie-pro jest dla mnie z kolei nieużywalny i faktycznie sprawia wrażenie jakby się ciął w każdym miejscu.

Dokładnie o tym pisze. U mnie akurat iPad chodzi jak złoto ale z XS z każda kolejna aktualizacja jest coraz gorzej jeśli chodzi o płynność. Czy telefon działa? Tak. Czy to w czymś przeszkadza? Technicznie nie, jest po prostu irytujące, że w sprzęcie za takie pieniądze, którego soft stawiany jest jako wzór, tak się dzieje.

• zboras lubi to

#838 Maurice69

Maurice69
  • 158 postów

Napisano 09 kwietnia 2020 - 12:21

U mnie śmiga idealnie na każdym sprzęcie. 

MacBook Pro 13 Retina (Late 2013) i5 2,4/8GB/256SSD // iPhone XS Space Gray 64GB // iPhone SE 32 GB Silver // iPad Air 2 64 GB Space Gray // iPad 5th Space Grey 128GB // iPad Pro 11 256GB 4G Silver

#839 Geble

Geble

• 1 183 postów

Napisano 09 kwietnia 2020 - 17:42

Właśnie też kompletnie nie ogarniam czemu iPad nie Pro sprawia wrażenie jakby ciął wszędzie, a jak jestem u rodziny i biorę do ręki Pro od ojca to mam wrażenie, że działa jak torpeda. Wiadomo, że dużą robotę robi odświeżanie 120Hz, ale już sam fakt przycinek na zwykłym iPadzie jest dziwny. 

Użytkownik Geble edytował ten post 09 kwietnia 2020 - 17:43

BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ ||  ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare  ||  ELECTROLUX ESF74661RX  || Rubin 714p  ||  Paseratti 1.9 TDI

#840 mermi

mermi
  • 56 postów

Napisano 09 kwietnia 2020 - 18:23

Rzadko się udzielam, bo zwykle nie doświadczam żadnych problemów ale tym razem chciałbym się podzielić sytuacją z dzisiejszego dnia. Jeszcze gdyby zdarzyło się to raz, to uznałbym, że to wyjątkowa sytuacja ale wydarzyło się to dzisiaj dwukrotnie w identycznych okolicznościach. Bohaterem był iPhone X właśnie z iOS 13.4.1. Telefon został podłączony kablem w samochodzie (z carplay) i odpalona została nawigacja Waze. Po dojechaniu na miejsce telefon masakrycznie klatkował. Niezbyt się tym przejąłem, telefon zablokowałem i wsadziłem do kieszeni. Kilkadziesiąt minut później potrzebowałem odbyć następną krótką podróż samochodem. Telefon działał wtedy całkowicie normalnie. Znowu podłączyłem go kablem i odpaliłem Waze z nawigowaniem. Po dojechaniu na miejsce sytuacja powtórzyła się - telefon strasznie się ciął. Odłączyłem go od kabla i próbowałem pochodzić po menu i zobaczyć jak szybko wróci płynność. Minęła gdzieś minuta i dalej było źle. Z racji, że siedziałem cały czas w samochodzie i telefon był podłączony przez BT z systemem w samochodzie, to na chwilę wyłączyłem BT w telefonie. Dopiero po tym (ale też nie od razu) działanie telefonu wróciło do normy. Takich sytuacji nigdy nie doświadczyłem na iPhonie X. Jedynie mój leciwy iPad Mini 4 na iOS 13 potrafi tak klatkować  

#841 Michu1996

Michu1996
  • 47 postów
  • SkądSiestrzeń

Napisano 09 kwietnia 2020 - 22:46

Posiadam iOS 13.3 na XS. Zmieniać na 13.4.1 czy lepiej poczekać? 

Obecnie nic się nie tnie, więc nie chcę pogorszyć  :angry:

iPHONE XS  :rolleyes: 

#842 markyp

markyp
  • 75 postów
  • SkądImielin

Napisano 10 kwietnia 2020 - 09:31

Wczoraj zrobiłem aktualizację. Jak narazie bez problemów. Wszystko pięknie chodzi. Co do baterii jeszcze wcześnie. Ale nie miałem problemów na żadnej z wersji. iPhone X.

#843 tomk925

tomk925
  • 747 postów

Napisano 10 kwietnia 2020 - 10:01

Co komentarz widzę to inne odczucia co do aktualizacji :-). Od czego to zależy ?

#844 Michu1996

Michu1996
  • 47 postów
  • SkądSiestrzeń

Napisano 10 kwietnia 2020 - 10:07

A są jakieś zauważalne zmiany w interfejsie ?

#845 ec1940c406

ec1940c406
  • 893 postów
Napisano 10 kwietnia 2020 - 12:01

Zauważyłem u siebie, że wpływ na płynność i te ścinki mają zewnętrzne aplikacje, ale zaznaczam, że do tej pory było wszystko z tymi aplikacjami OK. Przykładowo jak coś robię na Firefoxie i z niego wyjdę to interfejs się mrozi, klatkuje i przewijanie pulpitu traci płynność. Wywaliłem, zainstalowałem Ducka i to samo, albo jeszcze gorzej. Obie aplikacje miałem wcześniej i było ok.

A są jakieś zauważalne zmiany w interfejsie ?

Jeśli są to nawet pod lupą nie widać. Chyba dopiero iOS 14 coś przyniesie, o ile.

#846 Michu1996

Michu1996
  • 47 postów
  • SkądSiestrzeń

Napisano 10 kwietnia 2020 - 16:36

Czyli nie ma sensu aktualizować

#847 ec1940c406

ec1940c406
  • 893 postów
Napisano 10 kwietnia 2020 - 17:44

Ależ skąd. Przecież to ja tylko lamentuje i narzekam, a wszystkim działa ;)
A na poważnie. Nie wiem. Zmiennych i czynników działania na plus i na minus jest chyba zbyt wiele żeby stwierdzić czy warto czy nie.

#848 landr

landr
  • 1 396 postów

Napisano 10 kwietnia 2020 - 18:01

Jeśli wszystkim działa wszystko płynnie i bez problemu, to dlaczego Apple wypuszcza co chwilę NOWE AKTUALIZACJE, dla kogo??????

#849 ec1940c406

ec1940c406
  • 893 postów
Napisano 10 kwietnia 2020 - 18:14

Zastanawiające, prawda. Wszystko wszystkim działa, ale poprawka poprawki do poprawki jednak się pojawiają ;)

#850 dobrakawa

dobrakawa
  • 840 postów

Napisano 10 kwietnia 2020 - 21:09

U mnie okej. Widać też poprawę baterii względem poprzedniej wersji systemu. Póki co nie miałem żadnego buga ani crasha itp.

Pro 2012, 14 Pro

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych