Cześć
Nie dawno pisałem o tym, że po 7 latach padł mój Macbook Pro 15 late 2011 (układ graficzny). Konfiguracja jego była i7 2,2 , 8GB Ram i 512 SSD. Nie ukrywam, nie miałem pojęcia że ten model miał wadę fabryczna i przez 7 lat służył mi świetnie. Wykorzystywałem go głównie do produkcji muzyki. Po awarii jednak padł u mnie mit Apple niestety teraz mam już większy dystans przed zakupem nowego. Dlatego chciałem poradzić się na forum co wybrać.
Na nowy sprzęt raczej nie będzie mnie stać bo obecne ceny w stosunku do tego jak kupowałem swój 7 lat temu praktycznie poszybowały dwukrotnie i jednak obawa że znowu coś padnie za taka cenę aż strach się bać
Do konkretów, jeżeli chodzi o Macbook Pro rozważam chyba tylko jeden model czyli mid 2015 15, pytanie czy ten model miał jakieś wady ukryte czy jest się czego bać? i jaka specyfikacja byłaby wystarczająca dla moich potrzeb? Prośba o wskazanie jakie modele wg Was sa warte rozważanie i w jakich konfiguracjach.
Druga opcja to Imac, nie ukrywam na początku laptop służył również do np zagrania gdzieś live jednak raczej nie planuje już tego typu zdarzeń bardziej poświeciłem sie na typowej produkcji w studio (chociaż zawsze laptop będzie bardziej uniwersalny gdyby jednak .... ) Również 15 cali zaczynało być już uciążliwe. Nigdy nie myślałem wczesnej o Imac'ach i nie bardzo wiem które modele tutaj są warte rozważenia? Wiem ze dzielą się na wielkość ekranu jednak nie musi to byc koniecznie 27 cali jednak chyba tylko w nim można wymieniać ram bo ssd już nie? Prośba o wskazanie jakiegoś dobrego modelu czy np modele z 2017 roku? I7, 8-16 GB Ram 256-512 SSD. Jak z awaryjnością Imaców? Czy rzadziej padają od Macbook Pro?
Jeszcze kwestia portów, do muzyki używa się głownie interfejsów, kontrolerów czy sterowników midi po zwykłych usb. Jak wygląda ich podłączenie do nowych urządzeń Apple ?
Obawiam się trochę kupowania używek, znacie może jakieś dobre sprawdzone miejsca? Moze jakieś modele z gwarancjami itp?
Edited by Mane, 25 July 2019 - 21:12.