Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nazwa urządzenia USB /dev i mapowanie w Wine

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 kokos981

kokos981
  • 3 postów

Napisano 25 lipca 2019 - 06:04

Witam!
Jestem świeżym użytkownikiem MacOS i nie za bardzo rozumiem w jaki sposób w systemie przydzielane są punkty montowania.
Poprzez Wine uruchamiam program do specjalnej maszyny szwalniczej, która pliki odbiera poprzez dedykowaną kartę pamięci.
Aby nagrać ową kartę, muszę to zrobić z poziomu programu uruchomionego w Wine z użyciem dedykowanego czytnika po USB.
W tym momencie stanąłem na mapowaniu urządzeń USB w Wine i totalnie nie mam pojęcia, jak znaleźć nazwę "/dev", aby dało się ją podlinkować w dosdevices.

Dodam, że w virtualboxie wszystko jest widoczne i dongiel po USB śmiga bez problemu, także jestem pewien, że po uporaniu się z mapowaniem w Wine, będzie też działać poza wirtualkami.

Z góry dziękuję za pomoc :)

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 335 postów

Napisano 25 lipca 2019 - 10:24

Możesz 'na chama' zobaczyć sobie zawartość /dev przed włożeniem i po nim.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#3 kokos981

kokos981
  • 3 postów

Napisano 25 lipca 2019 - 11:30

Możesz 'na chama' zobaczyć sobie zawartość /dev przed włożeniem i po nim.

Niestety wyświetla się tego tyle, że nie jestem w stanie połapać, które znika bądź się pojawia.

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 335 postów

Napisano 25 lipca 2019 - 21:05

ls -R /dev > plikprzed

<podpinasz

ls -R /dev > plikpo

vimdiff plikprzed plikpo

Albo cokolwiek innego do porównywania, ja lubię akurat vimdiff.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#5 kokos981

kokos981
  • 3 postów

Napisano 25 lipca 2019 - 22:17

Żadnej różnicy.

W ogóle nic się nie zmienia.

A i jeszcze jedno - raczej nie jest to czytnik po serialu. Normalny HID z driverem pod Windows. W ogóle jest jakakolwiek szansa podpięcia tego do Wine?

Jeśli w środowisku Wine sterownik normalnie się instaluje, to w ogóle ma to to wsparcie dla takich peryferiów?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych