Różne barwy wyświetlaczy w Iphone Xs
Posted 15 January 2019 - 21:12
Czołem,
zauważyłem w swoim Xs, że wyświetlane kolory np na zdjęciach itd różnią się względem innych Xs czy Xs max czy X. U mnie są cieplejsze.
Kolor biały jest jakby bardziej żółty.
Sprawdzane na X, Xs u znajomych i w ispocie.
Słyszałem, że te wyświetlacze są dostarczane przez Samsunga, LG i Sharpa.
Pytanie do Was czy zetknęliście się z tym i czy oddawanie Xs na gwarancje ma sens, czy wymienią telefon czy sam wyświetlacz czy w ogóle uznają, że to wada kosmetyczna i nic nie zrobią. Oczywiście sprawdzane na tych samych ustawieniach ekranu - jasność, truetone i bez, dostosowanie ekranu w ogólnych ustawieniach.
Z góry dzięki za odpowiedzi
Posted 15 January 2019 - 21:16
Zajrzyj na ostanie posty tu: https://myapple.pl/f...-czy-iphone-xr/
14PRO & 14 & Xs & SE & 6s
Air4 & Air3
Posted 15 January 2019 - 21:29
Da radę jakoś sprawdzić skąd pochodzi wyświetlacz np mój i koleżanki? Gdyby się okazało, że ja mam LG a oba Samsunga to sprawa jasna. Dziwie się swoją droga, ze Apple pozwala na tak widoczne różnice w ekranach tych samych modeli sprzętu wartego ponad 5k.
Posted 15 January 2019 - 21:54
Tak, bawiłem się tymi filtrami barwnymi itd tylko nadal przy wyłączeniu wszelkich truetone i innych filtrów, jasności na maxa są zauważalne gołym okiem różnice w ekranach mój Xs vs inne sprawdzane w różnych źródłach i u znajomych.
Da radę jakoś sprawdzić skąd pochodzi wyświetlacz np mój i koleżanki? Gdyby się okazało, że ja mam LG a oba Samsunga to sprawa jasna. Dziwie się swoją droga, ze Apple pozwala na tak widoczne różnice w ekranach tych samych modeli sprzętu wartego ponad 5k.
Ustawiłem podobne wartości u siebie na Xs, u żony na Xs i mojego szefa też na Xs i wszystkie wyświetlają praktycznie ten sam poziom bieli i jasności...trzeba zwrócić uwagę na czujnik światła, który pomimo ustawienia jasności na max potrafi przyciemnić ekran i może on minimalnie różnić się w różnych telefonach. Pomaga wtedy ponowne ustawienie, najlepiej jak telefony są umieszczone na tej samej powierzchni obok siebie by światło padało na nie z takim samym natężeniem (chwilę należy odczekać zanim zaczniemy coś ustawiać by czujnik unormował wyświetlany obraz na ekranach). Jak to nie pomoże to najwyżej reklamuj, masz do tego prawo
Posted 20 February 2020 - 12:28
Witam,
Mam ten sam problem. Ustawiłem telefon obok kolegi i jego wyświetlacz ma wyraźnie ładniejsze barwy... u mnie takie bez nasycenia. Ustawienia te same. Rozwiązałeś jakoś problem ? Telefon kupowałem w Media Markt...
Posted 21 February 2020 - 21:15
Witam,
Mam ten sam problem. Ustawiłem telefon obok kolegi i jego wyświetlacz ma wyraźnie ładniejsze barwy... u mnie takie bez nasycenia. Ustawienia te same. Rozwiązałeś jakoś problem ? Telefon kupowałem w Media Markt...
Niestety nic się nie rozwiązało u mnie. Dałem sobie po prostu spokój. Oddawałem go tez na serwis do Apple ze dwa razy i nic. Oddali z info, że jest wszystko ok. Olałem to i już nie porównywałem go z innymi. Najlepsze w tym jest to, że teraz kupiłem 11 pro i z ciekawości poszedłem do ispota porównać z innymi i tez się różnią

Może ktoś z użytkowników czytających ten temat, mający 11 pro lub maxa pójdzie do iSpot lub innego media markt czy euro i sprawdzi swojego iPhone z innymi. Oczywiście przy tych samych ustawieniach ekranu. Czyli jak już tam wyżej kiedyś pisałem. Max jasność, wszystkie te udogodnienia ekranu, filtry barwne wyłączone, True Tone wyłączone i najlepiej sprawdzić na liście ustawienia na jasnym kolorze. Ciekawe.... ♂
Posted 01 March 2020 - 20:52
Witam.
Sprawdż czy wyłączenie funkcji jasności automatycznej ekranu nie rozjaśni ekranu . Myślę ,że w sklepach jest wyłączona ta funkcja dlatego iphony mają jaśniejszy wyświetlacz. Max jasność , a wyłączenie funkcji automatycznej robi różnice w jasności.
Posted 24 August 2020 - 23:00
Taka ciekawostka, ale tym razem chodzi o nasycenie barw w iPhonie SE 2020.
Kupiłem telefon miesiąc temu, a dziś wszedłem do iSpota, żeby porównać ekrany. Od razu rzuciło mi się w oczy, że barwy telefonu z iSpota są wyjątkowo ostre, żywe, mocno nasycone. Pomyślałem, że wynika to z ustawionej tapety ekranu początkowego, więc ustawiłem u siebie taką samą. W obu telefonach maksymalna jasność, automatyczne dostosowywanie barwy wyłączone i widzę, że w moim telefonie tapeta jest ewidentnie mniej nasycona, jakby wyblakła, trochę się zaniepokoiłem. Wszedłem na jakieś strony internetowe i to kolory wydają się takie same. Wziąłem do ręki inny kolor SE i na ekranie ta sama tapeta, która także wydaje się żywsza. Zmieniłem tapetę w telefonie z iSpot, ustawiłem u siebie taką samą i ekrany wydawały się identyczne. Ustawiłem na telefonie z iSpot tapetę, która była tam na początku, w swoim telefonie wybrałem taką samą i znów barwy wydają się identyczne - nie tak żywe, jak na początku, ale lekko przygaszone.
Nie rozumiem tego. Tak jakby te tapety ustawione w telefonach w iStorze były w wersji bardziej nasyconej, ale jak wybierze się którąś z dostępnych w opcjach telefonu, to wracają do "normy".
Posted 25 August 2020 - 08:31
Nie rozumiem tego. Tak jakby te tapety ustawione w telefonach w iStorze były w wersji bardziej nasyconej, ale jak wybierze się którąś z dostępnych w opcjach telefonu, to wracają do "normy".
To się nazywa "klient kupuje oczami".
Edited by dobrakawa, 25 August 2020 - 08:32.
Pro 2012, 14 Pro
Posted 25 August 2020 - 09:46
Nie chcę budować jakiejś teorii spiskowej i nie wiem, jak jest w rzeczywistości - ale telefony na wystawach mają specjalną wersję softu właśnie pod bycie oglądanymi. Może w takiej wersji defaultowa tapeta rzeczywiście jest bardziej żywa?
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Posted 25 August 2020 - 10:50
Nie uważam, że to jakieś oszustwo - tak by było, gdyby ekrany na telefonach były wyższej jakości. Różnica barw wynikała tylko z innego nasycenia kolorów konkretnego zdjęcia - tak jakby pracownicy podrasowali je w aplikacji "zdjęcia" i ustawili jako tapetę (kiedy ustawiłem tę samą tapetę, wybierając z tych dostępnych w sofcie, to kolory były identyczne jak u mnie). Być może chodzi o taki efekt wow, efekt, dodajmy, krótkotrwały, bo mniej nasycona, oryginalna tapeta jest bardziej praktyczna - bardzo duże nasycenie powodowało, że ikony aplikacji trochę ginęły na tym narzucającym się tle.
Posted 25 August 2020 - 11:28
kiedy ustawiłem tę samą tapetę, wybierając z tych dostępnych w sofcie, to kolory były identyczne jak u mnie
Q.E.D., dziękuję, po sprawie.
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users