iPad Pro 11" - Pierwsze wrażenia
Napisano 28 listopada 2018 - 06:22
Napisano 28 listopada 2018 - 07:05
Termin realizacji np xkom iPada to 2 msc, masakra
W AOS 10 grudzień, po co kombinować w xkom.
MacBook Air M2 - iPad Pro M2 - iPhone 15 Pro MAX - Garmin Epix2 PRO - AirPods 2 PRO
Napisano 28 listopada 2018 - 08:32
Po tygodniu używania ipada 11 moge stwierdzić że to piekielnie dobry i dopracowany sprzęt. Tablet jest rewelacyjny. O ile w 10.5 raził mnie żółty ekran, dziwnie spasowane przyciski głośności, trochę archaiczny fizyczny przycisk home to tutaj nie mam na prawdę do czego się przyczepić. Jedynie co to producenci oprogramowania mogliby szybciej dostosować swoje aplikacje do nowych rozmiarów ipada.
MacBook Pro 2020 i5 2.0 / 16GB / 512GB + Iphone 12 + AppleTv 4K + Airport Express
Napisano 28 listopada 2018 - 12:34
Sam 11 pod względem sprzętowym to absolutna petarda. Z oprogramowaniem też prawda, chociaż nawet do dzisiaj nie wszystko zostało zaktualizowane do rozmiaru 10.5.
Tak śmieszna sprawa, którą zauważyłem, to brak podzielonej klawiatury na 11. Ciekawe czy nie zdążyli czy wycięli bo tak.
MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular
Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware.
Napisano 28 listopada 2018 - 14:49
Napisano 28 listopada 2018 - 15:29
To nie jest problem z dostępnością . Jest to celowa strategia sprzedaży stosowana przy drogich produkcjach tzw.”strategia niedostępności produktu” . Kiedy jest drogi i niedostępny to tym bardziej go chcesz...
Nie masz racji. Nie w tym wypadku i nie z tym produktem.
MacBook Air M2 - iPad Pro M2 - iPhone 15 Pro MAX - Garmin Epix2 PRO - AirPods 2 PRO
Napisano 28 listopada 2018 - 17:27
1. HDMI
Podłączyłem pod huba HyperDrive moją plazmę Panasonica 50 cali. Kablem hdmi Wireworld. Od razu pojawił się pulpit, rzecz jasna w formacie ipada 4:3 z dwoma czarnymi paskami po obu stronach. OK, rzecz jasna ipad tego nie wyskaluje. Sprawdzałem po kolei aplikacje i multimedia
- Zdjęcia. Wszystko OK. Obraz w czasie rzeczywistym, jak najbardziej działa
- Filmy. Te zapisane w ipadzie działają, w formacie 16:9 rzecz jasna. Byłoby OK gdyby nie przycięcia tych filmów. Co 2-3 sekundy obraz klatkuje. Nie wiem czy to wina ipada czy może mojego huba (choć nie sądzę). Hub niby przesyła obraz 4k w 30 klatkach. Ja sprawdzałem filmy 1080p w 60 klatkach.
- Youtube. Zupełnie nie dostosowana aplikacja. Aplikacja na ekranie telewizora ma od góry i od dołu szerokie paski. Zajmuje 50% powierzchni telewizora. Filmy klatkują podobnie jak te zapisane w ipadzie
- Netflix. Klonowanie przez kabel nie działa
- HBO GO. Klonowanie przez kabel nie działa
- TVP VOD. Działa. Obraz w dalszym ciągu nie jest płynny. Film nie jest wyświetlany na całym telewizorze. Ponownie są czarne paski, u góry i na dole.
- Przegladarka. Działa, obraz jest klonowany poprawnie, ale tylko w formacie ipada czyli 4:3.
USB 3:1
- Zdjęcia. Zdjęcia z pendrivea działają poprawnie, zarówno te wykonane iphonem jak i innymi telefonami. Sprawdzałem tylko format jpg. Tutaj nie ma zastrzezeń
- Filmy. Działają tylko „surowe” filmy nakręcone ipadem lub iphonem. Żadne inne filmy pobrane z innych telefonów nie działają. Nawet film poklejony w iMovie ze zdjęć z filmów nakręconych iphonem mi nie ruszył. Żadne filmy zapisane w avi czy mp4 nie działają, ipad ich nie widzi.
- PDF, Doc. Żadne takie. Żadnych dokumentów nie odczytamy z pendrivea.
Karta SD
Analogicznie do pendrivea. Odczytuje zdjęcia z katalogu DCIM. Filmy są niewidoczne.
To tyle. Szumne zapowiedzi o tym że ipad może zastąpić komputer PC są mocno przesadzone, delikatnie mówiąc. Obraz przesyłany do zewnętrznych monitorów mocno kuleje a odczyt multimediów i dokumentów z zewnętrznych nośników, praktycznie oprócz zdjęć, jest niemozliwy. W ipadzie zatem nie uruchomimy ani nie wyedytujemy zadnych dokumentów z zewnętrznych nośników pamięci. W ipadzie nie mamy żadnych mozliwości aby podejrzeć i eksplorować pliki, nie mamy żadnego systemu plików pokazującego zawartość dysku ipada czy zewnętrznych nośników pamięci. To rzecz fundamentalna aby takie urządzenie nazywać komputerem. Ipad Pro 2018 to piekielnie dobry, szybki, dopracowany tablet, ale wciąż tylko i aż tablet.
Użytkownik Kardas edytował ten post 28 listopada 2018 - 17:30
- Mikołaj Maciejko lubi to
MacBook Pro 2020 i5 2.0 / 16GB / 512GB + Iphone 12 + AppleTv 4K + Airport Express
Napisano 28 listopada 2018 - 17:40
Dobra, żeby tylko nie słodzić i wychwalać nowego ipada dziś sprawdziłem jak się ma porównywanie ipada do komputerów PC. Zakupiłem w tym celu przejściówkę (huba) HyperDrive z USB-C na USB 3.1 i HDMI. No i do dzieła, zobaczymy jaki to komputer PC. Od początku ipad nie widział włożonego pendrivea do huba. Dopiero po formacie pendrivea i zmienieniu systemu plików z NTSC na FAT32 ipad wykrył nowe urządzenie. Multimedia muszą być umieszczone w katalogi DCIM, inaczej ipad ich w ogóle nie doczyta. Multimedia są mozliwe do odtworzenia dopiero po imporcie do pamięci ipada. Nie odczytamy ich bezpośrednio z pendrivea.
1. HDMI
Podłączyłem pod huba HyperDrive moją plazmę Panasonica 50 cali. Kablem hdmi Wireworld. Od razu pojawił się pulpit, rzecz jasna w formacie ipada 4:3 z dwoma czarnymi paskami po obu stronach. OK, rzecz jasna ipad tego nie wyskaluje. Sprawdzałem po kolei aplikacje i multimedia
- Zdjęcia. Wszystko OK. Obraz w czasie rzeczywistym, jak najbardziej działa
- Filmy. Te zapisane w ipadzie działają, w formacie 16:9 rzecz jasna. Byłoby OK gdyby nie przycięcia tych filmów. Co 2-3 sekundy obraz klatkuje. Nie wiem czy to wina ipada czy może mojego huba (choć nie sądzę). Hub niby przesyła obraz 4k w 30 klatkach. Ja sprawdzałem filmy 1080p w 60 klatkach.
- Youtube. Zupełnie nie dostosowana aplikacja. Aplikacja na ekranie telewizora ma od góry i od dołu szerokie paski. Zajmuje 50% powierzchni telewizora. Filmy klatkują podobnie jak te zapisane w ipadzie
- Netflix. Klonowanie przez kabel nie działa
- HBO GO. Klonowanie przez kabel nie działa
- TVP VOD. Działa. Obraz w dalszym ciągu nie jest płynny. Film nie jest wyświetlany na całym telewizorze. Ponownie są czarne paski, u góry i na dole.
- Przegladarka. Działa, obraz jest klonowany poprawnie, ale tylko w formacie ipada czyli 4:3.
USB 3:1
- Zdjęcia. Zdjęcia z pendrivea działają poprawnie, zarówno te wykonane iphonem jak i innymi telefonami. Sprawdzałem tylko format jpg. Tutaj nie ma zastrzezeń
- Filmy. Działają tylko „surowe” filmy nakręcone ipadem lub iphonem. Żadne inne filmy pobrane z innych telefonów nie działają. Nawet film poklejony w iMovie ze zdjęć z filmów nakręconych iphonem mi nie ruszył. Żadne filmy zapisane w avi czy mp4 nie działają, ipad ich nie widzi.
- PDF, Doc. Żadne takie. Żadnych dokumentów nie odczytamy z pendrivea.
Karta SD
Analogicznie do pendrivea. Odczytuje zdjęcia z katalogu DCIM. Filmy są niewidoczne.
To tyle. Szumne zapowiedzi o tym że ipad może zastąpić komputer PC są mocno przesadzone, delikatnie mówiąc. Obraz przesyłany do zewnętrznych monitorów mocno kuleje a odczyt multimediów i dokumentów z zewnętrznych nośników, praktycznie oprócz zdjęć, jest niemozliwy. W ipadzie zatem nie uruchomimy ani nie wyedytujemy zadnych dokumentów z zewnętrznych nośników pamięci. W ipadzie nie mamy żadnych mozliwości aby podejrzeć i eksplorować pliki, nie mamy żadnego systemu plików pokazującego zawartość dysku ipada czy zewnętrznych nośników pamięci. To rzecz fundamentalna aby takie urządzenie nazywać komputerem. Ipad Pro 2018 to piekielnie dobry, szybki, dopracowany tablet, ale wciąż tylko i aż tablet.
Sprawdź kabel usb-c to hdmi apple. Wtedy powinno być lepiej.
Napisano 28 listopada 2018 - 18:11
Nie masz racji. Nie w tym wypadku i nie z tym produktem.
Jak najbardziej jest to możliwe i tak właśnie jest. Firma taka jak Apple zatrudnia odpowiednich ludzi którzy potrafią przewidzieć popyt na początku sprzedaży, maja odpowiednie zaplecze magazynowe. Ale co tam ... dobrze że większość tak sądzi jak Ty.
Napisano 28 listopada 2018 - 18:41
Nie sądzę aby hub HyperDrive był powodem ułomności złącza usb-c w nowym ipadzie. HyperDrive robi solidne huby dedykowane do macbooków i ipadów. Kupując huba apple za 329zł do ipada to byłyby pieniądze wyrzucone w błoto. Dużo więcej możliwości daje połączenie bezprzewodowe poprzez apple tv 4k. Przynajmniej nic się nie zacina, filmy wyświetlają się poprawnie, youtube wygląda normalnie, można przerzucić żądaną treść poprzez klonowanie ekranu. Prawda jest taka że nowe złącze usb-c w ipadzie to może póki co służyć do podładowania iphona, jesli oczywiście posiadamy odpowiedni kabel rzecz jasna.Sprawdź kabel usb-c to hdmi apple. Wtedy powinno być lepiej.
Przestań wymyślać teorie spiskowe. Jeśli na coś jest zapotrzebowanie to się to produkuje i sprzedaje a nie każe się celowo czekać klientowi.Jak najbardziej jest to możliwe i tak właśnie jest. Firma taka jak Apple zatrudnia odpowiednich ludzi którzy potrafią przewidzieć popyt na początku sprzedaży, maja odpowiednie zaplecze magazynowe. Ale co tam ... dobrze że większość tak sądzi jak Ty.
Użytkownik Kardas edytował ten post 28 listopada 2018 - 18:42
Napisano 28 listopada 2018 - 19:01
kardas ipad 11pro vs macbook air ?
Napisano 28 listopada 2018 - 19:18
Zależy do czego. Jeśli do konsumpcji treści internetowych, zabawy, rozrywki to ipad. Jeśli do pracy to macbook. Jeśli rozmawiamy o macbooku air 2018 to ja jednak bym zadał pytanie inaczej: ipad 11 czy macbook pro 13 ? Według mnie macbook air 2018 jest zakupem mocno nieopłacalnym. Wolałbym w podobnych pieniądzach macbooka pro 13 bez touch bara. No chyba że myślisz o macbooku air 2017.
Napisano 28 listopada 2018 - 19:18
Nie sądzę aby hub HyperDrive był powodem ułomności złącza usb-c w nowym ipadzie. HyperDrive robi solidne huby dedykowane do macbooków i ipadów. Kupując huba apple za 329zł do ipada to byłyby pieniądze wyrzucone w błoto. Dużo więcej możliwości daje połączenie bezprzewodowe poprzez apple tv 4k. Przynajmniej nic się nie zacina, filmy wyświetlają się poprawnie, youtube wygląda normalnie, można przerzucić żądaną treść poprzez klonowanie ekranu. Prawda jest taka że nowe złącze usb-c w ipadzie to może póki co służyć do podładowania iphona, jesli oczywiście posiadamy odpowiedni kabel rzecz jasna.
Przestań wymyślać teorie spiskowe. Jeśli na coś jest zapotrzebowanie to się to produkuje i sprzedaje a nie każe się celowo czekać klientowi.
Chyba niedoczytany jesteś. Nie masz pojęcia na temat strategi sprzedaży to nie zabieraj głosu, to nie są żadne teorie spiskowe tylko jedno z działań producentów i doskonale właśnie działał na takich jak Ty, Masz tu kilka linków i poczytaj.
http://jmf.wzr.pl/pim/2012_2_2_4.pdf
http://wieczorek.waw...dlem-pozadania/
Napisano 28 listopada 2018 - 19:23
Chyba niedoczytany jesteś. Nie masz pojęcia na temat strategi sprzedaży to nie zabieraj głosu, to nie są żadne teorie spiskowe tylko jedno z działań producentów i doskonale właśnie działał na takich jak Ty, Masz tu kilka linków i poczytaj.
Marketing zostawmy. To wątek o ipadzie pro 2018. Napisz coś o nowym ipadzie albo zmień forum.
Napisano 28 listopada 2018 - 19:29
Marketing zostawmy. To wątek o ipadzie pro 2018. Napisz coś o nowym ipadzie albo zmień forum.
Dokładnie jest na temat, użytkownik napisał ze ich nie ma to odpowiedziałem co może być powodem a temat ty rozwinąłeś i już tak nie denerwuj . Wiec w temacie , utrudniona dostępność IPad Pro 11 może być spowodowana stosowaniem przez Apple strategi sprzedaży tzw. Niedostępności produktu.
Ja używam iPada do pracy i codziennej rozrywki (www, e-mail, zakupy , foto, muzyka itp.) . Jednak korzystam ze stacjonarnego kiedy używam CAD, F360 , cdr itp...
Napisano 28 listopada 2018 - 19:32
Dzięki Kardas, tak miałem na myśli macbooka air (3549 w MM) lub wezmę pod uwagę mabooka pro(5399) lub....ipad 11, tak potrzbuję do prostych zastosowań...
Napisano 28 listopada 2018 - 20:14
Użytkownik eviltomek edytował ten post 28 listopada 2018 - 20:14
Napisano 28 listopada 2018 - 20:49
Ja od 3 lat uzywam tylko iPada i iPhone, iMac stoi zakurzony, wlacze raz na ruski rok zeby jakis dokument na pena nagrac
Twój przykład idealnie obrazuje, jak absurdalnym urządzeniem jest obecnie iPad. Monstrualnie wydajne sprzętowo wnętrze, ale żeby zgrać napisany na nim dokument na pena, trzeba odkurzyć iMaca. I to mimo przesiadki na USB-C.
- Shrek lubi to
Napisano 28 listopada 2018 - 21:36
Napisano 28 listopada 2018 - 22:01
Ten przykład obrazuje raczej jak absurdalne jest kupowanie komputera tylko dlatego żeby raz na ruski rok jakiś dokument na pena nagrać.
Dla iPada to, póki co, zbyt skomplikowana czynność. Kto wie, może to zmienią za kilka lat. Trzymam kciuki. Wiem na pewno, że jeśli się to kiedyś stanie, to będzie wielki 'emejzing'.
Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 28 listopada 2018 - 22:02
Napisano 28 listopada 2018 - 22:02
Czyli nie jest możliwe, że Apple nie wyrabia z produkcją przy aktualnym zapotrzebowaniu, tak? Z Airpodsami też pewnie sztucznie budowali napięcie przez kilka miesięcy mając opóźnienia w dostawach.
MBP Retina 15 2014 | iP X Space Gray | Apple Watch S4 | Airpods Pro
Napisano 28 listopada 2018 - 22:16
Dla iPada to, póki co, zbyt skomplikowana czynność. Kto wie, może to zmienią za kilka lat. Trzymam kciuki. Wiem na pewno, że jeśli się to kiedyś stanie, to będzie wielki 'emejzing'.
To nie tyle skomplikowana czynność dla ipada tylko ipad to jest tablet i w innym celu został stworzony. Nie próbujmy na siłę z ipada zrobić peceta. Jak napisałem powyżej, po dzisiejszej zabawie z hubem usb-c, ipad moim zdaniem nawet na milimetr nie zbliżył się do tego aby zostać pecetem. Na obecną chwilę nie wiem po co apple wprowadziło usb-c do ipadów. Póki co złącze dla mnie jest w ogóle niewykorzystane. Ipad ma za to inne zalety, nieosiągalne dla pecetów. Pisząc tego posta leżę na kanapie. Na którym laptopie byłoby to tak komfortowe? Nie ma co robić pretensji że ipad nie jest pecetem. To tak jakby mieć pretensje do Leo Messiego że słabo gra w siatkówkę.
Użytkownik Kardas edytował ten post 28 listopada 2018 - 22:21
Napisano 28 listopada 2018 - 22:37
Nie ma co robić pretensji że ipad nie jest pecetem.
Wiesz, ja trochę rozumiem to podejście, tylko jedna rzecz nie daje mi spokoju. Skoro to tylko tablet, który mimo zapewnień Apple, wcale nie ma zastępować komputera, to co w ofercie robią i do czego służą takie konfiguracje tego urządzenia? Chyba nie do wygodnego leżenia na kanapie i pisania postów. Zresztą nie mówimy przecież o jakiś wyrafinowanych zastosowaniach. Człowiek napisze tekst, co w wielu przypadkach, choć nie zawsze jest do zrobienia na iPadzie, ale nie jest w stanie tego tekstu zgrać na zewnętrzny nośnik. To urządzenie jest po prostu niespójne i nieprzemyślane, skoro wykłada się na tak, w gruncie rzeczy, podstawowych zadaniach.
Napisano 28 listopada 2018 - 22:39
Czyli nie jest możliwe, że Apple nie wyrabia z produkcją przy aktualnym zapotrzebowaniu, tak? Z Airpodsami też pewnie sztucznie budowali napięcie przez kilka miesięcy mając opóźnienia w dostawach.
Teoretycznie jest to możliwe ale firma która posiada tak wielkie doświadczenie wie jakie mogą być szacunkowe ilości sprzedawanych produktów po wypuszczeniu na rynek i zabezpieczają magazyn + nadwyżka . Więc mało prawdopodobne że im brakuje . Tak więc, potencjalny nabywca iPada czeka na premierę, pokazują iPada pro 11 widzi cenę i stwierdza że to przegięcie ale i tak interesuje się urządzeniem . Dowiaduje się ze zainteresowanie jest tak duże że brakuje urządzeń , myśli wiec ze to musi być naprawdę sprzęt warty wydania tych pieniędzy skoro tak się sprzedaje . I kupuje.... tak to działa w dużym uproszczeniu. W pewnym momencie pieniądze schodzą na drugi plan, zaczyna przeważać chcą posiadania
Napisano 29 listopada 2018 - 00:14
Wiesz, ja trochę rozumiem to podejście, tylko jedna rzecz nie daje mi spokoju. Skoro to tylko tablet, który mimo zapewnień Apple, wcale nie ma zastępować komputera, to co w ofercie robią i do czego służą takie konfiguracje tego urządzenia? Chyba nie do wygodnego leżenia na kanapie i pisania postów. Zresztą nie mówimy przecież o jakiś wyrafinowanych zastosowaniach. Człowiek napisze tekst, co w wielu przypadkach, choć nie zawsze jest do zrobienia na iPadzie, ale nie jest w stanie tego tekstu zgrać na zewnętrzny nośnik. To urządzenie jest po prostu niespójne i nieprzemyślane, skoro wykłada się na tak, w gruncie rzeczy, podstawowych zadaniach.
Zamiast zgrywać na pena lepiej wysłać ten tekst napisany na iPadzie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 5
0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych