Panowie,
Postanowiłem dołożyć "grosza" i kupić Pro TB 2018 z 16GB ram, po zniżce edukacyjnej wyszło 8800zł. Już miałem zamawiać, ale mówię podjadę do Cortlandu i zobaczę na żywo czy srebrny czy Space Gray.
Na miejscu na wystawie był Pro 2017 bez TB w wersji podstawowej 8GB ram /128GB. Poklikałem na nim chwilę i opadła mi szczęka jak to zapierdziela. Akurat na ten model w Cortland jest dodatkowa zniżka oprócz tej edukacyjnej. Łącznie 5300zł + słuchawki Beatsa o wartości 450zł. Prawie CZTERY TYSIĄCE mniej. Kupiłem go na miejscu. Do tego dokupię sobie najszybszy dysk USB-C i spokojnie poczekam do następnej generacji.
Używam już drugi dzień nowego PRO i jestem zachwycony. Obraz, kolory, JASNOŚĆ matrycy!, wykonanie - bajka! Do klawiatury przyzwyczaiłem się w 5 minut. Gładzik to mistrzostwo świata. Po ustawieniu siły nacisku na "słaby" wystarczy leciusieńko nacisnąć, aby wykonać bardzo cichy klik. Sama większa powierzchnia gładzika powoduje, że pracuje się wygodniej. Nawet MagSafe nie jest mi szkoda, bo w sumie wiecznie mi się odpinał. Wadą portów USB-C jest to, że za ciężko odłącza się kable.
Co do wydajności to jest duuuża przepaść pomiędzy AIR'15. Pootwierane 3 przeglądarki z wieloma kartami, Outlook, Word, Excel, TweetBot i wirtualka z win10 i pomimo zajętych 7GB z 8GB wszystko działa mega płynnie! W zasadzie na chwilę obecną nie wykorzystałbym nawet tych 16GB.
Bateria zauważalnie słabsza, ale też nowy system /indeksacja/updaty więc trudno oceniać, ale wczoraj wytrzymał mi prawie 6 godzin dość intensywnej pracy.
W takiej cenie grzech nie kupić, jak wyjdą nowe to będzie można w dobrej cenie sprzedać i (mam nadzieję) za niewielką dopłatą już podwoić specyfikację do 4cores/16GB ram/256GB ssd.
PS. Kolor oczywiście Space Gray
Edited by iNdeed, 09 November 2018 - 12:21.