Witam. Chodzi oczywiście o SMS ze zniesławionego loanme. Nie wiem, jak to robią, że nie wyświetla od nich numeru. Wtedy blokada byłaby prosta. Androidowcy mają jakieś aplikacje a my ?

Niechciany SMS - brak nr., z którego został wysłany (loanme). Jak zablokować?
Napisano 09 października 2018 - 08:26
Napisano 19 lutego 2019 - 21:01
Witam. Chodzi oczywiście o SMS ze zniesławionego loanme. Nie wiem, jak to robią, że nie wyświetla od nich numeru. Wtedy blokada byłaby prosta. Androidowcy mają jakieś aplikacje a my ?
Przepraszam za wykopalisko ale czy ktoś zna rozwiązanie software`owe? Zwykły blocker nie działa niestety....
Sony Xperia 5 II 128 GB + microSD 128 GB, gniazdo jack, 120 Hz, 5G, ładowarka w pudełku
Napisano 19 lutego 2019 - 23:36
Gość_przelon_*
Napisano 20 lutego 2019 - 07:38
Napisano 22 lutego 2019 - 16:35
Mi też strasznie spamowali i też myślałam że wykradli moje dane ale okazało się że mają licencję użytkowania z innej bazy. Napisałam na facebooku żeby skasowali mój numer i mnie nie nękali i dość szybko dostałam potwierdzenie usunięcia numeru z ich baz i też z tych pozostałych zewnętrznych. Teraz mam spokój
Napisano 24 lutego 2019 - 08:16
Możesz zablokować ich numer z pozycji telefonu natomiast w tym wypadku nie pomoże bo zadzwonią z innego. Najlepszym rozwiązaniem i skutecznym jest wysłanie do nich pisma informującego, że nie zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych oraz kontakt. Powołaj się na odpowiednie przepisy i postrasz sądem. W wypadku mojej żony podziałało. Przeprosili i od tamtej pory jest spokój. Warto zachować odpowiedź zwrotną z ich strony, żeby w razie czego mieć podstawę do roszczeń w razie ich niewywiązywania się z przepisów.
Dzięki,
wiem, że tak prawidłowo należy zrobić, nawet jak chce się złożyć skargę do GIODO to najpierw trzeba przejść wszystkie etapy pośrednie.
Niestety nie wiem, skąd weszli w posiadanie moich danych osobowych, bo nigdy nie korzystałem z tego typu firm (i jeśli to ode mnie by zależało, to bym je zdelegalizował ). Być może strzelają na ślepo na numery telefonów i mam obawy przed podaniem im swoich pełnych danych na tacy ("Jan Kowalski, zamieszkały w... syn Józefa i Genowefy, z domu Nowak, posługujący się nr telefonu... domagam się"
)
Zwykłe blokowanie niestety nie działa na smsy wysyłane nie spod numeru tylko nazwy firmy, dlatego zainteresowałem się aplikacjami.
Co do puli telefonów, z których dzwonią/smsują spamerzy, to skutecznie udało mi się zablokować wszystkie numery mBanku i firm-krzaków wydzwaniających z ich polecenia, naprawdę nie pamiętam, kiedy się ostatnio do mnie dodzwonili...
Na razie jeszcze podrążę sprawę aplikacji - naprawdę nikt nic nie poleci? Nawet płatnych?
Sony Xperia 5 II 128 GB + microSD 128 GB, gniazdo jack, 120 Hz, 5G, ładowarka w pudełku
Napisano 24 lutego 2019 - 08:18
Napisano 28 lutego 2019 - 05:26
A to wiem, potwierdzam. Natomiast ta firemka nękała mnie już wcześniej...
Gość_przelon_*
Napisano 28 lutego 2019 - 09:58
Napisano 11 marca 2019 - 07:48
naprawdę nie szastam danymi, nie zostawiam dowodu w wypożyczalni kajaków itp. Niestety zawsze znajdzie się ktoś kto sprzeda dane....
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych