Szanowni,
mój miniak ostatnio dziwnie się zachowuje.
Od nowości miał tak, że dość długo się "startował": mimo 16 GB RAM od włączenia do momentu, kiedy można już było swobodnie pracować (bez wyskakującej "kolorowej piłeczki") mijało dobre parę minut. Po części wynikało to z faktu, że mam ustawione kilka programów, które uruchamiają się przy starcie (m. in. Mail, Skype, jakiś czytnik RSS). Ale to było "normalne" włączanie się: po uruchomieniu na monitorze pojawiało się jabłko i "pasek postępu" startu systemu (czy jak to się tam fachowo nazywa).
Teraz jednak, od kilku dni, dzieje się coś dziwnego. Kiedy rano włączam maszynę (pracuję w domu, więc jak już ją włączę, to chodzi do nocy), to najpierw przez dobre kilka minut (bliżej 10 niż 2…) po prostu nic się nie dzieje. To znaczy:
- dźwięk uruchamiania brzmi normalnie;
- dioda na obudowie miniaka zapala się jak zwykle;
- monitor się "budzi": dioda na monitorze z żółtej (stan czuwania) zmienia się na niebieską (aktywny) i widać, że panel LCD jest lekko podświetlony.
Ale poza tym nic się nie dzieje. Cisza, ciemność i pleśń, cytując Lema. Taki stan trwa - jak napisałem - parę minut, czasem nawet koło 10 minut. I dopiero potem na ekranie pojawia się jabłko i pasek, i dalsze włączanie i logowanie idzie już normalnie. Po pełnym uruchomieniu komputer działa jak zwykle (czyli bezproblemowo i bardzo sprawnie), nie zauważyłem nic, co sugerowałoby jakieś problemy, nie stwierdzam żadnych różnic w działaniu w stosunku do tego, co było wcześniej. Tylko ten niepokojący "ciemny" czas przed rozruchem.
Ma ktoś pomysł, w czym może leżeć problem? Czy to delikatna sugestia, że dysk dożywa swoich dni? Komputer ma koło 4 lat, więc nie jest jeszcze emerytem… Trochę się boję, że pewnego dnia nie obudzi się już w ogóle. Nibym mam Time Machine, a w dodatku i tak myślałem o wymianie dysku na SSD, ale trochę mnie teraz na to nie stać, więc nie chciałbym, żeby miniak padł…
Będę wdzięczny za sugestie.
Mac Mini late 2012, procesor i7, dysk 1 TB HDD, 16 GB RAM, Mac OS X High Sierra (10.13.6)
Edited by janhalb, 01 October 2018 - 18:08.