Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

e-sim – dyskusja.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
263 odpowiedzi w tym temacie

#51 Regiss

Regiss
  • 2 946 postów
  • SkądRadom

Napisano 14 grudnia 2018 - 13:53

Jak ktoś ma karty np z  USA i Szwajcarii? Jedziesz sobie na urlop i włączasz za granicą taką esim i masz szybki net normalnych cenach. Wracasz do Polski to wyłączasz. Nie musisz pamiętać żeby ze sobą wozić, wymieniać w telefonie. Aktywujesz w danym momencie i tyle.  

Tak jak pisałem- 99% wystarczy. A że jesteś w tym 1% - oczywiście bedą tacy.

iPhone 15 Pro

#52 landr

landr
  • 1 395 postów

Napisano 14 grudnia 2018 - 14:30

Nie wypowiadajmy się za innych 99 70 czy może 1...nie mamy wiedzy na ten temat...temat jest o esim, i rzeczach związanych...obsługą, piszmy o funkcjach jakie w przyszłości mogą nas spotkać....

#53 Szaden

Szaden
  • 252 postów

Napisano 11 stycznia 2019 - 22:40

Hej, mam pytanie:

Czy jak masz telefon z dual SIM i gadasz z jednej karty, a w tym czasie ktoś zadzwoni na drugą i ty się przełączysz na tamtą rozmowę, to ten pierwszy usłyszy "prosimy poczekać twój rozmówca zawiesił połączenie"?

#54 Duke123

Duke123
  • 491 postów

Napisano 13 stycznia 2019 - 13:51

Nie. To tak nie działa. 

Gdy trwa połączenie, osoba dzwoniąca na drugi numer telefonu usłyszy komunikat o niedostępności lub zostanie przekierowana na pocztę głosową.

#55 Szaden

Szaden
  • 252 postów

Napisano 17 stycznia 2019 - 23:40

Zaraz... To jak mam dual SIMa to nie mogę się przełączać pomiędzy rozmowami?

#56 Regiss

Regiss
  • 2 946 postów
  • SkądRadom

Napisano 18 stycznia 2019 - 08:54

Nie myl dual sim z przełączaniem rozmów na jednej karcie sim.

iPhone 15 Pro

#57 Szemot

Szemot
  • 1 549 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 lutego 2019 - 19:03

Właśnie wróciłem z Tajlandii i korzystałem z eSIM Orange i tamtejszej NanoSIM dtac. Z poziomu systemu jest kilka wad. Po pierwsze po uaktualnieniu drugiego numeru wyłącz się iMessage. Nacięło mnie więc z miejsca na 5zł. Potem jak włączyłem iMessage dla numeru Orange to się pojawia kolejny problem. Nieraz nie pamiętam gdzie ktos jest w konwersacji więc tworze nową wiadomość i jak znajde w kontaktach Marcin z którym normalnie pisze iMessage to od razu pokazuje cała konwersację którą mogę kontynuować. Zrobiłem tak w Tajlandii i niestety nowo rozpoczęta konwersacja mimo, że została rozpoczęta na numerze Orange a nie dtac to wysłało jako SMS. Kolejne 5zł poszło. Jeszcze raz w którymś momencie poszedł tak obrazek jako MMS więc łącznie 20zł apłaciłem przez jakieś błędy. Na szczęście Wi-Fi Calling działało bez zarzutu. Kolejnym problemem było nie wiedzieć czemu Whatsapp stracił połączenie z moim numerem Orange i musiałem na nowo aktywować ten numer w Whatsapp. Dziwne. W obawie przed dużymi kosztami za internet bałem sie przetestować FacetimeAudio wykorzystując internet z tajskiej karty. Pewnie by przeszło ale jeśli nie to bym mógłz 50zł z taką rozmowę zapłacić za zużycie 20MB internetu z Orange zagranicą :P Ktoś wie czy takie FaceTimeAudio by przeszło spokojnie? 

 iPhone 14ProMax (256), MacBookPro16 M3Pro  AirPods2Pro  ATV 4K 2gen (64),  2x HomePod Mini,  iPodTouch3Gen (32),  AirTag, 

#58 MasterM

MasterM
  • 1 658 postów

Napisano 10 lutego 2019 - 21:21

Od nieco ponad tygodnia przeszedłem ze standardowej karty na eSIM. Szczerze powiedziawszy, nie czuję specjalnej różnicy. Chciałem być jednak tak bardzo nowoczesny, jak to możliwe :)
A mam jeszcze pytanie: gdybym wyjeżdżał za granicę i chciałbym korzystać z oferty np. GigSky(o ile dobrze pamiętam) to czy po powrocie do Polski, musiałbym ponownie aktywować kartę eSIM Orange w Polsce(przed wyjazdem ją jeszcze zdeaktywować?) czy gadam teraz jakieś głupoty?

Użytkownik MasterM edytował ten post 10 lutego 2019 - 21:30

#59 Szemot

Szemot
  • 1 549 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 lutego 2019 - 16:39

Od nieco ponad tygodnia przeszedłem ze standardowej karty na eSIM. Szczerze powiedziawszy, nie czuję specjalnej różnicy. Chciałem być jednak tak bardzo nowoczesny, jak to możliwe :)
A mam jeszcze pytanie: gdybym wyjeżdżał za granicę i chciałbym korzystać z oferty np. GigSky(o ile dobrze pamiętam) to czy po powrocie do Polski, musiałbym ponownie aktywować kartę eSIM Orange w Polsce(przed wyjazdem ją jeszcze zdeaktywować?) czy gadam teraz jakieś głupoty?

Nie, nie musisz aktywować czy deaktywować. Po prostu aktywując inną sieć eSIM to Orange chwilowo nie działa. Pamiętaj jednak, że po skasowaniu eSky czy innego nie będziesz widział historii rozmów z tamtym numerem. Nie wiem jak jest z SMSami ale możliwe, że też. 

 iPhone 14ProMax (256), MacBookPro16 M3Pro  AirPods2Pro  ATV 4K 2gen (64),  2x HomePod Mini,  iPodTouch3Gen (32),  AirTag, 

#60 MasterM

MasterM
  • 1 658 postów

Napisano 13 lutego 2019 - 12:24

A to nie szkodzi, że nie będę widział historii rozmów :) Chodziło mi przejście z eSIM Orange na ofertę innego, krajowego operatora. Ale np. jadąc do Niemiec możemy korzystać z roamingu, tak jak dotychczas.

#61 MC_

MC_
  • 6 915 postów

Napisano 04 marca 2019 - 14:45

No i mamy eSIM na zegarki Samsunga. Koszt 9 zł miesięcznie.

Ciekawe kiedy AW?

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#62 landr

landr
  • 1 395 postów

Napisano 04 marca 2019 - 15:48

eSIM dodatkowo kosztuje 9zł tylko z abonamentem ,(teraz promocja 4 miesiące za 0), tylko jeśli chcesz na zegarku eSim mieć ten sam numer co na telefonie...w przypadku innego numeru na zegarku np na kartę, zamiana fizycznej karty na eSIM jest bezpłatne, jest kilka bezpłatnych zamian.

#63 MasterM

MasterM
  • 1 658 postów

Napisano 04 marca 2019 - 16:06

Ja chciałbym mieć jeden numer na iPhone’ie i Apple Watch. Obecnie korzystam z eSIM na XS i sobie chwalę, żadnych problemów. Ciekawe, jak będzie na Apple Watchu. Jest duża szansa, że kupię zegarek do jazdy na rowerze i zawsze będę w kontakcie z innymi.

#64 aston

aston
  • 41 postów

Napisano 05 marca 2019 - 15:54

Ja mam inne pytanie. Skoro można mieć ten sam numer telefonu na iPhonie i na zegarku, to czy również można mieć ten sam numer na dwóch iPhonach? Np. na SE i XR? Jak to wtedy działa? Wystarczy, że jeden jest włączony i w zasięgu, czy może jeden z nich jest nadrzędny i to on musi być włączony i w zasięgu by działał drugi?

#65 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 826 postów

Napisano 05 marca 2019 - 16:08

Z zegarkiem to działa inaczej. eSim w Apple Watch ma jakiś ukryty (lub wręcz nie przypisany) numer, bo służy on tylko do danych LTE. To LTE zastępuje BT albo WiFi. Zegarek nie dzwoni samodzielnie. Jest jakby zestawem głośnomówiącym podłączonym prze LTE/Internet. Jak zostawiony w domu telefon jest wyłączony, to już nie zadzwonisz z zegarka. LTE to "przedłużacz" BT a zegarek to nie telefon.

Ten sam numer na dwóch telefonach to inne rozwiązanie, niezależne od eSim i oferowane w świecie np. do telefonów samochodowych. Nie słyszałem, by implementacja eSim w PL na to pozwalała. eSim i obsługa AW LTE to nie to samo (jak widać). Natomiast inne niż AW zegarki mogą działaś jako telefon z samodzielnym numerem.

#66 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 05 marca 2019 - 16:57

Ja chciałbym mieć jeden numer na iPhone’ie i Apple Watch. Obecnie korzystam z eSIM na XS i sobie chwalę, żadnych problemów. Ciekawe, jak będzie na Apple Watchu. Jest duża szansa, że kupię zegarek do jazdy na rowerze i zawsze będę w kontakcie z innymi.

Nie ma znaczenia jaki masz "numer" na eSIM w AW. Jak napisał przedmówca: eSIM w AW służy wyłącznie do połączenia zegarka z internetem, a żeby odebrać rozmowę na AW musi być on połączony z telefonem przez BT lub internet. Telefon z Twoim numerem musi być więc włączony i mieć dostęp do internetu.

Dzwoniąc na (e)SIM np. w iPadzie też nie odbierzesz rozmowy przychodzącej na numer przypisany do karty (e)SIM.

Inaczej mówiąc: AW z LTE nie realizuje połączeń głosowych w sieci GSM.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#67 busaba

busaba
  • 288 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 marca 2019 - 19:55

Czyli mając aw bez LTE ale podłączone do małego przenośnego routera LTE przez WiFi mam to samo
MacBook Pro (Retina, 13, Early 2015) / iPhone 13 mini / Apple Watch Series 4 / AirPods Pro

#68 Emej

Emej
  • 1 161 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 marca 2019 - 20:37

Ale chyba iPhone musiałby być połączony do tej samej sieci Wifi, nie?

MBP Retina 15 2014 | iP X Space Gray | Apple Watch S4 | Airpods Pro

#69 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 826 postów

Napisano 05 marca 2019 - 21:12

Ale chyba iPhone musiałby być połączony do tej samej sieci Wifi, nie?

VPN?

#70 MasterM

MasterM
  • 1 658 postów

Napisano 09 marca 2019 - 18:45

Inaczej mówiąc: AW z LTE nie realizuje połączeń głosowych w sieci GSM.

Ale z innym iPhone’em, iPadem przez iMessage i FaceTime się połączę? Z tego co słyszałem, z tymi połączeniami polega to na tym, że jeżeli zostawiam włączonego iPhone’a w domu, będę kilka km poza domem, to mając eSIM w Apple Watchu, to połączenie na niego przyjdzie…

#71 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 09 marca 2019 - 22:27

Ale z innym iPhone’em, iPadem przez iMessage i FaceTime się połączę? Z tego co słyszałem, z tymi połączeniami polega to na tym, że jeżeli zostawiam włączonego iPhone’a w domu, będę kilka km poza domem, to mając eSIM w Apple Watchu, to połączenie na niego przyjdzie…

Połączenie GSM przyjdzie na (kartę w pozostawionym w domu) iPhone, a iPhone umożliwia odebranie rozmowy na połączonym z nim AW. 
"Wystarczy" tylko zapewnić połączenie pomiędzy iPhone a AW (BT, WiFi, LTE)

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#72 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 25 marca 2019 - 22:11

Z twittera wynika, że rusza esim na Apple Watch:

577e425543fac0a7med.jpg

#73 MasterM

MasterM
  • 1 658 postów

Napisano 28 marca 2019 - 16:50

Połączenie GSM przyjdzie na (kartę w pozostawionym w domu) iPhone, a iPhone umożliwia odebranie rozmowy na połączonym z nim AW.
"Wystarczy" tylko zapewnić połączenie pomiędzy iPhone a AW (BT, WiFi, LTE)

https://twitter.com/...959182142935045

#74 Tomasz Kędra

Tomasz Kędra
  • 181 postów
  • SkądKatowice

Napisano 28 marca 2019 - 19:08

Czy żeby działał aw z esim to obie karty (w zegarku i telefonie) musza być z Orange? Czy wystarczy ewentualnie tylko karta z Orange w zegarku?mam umowę z play i nie zamierzam jej zmieniać, ale chętnie przytuliłbym zegarek z esim. Gdyby była możliwość esim z Orange tylko w zegarku, jutro ustawiam się w kolejce po aw4 (mam aw3) i potem w salonie po kartę:)

Iphone 16 Pro Max 512 tytan pustynny, MBP 13 M1 16/512 space grey, iPad Pro 2024 11, AirPods Pro gen 2, był jeszcze AW7, ale Epix gen 2 jest lepszy:)

#75 m-graficzny

m-graficzny
  • 477 postów

Napisano 28 marca 2019 - 20:12

https://twitter.com/...959182142935045

To połączenie najprawdopodobniej idzie po WiFi calling. To jest naprawdę popieprzony system i ze wszystkim tak śmigać prawie na pewno nie będzie.

Fenix 6X Pro *** Apple Watch SS series 6 *** iPhone 11 Pro Max *** MacBook Pro Retina i7, 16GB, SSD 500GB *** IPad Air 16GB *** AirPods Pro

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych