Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * - 5 głosy

iPhone XR – opinie i wrażenia.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
738 odpowiedzi w tym temacie

#176 Sebosz

Sebosz
  • 4 178 postów

Napisano 20 września 2018 - 16:57

Więcej sensu ponieważ użytkownik nie ma wyboru? 

To tak jakby iPhone uruchamiał się domyślnie z włączonym trybem oszczędzania energii. Ale nie o tym jest temat, bo znowu powoli robi się offtop :-) 

iPhone 13 Pro Max • MacBook Pro (16" 2021 M1 Max) • iPad Pro 11" • 2x HomePod mini • AirPods Pro/Solo Pro • Watch Series 6

#177 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 września 2018 - 17:00

Trzeba w końcu powiedzieć sobie jasno, ekran jest do do bani i tyle. W telefonie za takie pieniądze nie powinni dawać takiego wynalazku. To, że ludzie się na to złapią to świadczy tylko o niewiedzy użytkowników i wykorzystywaniu tego faktu przez producenta. 

#178 a.s-6704ce448e

a.s-6704ce448e
  • 842 postów

Napisano 20 września 2018 - 17:15

a nie przyszło Ci do głowy, ze moze ludziom dobrze z tym że się "nie znają"... Ja uważam, że  niepoważne jest płacenie za OLED tyle pieniędzy. To właśnie ci napaleńcy są przez firmy wykorzytywani. Apple widzi jak się się wszyscy rzucają na te OLEDy, które nic w zasadzie nie wnoszą w przypadku tak małego ekranu i do tego telefonicznego, to nie dość że na nich zarabia to jeszcze przywala taką marżę że aż zal tych ludzi, ze dają się tak doić. Do tej pory były w IP LCD i jakoś problemu nie było, a teraz nagle szpanu się za 5000 zł zachciało i się wmawia że LCD to przeżytek... A co jest takiego w OLEDzie nowoczesnego, przecież była juz plazma o podobnych właściwościach. Dziś już nikt nie pamięta tego wynalazku, bo podobnie jak OLEDY miała problem z szybszą niż LCD degradacją obrazu. Patrząc więc na jej historię LCD spokojnie przeżyje ten wspaniały pseudo wynalazek o nazwie OLED i jeszcze na kolanach wrócicie po LCD...

Użytkownik a.s edytował ten post 20 września 2018 - 17:17

MacBook 12" (2016), iPhone 7, Apple Watch 3, Apple TV 4K 

#179 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 września 2018 - 17:21

Tu nie chodzi o OLEDa tylko o LCD jeszcze lepszego (co raczej możliwe) niż dali w 8 Plus. 

#180 a.s-6704ce448e

a.s-6704ce448e
  • 842 postów

Napisano 20 września 2018 - 17:42

no ok. nie wiem tylko o co się tak rzucacie....jeśli nie o OLEDa.  LCD w XR tez nie jest zły. Ma większy kontrast od tego w 8Plus, co generalnie poprawi głębię czerni (wypalając oczy przy okazji :D ). Trochę szkoda tylko tej rozdzielczości... ale przy tak małym urządzeniu nie odegra to zasadniczej roli, bo i tak jest wystarczająca. Poza tym może się nie dało, nie analizowałam tego, ale nie wydaje mi się, ze Xr może być nieco mniej lub bardziej panoramiczny od 8-ki plus, wiec to tez może mieć znaczenie przy określaniu rozdzielczości... zobaczymy go na żywo to wszytko się wyda... nie jest tak znowu tragicznie..., choć zdecydowanie cena jest nieproporcjonalna do jakości produktu... ale to już norma ostatnimi czasy...

Użytkownik a.s edytował ten post 20 września 2018 - 17:49

#181 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 września 2018 - 17:58

Dlatego strzyżenie klientów jest w tym roku. Xr 2019 będzie miał fHD.
  • Sebosz lubi to

#182 Emej

Emej
  • 1 161 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 września 2018 - 21:25

Nie sądzę, Apple przez kilka lat nie podniosło PPI w mniejszych iPhonach i raczej też tutaj nie będzie podnosić, bo raz, że odbieje się to na baterii (a XR nie ma pewnie drogiej dwuczęściowej baterii jak X), a dwa, że dla WIĘKSZOŚCI takie PPI jest akceptowalne. Poza tym iPhone XR ma nowy design i ekran edge to edge i to napędzi sprzedaż Applowi. W mojej opinii, to znacznie mniejsze "strzyżenie klientów" niż rok temu iPhony 8 i 8 Plus;)

• effe i MasterM lubią to

MBP Retina 15 2014 | iP X Space Gray | Apple Watch S4 | Airpods Pro

#183 MasterM

MasterM
  • 1 658 postów

Napisano 22 września 2018 - 09:07

Ja nie wiem po co komuś więcej niż 326 PPI w ekranie. Obecnie mam Plusa, ale mam też wgląd do 5S, który ma 326 PPI i 6S. Jedyne co bym powiedział, to momentami widać lepsze barwy P3 w iP 7 Plus.

#184 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 września 2018 - 11:21

Tak samo po co w TV 4k jeśli fHD jest. ;)

#185 MasterM

MasterM
  • 1 658 postów

Napisano 22 września 2018 - 11:54

Po prostu moim zdaniem większość osób w ogóle nie zwróci na to uwagi. Gdy patrzysz na wyświetlacze nie-Retina, jak w MacBooku Air i potem popatrzysz na 12" lub nowego Pro, to różnica jest gołym okiem widoczna. Ale w tym przypadku…  :rolleyes: Gdyby ktoś zaproponował:

a ) większą rozdzielczość, ale gorszy czas pracy na baterii

b ) obecne 326 PPI, ale lepszy czas pracy na jednym ładowaniu,

to wybiorą opcję b )  :)

Użytkownik MasterM edytował ten post 22 września 2018 - 11:54

#186 a.s-6704ce448e

a.s-6704ce448e
  • 842 postów

Napisano 22 września 2018 - 11:58

Tak samo po co w TV 4k jeśli fHD jest. ;)

mam być szczera...? nie wiadomo... 4K to taki sam bajer jak 3D kiedyś. Może i ładnie wygląda, ale ceny są takie, ze jak tak dalej pójdzie to i tak zniknie po kilkunastu miesiącach... Producenci juz nie wiedzą ile brać za ten mizerny postęp...

#187 MC_

MC_
  • 6 911 postów

Napisano 22 września 2018 - 12:19

Kupic tv 4k i ogladac programy w fhd, bo tych w 4k jak na lekarstwo. Ale somsiad ma, to ja tez kupie.
  • cooper69 i a.s-6704ce448e lubią to

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#188 dobrakawa

dobrakawa
  • 828 postów

Napisano 22 września 2018 - 12:57

Ano. Już tyle razy sprzedałem telewizory 4k na telewizję NAZIEMNĄ, że aż mi szkoda tych ludzi. Można tłumaczyć, że na naziemną to tylko Full HD, ale nie. ULTRA HD LEPSZE!!!!!

Nie ma szans, żeby to się u nas przyjęło w najbliższych latach.

Pro 2012, 14 Pro

#189 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 września 2018 - 13:09

No nie wiem. Mam OLEDA i każdy ślepy zauważył różnicę w jakości jeśli chodzi o 4k vs fHD. Postęp jest znaczny. Cena zaporowa. Jeśli chodzi o Xr wątpię aby koszt wrzucenia panelu z 8 Plus podniósłby cenę nowego modelu. Co kto woli. Ja na pewno nie kupię żonie tego telefonu, a wyświetlacz to jedyny argument jaki mam. Reszta naprawdę mi pasuje, bardziej niż Xs.

#190 dobrakawa

dobrakawa
  • 828 postów

Napisano 22 września 2018 - 13:23

Owszem, można zauważyć różnicę między OLED'em, 4k i fHD, ale na prezentacji tworzonej kamerami 4k. Bo ja te różnice oglądam codziennie. Faktycznie obraz jest niesamowity, ale to tylko prezentacja. Nie wmówisz mi, że mając naziemną telewizję muszę sobie kupić OLED'a w 4k za 8-10 tysięcy, bo mając 4k na naziemnej obraz jest gorszy niż na fHD. Wiem, że są też tańsze, ale nie będę ryzykował wypaleniem znaczka stacji na matrycy. Tak samo zresztą oglądając kanały HD na satelicie... upscaling do 4k jakoś super nie działa.

Użytkownik dobrakawa edytował ten post 22 września 2018 - 13:25

Pro 2012, 14 Pro

#191 iKnow

iKnow
  • 949 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 września 2018 - 14:25

A w iPadzie nie macie 300 PPI nawet. I co? :P i kupują wszyscy co chcą iPady. Nie wiem jak blisko trzymacie telefon przy twarzy, ale nie zaleca się bliżej niż 20-25 cm...

Pozdrawiam

#192 Regiss

Regiss
  • 2 944 postów
  • SkądRadom

Napisano 22 września 2018 - 14:36

Ale ma taką rozdzielczość że mogę film na yotube włączyć w full HD. A nie w telefonie za 3800 w 2018 roku w 720p oglądać( czego ja nie robię ale wiele osób tak).

Użytkownik Regiss edytował ten post 22 września 2018 - 14:37

• MasterM lubi to

iPhone 15 Pro

#193 cooper69

cooper69
  • 1 034 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 22 września 2018 - 15:15

Ano. Już tyle razy sprzedałem telewizory 4k na telewizję NAZIEMNĄ, że aż mi szkoda tych ludzi. Można tłumaczyć, że na naziemną to tylko Full HD, ale nie. ULTRA HD LEPSZE!!!!!

Nie ma szans, żeby to się u nas przyjęło w najbliższych latach.

A ktoś nadaje z naziemnej w FHD? Bo myślę, że wszyscy dalej z mocniejszą lub słabszą kompresją w HD.

PS. Co się dziwisz... Od kiedy pamiętam "ciemnemu ludowi" najlepiej się sprzedaje cyferki (megapixele, dpi, megahertze, gigahertze itd. itp.)  :lol:

Pozdrawiam z 3City

#194 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 września 2018 - 16:17

Owszem, można zauważyć różnicę między OLED'em, 4k i fHD, ale na prezentacji tworzonej kamerami 4k. Bo ja te różnice oglądam codziennie. Faktycznie obraz jest niesamowity, ale to tylko prezentacja. Nie wmówisz mi, że mając naziemną telewizję muszę sobie kupić OLED'a w 4k za 8-10 tysięcy, bo mając 4k na naziemnej obraz jest gorszy niż na fHD. Wiem, że są też tańsze, ale nie będę ryzykował wypaleniem znaczka stacji na matrycy. Tak samo zresztą oglądając kanały HD na satelicie... upscaling do 4k jakoś super nie działa.

Nie mam żadnej kablówki czy naziemnej. Jedynie kupione materiały lub Netflix. 

Z telefonem są lepsze żarty. W dzisiejszych czasach praktycznie każdy materiał video to fHD. Z Xr mamy HD. Przypominam. Rok 2018. Telefon za prawie 3800zł. 

Żart jak z X i 3GB które oferowali. Dzięki temu MT jest tylko na papierze. 

#195 Kardas

Kardas
  • 557 postów

Napisano 22 września 2018 - 16:39

Mam ipada 10.5. Sprzęt niby Pro. Ekran kilkukrotnie większy od obecnych iphonów. Ekran ma 264ppi. Absolutnie nie można mu nic zarzucić. Żadnej pikselozy. Iphon XR będzie miał 326ppi. Ja nie wiem jak to może komuś przeszkadzać? Ja osobiście czekam na ten telefon. Jedynie co moźe mi delikatnie przeszkadzać to brak 3d touch, może brak Oleda czy pojedynczy obiektyw. Zagęszczenie pikseli na pewno nie będzie problemem. 3D Touch to czasem przydatna funkcja ale nie aż znowu niezbędna. Co do Oleda to nie jest to idealna technologia a LCD w iphonach jest dopracowane do perfekcji. Nie widzę zatem sensu dopłacać 1200zł do XSa. Czekam na możliwość zamówienia i kupuję. To będzie hit apple.XS i XS Max razem nie będą tak się sprzedawać jak sam iphone XR.
  • a.s-6704ce448e lubi to

MacBook Pro 2020 i5 2.0 / 16GB / 512GB + Iphone 12 + AppleTv 4K + Airport Express

#196 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 września 2018 - 16:55

Hitem będzie, to oczywiste. :)

#197 dobrakawa

dobrakawa
  • 828 postów

Napisano 22 września 2018 - 17:17

Myślę, że za tym wszystkim kryje się też pewna mentalność "starych wyjadaczy" jabłka. Kiedyś Apple uchodziło za firmę, która na rynku rozdawała karty. Wprowadzali nowości i sprzęt dzięki którym zostawiali konkurencję w tyle. Wszyscy kopiowali po Apple. Wystarczy spojrzeć na wygląd smartfona czy umiejscowienie podwójnego aparatu. Wszyscy kopiowali sposób jego wyglądu i umieszczenia. Za czasów iPhone'a, iPhone'a 3 i 4 był właśnie ten skok. Apple wszystko zmieniło.

Obecnie ciężko już teraz wymyślić coś nowego i przeskoczyć konkurencję (a może i można, tylko Apple nie chce robić takiego przeskoku na raz, tylko pomału, żeby więcej zarobić), a ludzie nadal liczą na naprawdę coś innego. Coś co przeciętny użytkownik od razu zauważy bez wdawania się w techniczne szczegóły i coś czego nie ma konkurencja. To jest już niemożliwe. Chyba, że za rok dostaniemy przeźroczystego iPhone'a z funkcją AR ale nie w telefonie tylko w formie rzutnika aby wyświetlał obraz "na żywo" przed nami ;)

Użytkownik dobrakawa edytował ten post 22 września 2018 - 17:18

Pro 2012, 14 Pro

#198 fatum11

fatum11
  • 275 postów

Napisano 22 września 2018 - 17:24

Czekam na składany ekran i nowe ogniwo zasilające aby czasy gubienia ładowarek z braku używania wróciły. Słuchawka trzyma 1 dzień a ludzie się cieszą, to są jaja  :D

#199 a.s-6704ce448e

a.s-6704ce448e
  • 842 postów

Napisano 22 września 2018 - 17:28

czytam, tę dyskusje i stwierdzam jedno - niektórzy nie szukają dobrej jakości sprzętu, tylko czegoś czym mogą zaszpanować nawet jeśli to coś to jedynie specyfikacja na papierze... Ludziska... 4k na komórce... litości... Co do OLEDów - to samo..., rozumiem że na 60" TV z rozdzielczością 4K pod warunkiem że Polska wyjdzie wreszcie z ery lodowcowej... Bo póki co programy w naszej telewizji rzadko FHD osiągają... a bez video w 4K to ten TV OLED 4K będzie tylko na papierze... Na IP czy tez IPAD nie ma takich potrzeb, bo i tak wrażeń nie będzie - zbyt mały wyświetlacz...

oczywiście ludziska jak chcę to im wszytko wyprodukują, a jak ktoś ma kasę to jego kasa i niech wydaje na co chcę, ale mam nadzieję że Apple nie zapomni także o rozsądniejszych użytkownikach, którzy telefonu potrzebują, a nie gadżetu dla szpanu... 

Użytkownik a.s edytował ten post 22 września 2018 - 17:30

• PL95 lubi to

#200 fatum11

fatum11
  • 275 postów

Napisano 22 września 2018 - 17:36

No właśnie, 4k standardowo w TV by się przydało, z odpowiednim bitrate oczywiście bo diabeł siedzi w szczegółach. Tak w temacie bo patrzę na Schalke - Bayern i aż się prosi przynajmniej o lepszy bitrate ...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 8

0 użytkowników, 7 gości, 0 anonimowych

Google (1)