Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone XS/XS Max - dyskusja.

• Please log in to reply
2062 replies to this topic

#1476 Sebosz

Sebosz
  • 4178 posts

Posted 22 February 2019 - 23:29

*
POPULAR

Kloc nieporeczny

To nie jest temat z serii "Przedstaw się".

• 5b46927ee6, meg, effe and 4 others like this

iPhone 13 Pro Max • MacBook Pro (16" 2021 M1 Max) • iPad Pro 11" • 2x HomePod mini • AirPods Pro/Solo Pro • Watch Series 6

#1477 lizbona

lizbona
  • 126 posts

Posted 23 February 2019 - 08:56

XS/XS Max odgrzewany kotlet.
Procek ten sam podkręcony o 100 MHz. Moje spostrzeżenie jest takie, ale Apple powinno teraz wypuścić coś zbliżonego wydajnością do iPada Pro 11”. Historycznie:
A7 (iPhone 5S) bardzo zbliżony do A8 (iP6)
A9 (iP6S) bardzo zbliżony do A10 (iP7)
A11 bardzo zbliżony do A12
Skok wydajności co 2 lata.

Nie zmienia to faktu że miałem okazje ostatnio obcować z 6S. Telefonem z 2015 roku i powiem szczerze że dla mnie działa cały czas tak samo. Te urządzenia są już tak wydajne, że skończyły się już czasy że po 2-3 aktualizacjach telefon do wymiany bo muł... kaganiec w postaci iOS tez robi swoje.
Aktualnie mam X i pewnie wymienię na nowy pod koniec roku o płaci za to firma. Sam bym tego nigdy nie zrobił. Apple doszło do absurdu. Przyzwyczaili się do słupków i pomimo największej ceny na rynku (nie liczę Fołda bo to inny segment) wprowadzają oszczędności - zapowiadany brak usb c oraz 10 letnia ładowarka 5W. Dla mnie to jest potwarz. ...i mówi to zagorzały fan Apple nie mający tylko ich zegarka

#1478 sheepysheep

sheepysheep
  • 1289 posts

Posted 23 February 2019 - 09:12

No, ale jaki telefon nie jest teraz „odgrzewanym kotletem”? Minely czasy szybkiej ewolucji komorek. Jeszcze piec lat temu mozna bylo co roku wydawac naszpikowany nowosciami technologicznymi sprzet. Teraz producenci robia jedynie kosmetyczne poprawki wygladu/funkcji. Z reguly co dwa lata jest jakic ‚wiekszy’ surprise w urzadzeniach. Stagnacja dotyczy nie tylko XS Maxa, co nie zmienia faktu horrendalnej jego ceny.

#1479 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 23 February 2019 - 09:24

Większy nacisk mogliby teraz położyć na zmiany, dopracowanie i dodatki w systemie niż samym telefonie. Użytkownik to by bardziej odczuł niż nowy CPU czy lepszy wyświetlacz.

#1480 lizbona

lizbona
  • 126 posts

Posted 23 February 2019 - 09:36

Dlatego brak nowości, w połączeniu z horrendalna cena i takimi szczegółami jak ładowarka 5W a jak chcesz szybciej to płac 300 więcej powoduje ze sprzedaż leci na łeb na szyje...

#1481 MC_

MC_
  • 6937 posts

Posted 23 February 2019 - 09:37

Dlatego nie ma przymusu kupowania.
  • 5b46927ee6, effe and 6c1fb0760d like this

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#1482 srogi-zdun

srogi-zdun
  • 38 posts

Posted 23 February 2019 - 15:17

Dlatego pytanie czy jest sens wypuszczania telefonu co rok. Dla apple tylko liczy sie zysk. Samsung przynajmniej zawsze. Zyms zaskoczy

#1483 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 23 February 2019 - 16:09

Dla każdej firmy liczy się tylko zysk. 5 latek to wie.

#1484 dredg

dredg
  • 2452 posts
  • SkądVendin les Béthune

Posted 23 February 2019 - 22:19

Dlatego pytanie czy jest sens wypuszczania telefonu co rok. Dla apple tylko liczy sie zysk. Samsung przynajmniej zawsze. Zyms zaskoczy

Przypomnij czym nas zaskoczyl rok temu?

#1485 kristof461

kristof461
  • 2340 posts

Posted 23 February 2019 - 22:35

Teraz to juz tylko design i to jak rozwiązać kwestię bezramkowości. To z czego Apple kpi to ładowarka i tego nikt nie obroni. Reszta to już kwestia gustu. W tym roku nowością u Samsung jest Fold i fajnie że jest ale pytanie czy to nie jest prototyp który za wcześnie wyszedł z laboratorium. Do tego cena. A podobno to Apple jest drogie. Zresztą zawsze zadaję proste pytanie. Czy super sportowy samochód kosztujący fortunę jest lepszy od dobrego samochodu za 70-100k? W końcu ma mniej miejsca więcej pali droższy w utrzymaniu twardy więc na nasze drogi niewygodny itd. 

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#1486 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 23 February 2019 - 22:46

Nie wróżę temu Fold sukcesu. Przecież to wygląda jak badziew. Gruby wielki i ciężki telefon, a tablet średni i cena przesadzona. 

• Sebosz and tomk925 like this

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#1487 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 24 February 2019 - 07:10

To jest pokaz możliwości. Ten telefon nie ma się sprzedawać. Użytkownicy mają być testerami. Składane telefony to przyszłość więc chyba nikt nie oczekiwał, że dostaniem produkt kompletny już w tym roku.

#1488 tomk925

tomk925
  • 747 posts

Posted 24 February 2019 - 08:32

Ale ty masz myślenie ,a czym Samsung zaskoczył rok, dwa lata temu? Jak wyszedł X każdy zaczął kopiować notch, nikt nie miał tak zaawansowane face id, nikt nie miał tak intuicyjnej systemowej obsługi gestami, dopiero w Android Pie dostał obsługę gestami po X, jednak nadal nie jest to samo co w X, a Huawei kopiuje faceid. Nie wiem dziecko ile ty masz lat, ale cofnij się w czasie jak Apple dało czytnik w 5s i znów każdy zaczął to kopiować, umieszczać. Ą wracając do tematu ten niby twój szał na Samsunga, bo dał czytnik w ekranie, i składanego Hold, to powiedz mi czemu ten "hiper nowoczesny" Fold nie ma tego super czytnika w ekranie, a taki sam jak najtańszy z serii 10 S10e, czyli z boku. Po drugie piszesz wcześniej, że XS max nieporęczny kloc, a jaki wg. Ciebie jest Note, albo ten gruby Hold, pewnie poręczny, znając twe myślenie.

Nie wróżę temu Fold sukcesu. Przecież to wygląda jak badziew. Gruby wielki i ciężki telefon, a tablet średni i cena przesadzona.

Zgadza się, do tego nie wiadomo jak się będzie sprawował, a za tą cena można mieć topowe smartfony za 3000-4000, a za resztę kupić, złożyć kompa, czy nawet iPad pro jakiś. Przecież taki Huawei mate 20X ma 7,2, a ten Fold ma 7,3 i proporcje 4:3.

Edited by tomk925, 24 February 2019 - 08:34.

• effe likes this

#1489 dobrakawa

dobrakawa
  • 838 posts

Posted 24 February 2019 - 10:22

Składane telefony nie są przyszłością. Czipy wszczepiane w nadgarstek są. Ewentualnie zegarek z hologramem. Telefon ma być jak najcieńszy i jak najbardziej lekki. Tak uważam.

Pro 2012, 14 Pro

#1490 Emej

Emej
  • 1161 posts
  • SkądWrocław

Posted 24 February 2019 - 10:28

Ja bym raczej powiedział, że nie wiadomo na tę chwilę czy są przyszłością. Dlatego Samsung próbuje, a nuż im się uda. Wiadomo, że aktualna wersja to jeszcze wczesny etap rozwoju, ale od czegoś trzeba zacząć. Ja doceniam Samsunga za tę próbę;)
  • 6c1fb0760d likes this

MBP Retina 15 2014 | iP X Space Gray | Apple Watch S4 | Airpods Pro

#1491 dobrakawa

dobrakawa
  • 838 posts

Posted 24 February 2019 - 10:34

No pewnie. Takie kroki to zawsze jakieś ryzyko dla firmy. Kilkanaście lat temu Apple też zaryzykowało i stworzyło pierwszego iPhone'a. Jak najbardziej podziwiam Samsunga za próbę stworzenia czegoś nowego.

Myślę, że Fold jest raczej skierowany do biznesmenów/przedsiębiorców. Wiadomo, że lepiej nosić jedno urządzenie z dwoma możliwościami, niż dwa urządzenia po jednej możliwości, no ale... to nie jest temat o Samsungu ;)

Edited by dobrakawa, 24 February 2019 - 10:34.

Pro 2012, 14 Pro

#1492 tomk925

tomk925
  • 747 posts

Posted 24 February 2019 - 10:47

No pewnie. Takie kroki to zawsze jakieś ryzyko dla firmy. Kilkanaście lat temu Apple też zaryzykowało i stworzyło pierwszego iPhone'a. Jak najbardziej podziwiam Samsunga za próbę stworzenia czegoś nowego.

Myślę, że Fold jest raczej skierowany do biznesmenów/przedsiębiorców. Wiadomo, że lepiej nosić jedno urządzenie z dwoma możliwościami, niż dwa urządzenia po jednej możliwości, no ale... to nie jest temat o Samsungu ;)

Tak ,ale tu chodzi też o cenę. Czy Samsung zadba o wzorowe wsparcie tego urządzenia, czy za rok zapomni i będą tradycyjnie opóźnione aktualizacje, bo będą nowe urządzenia. Ktoś wyda teraz  ponad 8000, to oczekiwałbym długiego i szybkiego wsparcia. Nie wiem co masz na myśli pisząc urządzenie z dwoma możliwościami, tablet czy smartfon to dla mnie podobne możliwości, oprócz różnic w ekranie, a nie sądzę, że 7,3 będzie aż tak wygodne nawet jako tablet po rozłożeniu, wolałbym jak już mieć wtedy jednak więcej tych cali. 

#1493 Emej

Emej
  • 1161 posts
  • SkądWrocław

Posted 24 February 2019 - 11:58

Myślę, że osoba kupująca Folda za 10k nie myśli kategoriami: czy ten telefon będzie miał dłużej wsparcie niż iPhone 8, bo może opłacalniej wybrać iPhone;D Obstawiam, że większość zakupów tego telefonu będzie przez osoby, dla których cena nie ma znaczenia, a chcą one zobaczyć i poczuć coś innego niż do tej pory.

#1494 lizbona

lizbona
  • 126 posts

Posted 24 February 2019 - 17:12

5cio latek wie ze najważniejszy jest zysk? Spoko. Wiem, ze maja analityków/doradców, pewnie stwierdzili ze tak będzie lepiej, ale dla mnie ośmieszają się 5W ładowarką. W urządzeniu mogącym kosztować prawie 8k zł.

Fold gruby? Poznajcie Matę X. 11mm zamiast 17 w Foldzie. Rozwiązanie średnie, ale przynajmniej coś robią. I jakby nie było jest to innowacja. Apple bawi się w swojej piaskownicy od kilku lat. Kupuje się ich urządzenia z przyzwyczajenia bo z tym działaniem systemu tez jest teraz roznie. Android poszedł do przodu, Apple mocno do tylu. Potrzebują 3 lat żeby dopracować iOS... masakra.

„Nie ma przymusu kupowania” - jasne, ale to jest forum i każdy ma prawo do swoich opinii. W tym wątku na temat Xs oraz XS Max
Pozdrawiam
  • srogi-zdun likes this

#1495 Emej

Emej
  • 1161 posts
  • SkądWrocław

Posted 24 February 2019 - 19:07

Apple nie robi innowacji dla innowacji, tylko dla wygody użytkowników. Dlatego nie ma ekranu dotykowego Macbooku (choć to testowali), dlatego nie zdecydowali się na zakrzywione ekrany w iPhonach. Apple często wchodzi w dany rynek późno, ale z dopracowanym i przemyślanym produktem (vide poziom na jakim znajduje się teraz Apple Watch vs konkurencja).

Popełniasz klasyczny błąd, bo narzekasz na forum zamiast przestać ich kupować.
  • 6c1fb0760d and MasterM like this

#1496 srogi-zdun

srogi-zdun
  • 38 posts

Posted 24 February 2019 - 20:28

Dlugo im zajmuje to dopracowywanie. Od modelu 6 az po 8 ciagle to samo. Juz tu pomine procesory, bo to nie jest juz nawet smieszne. Teraz beda trzaskac X przez 5 lat. Gora lodowa dajacych sie naciagac topnieje....

#1497 lizbona

lizbona
  • 126 posts

Posted 24 February 2019 - 22:29

Popełniasz klasyczny błąd, bo narzekasz na forum zamiast przestać ich kupować.

Nke narzekam tylko wyrażam swoja opinie. Podkreślam jeszcze raz - to temat to iPhonach XS. Nie będę tu pisał na temat maców czy Airpodsow - mam i sobie chwale. Airpodsow używam częściej niż słuchawek bose za 1,6k. Bo jaram się rozwiązaniami które maja. iPhony nie maja nic nowego i tu masz racje. Nie kupuje. Moja zona korzysta z 8 i nie chce nic nowego, a mi daje firma.
Pozdrawiam

Edited by lizbona, 24 February 2019 - 22:31.

• srogi-zdun likes this

#1498 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1663 posts

Posted 25 February 2019 - 15:59

A ja np z przyjemnością przesiadłem się z 7 na XS. Nie potrzeba mi nowości dla samych nowości, tylko żeby faktycznie coś wnosiły. Jak miałbym na coś narzekać, to systemowa klawiatura jest już na prawdę antykiem no i brak Siri nawet w jakiejś okrojonej polskiej wersji odcina nas dodatkowo od sporej ilości feature'ów. Obie te rzeczy są do załatwienia softowo, sprzetowo niczego mi w tym telefonie nie brakuje. Oczywiście z przyjemnością przywitam w kolejnych modelach rzeczy, o których jeszcze nie wiem że ich potrzebuję :) 

#1499 MC_

MC_
  • 6937 posts

Posted 26 February 2019 - 13:55

wazelinę żeby ich tyłek nie bolał 

Widocznie masz doświadczenie w tym zakresie.

• effe, Sebosz and tomk925 like this

#1500 MC_

MC_
  • 6937 posts

Posted 26 February 2019 - 14:41

Tak już zupełnie poważnie.

Ładowarka jak przy iPadzie powinna jednak być minimum. Czasami jest konieczność podładowania telefonu "na szybko", przed dłuższym brakiem dostępu do źródła zasilania i wtedy może to robić różnicę.

• MasterM likes this

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users