Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * - 7 głosy

Apple Watch Series 4

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1903 odpowiedzi w tym temacie

#251 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 25 września 2018 - 01:11

Z jednje strony szkoda. Z drugiej - nie wyobrazam sobie rozmawiac orzez zegarek.

Zupełnie w takim razie nie rozumiesz na czym polega wersja LTE :) nie chodzi o rozmowy, a przynajmniej Niet tylko. Idziesz biegać i włączasz podcast, który wyszedł dzisiaj, a który nie zdążył się zsynchronizować po bluetooth overnight do Watcha i możesz go przesłuchać. Tak samo jest z Siri - przypomniałeś sobie żeby włączyć odkurzacz, albo nie zgasiłeś światła w domu, wiec po prostu to mowisz do Siei. Chcesz coś z AM czego nie zsynchronizowałeś w playliście - No problem bo masz LTE. Długo by wyliczać use case’y

Optical HR z Fenixa 5 jest gorszy niż tez z AW w trybie niektórych sportów np orbitreka. Do HRM-Tri AW nie ma najmniejszego startu.

Próbkowanie HR - w spoczynku nadal co kilka / kilkanaście minut. Nie wyłapałem jeszcze jakiegoś patentu bo mam go za krótko. W trakcie treningu odczyt HR ciągły, ale zapis do Health z próbkowaniem co kilka sekund. Oczywiście w Fenixie niezależnie od tego czy jesteśmy w trakcie treningu czy w spoczynku odczyt jest co 1s. VO2max w AW4 liczone jest tak samo jak w Fenixie.
Jak ktoś jest statsiarzem to Fenix jest 100x lepszy, ale jak ktoś podchodzi do sportu dla zabawy i chce mieć smartwatcha to AW4 jest naprawdę solidną pozycją.

Plus ta magia gdy biegniesz bez telefonu, a muzyka lub podcasty są z Tobą :)

Dodam, że dzień na ogół kończę z 35-45% jak na razie, a to by jasno wskazywało, że w moim przypadku 2 dni są nieosiągalne. Jeszcze jakby do tego doliczyć jakiś tracker snu to zegarek pewnie rozładowałby się w połowie kolejnego dnia.

#252 MC_

MC_
  • 6 916 postów

Napisano 25 września 2018 - 05:20

@l.gajewski - no nie zrozumialem. Podcastow nie slucham. Jak powiem Siri, zeby zgasila swiatlo w domu, to sie postuka w swoja wirtualna glowe, bo nie mam smart domu. Dalej czegos nie zrozumiales, czy kiedys dojdzie do Ciebie i innych, ze kazdy ma inne potrzeby?

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#253 damianmajk

damianmajk
  • 769 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 25 września 2018 - 05:45

W Fenix serii 5 Plus też jest ta magia, że biegniesz i muzyka/podcasty są z Tobą, bez telefonu :) bateria w AW jest zwyczajnie śmieszna i tyle.

#254 towal

towal
  • 832 postów
  • SkądSRC

Napisano 25 września 2018 - 06:41

@l.gajewski - no nie zrozumialem. Podcastow nie slucham. Jak powiem Siri, zeby zgasila swiatlo w domu, to sie postuka w swoja wirtualna glowe, bo nie mam smart domu. Dalej czegos nie zrozumiales, czy kiedys dojdzie do Ciebie i innych, ze kazdy ma inne potrzeby?

Apple się otwarło na Xiaomi smart home, wiec zbudujesz cały smart taniej, niż jednorazowy koszt AW4, poważnie. Mam i testuje od 1,5 roku. Po prostu działa, teraz czekam na bramkę do Apple, bo jakiś czas temu wypuścili. Oznacza to mniej więcej tyle, że Apple poważnie interesuje się smart home, bo Xiaomi póki co przoduje - jakością czujników oraz ceną. Pewna Polska firma ściąga z Chin czujniki Xiaomi i zmienia im tylko obudowy i sprzedaje z 10 razy drożej.

W Fenix serii 5 Plus też jest ta magia, że biegniesz i muzyka/podcasty są z Tobą, bez telefonu :) bateria w AW jest zwyczajnie śmieszna i tyle.

Nikt o zdrowych zmysłach nie będzie podważał jakości i wydajności (bateria, wyświetlacz, czujniki, możliwości urządzenia) urządzeń przeznaczonych do sportu. Czy to Garmin czy Polar czy Suunto. Jedyne czego mi w nich brak to łączności LTE. Czasem trzeba być pod telefonem, a jak mam wybiegi 2-3 godzinne to ciężko co jakiś czas wyciągać telefon. Dlatego ja jako amator sportów nie będę miał problemów, żeby biegać z AW - chodzi tylko o to, żeby bateria dała radę podczas maratonu i jeszcze trochę później działała. Poza tym, mówiąc całkiem poważnie, dla amatorów w zupełności wystarczy Amazfit 2, który cenowo przebija wszystko co jest na rynku a możliwości podobne.

#255 MC_

MC_
  • 6 916 postów

Napisano 25 września 2018 - 06:45

Automatyka jaką mam w zupełności mi wystarcza. Poza tym są ludzie, którzy mieszkają w bloku, serio. Tam jej zastosowanie jest dużo mniejsze.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#256 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 25 września 2018 - 08:34

Czy ktoś z Was ma preorder na Apple Watch 4 w którymś z polskich sklepów? X-KOM, RTV Euro AGD, MM, Cortland? 

Jeśli tak macie jakieś podane daty odbioru?

MacBook Air M2 - iPad Pro M2 - iPhone 15 Pro MAX - Garmin Epix2 PRO - AirPods 2 PRO 

#257 towal

towal
  • 832 postów
  • SkądSRC

Napisano 25 września 2018 - 09:27

https://twitter.com/...299450011791360

Czyli - być może eSIM także dla AW - nie mówią nie, nie mówią tak - po prostu chcą wprowadzić jeszcze w tym roku.

Użytkownik towal edytował ten post 25 września 2018 - 09:29

#258 alladyn21

alladyn21
  • 1 207 postów

Napisano 25 września 2018 - 09:29

ja zrobiłem rezerwacje w rtv i nie dostałem jeszcze potwierdzenia

#259 Emej

Emej
  • 1 161 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 września 2018 - 09:31

https://twitter.com/...299450011791360

Czyli - być może eSIM także dla AW - nie mówią nie, nie mówią tak - po prostu chcą wprowadzić jeszcze w tym roku.

Ok, rzeczywiście.

MBP Retina 15 2014 | iP X Space Gray | Apple Watch S4 | Airpods Pro

#260 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 25 września 2018 - 09:39

ja zrobiłem rezerwacje w rtv i nie dostałem jeszcze potwierdzenia

Ja również w RTV, ale też w Cortland i X-KOM. A jaką wersje zamówiłeś? 

MacBook Air M2 - iPad Pro M2 - iPhone 15 Pro MAX - Garmin Epix2 PRO - AirPods 2 PRO 

#261 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 25 września 2018 - 09:40

Ok czyli zaraz październik tym samym do końca roku 3 miesiące ale dla nich to dalej zbyt odległy termin na szczegóły. Rozumiem w sytuacji rozmów w sprawie np. Apple Pay i wszelkich obostrzeniach z tym związanych ale tutaj? Apple Pay miało być już dawno. Proponuję zachować spokój bo według stanie się cud jak Orange cokolwiek w tym roku wprowadzi. Podkreślę. Oni tylko planują. Zresztą skoro rzecznik odpisał od razu po premierze iP to jasno daje do zrozumienia że esim dotyczy telefonów. Odnośnie Apple Watch zawsze pada że brak konkretów itd. 

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#262 alladyn21

alladyn21
  • 1 207 postów

Napisano 25 września 2018 - 10:44

Ja również w RTV, ale też w Cortland i X-KOM. A jaką wersje zamówiłeś? 

44 mm szary alu z parcianym paskiem

#263 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 25 września 2018 - 14:21

To taki sam zamówiłem :)

#264 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 25 września 2018 - 14:25

Niby ma, ale jako posiadacz Fenixa 5 nie chciałem kupować Plusa z prostej przyczyny - obsługa tego zegarka do sportu jest genialna, ale nie do zastosowań multimedialnych. Dzisiaj biegałem dalej z dwoma zegarkami i wiem jedno - treningi HIIT, crossfit lub inne, które polegają na bardzo szybkich ruchach będę wykonywał w Garminie. Pozostałe AW4. Muszę jeszcze przetestować AW4 na rowerze - Fenix tutaj sobie zupełnie nie radzi bez pasa piersiowego.

#265 wiesiek3d

wiesiek3d
  • 404 postów

Napisano 25 września 2018 - 14:28

44 mm szary alu z parcianym paskiem

Ja wziałem z silikonowym czarnym SG aluminium, jednak chyba anuluje i poczekam na nike.

Ogladałem na YT te parciane paski i jakoś mam wrażenie, że one nie są za dobrej jakośći, wyglądają tanio i się przekrzywiają na reku. 

Miał ktoś porównanie tego parcianego z tym sportowym z silikonu ?

IP 14 Pro Max/ AW Ultra 

MB Pro 14/ IMAC 24/ IPAD PRO M1

#266 GIZIU

GIZIU
  • 923 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 września 2018 - 14:44

Ja mam AW3 Nike z oryginalnym sportowym paskiem (tym dziurkowanym) i dokupiłem nieoryginalny parciany. Z obu jestem bardzo zadowolony, z tym że ten dziurkowany używam do treningów na basenie i na siłowni, a ten drugi na basen. AW4 Nike biorę jednak z parcianym, IMO wygodniejszy.

#267 wiesiek3d

wiesiek3d
  • 404 postów

Napisano 25 września 2018 - 15:07

Dzięki, też wezme nike z parcianym :)) a to prawda, że on ma jakiś odblask ? Żeby się nie okazało,że wieśniacko świeci w nocy :P

IP 14 Pro Max/ AW Ultra 

MB Pro 14/ IMAC 24/ IPAD PRO M1

#268 bf7a1f7821

bf7a1f7821

Trancex

• 597 postów

Napisano 25 września 2018 - 15:40

Kurczę mam dylemat w wyborze pomiędzy AW Alu z tym paskiem parcianym, a wersja nike.
Są jakies problemy z pielęgnacja paska parcianego? Ręka podczas aktywności fizycznych poci się i ciekaw jestem paska po kilku miesiącach użytkowania.

IP XS Max | MacBook Pro 2020 | Ipad Air2 | AW 4 SS

#269 tomczii

tomczii
  • 913 postów

Napisano 25 września 2018 - 16:04

odradzam parciany pasek jeśli chcesz myć się w nim czy iść na basen bo potem długo schnie i moknie CI koszula itd.

Iphone 16 pro max , AW ultra 49mm

#270 soczekpl

soczekpl
  • 3 274 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 25 września 2018 - 16:30

Polecacie parciany pasek bardziej niż ten klasyczny sportowy? Dodam, że nie myje się (z zegarkiem oczywiście :P) ani nie pływam z nim.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#271 GIZIU

GIZIU
  • 923 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 września 2018 - 19:37

Ja polecam, ale... nie mam porównania parciany oryginał vs aliexpress dlatego teraz biorę z parcianym a oryginał Nike sobie zostawię.Tak jak napisał tomczii, jeśli ktoś ma zamiar w nim pływać/kąpać się to średni pomysł. 

Dodatkowo mam podróbkę Nike w kolorze volt i jakościowo jest słabiej niż oryginał. Tzn pasek jest ok, ale nie ma drugiego krótszego paska do wymiany, no i jest taki jakby bardziej giętki. 

Użytkownik GIZIU edytował ten post 25 września 2018 - 19:45

#272 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 25 września 2018 - 20:13

Ja z swojego sylikonowego nie jestem zadowolony. Series 3 kupiony 11 miesięcy temu, oryginalny pasek stał się paskudny, zaczęła schodzić z niego jakaś powłoka. Może w Series 4 będzie coś lepszego

#273 GIZIU

GIZIU
  • 923 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 września 2018 - 07:56

Mojej dziewczynie też się strasznie zniszczył silikonowy pasek, kupiła drugi na Aliexpress i jest bardziej zadowolona :) 

• krzysztofsds lubi to

#274 a.s-6704ce448e

a.s-6704ce448e
  • 842 postów

Napisano 26 września 2018 - 09:14

Ja z swojego sylikonowego nie jestem zadowolony. Series 3 kupiony 11 miesięcy temu, oryginalny pasek stał się paskudny, zaczęła schodzić z niego jakaś powłoka. Może w Series 4 będzie coś lepszego

Dziwne, u mnie po ok. 9 mięs. Jest jak nowy...

MacBook 12" (2016), iPhone 7, Apple Watch 3, Apple TV 4K 

#275 Emej

Emej
  • 1 161 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 września 2018 - 09:18

Mój na zewnątrz jest jak nowy, ale od środka widać ślady.

MBP Retina 15 2014 | iP X Space Gray | Apple Watch S4 | Airpods Pro

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych