Mam 128 i zajęta nawet nie połowa. Przy następnym kupię 64. A czy wystarczy 32 to już kwestia indywidualna. Jednemu tak, drugiemu nie.

Kupić iPhone 7 Plus czy poczekać na premierę we wrześniu? (T-Mobile)
Napisano 14 września 2018 - 09:38
iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE
Napisano 14 września 2018 - 09:40
Mam 64GB i zajęte ponad 10GB...
Używam Spotify.
Pro 2012, 14 Pro
Napisano 14 września 2018 - 09:48
U mnie zdjęcia 24,21 giga, muzyka 12 giga, LR 0,7 giga. To są główne moje pożeracze pamięci.
Napisano 14 września 2018 - 10:43
Bo nawet jakby patrzeć pod względem muzyka - pamięć to i tak ile by sie nie wrzuciło muzyki to z czasem sie znudzi,przesłucha i bedzie trzeba nowa wrzucić od nowa.
A Spotify to taka studnia bez dna z muzyka,wiec powinna byc to lepsza opcja,tylko doplacajac 19,99zl przez np.2 lata używania telefonu to wychodzi tyle samo co bym teraz dopłacił do wersji 128GB... Tak zle i tak niedobrze żeby wyszła jakaś dobra cena i rozsądna opcja w produktach Apple,zawsze jest jakaś wątpliwość.
Napisano 14 września 2018 - 12:10
Dobra,wybór chyba padnie na 32GB bo 128GB to chyba za dużo,a jak jest Spotify to bez sensu.
Bo nawet jakby patrzeć pod względem muzyka - pamięć to i tak ile by sie nie wrzuciło muzyki to z czasem sie znudzi,przesłucha i bedzie trzeba nowa wrzucić od nowa.
A Spotify to taka studnia bez dna z muzyka,wiec powinna byc to lepsza opcja,tylko doplacajac 19,99zl przez np.2 lata używania telefonu to wychodzi tyle samo co bym teraz dopłacił do wersji 128GB... Tak zle i tak niedobrze żeby wyszła jakaś dobra cena i rozsądna opcja w produktach Apple,zawsze jest jakaś wątpliwość.
Źle na to patrzysz. Kupisz 32GB i będziesz płacił tylko 19,99 miesięcznie za nieskończoną ilość muzyki, naprawdę ogrom. Możesz pobierać i słuchać w trybie offline dodatkowo. W każdym momencie możesz zrezygnować z opłat i wrócić do standardowej wersji. Twierdzisz, że płacąc przez 2 lata wyjdzie tyle samo co 128GB.
Po pierwsze, kupisz 128GB i co? Będziesz codziennie wrzucał sobie inne kawałki, żeby się nie znudziły? A jak Ci się znudzi wgrywanie to postanowisz skorzystać ze Spotify i zaczniesz płacić 19,99zł, więc wyjdzie Cię jeszcze więcej, bo dopłaciłeś na początku do 128GB. Nawet połowy pamięci nie wykorzystasz, gwarantuje.
Po drugie, za 2 lata pojawią się modele, dzięki którym będziesz może chciał zmienić telefon, i co? Nie ma więc sensu pakowania dodatkowej kasy w 128GB. Przez 2 lata wiele może się zdarzyć. Łatwiej sprzedać tańszy 32GB niż droższy 128GB telefon.
Użytkownik dobrakawa edytował ten post 14 września 2018 - 12:12
- Janusz MB lubi to
Pro 2012, 14 Pro
Napisano 14 września 2018 - 12:43
A jak to wyglada z tymi utworami zapisywanymi w trybie offline? Dużo to zajmuje i czy 32GB tez podoła do zapisywania utworów offline?
Wybaczcie za tak duża ilośc pytań,moze dla was oczywistych ale ja sie zatrzymałem na iPhone 4 8GB,którego teraz używam.
Napisano 14 września 2018 - 12:46
Rozwiałes wszelkie moje wątpliwości,tak myśle.
A jak to wyglada z tymi utworami zapisywanymi w trybie offline? Dużo to zajmuje i czy 32GB tez podoła do zapisywania utworów offline?
Wybaczcie za tak duża ilośc pytań,moze dla was oczywistych ale ja sie zatrzymałem na iPhone 4 8GB,którego teraz używam.
Nie wiem jak to działa, bo odkąd używam Spotify to nigdy z tej opcji nie korzystałem Więc to powinno zobrazować Ci wygodę Spotify
Rozumiem, że bierzesz abonament w T-Mobile?
Pro 2012, 14 Pro
Napisano 14 września 2018 - 12:57
Myślałem jeszcze o opcji na kartę,nie ma umowy i podobno taniej wychodzi.
Napisano 14 września 2018 - 13:03
Ilość pożartej pamięci zależy od jakości. Nie są to jednak duże wartości. Zresztą zawsze można usunąć jak się znudzi.
Napisano 14 września 2018 - 13:07
Chyba abonament T-Mobile bedzie najlepszym wyborem jako sieć w PL,bo ceny i warunki za wszystko bez limitu i 10GB (tyle powinno wystarczyć?) jest taka sama w każdej sieci.
Myślałem jeszcze o opcji na kartę,nie ma umowy i podobno taniej wychodzi.
Zapomnij o opcji na kartę. Moja dziewczyna ma na kartę. Wiecznie ma konto zablokowane. Na Messengerze poza domem nie odpisze, bo nie ma neta, na SMS'a nie odpisze, bo ma zablokowane konto. Jedynie musiałbym ja do niej dzwonić. I wyobraź teraz sobie, że jesteś poza domem, zabłądziłeś/zepsuło Ci się auto/rower/jakakolwiek losowa sytuacja gdzie musisz skorzystać z telefonu, a Ty... masz zablokowane konto. Dziwie się jej i powoli staram się ją przekonać na abonament.
Opcja na abonament jest idealna. Bierzesz na umowę (pewnie 2 lata jak z telefonem), więc tak naprawdę różnica ceny między kartą a abonamentem rozkłada się w ratach i miesięcznie zapłacisz może tylko parę złotówek więcej, ale się opłaca ze względu na wygodę jaką oferuje abonament. Internet jest praktycznie wszędzie, więc zawsze będziesz miał do niego dostęp, więc korzystanie ze Spotify tym bardziej wychodzi Ci na dobre i nie będziesz musiał zapisywać utworów, żeby słuchać offline. Ja mam opcję 5GB i rzadko kiedy miesięcznie osiągam limit, a naprawdę często z internetu korzystam. Ze Spotify codziennie.
Weź jeszcze pod uwagę fakt jak będziesz korzystał z internetu mając kartę. Nie wiem jakie teraz są opcje, ale ja zapewne byłbym zestresowany tym kiedy mi się wyłączy, bo osiągnę limit i będę musiał znowu pakować hajs w doładowanie konta, żeby mi się odnowił.
Użytkownik dobrakawa edytował ten post 14 września 2018 - 13:09
Pro 2012, 14 Pro
Napisano 14 września 2018 - 13:10
Że co?;D Przecież w 95% przypadków (czasami ma się dużo numerów albo wynegocjowało się bardzo dobre warunki w abonamencie) na kartę opłaca się zdecydowanie bardziej. Do tego telefon z wolnego rynku i jesteśmy czasami rocznie ponad tysiąc pln do przodu.
MBP Retina 15 2014 | iP X Space Gray | Apple Watch S4 | Airpods Pro
Napisano 14 września 2018 - 13:18
Tak jak mówiłem, nie wiem jakie są teraz opcje na kartę. Jest też opcja kupienia telefonu "z wolnego rynku" i wzięcia abonamentu na 12 miesięcy bez telefonu.
Może faktycznie opcja na kartę wychodzi lepiej, ja jak myślę o karcie to mam przed oczami doładowywania co miesiąc, żeby nie zablokowali konta, także archaiczne czasy
Nie mniej jednak wiesz, że 32GB wystarczy. A co jest złego w umowie z siecią?
Użytkownik dobrakawa edytował ten post 14 września 2018 - 13:22
Pro 2012, 14 Pro
Napisano 14 września 2018 - 13:25
A tak w ogóle to np.internet w abonamencie a na kartę ma inne możliwości/warunki? Bo cos kolega wyżej pisał o zasięgu?
A telefon kupuje ze strony Apple,bo w sieci rzeczywiście nie opłacalne to jest.
Szczególnie,ze teraz jest fajna cena za iPhone 7Plus 32GB (2829zł).
Użytkownik artipl edytował ten post 14 września 2018 - 13:28
Napisano 14 września 2018 - 13:32
Pisałem o zasięgu, że wszędzie praktycznie jest. Najlepiej jakbyś się przeszedł do salonu i zapytał jaką zaproponują Ci ofertę na kartę albo abonament bez telefonu na 12 albo 24 miesiące i po prostu porównał sobie oferty. Tam też odpowiedzą Ci na wszystkie pytania dotyczące sieci
Pro 2012, 14 Pro
Napisano 14 września 2018 - 14:10
Abonament 40zł - rozmowy,SMS bez limitu i 10GB internetu.
25zł na kartę i takie same warunki jak powyżej,wiec rachunek jest prosty.
Do tego na kartę mozna dokupowac dodatkowe pakiety,a w abonamencie chyba nie.
A jeśli wezmę dwa numery w T-Mobile (a mam taka możliwość) to bedą ściągać te doładowania z abonamentu drugiego numeru (dodawać do kwoty abonamentu) wtedy nie będę musiał doładowywać i pamietać bo bedzie samo to robic i dodawać moja kwotę która mam doładować na kartę do rachunku na abonament,wiec bajka moim zdaniem.
A zasięg,internet itp. jest taki sam,jest to taka sama karta jak na abonament,tak mi mówił konsultant.
Jedyny plus tego ze wezmę na siebie ta kartę to,to ze będę sobie tworzył historie płatnicza dzięki której w przyszłości dostanę prędzej gdzieś dana rzecz na raty itp.
A minus taki,ze będę musiał pamietać o tych doladowywaniach,bo juz nie bedzie drugiego numeru na jedna osobę to nie będą ściągać z abonamentu jak to napisałem powyżej.
Kwoty pozostają takie same czy wezmę dwa numeru na jedna osobę czy oddzielnie,bo nie jest to oferta łączona,tylko daje ta ulgę ze nie trzeba pamietać o doladowywaniach.
Napisano 14 września 2018 - 14:33
MBP Retina 15 2014 | iP X Space Gray | Apple Watch S4 | Airpods Pro
Napisano 14 września 2018 - 14:45
Tak czy siak,te same warunki a abonament 15zl wyżej,to ponad połowa kwoty za opłatę za kartę.
Napisano 14 września 2018 - 15:00
Czyli już wszystko wiesz
Więc iPhone 32GB i karta?
Pro 2012, 14 Pro
Napisano 14 września 2018 - 15:35
Więcej za telefon nie jestem w stanie raczej wydać,to i tak około 1/3 pieniędzy które teraz posiadam,wiec nie ma co szaleć.
Czyli iPhone 7Plus 32GB + karta T-Mobile za 25 zł (rozmowy,SMS bez limitu + 10GB internetu) + Spotify Premium 19,99 = 44,99zł/msc.
To chyba bedzie idealna opcja.
Do tego dokupie oryginalne case i bajka

Nawet nie wiecie jaka to frajda bedzie przejść z iPhone 4 na iPhone 7Plus

Jedynie ten brak Jack'a mnie zawsze bolał,bo wole słuchawki na kablu,no i nie mozna ładować na raz i słuchać muzyki (tak wiem,ze sa przejściówki za Bóg wie ile).
Btw.co sądzicie o tym zasilaczu Apple 12W? Warto dokupowac żeby szybciej ładować iPhone 7? Bo nie ma przecież szybkiego ładowania,a zasilacz kosztuje 89zł,to chyba nie tak złe,a bedzie ładował szybciej.
Czy ten oryginalny wystarczy? Moze najpierw pokorzystam z 7Plusa i wtedy zdecyduje,bo jednak ma ta większa baterie niż 7.
Napisano 14 września 2018 - 15:49
Z tego co widzę w pudełku nie ma już przejściówki z lighting - minijack więc będziesz od razu musiał sobie oryginalną dokupić
Najpierw zobacz jak Ci się ładuje zwykłą, a dopiero później ewentualnie się rozejrzyj za większymi.
Użytkownik dobrakawa edytował ten post 14 września 2018 - 15:50
Pro 2012, 14 Pro
Napisano 14 września 2018 - 15:54
A ta na lighting na Jack'a mozna jeszcze pewnie dostać u jakichś resellerow którzy maja stare pudełka.
Ale juz przy takiej kwocie to kupie najwyżej ta przejsciowke za 39zł.
Napisano 14 września 2018 - 16:05
Napisano 14 września 2018 - 22:05
Jestem w niej pare lat i żadnych plusów z tego nie mam,dodam ze mam dwa numery.
Lepsze dostaje oferty w innej sieci niż w tej.
Z tego co czytałem to T-Mobile jest w czołówce sieci komórkowych w Polsce.
Napisano 15 września 2018 - 11:28
Jest też opcja kupienia telefonu "z wolnego rynku" i wzięcia abonamentu na 12 miesięcy bez telefonu.
A co jest złego w umowie z siecią?
To najlepsza opcja, w umowie z siecią nic złego nie ma, ale przynajmniej ja jak przeliczałam swoje propozycje od Orange, to nie wiem czemu, ale telefon wychodził mnie drożej niż ten kupiony na wolnym rynku i to nawet gdym brała go na raty... Dlatego jak już od dawna nie biorę sprzętu od operatora... zwłaszcza przy Apple... gdyż w razie czego serwisy Appla dają sprzęt zastępczy przy naprawie.... więc główna zaleta operatora (zabezpieczenie sprzętowe w razie serwisowania) przestaje być atutem. Natomiast sieć Orange ma fajne oferty, tylko trzeba widzieć jak je wynegocjować. Z pewnością nie uzyska się dobrych warunków idąc jedynie do placówki...zwłaszcza partnerskiej. Polecam infolinię (dział utrzymania klienta)... Czasem w niektórych przypadkach dość opłacalne jest tez przedłużanie umowy w sieci Saturn/MM - tam przy wyższych abonamentach można dostać kupon na produkty w ich markiecie i wziąć sprzęt z ich stoiska Apple.
Użytkownik a.s edytował ten post 15 września 2018 - 11:36
MacBook 12" (2016), iPhone 7, Apple Watch 3, Apple TV 4K
Napisano 15 września 2018 - 12:12
Najmniej miesięcy to 24.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych