Odnawiany iPhone X w Mediamarkt sprzedany jako nowy
Napisano 25 lipca 2018 - 04:48
3 dni temu kupiłem nowego iPhone X w Mediamarkt, tzn myślałem, że nowego bo okazało się po numerach seryjnych, że to refurbished. Czy mieli prawo to zrobić nie informując mnie o tym?
Napisano 25 lipca 2018 - 07:27
Z tego co kojarzę przy nazwie produktu powinien być dopisek refurbished. Zazwyczaj także produkt jest odpowiednio tańszy.
iPhone 3GS
Napisano 25 lipca 2018 - 08:37
Nie da się sprawdzić po nr seryjnych czy jest refurbished czy nie.
Użytkownik bee3 edytował ten post 25 lipca 2018 - 08:38
Pomogłem ? - Lubię to
Napisano 25 lipca 2018 - 08:41
Jak się nie da, jak się da!
Jak rozpoznać odnowionego iPhone’a?
Wystarczy na smartfonie kliknąć w ikonkę Ustawienia - Ogólne - To urządzenie - i sprawdzić numer modelu iPhone’a. Zazwyczaj jest to ciąg liter i cyfr, np. NKQN2ZD/A. Nas interesuje tylko pierwsza litera tego ciągu. Co ona oznacza?
Litera „F” - iPhone jest modelem refabrykowanym (refurbished)
Litera „M” - iPhone jest fabrycznie nowy (retail unit)
Litera „N” - iPhone został wymieniony na fabrycznie nowy (nie jest refabrykowany, odnowiony). Najczęściej taki model otrzymuje się, gdy iPhone jest wymieniany na gwarancji (wina producenta)
Litera „P” - model spersonalizowany iPhone’a - czyli taki, do którego przy zakupie domówiono opcje graweringu na życzenie
„Czemu masz ten uśmiech tylko kiedy trzymasz iPhone?”
Napisano 25 lipca 2018 - 08:42
Nie wiem, ile w tym prawdy ale:Nie da się sprawdzić po nr seryjnych czy jest refurbished czy nie.
https://myapple.pl/p...brycznie-nowego
Napisano 25 lipca 2018 - 08:50
Jak się nie da, jak się da!
Jak rozpoznać odnowionego iPhone’a?
Wystarczy na smartfonie kliknąć w ikonkę Ustawienia - Ogólne - To urządzenie - i sprawdzić numer modelu iPhone’a. Zazwyczaj jest to ciąg liter i cyfr, np. NKQN2ZD/A. Nas interesuje tylko pierwsza litera tego ciągu. Co ona oznacza?
Litera „F” - iPhone jest modelem refabrykowanym (refurbished)
Litera „M” - iPhone jest fabrycznie nowy (retail unit)
Litera „N” - iPhone został wymieniony na fabrycznie nowy (nie jest refabrykowany, odnowiony). Najczęściej taki model otrzymuje się, gdy iPhone jest wymieniany na gwarancji (wina producenta)
Litera „P” - model spersonalizowany iPhone’a - czyli taki, do którego przy zakupie domówiono opcje graweringu na życzenie
Nie wiem, ile w tym prawdy ale:
https://myapple.pl/p...brycznie-nowego
Primo: to nie są znaki w numerze seryjnym (ale modelowym).
Secundo: oznaczenie modelowe zawiera sposób wprowadzenia na rynek
(np. po wymianie w ASA zawsze dostaniesz N (na gwarancji czy nie), a nie F, ani M)
Użytkownik bee3 edytował ten post 25 lipca 2018 - 08:55
Pomogłem ? - Lubię to
Napisano 25 lipca 2018 - 10:44
Primo: to nie są znaki w numerze seryjnym (ale modelowym).
Secundo: oznaczenie modelowe zawiera sposób wprowadzenia na rynek(np. po wymianie w ASA zawsze dostaniesz N (na gwarancji czy nie), a nie F, ani M)
Czy ma to jakieś kluczowe znaczenie w kontekście pytania autora? Pytanie pozostaje (niestety nie jestem 100% pewien, więc nie odpowiem), czy sklep może sprzedawać refurb jako nowy.
Napisano 25 lipca 2018 - 11:31
Witam,
3 dni temu kupiłem nowego iPhone X w Mediamarkt, tzn myślałem, że nowego bo okazało się po numerach seryjnych, że to refurbished. Czy mieli prawo to zrobić nie informując mnie o tym?
Ale skąd wiesz, żę do REF? Jeśli normalnie opakowanie to nie jest żaden ref i te literki w modelu można włożyć w między bajki. Model ref mają inne opakowania.
Napisano 25 lipca 2018 - 12:58
Ale skąd wiesz, żę do REF? Jeśli normalnie opakowanie to nie jest żaden ref i te literki w modelu można włożyć w między bajki. Model ref mają inne opakowania.
Nie między bajki, bo jeśli numer modelu jest na N, to telefon pochodzi z wymiany. Nieważne czy jest to refub czy nowy (bo nie da się tego określić), ale ja kupując nowy w sklepie to bym oczekiwał modelu na "M" - czyli retail unit a nie jakiegoś z wymiany.
@luki4ever jaki masz symbol w
Ustawienia - Ogólne - To urządzenie - i sprawdź numer modelu
Użytkownik Regiss edytował ten post 25 lipca 2018 - 13:01
iPhone 15 Pro
Napisano 25 lipca 2018 - 14:27
Witam,
Poproś w autoryzowanym serwisie o sprawdzenie czy ten telefon był wymieniany
@Serwis.me na pewno chętnie pomoże, znajdź go na forum.
Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl
ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków
kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91
Napisano 25 lipca 2018 - 22:09
Czy ma to jakieś kluczowe znaczenie w kontekście pytania autora? Pytanie pozostaje (niestety nie jestem 100% pewien, więc nie odpowiem), czy sklep może sprzedawać refurb jako nowy.
Autor wątku postawił fałszywą tezę i na tej podstawie doszedł do błędnych wniosków formułując wadliwe pytanie.
W pierwszej kolejności należałoby więc zweryfikować punkt wyjścia - w przeciwnym wypadku na takie pytanie trudność w udzieleniu odpowiedzi będzie zbliżona np do pytania (cytując klasyka): "Czy nadal bije Pan swoją żonę ?"
Nie między bajki, bo jeśli numer modelu jest na N, to telefon pochodzi z wymiany. Nieważne czy jest to refub czy nowy (bo nie da się tego określić), ale ja kupując nowy w sklepie to bym oczekiwał modelu na "M" - czyli retail unit a nie jakiegoś z wymiany.
@luki4ever jaki masz symbol w
Ustawienia - Ogólne - To urządzenie - i sprawdź numer modelu
Poproś w autoryzowanym serwisie o sprawdzenie czy ten telefon był wymieniany
@Serwis.me na pewno chętnie pomoże, znajdź go na forum.
Nie ma sensu sprawdzać czy telefon był wymieniany czy nie (w kontekście tego wątku), bo:
a ) nawet jak był wymieniony to nie rozstrzyga do kwestii czy był odnawiany fabrycznie (bo tego jak napisałem powyżej: nie da się ustalić po nr seryjnym)
b ) wymieniony telefon miałby inny numer seryjny i IMEI niż naklejka na pudełku (mało prawdopodobne, żeby autor wątku tego nie zauważył)
Do rozwiązania zagadki "wystarczy", żeby autor wątku wyjaśnił nam w jaki sposób wg Niego "... okazało się po numerach seryjnych, że to refurbished ..."
Użytkownik bee3 edytował ten post 25 lipca 2018 - 22:10
Pomogłem ? - Lubię to
Napisano 26 lipca 2018 - 11:44
Nie ma żadnego - bo autor pisze jakieś bzdury - nie da się sprawdzić czy telefon jest odnowiony(jeśli sprzęt jest odnowiony to na -białym pudełku jest wielki napis pre owned - na pewno nie da się pomylić z nowym) czy nowy - może tylko sprawdzić czy jest to pierwotny model wypuszczony na rynek.
Tak właśnie się kończy czytanie bzdur w internecie czy jakiś śmiesznych darmowych walidatorach imei.
Napisano 27 lipca 2018 - 11:34
Kupiony nowy z polskiej dystrybucji (AB) ma literkę D
Napisano 27 lipca 2018 - 11:46
iPhone 15 Pro
Napisano 30 lipca 2018 - 23:37
A Autor wątku od tygodnia milczy. Założył temat, zadał pytanie oczekując porady/pomocy i ... zniknął nie chcąc brać czynnego udziału w dyskusji ani udzielać odpowiedzi na pytania, które mogłyby pomóc jemu samemu i innym .
Pomogłem ? - Lubię to
Napisano 31 lipca 2018 - 07:51
Bo to zwykła antyreklama sklepu jest
iPhone SE (2016) + iPad Air M1 + Watch SE
Napisano 04 sierpnia 2018 - 16:46
Bo to zwykła antyreklama sklepu jest
Nie miałem czasu tutaj zaglądnąć. W kwestii wielu tutaj pytań odpowiadam:
1. Sam siebie wprowadziłem w błąd ponieważ pomyliłem numer seryjny z modelem
2. Zacząłem zastanawiać się nad tym czy jest nowy czy refub ponieważ na dole nad głośniczkami od początku były dwie małe rysy, takie jakby ktoś wpychał tam śrubokręt lub coś podobnego
3. Żadna antyreklama, pomijając pkt 1 i mój błąd, obsługa sklepu kompletnie nie ma pojęcia na temat tego co sprzedaje. Zapytałem czy silikonowe etui do iPhone X jest czymś wyłożone od środka, czy jest tam "goły" silikon, dowiedziałem się, że silikon. Oczywiście po otwarciu w domu pudełka okazało się, że jest wyłożony czymś miękkim. Ponadto w sklepie w Krk pustki jakby mieli się zamknąć.
Napisano 05 sierpnia 2018 - 10:47
Nie miałem czasu tutaj zaglądnąć. W kwestii wielu tutaj pytań odpowiadam:
1. Sam siebie wprowadziłem w błąd ponieważ pomyliłem numer seryjny z modelem![]()
2. Zacząłem zastanawiać się nad tym czy jest nowy czy refub ponieważ na dole nad głośniczkami od początku były dwie małe rysy, takie jakby ktoś wpychał tam śrubokręt lub coś podobnego
3. Żadna antyreklama, pomijając pkt 1 i mój błąd, obsługa sklepu kompletnie nie ma pojęcia na temat tego co sprzedaje. Zapytałem czy silikonowe etui do iPhone X jest czymś wyłożone od środka, czy jest tam "goły" silikon, dowiedziałem się, że silikon. Oczywiście po otwarciu w domu pudełka okazało się, że jest wyłożony czymś miękkim. Ponadto w sklepie w Krk pustki jakby mieli się zamknąć.
Ryski w fabrycznym modelu też się trafiają. W tamtym roku pojechałem do ispot kupić Watch 3 po premierze. Dobrze, że pudełko otworzyłem przy sprzedawcy... rysa przez cały ekran. Sprzedawca przyjął bez proboemu. Dostałem drugi, ale też z rysą. Niestety już nie wymienili bo zużyłem 2 ostatnie sztuki
Napisano 05 sierpnia 2018 - 22:52
...
...
Fabrycznie odnawiane iPhone-y nie mają rys. Rysy pojawiają się na sprzęcie "oddanym bez podania przyczyny" - jeżeli nie ma (zauważonych przez obsługę) wyraźnych śladów używania to najczęściej wraca do pudełka i folii.
Im bardziej liberalne warunki zwrotów (lub im większy udział sprzedaży internetowej) - tym większe szanse na trafienie takiej "okazji".
Pomogłem ? - Lubię to
Napisano 18 sierpnia 2018 - 13:46
Fabrycznie odnawiane iPhone-y nie mają rys. Rysy pojawiają się na sprzęcie "oddanym bez podania przyczyny" - jeżeli nie ma (zauważonych przez obsługę) wyraźnych śladów używania to najczęściej wraca do pudełka i folii.
Im bardziej liberalne warunki zwrotów (lub im większy udział sprzedaży internetowej) - tym większe szanse na trafienie takiej "okazji".
Przy sprzęcie za 5k dla mnie to jest chore żeby dostawać używkę i to bez względu czy smartfon został tylko włączony czy był używany przez 10 dni i zwrócony przed upływem 14.
Napisano 19 sierpnia 2018 - 23:32
Przy sprzęcie za 5k dla mnie to jest chore żeby dostawać używkę i to bez względu czy smartfon został tylko włączony czy był używany przez 10 dni i zwrócony przed upływem 14.
Podzielam Twoje zdanie, z tym że moim zdaniem nawet nie powinno być różnicy czy sprzęt jest za: 0.5k , 5k czy 15k PLN.
Rzeczywistość jest jednak inna, powtórzę więc:
Z jednej strony oczekujemy ceny np. za 50%, a obsługi na poziomie 101% - tego najczęściej pogodzić się nie da, a relacja tego co kupujemy do ceny którą płacimy podlega wówczas rachunkowi prawdopodobieństwa.
Pomogłem ? - Lubię to
Napisano 20 sierpnia 2018 - 04:44
iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE
Napisano 20 sierpnia 2018 - 07:33
iPhone 15 Pro
Napisano 20 sierpnia 2018 - 08:47
O to mi dokładnie chodziło.
iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE
Napisano 20 sierpnia 2018 - 09:29
Swojego czasu x-kom sprzedawal sprzet po zwrotach na allegro troche taniej.
Dalej sprzedaje. Są to sprzęty z outletu. Ale jest to wyraźnie zaznaczone, nikt nie robi nikogo w trąbę.
Tytułowy MM - też ma tzw. "outlet".
Problem w tym, że jak pokazuje praktyka do outletu trafiają sprzęty takie gdzie trudno ukryć, że były używane (i to zwykle przez okres dłuższy niż dozwolone na zwrot bez przyczyny: 2 czy nawet 4 tygodnie). Najczęściej trafiają więc tam sprzęty ze zwrotów z tytułu rękojmi, czasem po naprawie przez serwis.
Sprzęt, który "dobrze wygląda", nie był przez Klienta uruchamiany (ale np. był przez niego otwierany bez pozostawienia widocznych śladów) - niestety zdarza się że trafia do ponownej sprzedaży jako nówka.
Pomogłem ? - Lubię to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych