Nie wiem czemu tak jest ale to sytuacja podobna do tej z baterią. W tym temacie co jesteśmy na początku lutego jak wszedł iOS 12.1.4 też były głosy podzielone co do baterii(można poczytać, strona 93 i następne), jedni pisali że bateria szybciej schodzi niż na 12.1.3 inni natomiast tego nie doświadczyli. Czemu tak jest? - tego nie wiem. Ale żadna ze stron nie miała powodów żeby kłamać.
I zgadzam się że ten cały lag(jeśli ktoś go ma) to pierdoła ale po co wmawiać innym że mają go wszyscy. Ja nie próbuję nikomu wmawiać że Ci co go mają mają coś z telefonem bądź doszukują się na siłę problemów. Odkąd mam Xs i pierwszego iOS na nim zainstalowanego aż do teraz do wersji 12.2 odblokowanie przebiega u mnie tak samo, wszystkie czynności z tym związane wykonuje tak samo, dlatego gdybym nagle zauważył jakiś lag to bym napisał.
Z pewnością kłamiemy bądź mamy problemy ze wzrokiem

a tak na poważnie to śmiać mi się chce jak to eksperci piszą, że jak oni mają to i cała reszta musi być.
IOS już nie raz pokazał, że co urządzenie to może działać inaczej. U niektórych problem z lagiem może występować, a u niektórych nie i tyle.
Nie chce mi się nawet wchodzić w dyskusję w tej kwestii, niech będzie, że lag jest dla świętego spokoju ducha osób u których faktycznie problem występuje