Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Photo
- - - - -

Aplikacja mail nie wsp贸艂pracuje z poczt膮 onet

• Please log in to reply
33 replies to this topic

#1 lukpio3

lukpio3
  • 52 posts

Posted 28 March 2018 - 18:19

Witajcie,

Pisz臋 do Was ju偶 naprawd臋 w desperacji poniewa偶 od tygodnia nie jestem w stanie sobie z tym poradzi膰. Aplikacja mail, kompletnie nie chce wsp贸艂pracowa膰 mi z poczt膮 onet. Pr贸bowa艂em ju偶 dziesi膮tek konfiguracji, wszystko na nic, ci膮gle po wersyfikacji ustawie艅 serwera komunikat: Nie mo偶na potwierdzi膰 nazwy konta lub has艂a. Poprzez www na tych danych kt贸re wpisuj臋 jestem w stanie bez problemu zalogowa膰 si臋 do poczty. Prosz臋 Was o pomoc. Czy co艣 si臋 zmieni艂o i mo偶e ta aplikacja nie obs艂uguje poczty onetowej? 

#2 ciotka_paszczaka

ciotka_paszczaka
  • 1052 posts

Posted 28 March 2018 - 19:20

Najcz臋stszy b艂膮d to wpisywanie loginu - ma by膰 pe艂ny adres email. 

Oraz oczywi艣cie w艂膮czony IMAP i SMTP ma stronie poczty onetu w opcjach.

Edited by ciotka_paszczaka, 28 March 2018 - 19:22.

Nie czytam prywatnych wiadomo艣ci.

#3 lukpio3

lukpio3
  • 52 posts

Posted 28 March 2018 - 19:33

Zgadza si臋, wszystko to o czym piszesz mam zrobione. W艂膮czony imap, pop3, smtp. Jako login wpisuj臋 pe艂en adres email. Mimo to nie udaje si臋 po艂膮czy膰 z serwerem. 

#4 ciotka_paszczaka

ciotka_paszczaka
  • 1052 posts

Posted 28 March 2018 - 19:51

Zgadza si臋, wszystko to o czym piszesz mam zrobione. W艂膮czony imap, pop3, smtp. Jako login wpisuj臋 pe艂en adres email. Mimo to nie udaje si臋 po艂膮czy膰 z serwerem. 

To nie wiem. Poczekaj, mo偶e kto艣 inny te偶 ma konto na Onecie i ci cos podpowie. Aha - i tylko IMAP, nie POP3.

Edited by ciotka_paszczaka, 28 March 2018 - 19:52.

#5 lukpio3

lukpio3
  • 52 posts

Posted 28 March 2018 - 20:41

Wy艂膮czy艂em jeszcze na wszelki wypadek pop3 na serwerze ale bez zmian. Wszystkie porty wpisuj臋 prawid艂owo, imap 993, smtp 465, adresy serwer贸w dobre, nazwa u偶ytkownika i has艂o identyczne jak te kt贸rymi loguj臋 si臋 poprzez www. I nie idzie skonfigurowa膰. Jeszcze takiego numeru nie mia艂em. Outlook na windowsie dzia艂a bezproblemowo a ta badziewna aplikacja nie chce. 

Najlepsze jest to 偶e ten badziewny program nie dzia艂a kompletnie z 偶adn膮 poczt膮. Ju偶 nie mam si艂y. Pr贸buj臋 skonfigurowa膰 poczt臋 firmow膮 kt贸ra jest w hekko, dok艂adnie ten sam b艂膮d. Pr贸buj臋 skonfigurowa膰 poczt臋 na wp, to samo, poczta na home identycznie. Nie wiem co z tym programem jest nie tak. Na telefonie wszystko dzia艂a. Kup maca m贸wili, wszystkie problemy znikn膮 .... Taaaaak, problemy to si臋 dopiero rozpocz臋艂y bo na ka偶dym kroku co艣 jest nie tak. Z dnia na dzie艅 mam tego komputera coraz bardziej do艣膰. Nie dzia艂a na nim kompletnie nic :/. Zastanawiam si臋 czy go nie sprzeda偶 p贸ki jest nowy i nie kupi膰 czego艣 normalnego bo jak z g艂upi膮 poczt膮 s膮 takie cyrki to a偶 boj臋 si臋 pomy艣le膰 co b臋dzie dalej. 

Edited by lukpio3, 28 March 2018 - 20:42.

#6 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1888 posts

Posted 28 March 2018 - 20:49

To co艣 musi by膰. Mi Onet dzia艂a, firmowy exchange dzia艂a, poczta Microsoft dzia艂a i Google mail te偶. Jak s膮 takie problemy to albo jaki艣 znacz bug, albo mo偶e poblokowane porty. Router nie puszcza ruchu. Mi np. poczta exchange nie dzia艂a w biurze mojego klienta i musz臋 si臋 艂膮czy膰 przez kom贸rk臋 ale wiem, ze to specjalnie.

Probowa艂e艣 innego programu pocztowego z tego maca, nie przegl膮darki? Pr贸bowa艂e艣 w innej sieci?

#7 ciotka_paszczaka

ciotka_paszczaka
  • 1052 posts

Posted 29 March 2018 - 01:17

Najlepsze jest to 偶e ten badziewny program nie dzia艂a kompletnie z 偶adn膮 poczt膮. Ju偶 nie mam si艂y. Pr贸buj臋 skonfigurowa膰 poczt臋 firmow膮 kt贸ra jest w hekko, dok艂adnie ten sam b艂膮d. Pr贸buj臋 skonfigurowa膰 poczt臋 na wp, to samo, poczta na home identycznie. Nie wiem co z tym programem jest nie tak....

...Z dnia na dzie艅 mam tego komputera coraz bardziej do艣膰. Nie dzia艂a na nim kompletnie nic :/.

Aaa, trzeba by艂o tak od razu. My艣la艂em, 偶e tylko onet.  :D

Namieszane masz co艣 zdecydowanie z netem. Najcz臋strzy przypadek nowego w艂a艣ciciela maka to poblokowanie sobie niekt贸rych port贸w porzez instalacj臋 jakiego艣 krety艅skiego antywirusa. Strzelam tak tylko...

Z takim nastawieniem, proponuj臋 zainstalowa膰 sobie Windows na tym Maku. Dzia艂a tak samo jak na pececie z podobnymi parametrami. Po co masz si臋 m臋czy膰.

Edited by ciotka_paszczaka, 29 March 2018 - 01:26.

#8 lukpio3

lukpio3
  • 52 posts

Posted 29 March 2018 - 06:15

Co do oprogramowania to p贸ki co na komputerze nie jest zainstalowane absolutnie nic pr贸cz tego co dawa艂 producent poniewa偶 dopiero go konfiguruj臋 aby mo偶na by艂o z niego w og贸le korzysta膰 i ju偶 na tym etapie s膮 bardzo du偶e problemy. W kwestii port贸w pr贸bowa艂em wczoraj przeprowadzi膰 konfiguracj臋 poczty na innych sieciach i nie ma 偶adnej r贸偶nicy, jest dok艂adnie to samo i ten sam b艂膮d. Zreszt膮 wydaje mi si臋 偶e gdyby by艂y poblokowane porty to na innych komputerach poczta by r贸wnie偶 nie chodzi艂a a chodzi. Wi臋c ju偶 nie mam poj臋cia co w tym badziewiu mo偶e by膰 nie tak. Chyba 偶e producent celowo co艣 zablokowa艂 ale nie wydaje mi si臋. 

#9 ciotka_paszczaka

ciotka_paszczaka
  • 1052 posts

Posted 29 March 2018 - 07:15

Co do oprogramowania to p贸ki co na komputerze nie jest zainstalowane absolutnie nic pr贸cz tego co dawa艂 producent poniewa偶 dopiero go konfiguruj臋 aby mo偶na by艂o z niego w og贸le korzysta膰 i ju偶 na tym etapie s膮 bardzo du偶e problemy.

Ja przynios艂em maka, pod艂膮czy艂em. Wszystko dzia艂a艂o. Do kont mailowych wystarczy艂o poda膰 login i has艂o. Nic nie trzeba by艂o wi臋cej konfigurowa膰. We藕 ty mo偶e zainstaluj system na czysto, bo to nie jest normalne.

Aha, piersze co to jeszcze bym sprawdzi艂 na zupe艂nie innej sieci. W innym miejscu znaczy si臋, albo chocia偶 na jakim艣 hotspocie z telefonu, czy czym艣 takim.

Edited by ciotka_paszczaka, 29 March 2018 - 07:18.

#10 Jackpe

Jackpe
  • 187 posts

Posted 29 March 2018 - 07:42

Z poczt膮 Onet s膮 ci膮g艂e problemy. Tak samo zreszt膮 jak z poczt膮 WP. U偶ywa艂em tych kont, poniewa偶 mia艂em je od wielu lat. Niezale偶nie od programu pocztowego mia艂em takie cuda jak autor w膮tku. Najlepiej chyba chodzi艂y na Thunderbirdzie. Na Outlooku si臋 systematycznie sypa艂y co jaki艣 czas. 

Przenios艂em wszystkie dane z Onetu i ca艂kowicie z niego zrezygnowa艂em. To samo robi臋 poma艂u z WP. Przynajmniej mam spok贸j ze spamem. 

#11 lukpio3

lukpio3
  • 52 posts

Posted 29 March 2018 - 08:33

Ja przynios艂em maka, pod艂膮czy艂em. Wszystko dzia艂a艂o. Do kont mailowych wystarczy艂o poda膰 login i has艂o. Nic nie trzeba by艂o wi臋cej konfigurowa膰. We藕 ty mo偶e zainstaluj system na czysto, bo to nie jest normalne.

Aha, piersze co to jeszcze bym sprawdzi艂 na zupe艂nie innej sieci. W innym miejscu znaczy si臋, albo chocia偶 na jakim艣 hotspocie z telefonu, czy czym艣 takim.

Jeszcze sprawdz臋 jak wr贸c臋 do domu czy nie ma jakich艣 aktualizacji systemu albo aplikacji bo ju偶 naprawd臋 nie mam zielonego poj臋cia. Sprawdza艂em ju偶 na 3 r贸偶nych sieciach wraz z hotspotem w telefonie i nie ma 偶adnej r贸偶nicy. Ca艂y czas ten sam komunikat podczas pr贸by po艂膮czenia z serwerem. Jak nie to b臋d臋 musia艂 poszuka膰 jakiej艣 innej aplikacji bo jak wida膰 ta kompletnie sobie nie radzi. 

#12 imrik

imrik
  • 3471 posts
  • Sk膮dWroc艂aw, Poland

Posted 29 March 2018 - 15:10

Usu艅 konta z aplikacji Mail. Usu艅 konta z Preferencji Systemowych (konta internetowe). Usu艅 certyfikaty onetu, wp czy czegotam u偶ywasz jako serwera poczty z p臋ku kluczy.

Restart maszyny.

Ponowna konfiguracja. Spr贸buj od razu IMAP. Nie baw si臋 w POP3, je艣li masz mo偶liwo艣膰 wy艂膮czy膰 pop3 na serwerze poczty to zr贸b za wczasu.

#13 lukpio3

lukpio3
  • 52 posts

Posted 29 March 2018 - 19:35

Zrobi艂em dos艂ownie wszystko tak jak opisa艂e艣. System aktualny, brak jakichkolwiek aktualizacji do pobrania. W dalszym ci膮gu nie da si臋 kompletnie 偶adnej skrzynki skonfigurowa膰. 呕adna nie chce dzia艂a膰. Tydzie艅 ju偶 si臋 z tym dziadostwem m臋cz臋. Nigdy w 偶yciu jeszcze nie mia艂em takich problem贸w i nawet nie wiedzia艂em 偶e takie mog膮 by膰. Na telefonie w tej samej aplikacji wszystkie skrzynki dzia艂aj膮 i nie ma z nimi 偶adnego problemu. Ju偶 mam naprawd臋 po dziurki w nosie tego komputera. Jak go widz臋 to a偶 mnie sza艂 bierze. Poprawi艂em sobie komfort pracy, nie ma co ...

#14 ciotka_paszczaka

ciotka_paszczaka
  • 1052 posts

Posted 29 March 2018 - 21:49

Zrobi艂em dos艂ownie wszystko tak jak opisa艂e艣. System aktualny, brak jakichkolwiek aktualizacji do pobrania. W dalszym ci膮gu nie da si臋 kompletnie 偶adnej skrzynki skonfigurowa膰. 呕adna nie chce dzia艂a膰. Tydzie艅 ju偶 si臋 z tym dziadostwem m臋cz臋. Nigdy w 偶yciu jeszcze nie mia艂em takich problem贸w i nawet nie wiedzia艂em 偶e takie mog膮 by膰. Na telefonie w tej samej aplikacji wszystkie skrzynki dzia艂aj膮 i nie ma z nimi 偶adnego problemu. Ju偶 mam naprawd臋 po dziurki w nosie tego komputera. Jak go widz臋 to a偶 mnie sza艂 bierze. Poprawi艂em sobie komfort pracy, nie ma co ...

No c贸偶, postanowi艂em sprawdzi膰. Za艂o偶y艂em tymczasowe konto na Onecie, przed chwilk膮:

mQm7dKs.jpg

1. Login i has艂o (z jedn膮 wielk膮 liter膮 i cyfr膮, tak jak chcieli)

3HEvuQw.jpg

2. przyj臋te od razu

qpYJLQA.jpg

3. Oto i pierwszy oficjalny SPAM. Czyli wszystko  dzia艂a jak trzeba:

inqFcZI.jpg

Tyle w temacie. Bo kto艣 pisa艂, 偶e Onet nie dzia艂a. 

Edited by ciotka_paszczaka, 29 March 2018 - 22:13.

#15 lukpio3

lukpio3
  • 52 posts

Posted 30 March 2018 - 06:07

To w takim razie nie wiem co z tym moim badziewiarskim komputerem jest nie tak 偶e kompletnie 偶adnej skrzynki nie da si臋 na nim skonfigurowa膰 :/. Ale ko艅cz臋 z nim. Po 艣wi臋tach l膮duje w kartonie i idzie na sprzeda偶. Kupuj膮 normalnego della xps-a i mam zamiar cieszy膰 si臋 bezproblemow膮 obs艂ug膮 ni偶 m臋czy膰 si臋 z tym applowskim g贸wnem. Gorszego komputera jeszcze nigdy w 偶yciu nie mia艂em. Jak nawet poczta nie chce na tym dziadostwie dzia艂a膰 to a偶 strach pomy艣le膰 bo b臋dzie dalej :/. 

#16 ciotka_paszczaka

ciotka_paszczaka
  • 1052 posts

Posted 30 March 2018 - 07:07

Kupuj膮 normalnego della xps-a i mam zamiar cieszy膰 si臋 bezproblemow膮 obs艂ug膮 ni偶 m臋czy膰 si臋 z tym applowskim g贸wnem. 

Tak zr贸b koniecznie.  :D  :D  :D

#17 MC_

MC_
  • 6937 posts

Posted 30 March 2018 - 07:10

U偶ytkownik nie ogarnia, wi臋c winny sprz臋t.

Powodzenia na Windowsie. Ja mam MBP od ponad 2 lat i ka偶de korzystanie z Windowsa to dla mnie masakra.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#18 lukpio3

lukpio3
  • 52 posts

Posted 30 March 2018 - 07:34

Powodzenia na Windowsie. Ja mam MBP od ponad 2 lat i ka偶de korzystanie z Windowsa to dla mnie masakra.

A wyja艣nij mi prosz臋 co tu do ogarniania jest. Komputer dwukrotnie przywracany do ustawie艅 fabrycznych, zainstalowane wszystkie aktualizacje, konto pocztowe skonfigurowane identycznie jak to w telefonie gdzie mi dzia艂a. I bez przerwy b艂膮d po艂膮czenia z serwerem. Wi臋c co mam jeszcze zrobi膰?? Nie dzia艂a 偶adna skrzynka. Pr贸bowa艂em z pi臋cioma na 3 r贸偶nych sieciach. Nie wiem co mam jeszcze z tym badziewiem zrobi膰. Nawet wczoraj by艂 u mnie kumpel kt贸ry na makach pracuje od kilkunastu lat i to on mi go poleci艂. I co zrobi艂?? Roz艂o偶y艂 r臋ce. Powiedzia艂 偶e nie ma poj臋cia co mo偶e by膰 nie tak. Wi臋c kto winny, u偶ytkownik? Nie, nie u偶ytkownik. Po prostu to jedno wielkie badziewie i tyle. 

Mo偶e i praca na windowsach to masakra ale jeszcze nie zdarzy艂o mi si臋 na 偶adnym komputerze z tym systemem 偶eby nie da艂o si臋 zrobi膰 tak banalnej rzeczy jak konfiguracja programu pocztowego. A to dopiero pocz膮tek. Ja potrzebuj臋 jeszcze do pracy innych rzeczy a jak ju偶 na etapie konfiguracji poczty kt贸ra jest mi niezb臋dna s膮 takie jazdy to boj臋 si臋 pomy艣le膰 co b臋dzie dalej. 

Edited by lukpio3, 30 March 2018 - 07:37.

#19 ciotka_paszczaka

ciotka_paszczaka
  • 1052 posts

Posted 30 March 2018 - 07:52

Zostaw typa. Jeszcze nie sprzeda tego Maka i b臋dziemy zalewani postamii, 偶e mu ci膮gle co艣 nie dzia艂a. Chcesz tego?

Jak mu w Windowsie wszystko dzia艂a to dobrze.

#20 lukpio3

lukpio3
  • 52 posts

Posted 30 March 2018 - 07:54

Zostaw typa. Jeszcze nie sprzeda tego Maka i b臋dziemy zalewani postamii, 偶e mu ci膮gle co艣 nie dzia艂a. Chcesz tego?

Jak mu w Windowsie wszystko dzia艂a to dobrze.

Typ to jest z ciebie. Rozumiem 偶e "ciotka" w nicku to nie przypadek. Zapraszam, chod藕 i skonfiguruj. Jak to ci si臋 uda to mog臋 ci ten komputer odda膰. 呕ycz臋 powodzenia. Je偶eli kto艣 kto na tych g贸wnach pracuje od kilkunastu lat po 2h si臋 podda艂 to jestem ciekaw co ty wymy艣lisz cwaniaku. 

Edited by lukpio3, 30 March 2018 - 07:57.

#21 ciotka_paszczaka

ciotka_paszczaka
  • 1052 posts

Posted 30 March 2018 - 08:01

Typ to jest z ciebie. Rozumiem 偶e "ciotka" w nicku to nie przypadek. Zapraszam, chod藕 i skonfiguruj. Jak to ci si臋 uda to mog臋 ci ten komputer odda膰. 呕ycz臋 powodzenia. Je偶eli kto艣 kto na tych g贸wnach pracuje od kilkunastu lat po 2h si臋 podda艂 to jestem ciekaw co ty wymy艣lisz cwaniaku. 

Dra偶liwy i do tego niegrzeczny  :D

#22 lukpio3

lukpio3
  • 52 posts

Posted 30 March 2018 - 08:07

Dra偶liwy i do tego niegrzeczny  :D

A jak moge nie by膰 dra偶liwym skoro wpakowa艂em w komputer prawie 5k i stoi bo nie mog臋 na nim nic zrobi膰. Dzie艅 w dzie艅 po powrocie do domu jest 5h walki i pr贸bowania r贸偶nych sposob贸w i dalej nic. Ile na tym komputerze zajmuje konfiguracja poczty? Miesi膮c?? Za chwil臋 si臋 gwarancja sko艅czy a komputer dalej b臋dzie sta艂 bezu偶yteczny. Tak jak powiedzia艂em, jak jeste艣 z Warszawy to zapraszam, je偶eli skonfigurujesz mi wszystkie skrzynki to za ka偶d膮 z nich p艂ac臋 po 100z艂. Bo ju偶 nie mam si艂y i cierpliwo艣ci do tego g贸wna. Z ka偶da godzin膮 mam coraz wi臋ksz膮 ochot臋 wypieprzy膰 go za okno. Ju偶 jak wracam i patrz臋 na ten komputer to mi si臋 偶y膰 odechciewa. 

#23 MC_

MC_
  • 6937 posts

Posted 30 March 2018 - 08:28

Ostatnio pisales, ze oddasz komputer. Teraz, ze 100 zl. Obnizasz oferte?

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#24 Miko艂aj Maciejko

Miko艂aj Maciejko

• 5067 posts
  • P艂e膰:

Posted 30 March 2018 - 10:36

Kolego, och艂o艅 i pomy艣l logicznie. Jak to mo偶liwe, 偶e miliony ludzi na ca艂ym 艣wiecie od lat u偶ywa tych "g贸wien" a Internet nie jest zalany lawin膮 post贸w o niedzia艂aj膮cej poczcie? Chyba zdajesz sobie spraw臋, 偶e email to jedno z najbardziej podstawowych zastosowa艅 ka偶dego komputera i z najprzer贸偶niejszymi skrzynkami jest jako艣 skonfigurowany na 99% urz膮dze艅. I co, nikomu nie dzia艂a i cisza w eterze? Zmowa? Spisek? Nie wierzysz w to chyba.

Wniosek jest taki, 偶e to nie komputer jest g贸wniany, tylko co艣 z konfiguracj膮 u Ciebie. By膰 mo偶e u kogo艣 jeszcze, trudno mi powiedzie膰, bo nie s艂ysza艂em o podobnym przypadku, ale tak czy owak to jest jaki艣 margines margines贸w.

Wspominasz o 5 skrzynkach. Czy wszystkie s膮 w Onet, jak sugeruje tytu艂 w膮tku, czy u r贸偶nych operator贸w? Podobnie, jak cz臋艣膰 przedm贸wc贸w, nie mam najlepszej opinii o poczcie od Onetu, ale nie wiem, czy to w艂a艣nie po stronie serwera pocztowego le偶y Tw贸j problem.

Je偶eli program nie daje si臋 poprawnie skonfigurowa膰 niezale偶nie od operatora poczty, a komputer wci膮偶 jest na gwarancji, udaj si臋 z nim do najbli偶szego autoryzowanego serwisu.

Edited by Miko艂aj Maciejko, 30 March 2018 - 10:38.

#25 lukpio3

lukpio3
  • 52 posts

Posted 30 March 2018 - 11:09

W艂a艣nie odebra艂em komputer z iSpotu. Dw贸ch Pan贸w przez p贸艂torej godziny z nim walczy艂o, pr贸bowali nawet skonfigurowa膰 swoje prywatne i firmowe skrzynki i za ka偶dym razem jest ten sam b艂膮d. Czyli mam rozumie膰 偶e komputer jest super tylko wszystkie osoby kt贸re pr贸bowa艂y to skonfigurowa膰, robi艂y co艣 藕le. Bardzo ciekawe my艣lenie. 

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users