Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zasilacz do Macbooka Air 13 2014

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

#26 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 066 postów
Napisano 13 marca 2018 - 10:40

Wybacz , ale jak piszesz:

mam prawo domniemywać, że coś tu nie gra. Więc zrobiłem test. Zasilacz magsafe1 85W :

1. MBP A1297 17" - 18.27V
  2. MBP A1286 15" - 18.25V
  3. MPP A1278 13" - 18.31V
  4. MBA A1466 13" - 18.27V

Test wykonywany na płytach z aktywnym OneWire i bez baterii. Na każdej płycie charger (a w nim znajduje się regulator) podawał na wyjściu odpowiednio 12.58V przy MBP do 8.67V przy MBA . Ładowanie baterii jest realizowane dopiero za układem regulatora i dlatego nie ma znaczenia jakiej mocy zasilacz podłączymy (czytaj jakie napięcie zasilacz podaje).

Jeśli dobrze zrozumiałem, to regulator napięcia znajduje się już w układzie zasilania w komputerze, tak? Zasilacz podaje na wejście regulatora 18V, a na wyjściu regulatora dostajemy napięcie zależne od modelu. Czyli, że na regulatorze wydziela się moc wynikająca z prądu zasilania i różnicy napięcia wejściowego i wyjściowego. Zatem im większe napięcie podawane przez zasilacz, tym bardziej regulator się grzeje. Czy tak?

#27 PRW07

PRW07
  • 344 postów

Napisano 13 marca 2018 - 10:43

Czyli, że na regulatorze wydziela się moc wynikająca z prądu zasilania i różnicy napięcia wejściowego i wyjściowego. Zatem im większe napięcie podawane przez zasilacz, tym bardziej regulator się grzeje. Czy tak?

To są zasady działania regulatora liniowego. Impulsowy działa inaczej.

#28 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 066 postów
Napisano 13 marca 2018 - 10:45

To są zasady działania regulatora liniowego. Impulsowy działa inaczej.

Ok, got it.

#29 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 13 marca 2018 - 19:31

Witam mam pytanie czy do Macbooka Air 13 2014 bede mogl uzywac zasilacza od Macboka pro 15 2010?

pozdrawiam 

Wystarczy odwołać się do źródła:

https://support.appl.../pl-pl/HT201700

"... Zastosowanie zgodnego z komputerem zasilacza o większej mocy nie spowoduje problemów, ale i nie sprawi, że komputer będzie się szybciej ładował czy działał w inny sposób. Słabszy zasilacz nie będzie zapewniał notebookowi wystarczającej mocy. ... "

"... Jeśli masz starszy zasilacz MagSafe, możesz używać go z nowszymi komputerami Mac, które mają porty MagSafe 2, korzystając z przejściówki ze złącza MagSafe na MagSafe 2 ..."

Pomogłem ?   -  Lubię to 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych