Cześć,
Z racji tego, że mój obecny laptop (dell vostro z i7) kończy powoli swój żywot, chciałbym na nowy sezon zmienić go na nowego macbooka. Zajmuję się zawodowo fotografią.
Wstępnie ustaliłem, że kupię 13" calową wersje - większość czasu jestem w podróży, więc dlatego głównie zależy mi na matrycy w tym rozmiarze. W domu będzie podpięty pod zewnętrzny monitor (EIZO prawdopodobnie 24" cale - jeszcze nie zdecydowałem jaki dokładnie model).
Głównie pracuję w lightroomie, w photoshopie zdecydowanie mniej.
Na pewno chciałbym, żeby laptop miał 16gb ramu, dysk 512 gb ssd, natomiast nie do końca jestem przekonany jaki procesor wybrać. Według informacji znalezionych w necie dowiedziałem się, że nie ma zbyt dużej różnicy pomiędzy procesorami i5 i i7 - w wersji bez touch bara. Dodatkowo jestem raczej zdecydowany właśnie na tę wersje(bez bara), ponieważ procesory w niej są 15W, natomiast w wersji z touchbarem 28W.
Jeżeli jestem w dużym błędzie w któreś z powyższych informacji to proszę mnie poprawić ![]()
Czy ktoś z Was pracuje na codzień na 13" i ma własne doświadczenia co do tego sprzętu. Jeżeli byłaby bardzo duża różnica pomiędzy jakości pracy na 13" calowej wersji, a 15" to mogę rozważyć zakup takiej. Jednak głównie zależy mi na mobilności. Tak jak wyżej pisałem w domu laptop będzie podpięty pod zewnętrzny monitor, więc nie chciałbym aby mac zmienił się w mały kaloroyfer.
Budżet raczej do 10k, ale są widełki w górę lub w dół ![]()
Użytkownik wrysiu edytował ten post 28 lutego 2018 - 12:57