Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPod Nano 3G - pytania nowicjusza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

#1 W2K

W2K
  • 19 postów

Napisano 16 lutego 2008 - 22:18

Witam, W najbliższym czasie zamierzam nabyć wspomnianego w tytule iPoda jako że będzie to mój pierwszy iPod (i w ogóle pierwszy produkt Apple) mam kilka pytań. Ponieważ odtwarzacz nie będzie kupowany w Polsce a w Kanadzie zastanawia mnie kilka rzeczy: -Czy menu iPoda można ustawić na język polski bez względu na region w którym się go kupiło ? (nie żeby ten angielski jakoś specjalnie mi przeszkadzał ale miło jest mieć menu w rodzimym języku) -Słyszałem coś o międzynarodowej gwarancji na produkty Apple , czy to prawda? Czy ew uszkodzenia będę mógł bez problemu naprawić w Polsce w ramach gwarancji ? -(tu proszę nie bić :wink: ) Czy iPod odtwarza też pliki niepobrane z iTunes i niezgrane z CD (tzn po prostu nielegalne) ? -Jakie inne problemy mogą spotkać mnie z odtwarzaczem zakupionym w innym kraju ? Z góry dzięki za pomoc nowicjuszowi w świecie Apple ;-) Pozdrawiam, W2K

#2 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 lutego 2008 - 22:33

1. Tak. 2. Tak. 3. Tak. 4. iPody z różnych krajów niczym się nie różnią, jedynie quick guide (szybka instrukcja) i pudełko są oznakowane w innym języku. Raczej nie jest to żaden problem ;)

#3 pirat-ust

pirat-ust
  • 345 postów
  • SkądSłupsk

Napisano 16 lutego 2008 - 22:41

1* - ma język polski w menu.
2* - jest gwarancja między narodowa.
3* - otwiera ale zależy co (muzyka) mp3, wma, itp
(filmy) avi itp - nie
cała lista odtwarzanych plików tu
____
te forum jakieś zrąbane jest ja otwieram tę stronę odpowiadam i nie ma żadnego posty przedemną a tu przedemną michu 10 minut wcześniej coś zegary są opuźnione czy coś takiego

#4 W2K

W2K
  • 19 postów

Napisano 16 lutego 2008 - 22:50

3* - otwiera ale zależy co (muzyka) mp3, wma, itp
(filmy) avi itp - nie
cała lista odtwarzanych plików [URL="http://www.apple.com/ipodnano/specs.html"]tu[/URL]

A po konwersji z avi na jeden z obsługiwanych formatów ?

#5 Falcon

Falcon
  • 639 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 lutego 2008 - 22:54

Tak, nie ma problemu.

#6 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 16 lutego 2008 - 23:25

- tak (byyylo) - niby jest miedzynarodowa ale sad wola jakis papierek swiadczacy ze kupiles ipoda. chociaz nie zawsze. dla swietego spokoju popros o jakis paragon czy cos na ktorym bedzie numer seryjny twojego ipoda. - pliki ktore dal ci znajomy, a ktore wczesniej sam zgral z orginalnej plyty cd sa legalne. ipod to nie policja, nie sprawdza legalnosci. (byyyylo) - wtyczka od ladowarki sieciowej moze nie pasowac, jak bedzie z chin to mozesz miec problem ze zmiana jezyka na jakis zrozumialy, wspomniana gwarancja... takie tam pierdoly, nic waznego.

#7 W2K

W2K
  • 19 postów

Napisano 16 lutego 2008 - 23:33

- tak (byyylo)

- wtyczka od ladowarki sieciowej moze nie pasowac, jak bedzie z chin to mozesz miec problem ze zmiana jezyka na jakis zrozumialy, wspomniana gwarancja... takie tam pierdoly, nic waznego.

-Co do wtyczki to chyba w standardzie nie ma sieciowej i jest ładowany tylko przez USB , więc nie powinno chyba być problemu

BTW czy iPod czyta pliki txt ?

#8 admkryn

admkryn
  • 2 997 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 16 lutego 2008 - 23:37

Tak, ale tylko do 4KB.

---- Dodano 16-02-2008 o godzinie 23:38 ----
Aha, jeśli ci chodiz o napisy, to muszą one być wtopione w film, niestety.

#9 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 16 lutego 2008 - 23:49

mnie wciaz gnebi ta opcja "subtitles" w ustawieniach. :) te pliki z itunes music store nie maja dodanych na stale napisow, ale sa one jako osobny strumien. tylko zebym ja w swoje lapki dostal taki jakis plik zebym go mogl wybebeszyc... no ale na dzien dzisiejszy trzeba napisy "wtopic" w film.

#10 W2K

W2K
  • 19 postów

Napisano 16 lutego 2008 - 23:56

Nie chodziło mi o pliki TXT jako napisy ale po prpostu jako tekst do czytania. ;-) Dzięki wszystki m za pomoc, rozwialiście moje wątpliwości co do iPoda.

#11 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 17 lutego 2008 - 12:52

to ja jeszcze dodam, ze pliko moga byc wieksze niz 4kB ale wyswietli sie tylko pierwsze 4kB. sa sposoby na obejscie tego ograniczenia - mozna laczyc pliki za pomoca linkow html (vide program ipodlibrary).

#12 W2K

W2K
  • 19 postów

Napisano 19 lutego 2008 - 22:15

Prawdę mówiąc naczytałem się trochę (głownie na tym forum) o problemach iPodów+iTunes pod Windows XP. Zatem zanim jeszcze zacznę cokolwiek robić z moim iPodem, zadam kilka pytań, by nie nabawić się problemów. Tzn. Co robi sie najpierw, podłącza się iPoda do portu USB i dopiero potem instaluje iTunes, czy najpierw iTunes potem podłączenie do USB? Co w razie gdyby iPod nie został wykryty przez Windows lub iTunes(podobno dość częsty problem)? Pytam się tak na zapas żeby potem przy podłączaniu nie zepsuć czegoś , bo po postach widzę że iPod jest dość delikatny i kapryśny;-) Żby było jasne. iPoda nie mam jeszcze w ręku :-p

#13 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 20 lutego 2008 - 11:04

Nic nie zepsujesz - wystarczy, że będziesz wysuwał iPoda w systemia zanim go odepniesz od kabla ;)
I obojętne jest, czy iTunes zainstalujesz teraz czy zaraz - ale co masz zrobić jutro zrób dziś więc:
Apple - iTunes - Download iTunes

#14 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 20 lutego 2008 - 19:51

nie ma znaczenia. na dwoch kompach z xp zainstalowalem najpierw itunes, a na jednym ipoda nie widzialo. :)

#15 W2K

W2K
  • 19 postów

Napisano 20 lutego 2008 - 20:00

Nie widziało, i co ? Jest jakiś sposób żeby sobie z tym poradzić ?

#16 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 20 lutego 2008 - 20:22

ja akurat sie z tym nie bawilem bo jako dysk przenosny byl widoczny a ja mialem rockboxa. tylko itunes niedomagalo.

#17 W2K

W2K
  • 19 postów

Napisano 20 lutego 2008 - 20:59

To jeszcze jedno natrętne pytanie. O co chodzi z tym formatowaniem pamięci iPoda z HFS do FAT32. Czy jest to konieczne do tego żeby iPod działał pod Windowsem ? Nie palnję używać iPoda jako dysku przenośnego.

#18 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 21 lutego 2008 - 19:12

chodzi o rodzaj systemu plikow na dysku ipoda. dysk formatuje sie przy robieniu restore. na win dostaniesz fat32 a na osx hfs. zeby zrobic update bez robienia restore musisz miec system plikow na ipodzie taki jaki jest przeznaczony dla kazdego z tych systemow operacyjnych. tak wiec na macu nie zrobisz update ipoda z fat32. a ipod z hfs w ogole nie bedzie dzialac pod win.

#19 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1 376 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 21 lutego 2008 - 19:32

Nie chodziło mi o pliki TXT jako napisy ale po prpostu jako tekst do czytania. ;-)

Apropo tego tematu: w jakim formacie muszą być pliki "do czytania" żeby iPod je odczytywał w notatkach?! Tylko te które obsługuje systemowy TextEdit? Czy jest jakoś możliwe czytanie plików pdf na iPodzie Nano 3G? (Bo normalnie nie działa - sprawdzałem) I jak te notatki zsynchronizowac z iPodem i od razu czym to zapisać na dany format? :confused:

#20 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 21 lutego 2008 - 20:40

PDF'ów iPod nie przeczyta. Tylko txt - jeśi ma polskie znaki to kodowanie utf-16. Wrzucasz takiego txt'a do folderu "notes" na iPodzie, a potem w menu>dodatki>notatki masz widoczne pliki. Zapisywanie notatek w formacie txt: 1. otwierasz jakiś tekst w textedicie 2. shift+japko+T, shift+japko+S i wybierasz kodowanie utf-16, zapisujesz w folderze notatki na iPodzie (musisz mieć włączony w iTunes tryb bracy dysku). Voila!
  • Jakub Nowaczyk lubi to

#21 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1 376 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 22 lutego 2008 - 08:53

Dzięki Michu za rzeczową odpowiedź! :) Masz ode mnie pkt!

#22 W2K

W2K
  • 19 postów

Napisano 25 lutego 2008 - 14:21

Pytanie z gatunku panikarskich: Czy to normalne że kółko od iPoda "klika" po dotknięciu w miejscu w którym nie ma przycisku. Tzn Pomiędzy polem Odtwarzania/Pauzy a polem przwijania do tyłu dotykam kółko , ono cicho kilka i tak jakby wskakuje na swoje miejsce( w innych częściach kółka nie występuje. Czy taki objaw jest normalny ? I Jeszcze jedno. W jaki sposób pobrać w iTunes informacje o Plikach MP3. Mam sporo pików Mp3 z niewłaściwie wpyełnonymi tagami (wygonawca, album, itp) w jaki sposób ściągnąć te informacje ?

#23 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1 376 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 25 lutego 2008 - 16:20

Czy to normalne że kółko od iPoda "klika" po dotknięciu w miejscu w którym nie ma przycisku?

Nie wiem dokładnie o jakie "klikanie" Ci chodzi, ale jeśli o te standardowe, to wszystko jest ok. To taki bajer, możesz to wyłączyć w ustawieniach (Ustawienia-->Klikanie->Głośnik/Słuchawki/Oba/Wył.) jeśli Ci przeszkadza.

W jaki sposób pobrać w iTunes informacje o Plikach MP3? W jaki sposób ściągnąć te informacje ?

Zdaje się, iż nie ma sposobu, aby z "nieotagowanej" MP3, automatycznie przypisać jej odpowiednie tagi ID3. Musisz to niestety zrobić ręcznie. (prawyklik na utwór-->Informacje-->i tam w odpowiednich polach w poszczególnych zakładkach uzupełniasz sobie informacje o wykonawcy utworu. Istnieją jedynie programy do poprawiania już istniejących tagów, lecz to "poprawianie" to tylko wyrównywanie kapitalików i wersalików. Potrafią one także automatycznie wyszukiwać okładki płyt oraz teksty piosenek na podstawie poprawnych tagów ID3 danego zbioru MP3. Jeden z takich programów dla systemu Mac OS X to: Corripio. iTunes również potrafi wyszukiwać okładki, lecz musisz być zarejestrowany w iTunes Store. Jak to zrobić, jest opisane na tym forum. Skorzystaj z forumowej wyszukiwarki!

Tutaj pomocny link dla Ciebie: Apple - iTunes - Samouczki

#24 W2K

W2K
  • 19 postów

Napisano 25 lutego 2008 - 16:36

Chodzi mi o klikanie mechaniczne , tzn tak jakby białe kółko lekko zahaczało o obudowę. Coś w rodzaju "strzelającego" plastiku np w monitorach.

#25 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1 376 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 25 lutego 2008 - 16:51

Chodzi mi o klikanie mechaniczne , tzn tak jakby białe kółko lekko zahaczało o obudowę. Coś w rodzaju "strzelającego" plastiku np w monitorach.

To w takim razie "to" nie jest normalne. Powinno być wszystko idealnie "spasowane" i nic nie "strzelać". Wiem, bo sam używam, nano 3G. Zwróć się z tym do serwisu, jeśli jeszcze jest na gwarancji Twój iPod.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych