Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Uszkodzony Iphone 6s - Apple sobie ze mnie żartuje...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

#26 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 22 grudnia 2017 - 01:00

Teraz pytanie.... Rozumiem, że każdy kto kiedyś kupił w t-mobile telefon, miesiąc temu, rok, dwa, może sobie do nich pójść i zgłosić kradzież, mimo, że telefon dawno sprzedał?? Przecież to jest śmieszne. Jeżeli robi się takie rzeczy to trzeba chyba najpierw zgłosić sprawę na policję, a dopiero potem z jakimiś papierami potwierdzającymi zgłoszenie sprawy na policji udać się do operatora. ...

Jaką masz pewność, że nie kupiłeś kradzionego telefonu (nie od pierwotnego użytkownika, który "ukradł" telefon będący własnością operatora i wbrew umowie odsprzedał go, ale od pośrednika (być może nawet złodzieja), który "pozyskał" telefon od pierwotnego użytkownika) ?

Polecam udać się na policję i pokazać, że posiada się „kradziony” telefon z dowodem zakupu.

Przepadek mienia i zarzuty z Art. 292 kk (paserstwo nieumyślne) oraz (jeżeli cena była okazyjna) to nawet Art. 291 kk (paserstwo umyślne) - są b. prawdopodobne

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#27 m4rtius

m4rtius
  • 9 postów

Napisano 22 grudnia 2017 - 02:09

Panowie. Nie ma żadnego zgłoszenia na policje. O to tutaj właśnie chodzi. Ktoś twierdzi, że skradziono mu telefon, nie zgłasza sprawy na policje tylko do t-mobile, który blokuje mi telefon, jakim kurde prawem? xd

Poza tym tak jak pisałem wcześniej, telefon był brany przed 28 kwietnia, więc w umowie nie ma żadnego zapisu, że do momentu spłaty rat jest własnością t-mobile, także tym bardziej nie powinni nic blokować bez przedstawienia papierów z policji bo tak naprawdę nie są żadną stroną w tej sprawie. Zawsze myślałem, że jeżeli ktoś ukradnie mi telefon, to jedyne co może zrobić operator to zablokować kartę sim, a nie cały telefon.

Kolejna sprawa, czy to nie jest tak, że jak ktoś zgłosi kradzież Iphona, to ten trafia na tą całą czarną listę?

#28 kristof461

kristof461
  • 2 345 postów

Napisano 22 grudnia 2017 - 10:47

Krótko. Nie mogą zablokować IMEI bez decyzji policji. Mogą jak zauważyłeś zablokować kartę SIM. 

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#29 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 23 grudnia 2017 - 20:20

@m4rtius

Jeden z możliwych scenariuszy: klient T-mobile zgłosił utratę (kradzież) telefonu (najprawdopodobniej również na policji bo tego zwykle wymaga np. ubezpieczyciel, a telefon mógł przecież być ubezpieczony). Operator zablokował więc telefon (podobnie jak obecnie blokuje w przypadku niespłacania rat).
Nowy "dysponent" telefonu (znalazca, paser, złodziej, etc.) - sprzedał go Tobie.

Jeżeli tak było jak ww. - to nabyłeś telefon z wadą prawną i powinieneś swoje roszczenia skierować do sprzedawcy. Jeżeli kupiłeś na Allegro - to dysponujesz pełnymi danymi sprzedawcy i wiążącą umową (nawet jeżeli nie spisywałeś osobnej umowy kupna-sprzedaży).
Jeżeli okazałoby się, że nabyłeś telefon, który sprzedawca nie miał prawa sprzedać (kradziony, niespłacony, etc.) to taki przedmiot podlega przepadkowi, a Ty możesz dochodzić roszczeń (w tym zwrotu pieniędzy) jedynie od sprzedawcy.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#30 m4rtius

m4rtius
  • 9 postów

Napisano 23 grudnia 2017 - 20:27

Byłem jeszcze raz na policji. Okazało się, że faktycznie ktoś zgłosił jego kradzież. Podobno ktoś go "ukradł"  26.10 między godziną 7-12. Oczywiście telefonu używałem już od 2 miesięcy :D No nic, iphone zabrany przez policje, spisali moje zeznania, pewnie już go nie zobaczę, ale mam nadzieję, że frajer który złożył fałszywe zeznania na policji dostanie za swoje.

#31 Ganjuana

Ganjuana
  • 462 postów

Napisano 23 grudnia 2017 - 20:38

A przynajmniej powinien za składanie fałszywych zeznań.

#32 MC_

MC_
  • 6 982 postów

Napisano 23 grudnia 2017 - 20:50

Nie. Odpowie z 238 kk.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych