Co do menu star to faktycznie kwestia czystego przyzwyczajenia i z tego powodu są programy na Win 8 i Win 10, które "przywracają" menu start, bo wielu użytkowników przyzwyczaiło się tak bardzo, że ciężko im się rozstać z tym menu.
Co do paska, to trochę gorzej sprawdza się gdy pracuje się na kilku oknach. Ja mam monitor 34" i pracuje na dwóch oknach, przykładowo tak:

I tu już tak wygodne nie jest przełączanie się między oknami zwłaszcza jak chcę wejść w jakieś zakładki.
Pracowałem przez jakieś 3 dni na Macu Mini ale nie mogłem się przyzwyczaić ani do systemu ani do nowych aplikacji więc zrezygnowałem.
Ale przyznam szczerze, że naprawdę coraz bardziej "ciągnie" mnie do Maca ale strasznie boje się, że nie uda mi się zmienić starych nawyków i nie będę zadowolony.
Mam jeszcze jedną sprawę (wiem, że nie ten dział ale może pokierujecie mnie na właściwy):
pomyślałem żeby "oddzielić" sobie od dysku osobną partycję i wgrać tam Mac Os na dłuższe testy (aby spokojnie poszukać potrzebnych programów i się na spokojnie przyzwyczaić.
Tak wiem, że jest masa wątków i tematów ale jest tego tak dużo, ze ciężko mi się odnaleźć. Przeważnie są to wątki o maszynach wirtualnych i instalacji Mac Os właśnie w ten sposób, a ja bym chciał po prostu zainstalować sobie Mac Os na osobnej partycji (by chodził jak normalny, osobny system) i mieć opcje wyboru systemu przy uruchamianiu kompa bym w razie czego mógł sobie przeskoczyć na Windę jakbym miał problem z jakimiś programami.
Jakby mnie ktoś pokierował na właściwy temat to byłbym wdzięczny.