Trafiłem tu, bo też mnie ten lichy skrypcik wkur...za, co prawda nie jest jakiś szczególnie upierdliwy, ale mnie osobiście stresuje, gdy kątem oka widzę migające co jakiś czas okienko z napisem kończącym się WatchDog,
Cóż to jest? Jakaś zabawa w "Hackerów i dobrych programistów"?
PM: Panie kierowniku @Comarch, kogóż tam Pan kierownik zatrudniasz do obsługi bankowości?
Taka drobna uwaga zamiast używania uninstall.sh (co powoduje usunięcie plików z logami włącznie) być może bezpieczniej jest użyć innego skryptu, który jest dostępny w ichnim katalogu albo po prostu pozabijać ręcznie zbędne procesy.
Info 1: Nie wiem jakie są skutki odinstalowania tego cudactwa jak opisano powyżej, dlatego wolę na wszelki wypadek pozabijać uruchomione procesy na początek i zobaczyć co się dzieje.
info 2: Prawdopodobnie nie ma potrzeby pobierania nowego kodu, skoro ten się wykonuje, znaczy to, że już gdzieś tam jest na dysku, prawdopodobnie tu: /usr/local/ComarchCryptoProvider
W terminalu:
cd /usr/local/ComarchCryptoProvider # przejdź do katalogu
ls -la # wyświetl pliki
Tu znajdziemy kilka prostych (by nie użyć innego epitetu) skryptów shella:
PM: Panie kierowniku @Comarch, słyszał Pan kierownik kiedyś o czymś takim jak code-review?
shutdownCCP.sh
Tego bym próbował na początek, po prostu zabija procesy watchdog_service i ComarchCryptoServer
prawdopodobnie zostaną uruchomione ponownie przy restarcie systemu
removeAllComponents.sh
Zabija procesy jak wcześniej + usuwa folder /usr/local/ComarchCryptoProvider oraz utworzone LaunchDaemons i LaunchAgents
uninstall.sh
Wspomniany już wcześniej robi to co poprzednie + usuwa logi
Zatem przed odinstalowaniem sugeruję użycie ich skrptu do zatrzymania prcoesów:
# nie musimy podawać nazwy usera root
sudo bash /usr/local/ComarchCryptoProvider/shutdownCCP.sh
# Opcjonalnie: sprawdźmy czy nic tam się nie ostało
ps aux | grep ComarchCryptoProvider
# jeśli jeszcze coś tam dycha, można dobić ręcznie np. używając numeru procesu (zamień 1234 na właściwy)
kill -9 1234
Zaznaczam, że nie do końca wiem po co te demony i agenty (sic!) są uruchamiane w ogóle, jako że jest niedziela nie bardzo mi się chce logować do banku, żeby sprawdzić jaki skutek ma ich zabicie (shutdownCCP.sh) lub całkowite usunięcie (uninstall.sh), jeśli ktoś już to przerabiał proszę o info, jeśli nie pewnie w przyszłym tygodniu będę coś tam przelewał, to sprawdzę przy okazji.