Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

System w tle próbuje ciągle otworzyć program „Comarch Crypto Server”.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 danny24

danny24
  • 148 postów

Napisano 16 października 2017 - 21:50

Witam,

od jakiegoś czasu podczas używania komputera co około minutę system próbuje otworzyć jakiś plik w tle exec. Podczas np przeglądania internetu przez sekundę miga ekran a w docku pojawia się ikonka exec, która momentalnie znika i tak jest co chwilę. Czy wiecie co może być tego przyczyną? Dodatkowo po najnowszej aktualizacji systemu do 10.13 od czasu do czasu nie mogę włączyć komputera. Pasek włączania dochodzi do końca i nic się nie dzieje. Dopiero reset pomaga. Czy może być to powiązane ze sobą?  


Komputer:  iMac 21,5" Telefon:  iPhone 6S


#2 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 18 691 postów
  • SkądPoznań

Napisano 17 października 2017 - 10:24

Co to jest 'ikonka exec'? Co to jest 'program exec'? Konkretny, a nie wymysły i terminy wyssane z palca.


---
Jestem Grammar Nazi. Nie znoszę błędów, leni, idiotów i hipsterów.
NIE pomagam przez PW. Mogę co najwyżej pogawędzić.
NIE odpisuję na wiadomości najeżone błędami. Nie chce mi się męczyć oczu.

#3 danny24

danny24
  • 148 postów

Napisano 22 października 2017 - 21:19

Udało mi się zrobić prt scr. To chyba jakiś program "Comarch Crypto Server". 


Komputer:  iMac 21,5" Telefon:  iPhone 6S


#4 DanielF

DanielF
  • 5 084 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 22 października 2017 - 23:46

to pewnie masz konto w Ing/Pekao lub smartcard toolbox i instalowałeś jakieś certyfikaty do jednego z tych banków tak?


Fallout ...war, war never changes...

#5 danny24

danny24
  • 148 postów

Napisano 23 października 2017 - 09:40

Tak certyfikat pekao. Ostatnio nie można też było wyłączyć komputera ponieważ ta aplikacja blokowała wyłączenie.

Komputer:  iMac 21,5" Telefon:  iPhone 6S


#6 Piotr Stach

Piotr Stach
  • 1 postów

Napisano 05 grudnia 2017 - 10:48

Tak certyfikat pekao. Ostatnio nie można też było wyłączyć komputera ponieważ ta aplikacja blokowała wyłączenie.

Witaj

Mam to samo - co z tym zrobiłeś?

pozdr



#7 mniejszy73

mniejszy73
  • 1 postów

Napisano 17 grudnia 2017 - 11:01

Cześć, czy ktoś poradził sobie z tym problemem?
Niestety mocno utrudnia on pracę, szczególnie edycję tekstów - podczas opisanych "zawieszek" regularnie tracę po dwa znaki, czasami trzeba mocno uważać. 

 

Drodzy eksperci, wyjadacze forum ftpd oraz DanielF, dziękujemy za naprowadzające pytania.
Czy poza tym, możecie jednak jakoś pomóc maluczkim?
Zna może ktoś sposób na poradzenie sobie z problemem? ...w najgorszym przypadku podrzucić sposób na deinstalację "Comarch Crypto Server".

 

przedświątecznie pozdrawiam!

 



#8 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 18 691 postów
  • SkądPoznań

Napisano 17 grudnia 2017 - 23:11

A próbowałeś spytać w pekao?
---
Jestem Grammar Nazi. Nie znoszę błędów, leni, idiotów i hipsterów.
NIE pomagam przez PW. Mogę co najwyżej pogawędzić.
NIE odpisuję na wiadomości najeżone błędami. Nie chce mi się męczyć oczu.

#9 Rafał Modrzyński

Rafał Modrzyński
  • 2 postów

Napisano 29 grudnia 2017 - 22:56

Cześć, czy ktoś poradził sobie z tym problemem?
Niestety mocno utrudnia on pracę, szczególnie edycję tekstów - podczas opisanych "zawieszek" regularnie tracę po dwa znaki, czasami trzeba mocno uważać. 

 

Drodzy eksperci, wyjadacze forum ftpd oraz DanielF, dziękujemy za naprowadzające pytania.
Czy poza tym, możecie jednak jakoś pomóc maluczkim?
Zna może ktoś sposób na poradzenie sobie z problemem? ...w najgorszym przypadku podrzucić sposób na deinstalację "Comarch Crypto Server".

 

przedświątecznie pozdrawiam!

 

Mam to samo strasznie to irytuje i uniemożliwia pracę na komputerze - dziś przyjrzałem się temu dokładnie oto logi systemowe : 

 

wartość domyślna 22:54:27.927147 +0100 ComarchCryptoServer [leaf ValidLeaf ValidRoot]

błąd 22:54:53.785230 +0100 ComarchCryptoServer Month 13 is out of bounds
błąd 22:54:53.830167 +0100 ComarchCryptoServer Month 13 is out of bounds
wartość domyślna 22:54:53.846264 +0100 ComarchCryptoServer MessageTracer: load_domain_whitelist_search_tree:73: Search tree file's format version number (0) is not supported
błąd 22:54:54.006009 +0100 ComarchCryptoServer Month 13 is out of bounds
błąd 22:54:54.025032 +0100 ComarchCryptoServer Month 13 is out of bounds
błąd 22:54:54.025843 +0100 ComarchCryptoServer Month 13 is out of bounds
błąd 22:54:54.026359 +0100 ComarchCryptoServer Month 13 is out of bounds
wartość domyślna 22:54:55.678406 +0100 ComarchCryptoServer using system preferences
wartość domyślna 22:54:55.818999 +0100 ComarchCryptoServer [leaf ValidLeaf ValidRoot]
wartość domyślna 22:54:55.857642 +0100 ComarchCryptoServer [leaf ValidLeaf ValidRoot]
wartość domyślna 22:54:55.902881 +0100 ComarchCryptoServer [leaf ValidLeaf ValidRoot]
 
Według mnie robił to jakiś student i tyle - jutro dzwonię do banku i złożę reklamację.


#10 Rafał Modrzyński

Rafał Modrzyński
  • 2 postów

Napisano 30 grudnia 2017 - 16:18

Zainstalowałem jeszcze raz ten crypto serwer i okazuje się, że jest nowa wersja (inaczej się nazywa pakiet instalacyjny oraz jest uninstall.sh)

I zabij, ale nie powiem Ci jak udało mi się zmusić przeglądarkę do tego żeby stwierdziła że trzeba zainstalować komponent inaczej nie mogłem znaleść instalatora :)

 

pozdrowienia

 

Cześć, czy ktoś poradził sobie z tym problemem?
Niestety mocno utrudnia on pracę, szczególnie edycję tekstów - podczas opisanych "zawieszek" regularnie tracę po dwa znaki, czasami trzeba mocno uważać. 

 

Drodzy eksperci, wyjadacze forum ftpd oraz DanielF, dziękujemy za naprowadzające pytania.
Czy poza tym, możecie jednak jakoś pomóc maluczkim?
Zna może ktoś sposób na poradzenie sobie z problemem? ...w najgorszym przypadku podrzucić sposób na deinstalację "Comarch Crypto Server".

 

przedświątecznie pozdrawiam!

 


 

uninstall.sh:

 

#!/bin/bash

echo "Remove all components"
/usr/local/ComarchCryptoProvider/removeAllComponents.sh
 
echo "Forget installation"
pkgutil --forget "com.comarch.pkg.ComarchCryptoProvider"
 
echo "Remove old log files"
logDir="/.config/Comarch"
if [ -d ${logDir} ]; then
    echo "Removing: $logDir"
    rm -rf $logDir
fi
 
for userDir in /Users/* ; do
    logDir="$userDir/.config/Comarch"
    if [ -d ${logDir} ]; then
        echo "Removing: $logDir"
        rm -rf $logDir
    fi
done


#11 arkaic

arkaic
  • 15 postów

Napisano 30 września 2018 - 00:22

Witam,

od jakiegoś czasu podczas używania komputera co około minutę system próbuje otworzyć jakiś plik w tle exec. Podczas np przeglądania internetu przez sekundę miga ekran a w docku pojawia się ikonka exec, która momentalnie znika i tak jest co chwilę. Czy wiecie co może być tego przyczyną? Dodatkowo po najnowszej aktualizacji systemu do 10.13 od czasu do czasu nie mogę włączyć komputera. Pasek włączania dochodzi do końca i nic się nie dzieje. Dopiero reset pomaga. Czy może być to powiązane ze sobą?  

Cześć,

 

zaktualizowałem Safari do 12.0 i pojawił się problem opisywany przez @danny24. Mogę liczyć na Waszą pomoc? 

Nie jestem klientem PKO czy ING. Nie pamiętam nawet czy kiedykolwiek używałem z tego.

Pozdrawiam i z góry dzięki za wskazówki.



#12 Arkadiusz Helsner

Arkadiusz Helsner
  • 1 postów

Napisano 07 stycznia 2019 - 16:33

Cześć,

 

zaktualizowałem Safari do 12.0 i pojawił się problem opisywany przez @danny24. Mogę liczyć na Waszą pomoc? 

Nie jestem klientem PKO czy ING. Nie pamiętam nawet czy kiedykolwiek używałem z tego.

Pozdrawiam i z góry dzięki za wskazówki.

 

Hej,

 

ja po krótkiej walce opanowałem temat. Mam nadzieję, że komuś to się przyda.

 

Mianowicie:

 

1. Wszedłem na stronę banku Pekao: https://www.pekao.com.pl/korporacje/bankowosc-elektroniczna/PekaoBiznes24.html
2. Pobrałem najnowsze oprogramowanie Komponent systemowy ComarchCryptoProvider - MacOS
3. Zainstalowałem. Pojawił się katalog z Tools i plikiem uninstall.sh
4. Uruchomiłem terminal (wyszukałem cmd + spacja i "terminal").
5. W terminalu uruchomiłem plik uninstall.sh jako root, tj. 

sudo -u root sh /Volumes/ComarchCryptoProvider/Tools/uninstall.sh

6. System zapytał mnie o hasło administratora i po podaniu wszystko ruszyło, a pliki zniknęły (także zabite zostały procesy).

 

Pozdrawiam



#13 1dolores

1dolores
  • 1 postów

Napisano 18 kwietnia 2019 - 21:16

Hej,

 

ja po krótkiej walce opanowałem temat. Mam nadzieję, że komuś to się przyda.

 

Mianowicie:

 

1. Wszedłem na stronę banku Pekao: https://www.pekao.com.pl/korporacje/bankowosc-elektroniczna/PekaoBiznes24.html
2. Pobrałem najnowsze oprogramowanie Komponent systemowy ComarchCryptoProvider - MacOS
3. Zainstalowałem. Pojawił się katalog z Tools i plikiem uninstall.sh
4. Uruchomiłem terminal (wyszukałem cmd + spacja i "terminal").
5. W terminalu uruchomiłem plik uninstall.sh jako root, tj. 

sudo -u root sh /Volumes/ComarchCryptoProvider/Tools/uninstall.sh

6. System zapytał mnie o hasło administratora i po podaniu wszystko ruszyło, a pliki zniknęły (także zabite zostały procesy).

 

Pozdrawiam

My Hero!

Dziękuję



#14 dziurawy

dziurawy
  • 19 postów
  • SkądWieliczka

Napisano 08 lipca 2019 - 08:25

Ja miałem podobny problem z ComarchCryptoServer - jakaś pozotałość po profilu zaufanym. Ta powyższa informacja była bardzo pomocna. Szukałem chwilę tych sterowników i znalazłem je tutaj ( https://moj.bnpparib...ki-i-instrukcje )

Zainstalowałem plik. Po restarcie oczywiście nadal to samo - monitor aktywności wykazuje comarchcryptoserver wyskakujący na ułamek sekundy

Z pliku dmg przeniosłem wypakowaną zawartośc na dysk (jest tam katalog TOOLS) - i posłużyłem się komendą jw. w poście. 

I tyle, już po problemie. 

Monitor aktywności nie znajduje nic ze słowem comarch. Nic nie wyskakuje. Można spokojnie pracować. Bardzo dziękuję za pomoc @Arkadiusz Helsner






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych