Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

macOS High Sierra na różnych/słabszych komputerach.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
123 odpowiedzi w tym temacie

#76 Zbig.AppleUser

Zbig.AppleUser
  • 1 327 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 października 2017 - 14:32

tzn. uruchamiając trzymać wciśnięty klawisz D ?

cmd+R



#77 kubalon1

kubalon1
  • 622 postów

Napisano 11 października 2017 - 16:56

Nic nie da trzy razy tak zrobiłem i dalej otwiera się dłużej niż poprzednio.

#78 JacekMaj

JacekMaj
  • 5 postów

Napisano 11 października 2017 - 18:11

Ja też uruchomiałem z cmd+d  i nic nic nie dało , oprócz tego nie zmienia ustawień w preferencje systemowe ("wymagaj hasła .... po uśpieniu...") Można tam wpisaći dowolny czas , a i tak wraca natychmiast po wyjściu  do ustawienia "natychmiast" Ktoś to sprawdzał  u siebie?



#79 Mikus1987

Mikus1987
  • 204 postów

Napisano 11 października 2017 - 19:49

Ja też uruchomiałem z cmd+d  i nic nic nie dało , oprócz tego nie zmienia ustawień w preferencje systemowe ("wymagaj hasła .... po uśpieniu...") Można tam wpisaći dowolny czas , a i tak wraca natychmiast po wyjściu  do ustawienia "natychmiast" Ktoś to sprawdzał  u siebie?

 

U mnie pełna możliwość zmian czasu, i po zmianie ustawień działa tak jak się ustawi. 

 

Co do uruchomienia wraz z CMD - R nie pogorszyło to czasu włączania się kompa. Nadal 12 sek z zimnego startu. 

 

Kurcze nie wiem, dlaczego tak nagle się u was to zmieniło. U mnie tylko przez godzinę po zainstalowani 10.13 później wróciło do normy. 



#80 JacekMaj

JacekMaj
  • 5 postów

Napisano 11 października 2017 - 21:17

U mnie pełna możliwość zmian czasu, i po zmianie ustawień działa tak jak się ustawi. 

 

Co do uruchomienia wraz z CMD - R nie pogorszyło to czasu włączania się kompa. Nadal 12 sek z zimnego startu. 

 

Kurcze nie wiem, dlaczego tak nagle się u was to zmieniło. U mnie tylko przez godzinę po zainstalowani 10.13 później wróciło do normy. 

nic nie zmieniło . Gdy zamknę kompa to po otwarciu widzę aplikacje na ekranie , ale nie widzi kursora i programy nie reagują , muszę wymusić uśpienie i potem znów sie zalogować (czas zmierzyłem 15 sek za każdym razem) . Z zimnego startu nie pamiętam ile czasu to trwa ,sprawdzę . 


U mnie pełna możliwość zmian czasu, i po zmianie ustawień działa tak jak się ustawi. 

 

Co do uruchomienia wraz z CMD - R nie pogorszyło to czasu włączania się kompa. Nadal 12 sek z zimnego startu. 

 

Kurcze nie wiem, dlaczego tak nagle się u was to zmieniło. U mnie tylko przez godzinę po zainstalowani 10.13 później wróciło do normy. 

po wył  i włączeniu startuje 35 sek   (tak jak z LION)  Bardzo przeszkadza konieczność ciągłego logowania sie po uśpieniu\zamknieciu klapy



#81 arnold-h

arnold-h
  • 253 postów
  • Płeć:

Napisano 12 października 2017 - 21:25

Moj imac codziennie sam sie resetuje. Dziwna sprawa.

#82 Mikus1987

Mikus1987
  • 204 postów

Napisano 13 października 2017 - 14:25

Moj imac codziennie sam sie resetuje. Dziwna sprawa.

 

 

Sprawdz usatwienia automatycznych czynności włączania i wyłączania maca. Może jakoś się przestawiło, i masz tę czynność w jakby "zaplanowanych" ;) 



#83 macsurfer

macsurfer
  • 4 postów

Napisano 01 listopada 2017 - 18:22

Witam

Posiadam MB Pro polowa 2014, aktualnie na pokładzie El Capitan. Warto aktualizować do High Sierra? Czy są jakieś minusy aktualizacji w moim przypadku?



#84 tka11

tka11
  • 455 postów

Napisano 09 listopada 2017 - 16:19

Instalowałem dzisiaj 10.13 na MBA 13 2014 i standardowo system nie wstał. Nie wiem dlaczego tak często rozwalają mi się aktualizację, praktycznie zawsze muszę instalować system na czysto, bo 3/5 razy system po prostu nie wstał.

Lenovo X230 IPS i7 16GB 2TB 850 Pro || Ipad 16GB 1 generacji || iMac Early 2006 C2D, X1600, 500GB ATA, 2GB


#85 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko
  • 2 239 postów

Napisano 09 listopada 2017 - 16:41

Instalowałem dzisiaj 10.13 na MBA 13 2014 i standardowo system nie wstał. Nie wiem dlaczego tak często rozwalają mi się aktualizację, praktycznie zawsze muszę instalować system na czysto, bo 3/5 razy system po prostu nie wstał.

Podnosiłem niedawno system z Sierra na high Sierra na 2 Airach (bodaj ubiegłorocznych). Na obu poszło gładko. Na moim Pro 2015 też bez zająknięcia. Musisz mieć jakieś niestandardowe ustawienia porobione. Może np. dowiązania symboliczne w celu przeniesienia folderu z dokumentami na inny nośnik, albo coś w tym stylu.



#86 tka11

tka11
  • 455 postów

Napisano 09 listopada 2017 - 18:53

 

Podnosiłem niedawno system z Sierra na high Sierra na 2 Airach (bodaj ubiegłorocznych). Na obu poszło gładko. Na moim Pro 2015 też bez zająknięcia. Musisz mieć jakieś niestandardowe ustawienia porobione. Może np. dowiązania symboliczne w celu przeniesienia folderu z dokumentami na inny nośnik, albo coś w tym stylu.


Kopii nie robiłem, w sumie laptop był w miarę czysty, był używany sporadycznie do grania, chciałem zaktualizować system ze względu na Metal2, no ale skończyło się na ponownej instalacji systemu, dowiązania raczej nie rozwaliłyby systemu.

Lenovo X230 IPS i7 16GB 2TB 850 Pro || Ipad 16GB 1 generacji || iMac Early 2006 C2D, X1600, 500GB ATA, 2GB


#87 303

303
  • 1 305 postów

Napisano 10 listopada 2017 - 22:21

Na moim MacBooku Pro Retina 15” mid-2015 z i7 i Iris Pro system działa raczej słabo. Jeśli w tle jest Safari albo co gorsza iTunes - animacje systemowe mają jakieś 5fps. Może ten Metal 2 działa fajnie na najnowszych Macach, ale u mnie zamiast przyspieszenia, widzę problemy w wielu miejscach. Niestety nie wrócę do Sierry, chociaz mam backup w TM, bo tam znowu miewałem nieudane wybudzenia systemu... jakość softu w Apple to jest smutny żart ostatnio.

Użytkownik 303 edytował ten post 10 listopada 2017 - 22:22


#88 Adam.Plucner

Adam.Plucner
  • 2 postów

Napisano 11 listopada 2017 - 18:49

Macbook Pro 2015, I5 8GB 128SSD iris dziala bez zarzutu. 



#89 John Sherridan

John Sherridan
  • 249 postów
  • Płeć:

Napisano 12 listopada 2017 - 14:09

Nie wiem co ty masz ze sprzętem, ale u mnie HS działa płynnie na lapku, który de facto Apple odstrzeliło od aktualizacji.


Mac Mini Late 2012 i7/128SSD/1TB HDD/16GB-High Sierra, MacBook Pro 13" Mid 2009 C2D 2.26GHz/500GB HDD/8GB-El Capitan, iPhone 6 Plus-iOS 11


#90 303

303
  • 1 305 postów

Napisano 12 listopada 2017 - 14:22

nic nie mam ze sprzętem, widocznie mamy różne definicje płynności. 



#91 Delano90

Delano90
  • 434 postów
  • SkądW-wa

Napisano 18 listopada 2017 - 09:44

Na moim MBA 13 2015 jest nieźle jeśli chodzi o wydajność, ale pojawiły się dziwne bugi dotyczące wskaźnika baterii.

Po podłączeniu do ładowania wskaźnik przez dłuuuugi czas pokazywał 1%, po czym od razu przeskoczył na 11% i na tym pozostał. W tej chwili pracuję na nim niepodłączonym do prądu, a wynik mam taki, że wskaźnik pokazuje 11% i ładowanie, a wartość rzeczywista to +90% przy pracy na baterii.

Miał ktoś taki problem po aktualizacji do HS ?

 

załączam zrzut ekranu: https://drive.google...vw65QSIJid6Vkt_

 

PS. teraz zauważyłem, że cały pasek narzędziowy nie działa... nie mogę wyłączyć BT, bo po prostu nie reaguje na jakąkolwiek akcję.


MBA 13" 2015 8/128GB -/- iPhone 6S 16GB -/- iPod Nano 3rd Gen -/- Moto360 1st gen & Xiaomi Mi Band 2


#92 cronopioverde

cronopioverde
  • 3 458 postów
  • Płeć:
  • Skądprzytuptał nocą jeż?

Napisano 19 listopada 2017 - 18:57

@up Takie niby OT trochę, ale jak masz problem z SystemUIServer dla konkretnego usera, to sobie po prostu jego .plist wyrzuć z lokalnego poziomu bibliotek.

 

A poza tym sza, bo to dyskusja o nowym systemie na rozmaitościach wspieranych – na których to, nb., bo posiadam, śmiga lepiej niż Sierra, a staruszek ma HD i Core2Duo; tylko Beli Lugosiego na tle Biurka brakuje mu do kompletu – a nie o rozwiązywaniu problemów z paskiem menu.

 

Polecam założenie nowego tematu, o ile naprawdę boli.


  • Delano90 lubi to

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…


#93 Paweł Walenda

Paweł Walenda
  • 1 postów

Napisano 28 listopada 2017 - 20:44

MacBook Air (13-inch, Early 2014)
1,4 GHz Intel Core i5.
4 GB 1600 MHz DDR3
High Sierra 10.13.1
U mnie po aktualizacji często się zawiesza na około minutę, a używam głównie do programów biurowych
Irytujące

#94 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 19 580 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 01 grudnia 2017 - 17:14

Notka moderatorska: wyżej był post, którego treść nie miała nic wspólnego z tym wątkiem. Na szczęście już go nie ma.


---
Jestem Grammar Nazi. Nie znoszę błędów, leni, idiotów i hipsterów.
NIE pomagam przez PW. Mogę co najwyżej pogawędzić.
NIE odpisuję na wiadomości najeżone błędami. Nie chce mi się męczyć oczu.

#95 jakubzkujaw

jakubzkujaw
  • 4 postów

Napisano 04 grudnia 2017 - 21:18

witajcie, 

u mnie po krótkiej walce z niewidocznym dyskiem ssd (dopiero odpalenie net recovery i format dysku z tamtego narzędzia dyskowego ,,uwidoczniło" dysk po high sierrą) 

odbyło się bez problemów. Czysta instalacja.

Mac mini late 2012

i5 2,5ghz

12 gb ram

San Disk ULTRA II 480 GB



#96 lukasamd-c1a4257ed5

lukasamd-c1a4257ed5
  • 74 postów

Napisano 22 grudnia 2017 - 07:54

MBP 13 2015 Early.

Ogólnie jest ok za wyjątkiem night shifta. Jak jest poranek lub wieczór i stopniowo zmienia kolor, to kernel_task ma 60-80% CPU i nawet po oknach, interfejsie widać mocne szarpania.

 

Ręce opadają, bo to już występowało przy becie sierry, potem naprawili i od HS znów się zaczęło. 



#97 n3wb3

n3wb3
  • 98 postów
  • SkądWWA

Napisano 28 grudnia 2017 - 00:04

MBP 13 (2011 late)
2,8 i7
4 GB Ram
Jest ok. Złapał zwiechę przy logowaniu do iCloud, ale nie wiem czy to wina kompa, czy mojego neta.
Po Nowym Roku dokładam 16GB ram, wiec myślę że będzie OK

Użytkownik n3wb3 edytował ten post 28 grudnia 2017 - 00:05


#98 Danny7

Danny7
  • 48 postów
  • SkądAlberta

Napisano 10 stycznia 2018 - 11:31

Witam :)

 

MacBook Pro Retina Early 2015... Wciąż wisze na starej wersji Sierra, choć mi system co jakiś czas sugeruje przesiadkę na wersje High... Jakoś tak z doświadczeń z iPhonem nie spieszyłem się z updatem...

 

Generalnie wszystko mi działało do niedawna perfekcyjnie więc nie chciałem tego psuć ;)

Od kilku miesięcy nie działają mi połączenia telefoniczne i jak by generalna kompatybilność z telefonem, chodzi tu o wiadomości tekstowe gdzie panuje chaos jakiś i bajzel w tym co jest na telefonie a tym co jest w komputerze, niektóre wiadomości nie wskakują mi do kompa z tel... itp...

 

Robić update?

Pozdrawiam ;)


MacBook Pro 13 Retina 2015


#99 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 887 postów

Napisano 10 stycznia 2018 - 14:29

MB Pro 13 late 2013, 8GB/i5, system aktualny na dziś. Dość często oglądam tęczowe kółeczko i to przy prostych czynnościach. Od czasu do czasu wywala się Mail (zawiesza). Używany codziennie komputer nie był nigdy reinstalowany, ale też nie ma ciężko (programy biurowe: Office, Safari, nic wymyślnego). Mam antywirusa, to jedyne dziwactwo.



#100 ciotka_paszczaka

ciotka_paszczaka
  • 1 052 postów

Napisano 10 stycznia 2018 - 17:08

Mam antywirusa, to jedyne dziwactwo.

 

Niestety najczęściej to właśnie to dziwactwo. Odinstaluj na próbę, ale tylko wg instrukcji producenta programu. Nie metodą wyrzucenia do kosza. Bo nie zadziała.


Nie czytam prywatnych wiadomości.





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych