Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 6s, iOS11, PLAY i wysyłanie MMS

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
38 odpowiedzi w tym temacie

#26 ciacho

ciacho
  • 61 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 października 2017 - 07:02

Tak to pomoga. Tylko skąd wiesz kiedy przychodzi MMS? Bo jak jest włączone wi-fi to mmsy też nie przychodzą

Tak działa MMS, w wielkim skrócie SMSy są wysyłane tekstowo przez czystą sieć GSM dzięki czemu telefon podłączony do WiFi nie ma problemów z odbieraniem i wysyłaniem ich. Z MMS jest inaczej - one są już wysyłane wykorzystując sieć tzw. data - dawniej aby odebrać MMSa trzeba było połączyć się z internetem mobilnym. U większości operatorów (Plus, Era, stara Idea - od bardzo dawna nie odbieram/wysyłam MMSów więc nie wiem jak teraz to wygląda) przychodził SMS o treści "Dostałeś MMS połacz się aby go odebrać".

WiFi się spopularyzowało (przez wiele lat telefony w ogóle nie miały WiFi i problem nie istniał) i aby połączyć się mobilnie z internetem trzeba było się z WiFi rozłączyć - po to został stworzony VoWiFi - telefon łączy się po dostępnej sieci do serwera operatora obsługującego MMS (i przy okazji VoIP).

W skrócie - chcecie korzystać z sieci DATA (MMSy) mając połączenia WiFi - usługa VoWiFi jest wymagana aby idealnie działały MMSy.

Użytkownik ciacho edytował ten post 12 października 2017 - 07:03

Użytkownik wielu różnych rzeczy, _nie_ fanboy A/A. Zagorzały przeciwnik świętych wojen systemowo-rozwiązaniowych.

#27 Wyrwiząb

Wyrwiząb
  • 16 postów

Napisano 12 października 2017 - 12:30

Tak działa MMS, w wielkim skrócie SMSy są wysyłane tekstowo przez czystą sieć GSM dzięki czemu telefon podłączony do WiFi nie ma problemów z odbieraniem i wysyłaniem ich. Z MMS jest inaczej - one są już wysyłane wykorzystując sieć tzw. data - dawniej aby odebrać MMSa trzeba było połączyć się z internetem mobilnym. U większości operatorów (Plus, Era, stara Idea - od bardzo dawna nie odbieram/wysyłam MMSów więc nie wiem jak teraz to wygląda) przychodził SMS o treści "Dostałeś MMS połacz się aby go odebrać".WiFi się spopularyzowało (przez wiele lat telefony w ogóle nie miały WiFi i problem nie istniał) i aby połączyć się mobilnie z internetem trzeba było się z WiFi rozłączyć - po to został stworzony VoWiFi - telefon łączy się po dostępnej sieci do serwera operatora obsługującego MMS (i przy okazji VoIP).W skrócie - chcecie korzystać z sieci DATA (MMSy) mając połączenia WiFi - usługa VoWiFi jest wymagana aby idealnie działały MMSy.

Przepraszam nie jestem biegły w tych sprawach, czy to oznacza że już nie będę mógł normalnie korzystać ze swojego se? Często wysłałem mms będąc poza wifi, teraz to nie działa, telefon co chwilę się zacina,bateria wytrzymywała nawet 3 doby czasami, a teraz do 12 godzin!! Bardzo powoli reaguje na obrocenie ekranu. Z rewelacyjnie działającego aparatu mam teraz zwykłego gniota całkowicie niefunkcjonalnego. A najgorsze że nie mam możliwości powrotu do iOS 10. Kpina

#28 Ganjuana

Ganjuana
  • 462 postów

Napisano 12 października 2017 - 13:03

A instalowałeś 11 na czysto czy na 10? U mnie po wgraniu 11 bez przywracania kopii wszystko działa tak jak powinno. Mmsy wysyła i odbiera z wifi, bez wifi, z i bez wifi calling.

#29 Wyrwiząb

Wyrwiząb
  • 16 postów

Napisano 12 października 2017 - 13:19

A instalowałeś 11 na czysto czy na 10? U mnie po wgraniu 11 bez przywracania kopii wszystko działa tak jak powinno. Mmsy wysyła i odbiera z wifi, bez wifi, z i bez wifi calling.

Cześć
Telefon kupiłem tydzień po ukazaniu się i zawsze postępowałem
Zgodnie z sugestiami wyswietlanymi na kineskopie , czyli
Instalowalem kolejne wersje ios10. Nigdy nie przywracalem ustawień fabrycznych. Sugerujesz że powinienem to zrobić? Znikną mi wtedy zdjęcia, SMS i inne rzeczy?

#30 Ganjuana

Ganjuana
  • 462 postów

Napisano 12 października 2017 - 13:33

Zniknie wszystko i będzie jak po wyjęciu z pudełka :)

#31 Wyrwiząb

Wyrwiząb
  • 16 postów

Napisano 12 października 2017 - 16:00

Zniknie wszystko i będzie jak po wyjęciu z pudełka :)

Czyli rozumiem że będzie dotychczasowy system iOS10. A co z łatkami które po drodze zainstalowałem, po włączeniu i przejściu przez konfigurację rozumiem przyjdą jedna po drugiej, aż dostanę ostrzeżenie o bublu iOS10 który będę mógł po prostu nie instalować?
Przepraszam jeżeli myślenie naiwne, nie znam się, chcę mieć stan przed uszkodzeniem systemu wirusem iOS 10

#32 Ganjuana

Ganjuana
  • 462 postów

Napisano 12 października 2017 - 18:03

Czyli rozumiem że będzie dotychczasowy system iOS10. A co z łatkami które po drodze zainstalowałem, po włączeniu i przejściu przez konfigurację rozumiem przyjdą jedna po drugiej, aż dostanę ostrzeżenie o bublu iOS10 który będę mógł po prostu nie instalować?
Przepraszam jeżeli myślenie naiwne, nie znam się, chcę mieć stan przed uszkodzeniem systemu wirusem iOS 10

Wydaję mi się, że powrót do iOS 10 nie będzie już możliwy. Ale wgraj na czysto 11 i powiedz czy pomogło. :)

#33 Wyrwiząb

Wyrwiząb
  • 16 postów

Napisano 13 października 2017 - 06:00

Wydaję mi się, że powrót do iOS 10 nie będzie już możliwy. Ale wgraj na czysto 11 i powiedz czy pomogło. :)

Ok poproszę syna o pomoc, dziękuję

#34 kubalon1

kubalon1
  • 641 postów

Napisano 13 października 2017 - 07:01

Zrób to sam żadna filozofia, podłącz do itunsa i poprowadzi Cię za rączkę tylko cierpliwości troszkę i czytać co pisze, dzieci mają mało cierpliwości a jak samemu zrobisz to i satysfakcja i większa wiedza, trzymam kciuki :-)

#35 Ganjuana

Ganjuana
  • 462 postów

Napisano 13 października 2017 - 07:40

Skopiuj zdjęcia na komputer, zrób synchronizację na icloud kontaktów, notatek, kalendarzy lub czego tam używasz co będzie Ci potrzebne w późniejszym użytkowaniu telefonu żeby nie stracić wszystkiego :)

#36 Ganjuana

Ganjuana
  • 462 postów

Napisano 21 października 2017 - 11:47

Poprawka: mmsy już nie działają przy wyłączonym wifi calling. Jakieś rozwiązania macie?

#37 neverland

neverland
  • 1 postów

Napisano 26 października 2017 - 11:49

Na moje zgłoszenia dotyczące problemów z wysyłaniem MMS, PLAY wysyła jakieś konfiguracje, które nic nie pomagają - nie mają pojęcia w czym jest problem. Na chwilę obecną nic nie można chyba zrobić - tylko używać WI-FI calling lub rozłączyć WI-FI.

#38 Krzysztof09

Krzysztof09
  • 97 postów

Napisano 29 października 2017 - 19:51

U mnie to samo- sieć Play. Żeby działało wysyłanie mmsów trzeba obowiązkowo włączyć wifi calling.

#39 TeToslaw

TeToslaw
  • 243 postów

Napisano 12 listopada 2017 - 13:57

Jedyne co pomogło (T-Mobile) to wyzerowanie ustawień sieciowych

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych