iOS 11 - Dyskusja
Napisano 25 stycznia 2018 - 00:03
Napisano 25 stycznia 2018 - 00:35
Nie wiem od czego to zależne, że większość tu na tą pogodę narzeka. Dziwne.
iPhone 12 mini
Napisano 25 stycznia 2018 - 01:03
Edit:Zauważyłem,że dalej same nie przychodzą powiadomienia o aktualizacjach aplikacji w App Store.Trzeba wejść w sklep i wtedy pokazują się aplikacje które mają nową aktualizację.
Użytkownik iFanatic edytował ten post 25 stycznia 2018 - 01:56
Napisano 25 stycznia 2018 - 02:09
Nie wiem co macie z widgetem Pogoda, ale u mnie pokazuje to samo co w aplikacji.
Użytkownik GreaTskY edytował ten post 25 stycznia 2018 - 02:09
Komputer: MacBook Air z M2 / 8 CPU / 10 GPU / 16 Neural Engine / 16 GB Ram / Dysk SSD 256 GB / Kolor Północ / MacOS Sequoia 15 - Beta 2
Telefon: iPhone 15 Pro / 128 GB / Tytan Naturalny / iOS 18 - Beta 3
Napisano 25 stycznia 2018 - 05:23
Użytkownik ASOT edytował ten post 25 stycznia 2018 - 05:24
Napisano 25 stycznia 2018 - 07:36
Napisano 25 stycznia 2018 - 07:46
Zauważyłem, że pogoda będzie pokazywała prawidłową temperaturę tylko gdy ustawi się wyszukiwanie lokalizacji dla pogody i się ją odświeży poprzez wejście w widget,ale to tylko na chwile bo jak się wyłączy to już samo się nie odświeża i takim sposobem jedna temperatura jest pokazywana nawet przez kilkanaście dni
Edit:Zauważyłem,że dalej same nie przychodzą powiadomienia o aktualizacjach aplikacji w App Store.Trzeba wejść w sklep i wtedy pokazują się aplikacje które mają nową aktualizację.
Pogoda nie działa dlatego, że w 11 robią wszystko, żeby zoptymalizować zużycie baterii. Na 10 jak aplikacja miała ustawione, że ma się odświeżać w tle i miała uprawnienia lokalizacji kiedy i jak chce, to tak właśnie działała. Teraz pomimo pełnego przyzwolenia, bardzo często klikając na pogodę, ta przez ok. 1 sekundę pokazuje stare dane, inne miasto i momentalnie się odświeża na prawidłowe dane. Nie wyglada mi to na „odświeżanie w tle” tylko na konkretna akcje użytkownika. Właśnie dlatego nie działa dobrze widget.
To samo tyczy się App Store. Powiadomienia o update są, ale z opóźnieniem - czasami kwestia godzin, a czasmi jednego, dwóch dni, bo App Store nie śmiga non stop w tle i nie działa to tak sprawnie jak na poprzednich systemach. A i tak, jak się otrzyma powiadomienie, po wejściu w zakładkę uaktualnienia, prawie zawsze coś „doskoczy”, bo App Store się odświeży.
W przypomnieniach jest to samo. Przy przypomnieniu w danej lokalizacji działa to jak chce. Kiedyś, ustawione na dom z promieniem ok. 5 km, praktycznie za każdym razem dostawałem powiadomienie w okolicy tego okręgu. Na 11 często dostaje powiadomienie jak już zaparkuję i wejdę do domu.
Ja rozumiem, że niektórym wszystko działa pięknie i cudownie. Przeważnie dlatego, że akurat to czego używają, działa dobrze. Jeden ma tylko jeden telefon - safari, FB, maile, messenger i ocenia system, a inny ma całą rodzine i sprzęty od Apple i widzi jak to czasami tak fajnie nie działa, przy używaniu i testowaniu wszystkich możliwości i programów od Apple.
Zaznaczę, że to drobne sprawy i trzymam stronę Shrek’a, że nie ma co popadać w paranoję, ale kiedyś trochę mniej się irytowałam
Fenix 6X Pro *** Apple Watch SS series 6 *** iPhone 11 Pro Max *** MacBook Pro Retina i7, 16GB, SSD 500GB *** IPad Air 16GB *** AirPods Pro
Napisano 25 stycznia 2018 - 07:57
Ja rozumiem, że niektórym wszystko działa pięknie i cudownie. Przeważnie dlatego, że akurat to czego używają, działa dobrze. Jeden ma tylko jeden telefon - safari, FB, maile, messenger i ocenia system, a inny ma całą rodzine i sprzęty od Apple i widzi jak to czasami tak fajnie nie działa, przy używaniu i testowaniu wszystkich możliwości i programów od Apple.
Ale ja właśnie tak mam, całą plejadę apek, razem z pełną funkcjonalnością rodzinną, muzycznie, multimedialnie, airplay domowo, w samochodzie, wszystko działa.
Zaznaczę, że to drobne sprawy i trzymam stronę Shrek’a, że nie ma co popadać w paranoję, ale kiedyś trochę mniej się irytowałam
Szczerze powiem, są chwile kiedy mnie też coś zaskoczy, ale to są przypadki pojedyncze w skali wielu miesięcy, nie mam powodu do zmartwienia.
Napisano 25 stycznia 2018 - 08:16
Działa Wam Skype na 11.3?
U mnie na Air2 działa, a na X wywala do home screen.
iPhone 13 Pro Max / Watch S4 / MacBook Pro 2020 / iPad Air 4th gen.
Napisano 25 stycznia 2018 - 08:21
Ale ja właśnie tak mam, całą plejadę apek, razem z pełną funkcjonalnością rodzinną, muzycznie, multimedialnie, airplay domowo, w samochodzie, wszystko działa.
U mnie większość czasu też działa, ale przykład z wczoraj:
- Kochanie, wyślij mi te zdjęcia przez Airdrop
- Nie widzę Cię
- Pokaż (klikam i nic. No to tryb samolotowy odpalam u mnie i u żony. Zadziałało po minucie)
Żona - „jeszcze droższego sobie kup”
Fenix 6X Pro *** Apple Watch SS series 6 *** iPhone 11 Pro Max *** MacBook Pro Retina i7, 16GB, SSD 500GB *** IPad Air 16GB *** AirPods Pro
Napisano 25 stycznia 2018 - 08:29
Hahahaha :-) No bywają wtopy, ale z Airdrop już dawno bywały jaja i generalnie między iPhonami mam tak bardzo często, muszę wyłączyć i włączyć samą funkcję Airdropa i pomaga, choć między iPhonami a makami i iPadem jakimś cudem działa zawsze, ciekawe od czego to zależy, skoro iPadm tez n iOS i to tej samej becie zawsze.
Napisano 25 stycznia 2018 - 08:56
Czy ktoś sprawdzał sh1 wersji oznaczonej jako beta 7 (15D60) i oficjalnej 11.12.5 czy jest to ten sam plik ?
Napisano 25 stycznia 2018 - 10:41
15D60 11.2.5 maCzy ktoś sprawdzał sh1 wersji oznaczonej jako beta 7 (15D60) i oficjalnej 11.12.5 czy jest to ten sam plik ?
Napisano 25 stycznia 2018 - 10:46
Działa Wam Skype na 11.3?
U mnie na Air2 działa, a na X wywala do home screen.
Ok, Skype magicznie zaczął działać na X
iPhone 13 Pro Max / Watch S4 / MacBook Pro 2020 / iPad Air 4th gen.
Napisano 25 stycznia 2018 - 12:14
1. Pogoda nie działa dlatego, że w 11 robią wszystko, żeby zoptymalizować zużycie baterii. Na 10 jak aplikacja miała ustawione, że ma się odświeżać w tle i miała uprawnienia lokalizacji kiedy i jak chce, to tak właśnie działała. Teraz pomimo pełnego przyzwolenia, bardzo często klikając na pogodę, ta przez ok. 1 sekundę pokazuje stare dane, inne miasto i momentalnie się odświeża na prawidłowe dane. Nie wyglada mi to na „odświeżanie w tle” tylko na konkretna akcje użytkownika. Właśnie dlatego nie działa dobrze widget.
2. To samo tyczy się App Store. Powiadomienia o update są, ale z opóźnieniem - czasami kwestia godzin, a czasmi jednego, dwóch dni, bo App Store nie śmiga non stop w tle i nie działa to tak sprawnie jak na poprzednich systemach. A i tak, jak się otrzyma powiadomienie, po wejściu w zakładkę uaktualnienia, prawie zawsze coś „doskoczy”, bo App Store się odświeży.
3. W przypomnieniach jest to samo. Przy przypomnieniu w danej lokalizacji działa to jak chce. Kiedyś, ustawione na dom z promieniem ok. 5 km, praktycznie za każdym razem dostawałem powiadomienie w okolicy tego okręgu. Na 11 często dostaje powiadomienie jak już zaparkuję i wejdę do domu.
4.Ja rozumiem, że niektórym wszystko działa pięknie i cudownie. Przeważnie dlatego, że akurat to czego używają, działa dobrze. Jeden ma tylko jeden telefon - safari, FB, maile, messenger i ocenia system, a inny ma całą rodzine i sprzęty od Apple i widzi jak to czasami tak fajnie nie działa, przy używaniu i testowaniu wszystkich możliwości i programów od Apple.
5. Zaznaczę, że to drobne sprawy i trzymam stronę Shrek’a, że nie ma co popadać w paranoję, ale kiedyś trochę mniej się irytowałam
Pozwoliłem sobie ponumerować akapity, będzie mi łatwiej się odnieść. Auto aktualizacjie z Appe Store mam wyłączone, odświeżanie w tle także (dla każdej apki, nie korzystam z tej opcji w ogóle dla niczego). Usługi lokalizacji wybiórczo zaznaczone - App Store ustawiony na Gdy używam a Pogoda na Zawsze. Przypomnienia na Gdy używam i włączone Alerty oparte na położeniu w usługach systemowych.
1. nie wiem czy to akurat ma związek z oszczędzaniem baterii. Pogoda działa u mnie bez problemu. Może dlatego nie zwracam zbytnio uwagi na widget, bo czasami wchodzę w aplikację i sprawdzam dokładniej pogodę, co myślę, że niejako wymusza odświeżenie widgetu... Ale zauważyłem, że po wejściu również przez 1 sek pokazuje stare dane i po chwiluni wskakują nowe.
2. mam dokładnie tak samo. Bez interkacji z apką App Store i za chiny nie pokaże, że są jakieś update'y dla zainstalowanych apek. Dopiero po dość długim czasie wskakują - nawet z jednodniowym opóźnieniem. Przy wejściu w apkę App Store choćby w celu wyszukania czegoś/sprawdzenia - update'y pojawiają się w zakładce uaktualnienia (bo apka się odświeżyła w tym czasie w każdej zakładce). Jest również tak, że jak wejdę w zakładkę Uaktualnienia (lub wejdę w apkę App Store i pierwsza zakładka jaka się pokazała to właśnie Uaktualnienia) to jeszcze zrobię swipe w dól celem odświeżenia i doskakują nowe aktualizację, które nie były widoczne przy pierwszym wejściu w zakładkę. Dzieje się tak sporadycznie, ale jednak dzieje...
3. bez aktywowanej opcji Alerty oparte na położeniu w usługach systemowych nie pojawi się alarm w Przypomnieniach, które miało aktywować się w odpowiednim miejscu. Aktywne alerty są tutaj kluczowe dla działania tej opcji. Działa to u mnie pomimo wyłączonego odświeżania w tle dla aplikacji.
4. dla mnie jednego osobiście wszystko działa ok z tego co potrzebuję. Fakt, że w połączeniu mojego telefonu z telefonem mojej żony (X + 6sPlus) nie zawsze wszystko działa "od ręki", co jest spowodowane odpowiednimi ustawieniami w systemie i telefonach, ale wymaga to także dodatkowej wiedzy i zaznajomienia z systemem. Jeśli żona nie korzysta z jakiejs funkcji i nagle umyśli sobie zrobić coś pierwszy raz na telefonie, czyli tekst: "Kochanie?! A dałoby się to czy tamto??" to w większości robię to sam mając w rękach dwa urządzenia - konfiguruję i oddaję w jej ręce gotowe i tłumaczę jak to ma działać. I wtedy działa to w większości książkowo (bo ja wiem jakie założenia muszą zostać spełnione w celu wykonania czegoś i druga osoba także o tym wie). I jest dokładnie tak jak napisał kolega - telefon służy jej w celu bycia w kontakcie z innymi i jeśli zapytałbyś się jej czy z telefonem jest wszystko ok to nie miałaby żadnych "ale". Bo to do czego go wykorzystuje jej wystarcza. Jest osobą, której wystarczyłby bardzo prosty (ale w miarę szybki, nie lagujący) smartfon. Ja np. do takich osób raczej nie należę...
5. mam takie samo zdanie. Nie jest źle, ale do ideału jeszcze daleka droga. Są lepsze i gorsze momenty, ale overall jest bardzo OK.
- m-graficzny lubi to
Macbook 12 & iPhone X & Apple Watch series 5 Nike+ & AirPods & Apple TV 4
Napisano 25 stycznia 2018 - 12:32
Jeśli chodzi o responsywność systemu - bez zarzutu.
Napisano 25 stycznia 2018 - 15:21
Wysyłanie wiadomości czasami mi krzaczy po aktualizacji.
Napisano 25 stycznia 2018 - 15:36
W końcu wiadomości wyświetlane są w poprawnej kolejności (przynajmniej na razie). Zaraz się okaże, że pochwaliłem dzień przed zachodem słońca.
Napisano 25 stycznia 2018 - 16:13
15D60 11.2.5 ma
Pytałem się czy ktoś sprawdził czy to ten sam plik.
Napisano 25 stycznia 2018 - 17:07
Napisano 25 stycznia 2018 - 19:04
Napisano 25 stycznia 2018 - 20:11
Ip 6 / 11.2.5 Niezależnie od poziomu naładowania baterii itd. gdy wejdę w messenger/fb/snap czy nawet pogode jest 10s lag i telefon robi restart . Dziś restart miałem z 10 razy . Rewelacja .
Napisano 25 stycznia 2018 - 20:40
Mapy Apple - usuwane adresy z historii po sekundzie wracają. Nie da się w żaden sposób ich wywalić.
Racja u mnie to samo. Ale nie korzystam z map apple używam tylko i wyłącznie Google Maps.
Pomiędzy 11.2.2, a 11.2.5 różnic na iPhone 8 nie zauważyłem. Bateria przy moim użytkowaniu od godz. 05:00 do 22:00 wytrzyma. W tym momencie mam 27% i 7h użycia. Zobaczę co przyniosą kolejne dni. Jednak rewelacji bym się nie spodziewał.
U mnie na 7+ nie ma różnicy względem 11.2.2
Napisano 25 stycznia 2018 - 20:57
Napisano 25 stycznia 2018 - 20:58
iPhone 12 mini
Użytkownicy przeglądający ten temat: 5
0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych