Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

Apple TV 4K - pytania

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
618 odpowiedzi w tym temacie

#226 Wania

Wania
  • 644 postów

Napisano 04 czerwca 2018 - 20:05

zauwazylem ze przy ogladaniu filmow z aplikacji zdjecia z ajfona X po airplay, klatkuja w rozdzielczosci 4k 60kl. TV nie jest 4k tylko fullHD. przy ajfonie 7+ i filmach w 4k 30kl nie ma tego, wyswietlaja sie plynie. gdzie szukac przyczyny? WiFi 5GHz 

#227 iggulec

iggulec
  • 1 postów

Napisano 08 czerwca 2018 - 06:56

Witam wszystkich!

Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem ATV 4K i ogólnie sam sprzęt działa cudownie, ale pojawił się chyba dość nietypowy problem. ATV jest podłączone do amplitunera Denon X2300W, do którego podłączony jest też dekoder Netii. Do tej pory działało to tak, że jak włączałem sam dekoder, to włączał się tez telewizor i amplituner, a jak wyłączałem telewizor (jego pilotem), to wyłączał się też dekoder Netii, a amplituner pozostawał włączony (celowo było tak ustawione). Po dołączeniu do zestawu ATV wszystko co opisałem działa jak do tej pory, ale jak wyłączę na końcu amplituner, to od razu włącza się dekoder Netii... Próbowałem wszelkich ustawień HDMI-CEC w ATV i nic nie pomaga. Dopiero jego odłączenie przywraca normalnego działanie. Ostatecznie wyłączyłem CEC w dekoderze, ale to powoduje, że trzeba użyć kilku pilotów żeby włączyć wszystko...

Spotkaliście się z czymś takim? Ktoś może wie jak mogę sobie z tym poradzić?

#228 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 13 czerwca 2018 - 10:38

Dzisiejsze bezlusterkowce (także 4:3) nie odbiegają jakością od lustrzanek a często je przebijają. Jeśli chcesz porozmawiac na ten temat to zapraszam na inne forum.

Ale to niczego nie zmienia - 95% cyfrowego sprzetu fotograficznego robi zdjecia 3:2. Nawet wiekszosc bezlusterkowcow ma 3:2. 4:3 masz tylko w bzdurnym standardzie Olympusa/Panasonica micro 4/3. 

instagram - czacha

#229 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 898 postów
Napisano 13 czerwca 2018 - 13:13

Ale to niczego nie zmienia - 95% cyfrowego sprzetu fotograficznego robi zdjecia 3:2. Nawet wiekszosc bezlusterkowcow ma 3:2. 4:3 masz tylko w bzdurnym standardzie Olympusa/Panasonica micro 4/3. 

Obecnie większość zdjęć (w ujęciu globalnym) nie jest wykonywana tym, co zapewne masz na mysli pod pojęciem "sprzętu fotograficznego". Większość zdjęć wykonuje się telefonami komórkowymi, a te proporcje miewają najprzeróżniejsze, ale prawie nigdy 3:2.

W ogóle, to zastanawia mnie, skąd bierze się tak dużo emocji w rozmowie o proporcjach prostokąta. Już kiedyś wspominałem, że najbardziej naturalną figurą dla oryginału fotografii jest okrąg, bo taki jest naturalny kształt obiektywu. Cała reszta to przycinanie obrazu rzutowanego przez szkło. Gdyby montować matryce, które niczego z obrazu nie wycinają, każdy miałby możliwość samodzielnego przycięcia według własnych preferencji.

#230 Kardas

Kardas
  • 557 postów

Napisano 13 czerwca 2018 - 16:10

Panowie a jak to się ma do AppleTV 4K ?

MacBook Pro 2020 i5 2.0 / 16GB / 512GB + Iphone 12 + AppleTv 4K + Airport Express

#231 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 13 czerwca 2018 - 22:27

Panowie a jak to się ma do AppleTV 4K ?

No jak to jak? Na ATV 4K mozna ogladac zdjecia :)

Obecnie większość zdjęć (w ujęciu globalnym) nie jest wykonywana tym, co zapewne masz na mysli pod pojęciem "sprzętu fotograficznego". Większość zdjęć wykonuje się telefonami komórkowymi, a te proporcje miewają najprzeróżniejsze, ale prawie nigdy 3:2.

W ogóle, to zastanawia mnie, skąd bierze się tak dużo emocji w rozmowie o proporcjach prostokąta. Już kiedyś wspominałem, że najbardziej naturalną figurą dla oryginału fotografii jest okrąg, bo taki jest naturalny kształt obiektywu. Cała reszta to przycinanie obrazu rzutowanego przez szkło. Gdyby montować matryce, które niczego z obrazu nie wycinają, każdy miałby możliwość samodzielnego przycięcia według własnych preferencji.

Wszystko racja, ale rozmawialismy o sprzecie fotograficznym i celowo takie zwrotu uzylem ;) Telefon moze sluzyc do robienia zdjec czy krecenia filmow, nawet swietnych, ale to wciaz telefon z funkcja robienia zdjec / krecenia filmow, a nie odwrotnie :) Ofkors ktos moze kupic telefon i nie uzywac go jako telefonu, ale to nie chyba zmieni tego czym jest sprzet. Filmowanie lustrzanka czy nezlusterkowcem (aparatem) nie sprawi ze ta stanie sie kamera ... to wciaz aparat fotograficzny ;)
PS. Przez te tematy wlaczyly mi sie na forum reklamy Olympusa OM-D
instagram - czacha

#232 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 898 postów
Napisano 14 czerwca 2018 - 06:11

PS. Przez te tematy wlaczyly mi sie na forum reklamy Olympusa OM-D

A nie Hasselblada? W końcu to tez żenujące 4:3. ;-)

Różnice między telefonem, aparatem i kamerą w świecie amatorskim powoli się zacierają i stosowanie tych nazw zaczyna tracić sens. Zresztą telefon to już przecież nie telefon, tylko smartfon. Jego podstawowa funkcja zależy tylko od użytkownika.

Żeby nie było kompletnie OT, to tak samo jest z Apple TV. Niby TV, ale w najmniejszym stopniu służy do oglądania telewizji (w klasycznym jej rozumieniu). ;-)

#233 suprnowa

suprnowa
  • 664 postów
  • SkądRadom/Norway

Napisano 19 lipca 2018 - 18:18

Panowie jak na najnowszej becie TVOS 12 włączyć ten wygaszacz z widokiem na Ziemie z kosmosu?
Wszystkie inne się pobierają a ta wogule się nie włącza

#234 _Artek_

_Artek_
  • 1 048 postów

Napisano 19 sierpnia 2018 - 08:10

Panowie wiadomo już cokolwiek na temat aplikacji polskich serwisów VOD na Apple TV? zgaduje że w tym roku już nie dostanę aktualizacji do Androida TV 8.0 na moim Smart TV sony z 2015 roku i chciałbym mieć jakąś alternatywę zgodną z moim ekosystemem za każdym razem jak odpalam jakąkolwiek aplikacje na Android TV to "płaczę" nad prędkością działania ale na Android TV można zrobić wszystko a na Apple TV nie zainstalujemy nawet polskich serwisów VOD......   

 Macbook Pro 15" Mid 2018  iPhone 16 Pro   AirPods MAX

#235 wloczykij2

wloczykij2
  • 120 postów

Napisano 19 sierpnia 2018 - 08:15

Jakie to sa polskie VOD, ktorych Ci brakuje?

Iphone 4S, 6, SE, Ipad air 2,a teraz 2 XS, macbook pro 2016, macbook 12'' i  atv 4

#236 _Artek_

_Artek_
  • 1 048 postów

Napisano 19 sierpnia 2018 - 08:19

ipla, Player Plus, VOD.pl.  

#237 wloczykij2

wloczykij2
  • 120 postów

Napisano 19 sierpnia 2018 - 08:21

Oni nie sa zainteresowani aTV, ale mozna to dosyc latwo obejsc. Instalujesz KODI i dodajesz je tam na zasadzie podprogramow. Dziala spoko, tyle, ze musisz wykonac ze 2-3 kliki wiecej ;)

Iphone 4S, 6, SE, Ipad air 2,a teraz 2 XS, macbook pro 2016, macbook 12'' i  atv 4

#238 _Artek_

_Artek_
  • 1 048 postów

Napisano 19 sierpnia 2018 - 08:29

Na kodi nie wykupię pakietu Canal+ w player+ a  jak sobie wyobrażę jakby takie oficjalne aplikacje śmigały na spple tv to aż żal że ich nie ma........ 

#239 wloczykij2

wloczykij2
  • 120 postów

Napisano 19 sierpnia 2018 - 08:32

No coz, da sie to obejsc... Ja zrobilem tak telewizje, ze mam wszystkie mozliwe kanaly polskie i nie tylko zreszta na aTV i do tego wielkim plusem jest to, ze tylko 1 pilot lezy na stole ;)

#240 _Artek_

_Artek_
  • 1 048 postów

Napisano 19 sierpnia 2018 - 08:34

Miałem na myśli legalne sposoby......:D

#241 wloczykij2

wloczykij2
  • 120 postów

Napisano 19 sierpnia 2018 - 08:37

To legalne, bo nie udostepniam nic innym, a tylko to jest zabronione. Zreszta serwis z ktorego korzystam zarejestrowany w Szwajcarii ;)

Jednak, wracajac do Twojego pierwotnego pytania to niestety, polskie serwisy sa za murzynami i nawet nie mysla o aTV.

#242 a.s-6704ce448e

a.s-6704ce448e
  • 842 postów

Napisano 21 sierpnia 2018 - 11:39

Sorry jeśli pytanie jest głupie... niedługo kończy mi sie umowa na TV z operatorem i myślałam o rezygnacji na rzecz AppleTV. Ostatnio w którymś ze sklepów powiedziano mi że na AppleTV jest apka do Playera TVNu a wy tu piszecie, ze jakieś KODI potrzeba. To jak to jest? 

Użytkownik a.s edytował ten post 21 sierpnia 2018 - 11:40

MacBook 12" (2016), iPhone 7, Apple Watch 3, Apple TV 4K 

#243 Dusiek

Dusiek
  • 541 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 sierpnia 2018 - 12:08

Player TVN to nie jest telewizja. Jeżeli Ci to wystarcza to nie widzę problemu ale nie zastąpisz tym żadnej platwormy tv

#244 a.s-6704ce448e

a.s-6704ce448e
  • 842 postów

Napisano 21 sierpnia 2018 - 12:10

Player TVN to nie jest telewizja. Jeżeli Ci to wystarcza to nie widzę problemu ale nie zastąpisz tym żadnej platwormy tv

wiem, ale mnie chodziło o pakiet podstawowych kanałów z player'a +HBO GO z tego serwisu. Co wobec tego na apce Player.pl co jest ?

Użytkownik a.s edytował ten post 21 sierpnia 2018 - 12:15

MacBook 12" (2016), iPhone 7, Apple Watch 3, Apple TV 4K 

#245 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 898 postów
Napisano 21 sierpnia 2018 - 14:22

Player na aTV? Może coś mnie ominęło, ale ostatnio jak szukałem, to nie było. Jedyna opcja to AirPlay z iPhone’a, co w sumie dobrze działa ale jest jednak trochę upierdliwe.

Kodi to kiepskie rozwiązanie, bo wymaga regularnego (co tydzień) instalowania poprzez Xcode na maku albo płacenia abonamentu.

Nie, aTV na naszym rynku nie zastąpi nawet darmowej telewizji naziemnej.

#246 wloczykij2

wloczykij2
  • 120 postów

Napisano 21 sierpnia 2018 - 15:33

Kodi jest super, tylko nie tak jak mówisz, a jak się wykupi dostęp co kosztuje jakieś grosze na https://www.koditvbox.ca/

#247 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 898 postów
Napisano 21 sierpnia 2018 - 16:43

No wlasnie o tej subskrypcji pisałem powyżej.

#248 Emej

Emej
  • 1 161 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 sierpnia 2018 - 19:29

A jak ze stabilnością tego rozwiązania? Często coś nie działa? Już niestety trochę wyrosłem z jailbreaka i ciągłego kombinowania w konfiguracji.

MBP Retina 15 2014 | iP X Space Gray | Apple Watch S4 | Airpods Pro

#249 wloczykij2

wloczykij2
  • 120 postów

Napisano 21 sierpnia 2018 - 21:59

Ta subskrypcja działa na zasadzie multikonta czy coś i z tego co czytałem to jest legalna dla Apple. Sam nigdy nie miałem jb jak coś.

#250 _Artek_

_Artek_
  • 1 048 postów

Napisano 22 sierpnia 2018 - 14:32

wiem, ale mnie chodziło o pakiet podstawowych kanałów z player'a +HBO GO z tego serwisu. Co wobec tego na apce Player.pl co jest ?

Muszę bo koleżankę chyba próbują oszukać, oficjalnej aplikacji Player+ jeszcze nie ma natomiast ludzie z zespołu Player+ zarzekali się rok temu że we wrześniu tego roku będzie.
Natomiast rozwiązania  o których piszą koledzy wymagają uprawnień deweloperskich dużej dozy cierpliwości a ich legalność i niezawodność jest mocno dyskusyjna......  

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych