Jeżeli Face ID będzie działało tak, jak opisało to Apple, to będzie to najlepszy skaner w telefonie póki co, więc nie tylko system w 10 będzie dobry. Niemniej nadal nie uzasadnia to kwoty.
iPhone X – opinie i wrażenia.
Napisano 25 września 2017 - 20:28
Napisano 26 września 2017 - 07:26
John ale co mi po skanerze twarzy , jak aplikacje np. bankowe będę nadal wymagały odemnie albo "palucha" albo pin, a skanowanie twarzy się raczej nie przyjmie ..
Napisano 26 września 2017 - 08:09
No tutaj się nie zgodzę. Aplikacje bankowe będą tymi, które najszybciej zaimplementują Face ID. Powód jest prosty - Apple Pay. Jeżeli usługa ma działać, to Apple musiało dużo szybciej konsultować to z bankami. Nie wyobrażam sobie sytuacji, że ktoś kupuje telefon za 1000 dolarów i chcąc zapłacić za zakupy musi wpisywać PIN, gdzie telefon za 300 dolarów (SE) potrafi to zrobić jednym dotykiem palca. Szczerze wątpię, że Apple czekałoby, aż banki zrobią to same po premierze sprzedażowej iPhone'a X.
No a jak banki zaczną wdrażać Face ID, to ich konkurencja szybko zrobi to samo. Ze względu na to, że polskie banki są w zasadzie filiami zachodnich banków, to nie obawiałbym się o wprowadzenie tego w Polsce do większych banków, które teraz obsługują Touch ID. Po premierze 5S faktycznie był zastój, ale po premierze 6 z Apple Pay, banki były tymi, które najszybciej wprowadzały takie uwierzytelnianie.
Napisano 26 września 2017 - 08:13
W aplikacjach bankowych Apple odgórnie podmieni FaceID na TouchID. O ile banki nie zaaktualizują swoich aplikacji specjalnie po to, żeby wyłączyć biometrią na iPhone X, to FaceID zalogujesz się do swojej aplikacji już w dniu premiery iPhone X.
MBP Retina 15 2014 | iP X Space Gray | Apple Watch S4 | Airpods Pro
Napisano 26 września 2017 - 08:23
W aplikacjach bankowych Apple odgórnie podmieni FaceID na TouchID. O ile banki nie zaaktualizują swoich aplikacji specjalnie po to, żeby wyłączyć biometrią na iPhone X, to FaceID zalogujesz się do swojej aplikacji już w dniu premiery iPhone X.
O proszę, dzięki za ifno :-)
Masz jakieś źródło, bo poczytałbym więcej na ten temat.
Napisano 26 września 2017 - 08:27
W polsce apple pay raczkuje .. i gwarantuje wam że banki tego nie zrobi... już nie wspomnę o tym .. że np. drugim moim telefonem, dzięki nfc płace za wszystko .. a w apple nadal muszę używać blika
Napisano 26 września 2017 - 08:49
Od kilku lat polskie banki oferują logowanie się poprzez Touch ID. Nie wiem dlaczego miałby nie wprowadzić tego dla Face ID, tym bardziej jeżeli to co napisał kolega wyżej jest prawdą i zmiana Touch ID na Face ID odbędzie się niskopoziomowo przez sam system.
Napisano 26 września 2017 - 11:27
Czyli X od 8 rozni tylko faceid no i design?? bo nie wiem czy czekac czy kupic 8 albo nawet 7, ktora ma calkiem fajne ceny teraz
Napisano 26 września 2017 - 11:29
Potwierdzam, sam czytałem tę wypowiedź FederighiegoOd kilku lat polskie banki oferują logowanie się poprzez Touch ID. Nie wiem dlaczego miałby nie wprowadzić tego dla Face ID, tym bardziej jeżeli to co napisał kolega wyżej jest prawdą i zmiana Touch ID na Face ID odbędzie się niskopoziomowo przez sam system.
Użytkownik MasterM edytował ten post 26 września 2017 - 11:29
Napisano 26 września 2017 - 11:55
Czyli X od 8 rozni tylko faceid no i design?? bo nie wiem czy czekac czy kupic 8 albo nawet 7, ktora ma calkiem fajne ceny teraz
W sumie tak. Jeszcze teleobiektyw nieco lepsze parametry ma. 1000zł dopłaty za 2 widoczne zmiany.
Napisano 26 września 2017 - 13:56
W sumie tak. Jeszcze teleobiektyw nieco lepsze parametry ma. 1000zł dopłaty za 2 widoczne zmiany.
7 i 8 w ogóle nie mają teleobiektywów I mają 2 GB RAM. A porównując z Plusami to tak - tele jest jaśniejszy i stabilizowany.
Napisano 26 września 2017 - 15:16
7 i 8 w ogóle nie mają teleobiektywów I mają 2 GB RAM. A porównując z Plusami to tak - tele jest jaśniejszy i stabilizowany.
Szczegoly.... czyli nie ma sensu doplacac 1500zl jak nie chce po prostu szpanowac na dzielni tylko miec stabilne urzadzenie?
Napisano 26 września 2017 - 15:54
Napisano 26 września 2017 - 16:30
Napisano 26 września 2017 - 16:32
O proszę, dzięki za ifno :-)
Masz jakieś źródło, bo poczytałbym więcej na ten temat.
Podrzucam:
https://daringfireba...17/09/15/ep-200
Bodajże od 20 któreś minuty było o tym, że FaceID po prostu podmieni TouchID w aplikacjach i deweloperzy nie muszą nic robić.
- crab lubi to
MBP Retina 15 2014 | iP X Space Gray | Apple Watch S4 | Airpods Pro
Napisano 26 września 2017 - 19:33
Już widzę ludzi placacych w sklepach, nachylajacych się nad terminalami w sklepie, w celu weryfikacji twarzy xD.
To nie Samsung tu nie trzeba będzie się zachylać. Całkowicie inna technologia.
- wopo lubi to
iPhone 12 mini
Napisano 26 września 2017 - 23:40
Szczerze, planowałem kupić X'a w najwyższej konfiguracji 256gb, ale chyba jednak poczekam. Obawiam się problemów wieku dziecięcego i mam przeczucie, że w przyszłym roku dużo poprawią. Po cichu gdzieś liczę na 512gb pamięci, ale to chyba bardziej 2019/2020 :-/
Ale telefon ogólnie bardzo ciekawy, coś nowego
Napisano 27 września 2017 - 05:19
Napisano 27 września 2017 - 08:21
No tak, ale nie w przypadku Apple pierwsze produkty z nowej serii często miały mniejsze lub większe problemy, które w drugiej generacji były usuwane. Jakoś nie przypominam sobie większych afer z 4S, 5S czy 6S (ok, tutaj bateria, ale usterka w końcu uznana przez Apple). Tym bardziej rozumiem obawy kogoś, kto ma wydać prawie 6000 zł i dowiedzieć się, że coś nie działa. Apple też jakoś szybkie nie jest w uruchamianiu programów wymiany/naprawczych i czasami kończy się na tym, że coś nie zostaje uznane za wadę i cześć (przykłady Macbooków, już nie pamiętam której serii)
Użytkownik john80 edytował ten post 27 września 2017 - 08:22
Napisano 27 września 2017 - 10:59
Mercz tak można czekać i czekać, czy nowość taka? Dla Apple tak, ale konkurencja przypomnę już wydała drugi model swojego smartfona z małymi ramkami, czyli Mi Mix 1- 2, LG G6-v30, S8-Note 8 w przeciągu roku. U Apple czyta się, że nadal niewiadoma z dostępnością, czy inne problemy z tym modelem. Jak nie będzie dopracowany i będzie wielka klapa z dostępnością to niestety kiepsko.
Wielkość ramek to raczej nie będzie problem ale takie nowości jak Face ID czy brak przycisku Home, a co za tym idzie konieczność wykonywania gestów zamiast używania przycisku, to obecnie są niewiadome. Może i się bardzo dobrze sprawdzą od razu a może coś w nich będzie upierdliwego. Osobiście też bym poczekał kilka miesięcy na różne recenzje, opinie i możliwość samodzielnego sprawdzenia. A i przeczekanie pierwszej generacji tych nowinek też wcale nie jest głupim pomysłem, szczególnie przy takich cenach.
Napisano 08 października 2017 - 14:34
ale takie nowości jak Face ID czy brak przycisku Home, a co za tym idzie konieczność wykonywania gestów zamiast używania przycisku, to obecnie są niewiadome..
No właśnie. Dlatego kupiłam 8s Plus. Początkowo ten model wydawał mi się pozbawiony sensu, ale po zastanowieniu się, zapoznaniu się z parametrami, postanowiłam kupić. Być może zmienię na X w przyszłym roku, wtedy, kiedy będzie już w normalnej sprzedaży, dostępny od ręki w każdym sklepie.
Póki co, jestem zadowolona z nowego. Ładowanie indukcyjne nie sprawdza się póki co, trwa zbyt długo. Ale nowy iPhone aparat ma świetny i choćby z tego powodu przesiadka z 7Plusa miała dla mnie sens. CO prawda mam lustrzankę, ale ostatnio na wakacyjnych wypadach nie chciało mi się jej nosić .
Poza tym nieco szybszy i płynniejszy jest (pomimo delikatnych, rzadkich ale jednak przycięć związanych z nowym systemem).
Z ciekawością jednak będę czytać Wasze opinie i pierwsze wrazenia po zakupie X .
Napisano 09 października 2017 - 13:46
Żona ma również 8Plus, ja natomiast zastanawiam się usilnie na X. Na plus dla X na pewno nowe rozwiązania jak FaceID, gesty, wyświetlacz, wygląd, rozmiar, przedni aparat. Za 8Plus przemawia dopracowana i znana konstrukcja, TouchID, równie dobry jak w iPX aparat. 8Plus jest dla mnie ciut za duży, co innego Kobieta, włoży telefon do torebki i po problemie Gdyby iP8 miał tak zaawansowaną optykę jak model Plus to nawet bym się nie zastanawiał i brał zwykłą ósemkę. W modelu X problemem mogą być wady wieku dziecięcego.
Napisano 09 października 2017 - 13:59
Napisano 09 października 2017 - 14:34
Nie do końca się zgodzę, co prezentuje nawet oficjalna stronka Apple'a:
iP 8 Plus: Zoom optyczny; maks. 10-krotny zoom cyfrowy
iP 8: 5-krotny zoom cyfrowy
No i oczywiście wspomniany przez Ciebie tryb portretowy, który jest moim zdaniem główną przewagą nad zwykłą 8.
Bo te powyższe zoomy to tylko popierdółki.
Napisano 09 października 2017 - 14:40
Dokładnie, jedyne przewagi aparatu w Plusie to tryb portretowy i optyczny zoom x2 (ale bez stabilizacji i z gorszym światłem). Główny aparat, z którego i tak najczęściej się korzysta, jest taki sam. X to w dużej mierze produkt pierwszej generacji a na te, jak powszechnie wiadomo, warto uważać i czasem lepiej przeczekać W pierwszych chwilach po konferencji uważałem zakup 8 za bezsensowny (poza przypadkami gdy ktoś już po prostu musi lub w ogóle się tym nie interesuje i bierze z przedłużenia umowy) ale po jakimś czasie dochodzę do wniosku, że jednak jest to nadal fajny sprzęcik. Może już z nudnym i opatrzonym designem ale reszcie trudno coś zarzucić.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych