Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * - 5 głosy

iPhone X – opinie i wrażenia.

• Zamknięty Temat jest zamknięty
2901 odpowiedzi w tym temacie

#1801 rafal886

rafal886
  • 1 315 postów

Napisano 07 marca 2018 - 20:21

No tak to jest z tymi OLEDami, każdy inny;D Jestem natomiast miło zaskoczony, że tak bezproblemowo wymieniają telefony na nowe. 

No fakt, nie robią problemów. Tą sztukę zostawiam. Na ten moment wszystko ok z nią. Już wole, żeby lekko wpadał w różowy po odchyleniu niż, żeby krawędzie świeciły różem. 

Iphone 13 Pro Max Sierra Blue 256gb  MacBook Pro M1 13 16gb 256gb  AirPods 2 

#1802 DnL

DnL

• 370 postów

Napisano 07 marca 2018 - 23:49

Cześć, posiadam Xa w kolorze białym. Czy też u was ramka aluminiowa jest w mikro ryskach? 

MBP 13 TouchBar 2018 | iPhone XS Gold | Apple Watch Series 4 44mm

#1803 dredg

dredg
  • 2 452 postów
  • SkądVendin les Béthune

Napisano 08 marca 2018 - 07:37

Normalka, taka zaleta polerowanej stali. Przeczytaj temat, niektorzy nawet jakimis sciereczkami elimunuja te ryski ;-)

#1804 Moongroow

Moongroow
  • 334 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 08 marca 2018 - 08:20

Zastanawiałem się nad silverem, ale jakoś mnie nie przekonał. Space Gray jest piękny, przekładam go między etui i nie ma najmniejszego śladu :)

#1805 effe

effe
  • 6 545 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 08 marca 2018 - 08:31

Posiadam Silver i są już jakieś mikro ryski widoczne pod światło. Nie długo będę przecierał ściereczką i zobaczymy czy znikną.

iPhone 12 mini 

#1806 DnL

DnL

• 370 postów

Napisano 08 marca 2018 - 09:44

Jaka ściereczka? Jakaś konkretna firma?

#1807 keniutek

keniutek
  • 414 postów
  • Skąd3m

Napisano 08 marca 2018 - 10:10

Cape Cod, używam do zegarków i działa. Telefonu jeszcze nie polerowałem, bo "czysty". Poza tym takie mikroryski w ogóle nie będą mi raczej przeszkadzać.

#1808 arus082

arus082
  • 69 postów

Napisano 08 marca 2018 - 11:41

Code Cod, super sprawa, wypolerować można wszystkie ryski po bokach :)
Ja na szczęście kupiłem 3MK 3D i nie muszę tego robić, jednak na przycisku power już mam 2 delikatne ryski.

#1809 DnL

DnL

• 370 postów

Napisano 08 marca 2018 - 12:03

Zakupię te ściereczki + folie 3D, poczekam z montażem jej do przyszłego tygodnia bo będę w Apple Store u zachodnich sąsiadów, mam wątpliwości co do poprawnego działania ładowania indukcyjnego. Na różnych ładowarkach nie zawsze chce ładować, bez pokrowca.

#1810 Zireael

Zireael
  • 905 postów
  • SkądPomorze Zachodnie :)

Napisano 08 marca 2018 - 14:22

Myślę, że już wystarczająco się naużywałam telefonu, żeby się podzielić z Wami moimi wrażeniami - tym bardziej, że w tym tygodniu pojawił się w moim domu drugi X (tym razem Space Gray, ja mam silver) i mogłam sobie go porównać z moim egzemplarzem  :).

Ogólny wygląd

Telefon jest bardzo ładny, na pierwszy rzut oka widać, że jest to świetnie wykonany sprzęt. Obudowa jest idealnie spasowana, nic nie trzeszczy i nie klika. Po tygodniu nie mam żadnych mikrorysek - zresztą, nie miały okazji powstać, od razu o włożyłam telefon w czerwone skórzane etui. Sam rozmiar telefonu również mi odpowiada. Leży w dłoni lepiej niż iPhone w wersji plus (wcześniej miałam 6s plus). Swoją drogą, space gray też wygląda świetnie, jednak wydaje mi się, że bardziej podoba mi się srebrny (może dlatego, że to mój? :D) i dużo lepiej wygląda w kobiecych dłoniach.

Wyświetlacz

Ekran jest super. Kolory są naturalne. Nie ma żadnych nierównomierności w podświetleniu. Lekkie zmiany kolorów pod kątem mi nie przeszkadzają, zresztą z tym się trzeba liczyć, wybierając urządzenie z OLED-em. True Tone mam włączone. Na początku nie mogłam się do niego przyzwyczaić, ale jak dzisiaj na chwilę wyłączyłam tą opcję, to była jakaś masakra dla mnie, myślałam, że ten śnieżnobiały mi wypali oczy :D. Samo wcięcie w ekranie mi nie przeszkadza w niczym, uważam nawet, że to jest dobry pomysł na upchnięcie systemowych ikonek. Porównywałam zmiany odcieni pod kątem zarówno w moim egzemplarzu, jak i drugim, i w każdym wygląda to nieco inaczej - żadnych wad tam nie widzę, każdy jest zadowolony.

Face ID

Powiem krótko - uważam, że jest super. Niestety często mi się pocą dłonie i zdarzało się, że Touch ID nie chcialo wtedy łapać i musiałam wpisywać kod. Tu nie mam tego problemu. Szybko też się uczy - pierwszego wieczoru zeskanowałam sobie twarz bez makijażu ( :D) i już następnego dnia musiał mnie rozpoznawać w okularach, makijażu, czapce i obtuloną aż po samą brodę grubym szalikiem-kocem :D.

Działanie, gesty

Szybkość działania tego telefonu jest super, wydaje mi się, że widzę sporą różnicę między X a 6s plus (a przecież 6s plus nie jest jakimś mułem). Same gesty to też fajna sprawa, już prawie całkiem się do nich przyzwyczaiłam, a za samym przyciskiem home nie tęsknię :). W zasadzie mam tylko jedną "naleciałość" z 6s plus - wysuwanie centrum sterowania. Często się łapię na tym, że chcę je wysunąć od dołu, a dopiero potem sobie przypominam o prawym "uchu" :D.

Bateria

Co prawda bateria się jeszcze pewnie układa, ale mogę powiedzieć, że już widzę, że trzyma dużo dłużej od 6s plus. Po pierwszym ładowaniu osiągnęłam czas w użyciu około 12 godzin. Na razie jeszcze bardzo dużo się nim bawię i spokojnie wytrzymuje przy obecnym użytkowaniu 2 dni (+ oczywiście sparowanie z AW). Raz już trafiłam na słynny błąd - czas użycia równy czasowi w gotowości. Póki co restart telefonu pomógł.

Dźwięk

Ten telefon jest naprawdę głośny... Głośnik myślę, że nie charczy, chociaż na początku miałam wątpliwości (bo przecież mogłam nie dosłyszeć albo mieć urojenia po przeczytaniu tego wątku :D) - wczoraj usiadłam i porównywałam mojego ze space grayem i grają identycznie. Tyle razy puszczałam Preludium, inne dzwonki i muzykę (to na jednym, to na drugim), że aż mój kot się na mnie dziwnie patrzył :D. Dopiero po takim porównaniu czuję się spokojnie. Stereo robi niezłą robotę, zupełnie inne wrażenia przy oglądaniu filmów. A tak na początku myślałam, na co to komu... Na słuchawkach też moim zdaniem gra bardzo dobrze (nie jestem żadnym audiofilem) - sprawdzałam zarówno na tych dołączonych do telefonu, jak i na nigdy nieużywanych beatsach, które kiedyś były dołączane do HTC Sensation XE (a o których dopiero teraz sobie przypomniałam).

W każdym razie z telefonu jestem bardzo zadowolona. Nie żałuję zmiany, chociaż cena proponowana przez Apple jest chora... Swój egzemplarz upolowałam u bardzo kontaktowego sprzedawcy na Allegro za 4300 zł (zresztą ten drugi też był kupiony u tego gościa). Wiem, że można jeszcze taniej, ale nie chciałam trafić na egzemplarz od operatora, poza tym ten sprzedawca sprzedał już bardzo dużo X i miał 100% pozytywnych opinii.

PS Jeśli ktoś wytrwa do końca z tym moim monologiem, to szacun :).

EDIT

Zapomniałam jeszcze napisać o aparacie. Zdjęcia są świetne. Bardzo mi się podobają zdjęcia zrobione z użyciem trybu portretowego, bardzo fajna rzecz. Dodałabym tu jeszcze uśmiechniętą buźkę, ale już mi wywala komunikat, że za dużo ich tu dałam.

Użytkownik Zireael edytował ten post 08 marca 2018 - 15:15

MacBook Pro 13 (2018)   |    Magic Mouse 2   |    iPhone 13 Pro Max   |    Watch Series 7 (41 mm)   |    iPad Pro 11 WiFi (2018)   |    AirPods 1

#1811 arnold-h

arnold-h
  • 253 postów
Napisano 08 marca 2018 - 15:12

Myślę, że już wystarczająco się naużywałam telefonu, żeby się podzielić z Wami moimi wrażeniami - tym bardziej, że w tym tygodniu pojawił się w moim domu drugi X (tym razem Space Gray, ja mam silver) i mogłam sobie go porównać z moim egzemplarzem  :).

Ogólny wygląd

Telefon jest bardzo ładny, na pierwszy rzut oka widać, że jest to świetnie wykonany sprzęt. Obudowa jest idealnie spasowana, nic nie trzeszczy i nie klika. Po tygodniu nie mam żadnych mikrorysek - zresztą, nie miały okazji powstać, od razu o włożyłam telefon w czerwone skórzane etui. Sam rozmiar telefonu również mi odpowiada. Leży w dłoni lepiej niż iPhone w wersji plus (wcześniej miałam 6s plus). Swoją drogą, space gray też wygląda świetnie, jednak wydaje mi się, że bardziej podoba mi się srebrny (może dlatego, że to mój? :D) i dużo lepiej wygląda w kobiecych dłoniach.

Wyświetlacz

Ekran jest super. Kolory są naturalne. Nie ma żadnych nierównomierności w podświetleniu. Lekkie zmiany kolorów pod kątem mi nie przeszkadzają, zresztą z tym się trzeba liczyć, wybierając urządzenie z OLED-em. True Tone mam włączone. Na początku nie mogłam się do niego przyzwyczaić, ale jak dzisiaj na chwilę wyłączyłam tą opcję, to była jakaś masakra dla mnie, myślałam, że ten śnieżnobiały mi wypali oczy :D. Samo wcięcie w ekranie mi nie przeszkadza w niczym, uważam nawet, że to jest dobry pomysł na upchnięcie systemowych ikonek. Porównywałam zmiany odcieni pod kątem zarówno w moim egzemplarzu, jak i drugim, i w każdym wygląda to nieco inaczej - żadnych wad tam nie widzę, każdy jest zadowolony.

Face ID

Powiem krótko - uważam, że jest super. Niestety często mi się pocą dłonie i zdarzało się, że Touch ID nie chcialo wtedy łapać i musiałam wpisywać kod. Tu nie mam tego problemu. Szybko też się uczy - pierwszego wieczoru zeskanowałam sobie twarz bez makijażu ( :D) i już następnego dnia musiał mnie rozpoznawać w okularach, makijażu, czapce i obtuloną aż po samą brodę grubym szalikiem-kocem :D.

Działanie, gesty

Szybkość działania tego telefonu jest super, wydaje mi się, że widzę sporą różnicę między X a 6s plus (a przecież 6s plus nie jest jakimś mułem). Same gesty to też fajna sprawa, już prawie całkiem się do nich przyzwyczaiłam, a za samym przyciskiem home nie tęsknię :). W zasadzie mam tylko jedną "naleciałość" z 6s plus - wysuwanie centrum sterowania. Często się łapię na tym, że chcę je wysunąć od dołu, a dopiero potem sobie przypominam o prawym "uchu" :D.

Bateria

Co prawda bateria się jeszcze pewnie układa, ale mogę powiedzieć, że już widzę, że trzyma dużo dłużej od 6s plus. Po pierwszym ładowaniu osiągnęłam czas w użyciu około 12 godzin. Na razie jeszcze bardzo dużo się nim bawię i spokojnie wytrzymuje przy obecnym użytkowaniu 2 dni (+ oczywiście sparowanie z AW). Raz już trafiłam na słynny błąd - czas użycia równy czasowi w gotowości. Póki co restart telefonu pomógł.

Dźwięk

Ten telefon jest naprawdę głośny... Głośnik myślę, że nie charczy, chociaż na początku miałam wątpliwości (bo przecież mogłam nie dosłyszeć albo mieć urojenia po przeczytaniu tego wątku :D) - wczoraj usiadłam i porównywałam mojego ze space grayem i grają identycznie. Tyle razy puszczałam Preludium, inne dzwonki i muzykę (to na jednym, to na drugim), że aż mój kot się na mnie dziwnie patrzył :D. Dopiero po takim porównaniu czuję się spokojnie. Stereo robi niezłą robotę, zupełnie inne wrażenia przy oglądaniu filmów. A tak na początku myślałam, na co to komu... Na słuchawkach też moim zdaniem gra bardzo dobrze (nie jestem żadnym audiofilem) - sprawdzałam zarówno na tych dołączonych do telefonu, jak i na nigdy nieużywanych beatsach, które kiedyś były dołączane do HTC Sensation XE (a o których dopiero teraz sobie przypomniałam).

W każdym razie z telefonu jestem bardzo zadowolona. Nie żałuję zmiany, chociaż cena proponowana przez Apple jest chora... Swój egzemplarz upolowałam u bardzo kontaktowego sprzedawcy na Allegro za 4300 zł (zresztą ten drugi też był kupiony u tego gościa). Wiem, że można jeszcze taniej, ale nie chciałam trafić na egzemplarz od operatora, poza tym ten sprzedawca sprzedał już bardzo dużo X i miał 100% pozytywnych opinii.

Bardzo ladnie opisane.Jedyne z czym sie osobiscie nie moge zgodzic to FiD. Nadal uwazam, ze to bardzo niewygodne. Np. podczas wyciagania telefonu z kieszeni trzeba go podnosic a w tym czasie TiD mozna to zrobic podczas wyciagania.Idac ulica wyglada to glupio. Drufa sprawa gdy telefon lezy na biurku, tez nie zadziala jesli nie spojrzysz na ekran pod odpowiednim katem.

#1812 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 marca 2018 - 15:47

Więc wysil się i podnieś telefon. 

arnold-h z całym szacunkiem ale ile można czytać non stop to samo. Już wszyscy znają Twoją opinię na temat X. 

#1813 arnold-h

arnold-h
  • 253 postów
Napisano 08 marca 2018 - 16:08

Leosze zimne oko od zaslepienia. Przeciez moge chyba wyrazic swoje zdanie. Trzeba analizowac wszystkie warianty a ten akurat mi niezbyt odpowiada. Jezeli ktos rzadko spoglada na telefon i nie przeszkadza mu ciagle podnoszenie to jego sprawa. Pozostaje miec nadzieje, ze kolejna generacja usprawni ten proces.

#1814 busaba

busaba
  • 288 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 marca 2018 - 16:51

Już to „ lepsze zimne oko” widzieliśmy, gdy próbowałeś sobie wmówić jak to 8 jest lepsza od X i usprawiedliwić przy okazji zakup 8 a nie X. Wiadomo jak się skończyło:).
MacBook Pro (Retina, 13, Early 2015) / iPhone 13 mini / Apple Watch Series 4 / AirPods Pro

#1815 Bolsu07

Bolsu07
  • 604 postów

Napisano 08 marca 2018 - 17:06

No fakt, nie robią problemów. Tą sztukę zostawiam. Na ten moment wszystko ok z nią. Już wole, żeby lekko wpadał w różowy po odchyleniu niż, żeby krawędzie świeciły różem. 

z ciekawości.. jaki masz początek numeru seryjnego z wymiany?

MacBook Pro 13 M1 | iMac 5K 27" 2017 | iPhone 12 Pro 128GB | ATV 3 gen | iPad Air Space Gray WIFI

#1816 DnL

DnL

• 370 postów

Napisano 08 marca 2018 - 17:13

Jak ktoś będzie używał tych ściereczek, to poproszę o zdjęcia efektu "po" :) 

#1817 rafal886

rafal886
  • 1 315 postów

Napisano 08 marca 2018 - 18:15

@Bolus07

DNP :)

Jak Twój po serwisie?
Jednak trochę wkurza to wpadanie w różowy po odchyleniu. Ktoś tez tak ma?
Na ten moment jednak zostawiam.

#1818 toprzeciezja

toprzeciezja
  • 105 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 marca 2018 - 19:14

Ogólny wygląd

Wyświetlacz

Face ID

Działanie, gesty

Bateria

Dźwięk

EDIT

Zapomniałam jeszcze napisać o aparacie. Zdjęcia są świetne. Bardzo mi się podobają zdjęcia zrobione z użyciem trybu portretowego, bardzo fajna rzecz. Dodałabym tu jeszcze uśmiechniętą buźkę, ale już mi wywala komunikat, że za dużo ich tu dałam.

Gdzie kupiłaś swój egzemplarz? Możesz podesłać linka?

#1819 Jackpe

Jackpe
  • 187 postów

Napisano 08 marca 2018 - 21:03

Bardzo ladnie opisane.Jedyne z czym sie osobiscie nie moge zgodzic to FiD. Nadal uwazam, ze to bardzo niewygodne. Np. podczas wyciagania telefonu z kieszeni trzeba go podnosic a w tym czasie TiD mozna to zrobic podczas wyciagania.Idac ulica wyglada to glupio. Drufa sprawa gdy telefon lezy na biurku, tez nie zadziala jesli nie spojrzysz na ekran pod odpowiednim katem.

Zapytam z ciekawości po raz drugi. Po co wyciągasz telefon z kieszeni i nie patrzysz na ekran? Poza tym cały czas opierasz swoje wątpliwości na nie posiadaniu telefonu. A to pomału staje się i głupie i nudne.

#1820 arnold-h

arnold-h
  • 253 postów
Napisano 08 marca 2018 - 21:17

Dwie sytuacje przytocze a jest ich wiecej. Wyciagam z kieszeni i przykladam palec.Wszystko odblokowane.Nie musze ustawiac go pod odpowiednim katem przed nosem, zeby odblokowac telefon. Druga sytuacja np. podczas nagrywania materialu.Telefon lezy na ziemi.Po czasie sie blokuje.Przykladam palec i jest odblokowany. X znowu musze podnosic i ustawiac pod odpowiednim katem. Podczas pracy telefon lezy na biurku.Przykladam palec i nie musze go podnosic zeby odblokowac i odpisac. Takich sytuacji jest wiele.Stad te watpliwosci.

#1821 Jackpe

Jackpe
  • 187 postów

Napisano 08 marca 2018 - 21:48

Rozwieję Twoje wątpliwości, choć już próbowali inni w innych wątkach. Nie musisz iPX ustawiać pod odpowiednim kątem. Po prostu patrzysz w ekran w momencie kiedy wykonujesz ruch ręką, a w tym czasie tel. się odblokowuje. I nie ważne jak go będziesz trzymał i czy będziesz w czapce, kapturze, okularach, rano, wieczorem, czy w każdej innej sytuacji. I wyobraź sobie, iż nawet kiedy leży na ziemi, to się musisz schylić. Więc wszystko jedno, czy na niego spojrzysz, czy naciśniesz przycisk. Miałem inne iPhony, mam iPady i osobiście uważam, że ten sposób odblokowywania działa bardziej intuicyjnie, choć wymaga przestawienia się ze starych nawyków.

#1822 mateusxzz

mateusxzz
  • 242 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 marca 2018 - 23:33

Mam już X od 3 miesięcy, mogę napisać z pełnym przekonaniem, że go lubię... Jest poręczny, szybki i dobrze wykonany.

FID już się chyba mnie nauczył. Zawsze odblokowuje mi telefon i fakt, nie muszę się specjalnie ustawiać, ważne żebym na niego spojrzał...

Nie działa jak śpię. Siostra próbowała odblokować go jak spałem - nie udało się. Zatem jestem zadowolony. Kciuk jakbym spał mogłaby przyłożyć i po prywatności :)

#1823 Bolsu07

Bolsu07
  • 604 postów

Napisano 08 marca 2018 - 23:58

@Bolus07

DNP :)

Jak Twój po serwisie?
Jednak trochę wkurza to wpadanie w różowy po odchyleniu. Ktoś tez tak ma?
Na ten moment jednak zostawiam.

mój jutro idzie znów na serwis :) właśnie to wpadanie w róż i głośnik jeszcze bardziej charczy. dzwoniłem do apple i kazali dać znać jak tel znajdzie sie na serwisie wtedy będą sie z nimi kontaktować w celu organizacji sztuki bez wad a nie znowu jakas loteria

MacBook Pro 13 M1 | iMac 5K 27" 2017 | iPhone 12 Pro 128GB | ATV 3 gen | iPad Air Space Gray WIFI

#1824 rafal886

rafal886
  • 1 315 postów

Napisano 09 marca 2018 - 00:10

To mój głośnik jest idealny. Dlatego zastanawiam się czy wysyłać na serwis znowu, bo nie wierze jakoś, żeby zatroszczyli się o sztukę bez wad. Według pisma z cortlandu (urządzenie oczywiście bezpośrednio od apple) już to wymienione powinno być pozbawione wad.

#1825 inuictus

inuictus
  • 1 023 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 marca 2018 - 10:09

Rozumiem że standardowo po wymianie macie nowy telefon z innym nr seryjnym a pudełko i akcesoria zostają stare? :)

iPhone 12 Pro, MacBook Pro, iPad Air, Apple Watch, AirPods, AppleTV

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych