Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * * * - 5 votes

iPhone X – opinie i wrażenia.

• This topic is locked This topic is locked
2901 replies to this topic

#126 Omega55

Omega55
  • 338 posts

Posted 17 September 2017 - 23:00

Jakoś tak... coraz mniej mi się ten X podoba. Poważnie. Tzn tak jak już pisałam, to powinien być kolejny model w miejsce 7 Plus. 

Brakowałoby mi czytnika linii papilarnych. Nie przekonuje mnie FaceID. Nie ma ani jednej cechy, funkcji, która mogłaby odróżniać go od konkurencji. No właściwie jest - iOS. 

W piątek kupiłam Note 8. Kupiłam, ale waham się, zastanawiam się czy zmieniać, bo Note 8 podoba mi się pod prawie każdym względem, prawie - bo nie ma iOS.

Wszyscy w domu mamy iPhone, coraz więcej znajomych ma. Płakałabym za iMessage :) :).

Note mogę oddać w ciągu 14 dni. Kusi mnie, ale... ale właśnie ten iOS krzyczy : nie rób tego :). I nie wiem co zrobię. 

#127 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2064 posts
  • SkądRzym

Posted 18 September 2017 - 08:35

W dobie Messgera, WhatsApp iMessage niczym się nie wyróżnia i są uniwersalne
  • meg likes this

#128 ec1940c406

ec1940c406
  • 893 posts
Posted 18 September 2017 - 10:53

Dokładnie. Nie pamiętam kiedy ostatni raz wysłałem sms/iMessage. Nawet moja babcia ma WhatsAppa :)

Co do Note8...w rękach kobiety, podziwiam. Serio. Nie mam małych dłoni, nie noszę rurek i serio nie wiem w której kieszeni miałbym nosić tak duży smartfon.

#129 Omega55

Omega55
  • 338 posts

Posted 18 September 2017 - 11:18

Nie noszę telefonu w kieszeni. Od tego mam torebkę, a ta może pomieścić całkiem dużo :).

Rozpakowałam dziś Note i naprawdę jestem pod wrażeniem. Świetny jest.

Ale wracając do iOS, mam rodzinę w Chmurze Rodzinnej. Namierzam dziecko funkcją Find my iPhone. Tego mi potrzeba.

Wiem, że jest aplikacja w Androidzie, która działa i pokazuje urządzenia w chmurze Apple, ale teraz jak to pogodzić z uwierzytelnianiem dwupoziomowym ? 

Tak sobie myślę, że może spróbować używać Note i w ten sposób przeczekam do listopada, wezmę X do ręki i zdecyduję... Bo naprawdę mam co do niego wątpliwości... Myślicie, że będzie można go wcześniej gdziekolwiek dotknąć - u jakiegoś Resellera ?

#130 MC_

MC_
  • 6916 posts

Posted 18 September 2017 - 11:21

Wcześniej na 100% nie. W tym terminie też mam wątpliwości czy dadzą na wystawę.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#131 skit777

skit777
  • 215 posts

Posted 18 September 2017 - 11:25

Sam się zastanawiam czy sprzedawać 7 plusa i przejść na 10-tke lub note 8 czy dać sobie spokój w tym roku.

#132 crab

crab
  • 262 posts

Posted 18 September 2017 - 11:27

Ja chciałem iPada Pro po premierze zmacać w iSpocie to dopiero 2,5 tygodnia po prezentacji go mieli. Z iPhonem 10 będzie pewnie dużo gorzej, myślę, że do oglądania to wystawią go pewnie w grudniu. Jeżeli plotki o niskiej produkcji okażą się prawdziwe, to kto wie czy w ogóle będzie do obejrzenia w tym roku...

A co do iMessage, to ja używam praktycznie tylko tego. Mes. i WA nie są dla mnie. Do tej pory w iMessage wykryto kilka drobnych błędów, które były szybko załatane i mało prawdopodobne do wykorzystania. WA z tego co pamiętam na początku wysyłał wszystko plain textem. No i z dwojga złego, wolę żeby wiadomości szły przez serwery Apple niż F :P 

Edited by john80, 18 September 2017 - 11:30.

#133 karas2002

karas2002
  • 308 posts
  • SkądWilkasy

Posted 18 September 2017 - 11:58

Ja chciałem iPada Pro po premierze zmacać w iSpocie to dopiero 2,5 tygodnia po prezentacji go mieli. Z iPhonem 10 będzie pewnie dużo gorzej, myślę, że do oglądania to wystawią go pewnie w grudniu. Jeżeli plotki o niskiej produkcji okażą się prawdziwe, to kto wie czy w ogóle będzie do obejrzenia w tym roku...

A co do iMessage, to ja używam praktycznie tylko tego. Mes. i WA nie są dla mnie. Do tej pory w iMessage wykryto kilka drobnych błędów, które były szybko załatane i mało prawdopodobne do wykorzystania. WA z tego co pamiętam na początku wysyłał wszystko plain textem. No i z dwojga złego, wolę żeby wiadomości szły przez serwery Apple niż F :P

Telefony są zazwyczaj na premierę powystawiane.

#134 Roberto18

Roberto18
  • 72 posts

Posted 18 September 2017 - 12:10

Przed konferencją plan był taki. Mojego iPhone 7 Plus oddaje żonie (która obecnie "męczy" się na iPhone 6), a ja celuje w jubileuszowy iPhone X.

Jednak po zakończeniu konferencji i przedstawieniu oficjalnych cen nastąpiła szybka aktualizacja moich planów.

iPhone 7 Plus będzie teraz służył mojej drugiej połowie, natomiast ja rozważam dla siebie tylko 2 opcje.
Mianowicie iPhone 8 64GB (biały lub złoty) bądź iPhone 7 32GB w kolorze onyxu.

Po tym co pokazało wczoraj Apple nie widzę potrzeby ani powodu, by wydać na telefon kwotę wyższą niż 3500 PLN.

Od kilku lat oglądam konferencje na których Apple prezentuje nowe produkty. Spostrzeżenia moje są takie, że jest coraz gorzej. Dlaczego ? Już wyjaśniam.

Apple od jakiś 2 lat próbuje walczyć z Samsungiem o status marki premium. Przejawia się to corocznym śrubowaniem cen w górę, tak by klient, który wyda 5000 PLN na nowego iPhone X czuł, że jego produkt jest lepszy niż "jakiś tam" iPhone 7 czy Samsung S8. Jest to dla mnie swojego rodzaju alibi, na wydanie tak dużej (jak przynajmniej dla mnie) kwoty na urządzenie jakim jest telefon, smartfon (zwał jak zwał).
Przy okazji Apple postanawia wypuścić iPhone 8 i 8 Plus, by pokazać tylko to że one są. Taka wymuszona kolej rzeczy. Niczym taka trampolina, od której można się odbić i wskoczyć na prawdziwe wyżyny technologi i statusu społecznego jakim jest iPhone X. Bo rozumiem, że właśnie tak to teraz Apple będzie promowało. Ktoś może powiedzieć, że przecież najnowszy Note od Samsunga też jest bardzo drogi. I w sumie to nie potrzebnie się czepiam. Tak, jest drogi. Zawsze był drogi jako flagowiec, jako przedstawiciel biznesowej klasy premium. Z tym, że teraz musi być jeszcze na tyle drogi, by ktoś kto kupi Samsunga Note nie czuł się "gorszy" od posiadacza np. iPhone X.

Jestem tylko ciekaw jak wyglądałby dzisiaj iPhone X, gdyby firma Xiaomi nie wyznaczyła trędu na tak cieniutkie ramki w smartfonach. Czy nie byłby to kolejny tak samo wyglądający iPhone jakim Apple karmi nas od kliku lat, tylko kilka razy droższy. No bo przecież jubileuszowy. No i może w nowym kolorze. I zwiększą wbudowaną pamięcią. Taką jakiej nie posiadają nawet niektóre modele macbooków.

Mija rok od premiery "siódemek" a w ofercie firmy Apple pojawia się model iPhona 7, w wersji 32 GB w kolorze onyx. Który z tego co kojarzę zeszłego roku zarezerwowany był tylko dla telefonów od 64 GB pamięci wewnętrznej. Jednym słowem. Można ? Można! Tylko po co...
Jeżeli ktoś nie potrzebował tak dużej ilości pamięci w swoim iPhone 7, lecz podobał mu się tylko i wyłącznie kolor onyx, był niejako "zmuszony" zdecydować się na wersję droższą. Trudno się mówi ! A teraz płać kliencie i płacz... :)

Jeszcze tylko w kwestii wyjaśnienia. Ja nie narzekam. Za wysoka cena ? Nie muszę kupić. Racja. Powyższa wypowiedź jest tylko w pełni subiektywnym moim odczuciem.

P.S. Bardzo podoba mi się zastosowanie szkła na tylnim panelu. Uważam, że kolor biały i złoty bardzo zyskuje w nowych wersjach iPhonów. Czarny zawsze wyglądał z klasą :)

Z tego ci napisałeś, to przechodzisz z wiekszego iPhone 7 na mniejszego 8 czy to tylko literówka? Dlaczego chcesz na mniejszy model przejść? Ja znowu odwrotnie chce zmienić :)

#135 crab

crab
  • 262 posts

Posted 18 September 2017 - 12:16

Telefony są zazwyczaj na premierę powystawiane.

Jeżeli plotki o małej dostępności w tym roku się potwierdzą, to szczerze wątpię, że salony wystawią po minimum jednym egzemplarzu do oglądania. W skali Polski jest to kilkadziesiąt różnych salonów (już nawet nie liczę marketów i salonów, które nie są liczone jako Premium). Aktualnie ciężko powiedzieć jak będzie, ale większość plotek o 10 się sprawdziła, a i data premiery przełożona na listopad wskazuje, że coś jest na rzeczy i ten model będzie trudno dostępny w tym roku. 

Jakoś nie widzę tego by w okresie przedświątecznym salony wystawiały telefon za 5000 do oglądania, mając na składzie do sprzedania kilka-kilkadziesiąt sztuk i perspektywę trudności domówienia nowych egzemplarzy. Nie twierdzę, że nigdzie, ale na bank nie każdy salon będzie stać na taką hojność. Pewnie w przedsprzedaży znikną w kilka minut, a większa część trafi na większe rynki jak USA, W. Brytania, Niemcy, Rosja itp. 

Edited by john80, 18 September 2017 - 12:18.

#136 dirve

dirve
  • 82 posts

Posted 18 September 2017 - 12:35

Apple stara się jak może aby 8 i X dostarczyć na czas , ale już łapie opóźnia :). Zabookował bardzo dużo miejsc na samolotach i na pociągach z Chin (przez co inni klienci cierpią .. bo ich cargo jest ofloadowane z samolotów i pociągów) , a w październiku pierwszy tydzień koledzy skośni mają wolne i jakieś swoje świeto. 

​Co do tego czy iPhone czy reszta ... mam te same obawy co do czytnika twarzy .. wiele aplikacji wykorzystuje jednak czytnik linii papilarnych bo jest szybszy... a przystosowanie apki do czytania twarzy .. gdzie jeden producent to oferuje to nie wiem czy będzie im się chciało .. 

​Samsung wiedział co robi .. że nie pozbywa się czytnika linii.. chociaż jego umiejscowienie pozostawia wiele do życzenia.

​Co do X i konkurencji to traci aparatem, brakiem czytniku linii papilarnych, i ceną ... 

​Ja czekam na mate 10 pro , lg v30 i wtedy podejmę decyzję .. czy czekać na X , czy brać androida. 

#137 crab

crab
  • 262 posts

Posted 18 September 2017 - 13:21

No ale już wiadomo, że kilka aplikacji ma wsparcie dla Face ID. Na prezentacji były pokazane np. 1Password. Moim zdaniem siła przebicia Apple jest większa od Samsunga, nawet jeżeli cenowo są zbliżone. Nie pisze tego jako zwolennik tylko Apple, bo idealnego smartfona to bym złożył z kilku producentów + iOS, ale to jednak Apple zawsze napędzanie używanie pewnych funkcji. Touch ID w iPhonie 5S początkowo było używane tylko do odblokowania i płacenia za apki, ale już od 6 dzięki Apple Pay i spopularyzowaniu usługi, wielu deweloperów zaimplementowało to rozwiązanie. Myślę, że duzi gracze na rynku nie będą chcieli przespać wprowadzenia Face ID, bo jak konkurencyjny bank będzie to miał, to dla klienta jest to jeden z kilku argumentów by zmienić bank (na forach czytałem, że ludzie przechodzili do banków wspierających Apple Pay, także to nic nowego), tym bardziej, że będzie to jedyna metoda uwierzytelniania transakcji w Apple Pay (no zostaje kod, ale to najmniej wygodny sposóB).

No i tutaj przechodzimy do sedna - jak duże zachodnie banki wprowadzą to u siebie, to banki w Polsce również będą to miały, kwestia czasu, ale stawiałbym, że w pierwszej połowie 2018 roku Face ID będzie miało większość banków, które teraz mają Touch ID + inne aplikacje, ale te większe.

#138 kristof461

kristof461
  • 2340 posts

Posted 18 September 2017 - 13:32

Spoko że aplikacje się dostosują ale to jest znów czekanie. To jak kupić TV 4K nie mają co na nim oglądać ale powtarzać że to się zmieni. W miedzy czasie minie rok czy dwa wyjdzie więcej treści 4K ale posiadany telewizor ktoś już uzna za stary. To tylko przykład.

Teraz przechodzimy na X. Fajnie że ktoś się dostosuję ale jak już to lepiej poczekać te pół roku i dopiero wtedy kupić iPhone'a i mieć już wszystkie aplikacje dostosowane po FaceID. Poza tym poczekajmy i oceńmy FaceID po premierze. Wiemy że Apple lubi mieć problemy z nowymi produktami. Może się okaże że skaner wcale nie jest taki mega wow super i nagle założenie czapki komplikuje sprawę. Życzę im jak najlepiej ale cie uwierzę dopóki nie zobaczę.

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#139 Mercz

Mercz
  • 2783 posts
  • SkądSzczecin, PL

Posted 19 September 2017 - 18:40

To jest pierwszy rok w którym nie zmienię iPhone'a na nowszy model, bo wiem doskonale, że za rok będzie nowy port USB-C, poprawiona technologia Face ID, lepszy wireless charging i cała reszta. 

iPhone X musi przejść choroby wieku dziecięcego bo w końcu to model do którego dodają wiele nowych rzeczy, których się wcześniej nie tykali w swoich telefonach, iPhone XS? będzie duużo lepszym zakupem i zapewne będzie mieć 512 GB pamięci.

Właśnie Apple. 

Chcę mieć 512GB pamięci w telefonie.

• kristof461 and MasterM like this

#140 Emej

Emej
  • 1161 posts
  • SkądWrocław

Posted 19 September 2017 - 19:59

A co dopiero będzie za 2 lata!;)

MBP Retina 15 2014 | iP X Space Gray | Apple Watch S4 | Airpods Pro

#141 kristof461

kristof461
  • 2340 posts

Posted 20 September 2017 - 11:11

Wiadomo że podejście typu "teraz nie kupię bo zaraz będzie nowy model" jest bez sensu bo można czekać tak latami. 

Jednak przeczekanie nowej generacji sprzętu Apple jest niestety rozsądnym wyjściem. Wiadomo nie zawsze są z nimi problemy ale mimo to należy być na nie przygotowane. Sam przebrnąłem przez "pykającą" czy jak tam to nazwać klawiaturę w MBP 2016. Kupić iPhone X za taką kasę i liczyć na to że nie trzeba będzie iść z nim do serwisu następnego dnia? Sorry ale podziękuję.

A tak w ogóle to liczę że mimo wszystko TouchID (choć prędzej underglassID) jeszcze powróci ;)

#142 crab

crab
  • 262 posts

Posted 20 September 2017 - 13:51

Ja nawet nie rozważam kupna iPhone'a 10.

- bardzo dużo nowości, a Apple (jak zauważyli koledzy wyżej) ma czasami wpadki i choroby wieku dziecięcego w swoich produktach. Tutaj nie mówimy o delikatnym przebudowaniu, ale całkowicie nowym sprzęcie

- za wysoka cena, przecież można spokojnie zakupić iPhone'a 8 + nowego iPada i cenowo wyjdzie bardzo podobnie

- brak rewolucji, tutaj połączę to z dwoma punktami wyżej - X ma w sobie wiele nowości, ale w moim odczuciu nie usprawiedliwiają one takiej ceny, koniec końców większość osób będzie korzystała z niego w podobny sposób jak kiedyś, przeglądanie treści, pisanie ze znajomymi, oglądanie filmów, granie i słuchanie muzyki. Gdyby tu była jakaś hiper bateria, że telefon 3 dni by trzymał - ok, ale oprócz Face ID, to wszystkie rozwiązania są już znane...

- za rok, maksymalnie dwa lata w dużo niższej cenie dostaniemy nowe iPhone'y - tutaj się rozpiszę, żeby nie być źle zrozumianym. Oczywiście nie chodzi o to, że za rok-dwa będą nowe telefony. To jest oczywiste i w test sposób można całe życie odkładać zakup nowej słuchawki. Chodzi mi o to, że za rok-dwa prawdopodobnie zostaną tylko wersje "bezramkowe". Były już przecieki, że w przyszłym roku mają być wersje 5,8" w rozmiarach obecnej 7 (czyli tak samo jak X) oraz 6,3" w rozmiarach obecnego Plusa. Jeżeli faktycznie tak się stanie i zrezygnują z wersji 6SSSS, to mniejszy model będzie musiał kosztować tyle co teraz 8, po prostu nie mogą zostawić bazowego modelu za 1000$. Gdyby tak zrobili to ile kosztowałby model 6,3"? 1300 dolarów w maksymalnej kofiguracji w USA? 7000 zł w Polsce? :D Nie ma bata. 

Dlatego właśnie wstrzymuję się, gdybym miał 5S/6 to pewnie bym kupił 8, ale siedzę na SE i jeżeli Apple nie odświeży tego modelu w przyszłym roku, to na jesień kupię nowy telefon.

Edited by john80, 20 September 2017 - 13:53.

#143 kristof461

kristof461
  • 2340 posts

Posted 20 September 2017 - 14:16

Niestety ceny cały czas rosną. Liczyłem że Apple TV 4K będzie w cenie Apple TV 4 ale się przeliczyłem. Nie sądzę zatem żeby Apple obniżyło ceny. Zgadzam się że było by fajnie ale to nie w ich stylu. Myślę zatem że obecny trend bezramkowy sprawi że Apple stanie się jeszcze droższe i to już naprawdę w granicach absurdu. OK nikomu w portfel nie zaglądam ale to już przesada. Sądzę zatem że mniejszy X z najmniejszym dyskiem będzie kosztował w granicach tańszego Plusa czyli te 4k. Krótko mówiąc. Ceny pójdą o te około 800 zł w górę. Tak ja przewiduję.

#144 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4899 posts
Posted 20 September 2017 - 14:42

Niestety ceny cały czas rosną. Liczyłem że Apple TV 4K będzie w cenie Apple TV 4 ale się przeliczyłem.

Nie wiem, jak Ty patrzysz na te ceny, ale Apple TV 4 64GB kosztowało w dniu premiery 999zł a nowy model z tą samą pamięcią 949 zł. To, że po premierze 4k obniżyli cenę starego, to chyba oczywiste. Trudno, żeby oferowali stary model w cenie tej samej, lub większej.

#145 Bigkaban

Bigkaban
  • 400 posts
  • SkądSwiebodzin, PL

Posted 20 September 2017 - 15:26

A moze oni robia X pozniej zeby sprawdzic popyt i zeby im zeszly na swieta??

#146 effe

effe
  • 6545 posts
  • SkądSzczecin

Posted 20 September 2017 - 17:00

Myślę, że luty/marzec będzie dobrym czasem na zakup X. 

iPhone 12 mini 

#147 Bigkaban

Bigkaban
  • 400 posts
  • SkądSwiebodzin, PL

Posted 21 September 2017 - 09:09

Pewnie wersje z przedluzenia beda po 330-3500 za 64 wiec jak trafie jakis uzywany za 3000 to kupie.

i jak  ci zablokuja jak to robi tmobile i plus nieplacacym abo to bedziesz plakal, ze o jezu jak to tak....

#148 tomczii

tomczii
  • 913 posts

Posted 21 September 2017 - 12:01

X podoba mi się ale ogólnie mogę przyznać,że nie ma już czegoś takiego jak wow czy euforii jak to miało miejsce przy premierach ip 5, 6 z roku na rok robi się to coraz nudniejsze mimo ,że pewnie też kupię ip x ale konkurencja nie śpi i powoli w jakimś tam stopniu klienci się podzielili :) 

Iphone 16 pro max , AW ultra 49mm

#149 kristof461

kristof461
  • 2340 posts

Posted 21 September 2017 - 14:52

Nie wiem, jak Ty patrzysz na te ceny, ale Apple TV 4 64GB kosztowało w dniu premiery 999zł a nowy model z tą samą pamięcią 949 zł. To, że po premierze 4k obniżyli cenę starego, to chyba oczywiste. Trudno, żeby oferowali stary model w cenie tej samej, lub większej.

Miałem na myśli cenę która była ostatnio. Zresztą tak czy inaczej cena Apple TV jest wciąż mało adekwatna ze względu na to co możemy z niego wycisnąć tutaj w Polsce. 

#150 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 23 September 2017 - 18:40

Apple...
https://9to5mac.com/...g-for-iphone-x/
  • maxuel likes this

9 user(s) are reading this topic

0 members, 9 guests, 0 anonymous users