To takie wrażenie pewnie przez nowe proporcje i zmniejszenie ramek, dłuższa przestrzeń ekranu, a węższa, wiele filmów nie jest dostosowanych pod taki wyświetlacz, dla mnie np strony internetowe się lepiej przegląda na X. Zobacz sobie np na yt filmy w proporcjach 18:9 i jak to wygląda, porównaj.
To żadne wrażenie, obraz jest szerszy na plusie. Sam o tym piszesz - "dłuższy, a węższy", trochę przecząc sam sobie. Moja wypowiedź głównie tyczyła się przeglądania stron internetowych, bo filmy to jeszcze gorzej (horyzontalne badziewie o którym pisałem wcześniej).
Rozdzielczość pionowo zwiększyła się o 26%, a poziomo tylko o 4%, względem plusa.
Ta sama treść - np. główna myapple, na X tematy wiadomości na kafelkach są łamane wcześniej niż na plusie. Kafelki są poza tym większe.
Dodatkowo na Xie masz ~1,5 centa z góry zajęte przez ikony i topbara, a od dołu kreske i ikony. Te same paski na Plusie są niższe. Te 5,8 to takie, o, żeby ładnie wyglądało w materiałach promocyjnych.
Tak jak pisałem wcześniej, X to nowy 6, 7, 8, ja poczekam na Xowego plusa.
Przesiadka z małych iPhonów na X jest na pewno fajna, ale z Plusa już niekoniecznie (używam telefonu jako 'tablet' w domu).
Użytkownik oozils edytował ten post 06 grudnia 2017 - 09:31